Jaké jsou reálné nástupní platy a platy po několika letech praxe?

Maple

Re:Jaké jsou reálné nástupní platy a platy po několika letech praxe?
« Odpověď #15 kdy: 07. 03. 2018, 11:28:39 »
Nástup obvykle 16-18 tisíc, víc dávají jen vážně bohaté firmy, nebo když jsi schopný se předvést, po roce 25-tisíc, dva roky kvalitní praxe = není problém se dostat na 40-50 tisíc. 40-50 tisíc je dnes naprosto nejobvyklejší plat normálního Ajťáka. U techniků to je 30-40, tedy podstatně méně, ale i tak dost. Na Systémáka tě po dvou letech nevezmou.

U programátorů to je velmi podobné, po dvou letech praxe se můžeš dostat až na 100 tisíc s homeofficem, hodně lidí pracuje v Praze 1-2 dny a zbytek dělá z domova, vyplatí se jim si kupovat na přespání výborný hotel a spát jeden den v Praze než si tu platit byt.

Dneska nikdo s praxí nedělá za méně než 50, pokud ano, je v nějakém směru neschopný. Nedokáže si říct o přidání, když ho odmítnou, nechce si najít lépe placenou práci, nebo je příliš líný. Hodně Ajťáků jsou zbabělci, kteří se schovávají za výmluvy "A mě se nechce, raději budu dělat v klídku za usmolených 40, než trochu máknout a mít 50-60".

Zajímavé je, že není velký rozdíl Praha, Brno, Liberec...tam je rozdíl třeba 5-6 tisíc. Velký rozdíl je vesnice VS Praha.

úředník

« Odpověď #16 kdy: 07. 03. 2018, 11:43:13 »
Na platy jsou přesné tabulky, ne?

« Odpověď #17 kdy: 07. 03. 2018, 11:47:27 »
Nicméně kde opravdu platí zcela průměrné programátory nad 40 hrubého, to mi fakt uniká ....

Před dvěma lety jsem hledal práci. Matfyz, 12 let praxe, ale zase žádnej zázrak nejsem. Uměl jsem Android - skoro 6 let praxe, ale reálné znalosti byly o něco menší, protože v práci jsme dělali furt to samé dokola a já jsem byl líný se učit mimo práci. Na 60 hrubého na HPP bych to s Androidem byl vytáhl, ale dál už ne. A to mi přišlo málo.

Tak jsem šel na IČO do banky dělat "hovna v Javě". Tam to je s prachama o dost lepší.

V Praze.

Hovna v Javě jsou za 100 až 160, tak jsi mohl hodit klidně přesná čísla. Obvykle je to ale švarc a nemá to žádné výhody. Pro lopatu ale asi dobré, i když je to ztráta času. Jen abychom předešli problémům, kdy jeden dělá na HPP, druhý na švarc a všichni hází jiná čísla. Ano, švarc je jiný a ještě k tomu je nelegální.

lopata

« Odpověď #18 kdy: 07. 03. 2018, 11:49:47 »
Nástup obvykle 16-18 tisíc, víc dávají jen vážně bohaté firmy

Ehmm... Minimální (zaručená) mzda programátora je 22100,- hrubého měsíčně, pod to nemůže zaměstnavatel jít, ani kdyby chtěl.

Ehm

« Odpověď #19 kdy: 07. 03. 2018, 11:55:52 »

Ehmm... Minimální (zaručená) mzda programátora je 22100,- hrubého měsíčně, pod to nemůže zaměstnavatel jít, ani kdyby chtěl.

To byl spíš pokus o nějaký trolling,  nemyslím si, že by někdo vážně věřil, že programátor (a za ten plat vlastně asi kdokoli snad s výjimkou umývače oken) bude za takové peníze dělat.

A v Plzni je teď tolik IT firem, že TondaT je nejspíše troll. Znám v Plzni řadu lidí a pod 50 tam dělá max. junior programátor. U testování, supportu je to jen o pár tisíc nižší.

Honza

« Odpověď #20 kdy: 07. 03. 2018, 12:56:23 »
Hovna v Javě jsou za 100 až 160, tak jsi mohl hodit klidně přesná čísla.

Na 100 už je třeba něco málo o těch hovnech umět. Já jsem na pohovor přišel s tím, že umím rozumně javu bez hoven, rozumně SQL (obojí jsem prokázal) a k neznalostem všech těch Springů, Hibernatů, Mavenů atd. jsem se přiznal. +Matfyz a rozumná praxe a znalosti typu git, Jíra atd. a i lidsky jsme si celkem sedli. Na nabídku práce k obostranné spokojenosti to s rezervou stačilo, ale 100 na IČO jsem hned do začátku nedostal. Spodní mez je níž.

« Odpověď #21 kdy: 07. 03. 2018, 13:51:00 »
Nikoho nezajímá člověk bez znalosti hoven. Jsou to ale lopatí znalosti, které stačí umět a neni jich moc. S reálnou prací to nic společného nemá, ale ti blbci, kteří hledají lopaty, mají seznam otázek už 15 let stejný. Obvykle se stačí tvářit, že to znáš. To je ta absurdita dnešního světa. I úplný blbec bez myšlení dostane klidně 160+ za to, že zná nějaký framework. Nikdo se neptá, jestli ho umí použít. V 99 % neumí.

Jestli ti dal někdo méně, tak tě obral. Do banky se lopaty neprodávají za 120 tisíc, takže pod stovku si neměl dostat. Výjimky jsou telesocky, které klidně 120 za někoho dají.

CoffeeMan

« Odpověď #22 kdy: 07. 03. 2018, 14:09:45 »
No s platy je to celkem jednoduché. To si vezmete platové tabulky a tam jsou platové třídy a stupně dle let. Ale vy jste asi myslel mzdy, že?... Já to jednou z těch lidí vymlátím, nerozlišovat mzdy a platy! :o

Honza

« Odpověď #23 kdy: 07. 03. 2018, 17:04:52 »
Nikoho nezajímá člověk bez znalosti hoven.... ....ale ti blbci, kteří hledají lopaty, mají seznam otázek už 15 let stejný. Obvykle se stačí tvářit, že to znáš.

Moje zkušenost (nechci dělat z jednoho příkladu statistiku) je úplně jiná.
1. Lopat schopných a ochotných kydat hovna v javě je tak málo, že stačí říct, že se ta hovna děsně chci naučit. A ukázat obecnou schopnost programovat Javě bez hoven a trochu SQL. Ale na 100 nástup to nestačí, to až po zapracování.
2. Lidi na pohovoru rozhodně blbci nebyli. Ani ti malí pánové na prvním kole a ten velkej pán v druhém kole už vůbec ne.
3. Lepší bylo přiznat, že něco neumím. Nejlepší strategický tah bylo říct, že SQL nijak moc dobře neumím a pak oba jednoduché testovací příklady napsat správně. Na machírky nebyl nikdo zvědavej.

abc

« Odpověď #24 kdy: 07. 03. 2018, 17:17:56 »
Nekteri tu hazi cisla a pritom pletou zamestnance a OSVC ....
ja tumu nerozumim

emil skoda

« Odpověď #25 kdy: 07. 03. 2018, 17:24:44 »

To byl spíš pokus o nějaký trolling,  nemyslím si, že by někdo vážně věřil, že programátor (a za ten plat vlastně asi kdokoli snad s výjimkou umývače oken) bude za takové peníze dělat.

A v Plzni je teď tolik IT firem, že TondaT je nejspíše troll. Znám v Plzni řadu lidí a pod 50 tam dělá max. junior programátor. U testování, supportu je to jen o pár tisíc nižší.

Mozno zverejnit jmena firem?
Dik.

randolf

« Odpověď #26 kdy: 07. 03. 2018, 17:52:27 »
+1 :)
Az na to, ze v IT oblasti jsou relativne nove znacne smluvni priplatky vuci tabulkam.

CoffeeMan

« Odpověď #27 kdy: 07. 03. 2018, 18:34:42 »
+1 :)
Az na to, ze v IT oblasti jsou relativne nove znacne smluvni priplatky vuci tabulkam.

No moc to na nějaké pytle zlata nevypadá vzhledem ke kvalitě.

j

« Odpověď #28 kdy: 07. 03. 2018, 18:55:31 »
Nekteri tu hazi cisla a pritom pletou zamestnance a OSVC ....
ja tumu nerozumim

A cemu nerozumis? Zamestnanec jedna o hrubym prijmu ...rekneme 50k ... zamestnavatele ale bude stat +- 70k + ma mesic dovolenou, stravenky, odstupny a spoustu dalsich vyhod a garanci. OSVC tohle vsechno nema, takze si nemuze rict o tech 70k, ale musi chtit vic, jinak na tom bude realne hur, nez ten zamestnanec.

Co se tyce nastupu v IT, dneska bude kdokoli rad, pokud sezene ucho co se sotva umi drzet kostete za 35-40k hrubyho. A muze si gratulovat, pokud sezene vubec nekoho. Protoze lidi jednoduse nejsou. Za posledni mesic mi 3 dodavatele odmitli delat i jen cenovou nabidku. Duvod? Nejblizsi termin realizace je za 1/2 roku a dyl. Nemaj lidi.

LoLTondo

« Odpověď #29 kdy: 07. 03. 2018, 19:10:16 »
https://www.hays.cz/mzdovypruzkum2018/index.htm

To je úplná blbost ten průzkum. Říct šéfovi, že chci 60 tisíc, že to tak lidi podle průzkumů berou, tak mě prohodí oknem. A to jako patřím ve firmě ke klíčovým lidem, ale prostě to je moc. Realita je 45 tisíc hrubého pro běžného programátora - nemyslím špičky v oboru, prostě normální programátory. Nemám přístup k informacím o platech ostatních, ale jak to vidím, bude to nějak tak a ne podle diskuzí na internetu :-|

Na začátku vlákna jste se ptal jak se to zhruba pohybuje(to znamená, že sám o sobě nemáte páru). A když vám tady někdo pošle tento průzkum tak to označíte za blbost i když hned v zápětí (opět) píšete, že nemáte relevantní informace...    Prostě pokud umíte programovat, máte reference a jste alespoň trošku assertivní, tak opravdu za 50k pracovat v zaměstnání nebudete. :) Znovu se podívejte na ten a pak jestli nejste trouba, tak změntě zaměstnání ;) (spoiler alert: ty platy se tak opravdu pohybují)