Scratch sme skusali, moju dceru to asi za 3 dni omrzelo. Namiesto scratchu sa pouziva
BYOP. Netreba nic instalovat. Mne osobne sa tieto graficke programovacie nastroje moc nepacia, lebo deti sa okrem tej algoritmizacie ziadne ine zrucnosti nenaucia.
Moj syn sa ucil v skole Logo Imagine. Aj ked je to tiez skor graficky orientovane, program sa zapisuje prikazmi . Podla mna blbe na nom bolo to, ze prikazy jazyka boli v slovencine. Snazil som sa ho viest prec od korytnacky a hladali sme na napriklad prvocisla.
Doma sme pouzivali okrem Imagine
FMS Logo na Windowse
Berkeley Logo na Linuxe
Osobne najlepsi na zaciatok sa mi ale zda byt Basic: Tieto 2 sme skusali a podla mna su vynikajuce:
Basic-256Microsoft Small BasicZial moje decka Basic nijak nezaujal. Dnes maju decka hned dost vysoke naroky. Syn by chcel hned Javu, aby si vedel nieco doprogramovat/zmanipulovat v Minecrafte.
Nasiel som prirucku
Java Programming for Kids, Parents and Grandparents a chcel by som ist priblizne podla nej.
Problemom dnesnej doby je, ze decka prichadzaju do styku hned na zaciatku s moc pokrocilymi technologiami. Ked zistia ze to je komplikovane, prestane ich to bavit, vykaslu sa na programovanie a skoncia iba ako konzumenti = hraci.