Po 4. jsem změnil práci, je tohle česká pracovní kultura?

algorithmiser

Re:Po 4. jsem změnil práci, je tohle česká pracovní kultura?
« Odpověď #15 kdy: 12. 02. 2018, 12:39:48 »
polovina populace má podprůměrnou inteligenci a jedna třetina má poruchu osobnosti. Ignorace.
V kontextu IT je to horší. Podle výzkumů je průměrné IQ mezi "computer scientists" 128.5, takže pod "naším" průměrem budou skoro všichni. Podle toho to pak v českých IT společnostech vypadá, neboť ve velké většině nabírají, aby ušetřily, s velmi mírnou nadsázkou kdejakou sedlinu z ulice. Druhou věcí pak je sebehodnocení těchto více než často samozvaných vývojářů. Když psychologové dělají metakognitivní testy (kognitivních zkreslení), dají vzorkům z podprůměrné poloviny populace diktát, který je řekněme z 60% procent správně (jde-li udělat 10 chyb, průměr udělá 4), ale sebevědomí (v psychologickém smyslu, tj. self-confidence, "přesvědčení o vlastní neomylnosti") se blíží 100% (názorné příklady máme i zde na fóru, zdravím inženýra a sociologa :) ). Podobné kognitivní zkreslení se vyskytuje i u jedinců píšících kód, i když tam to nejde tak přesně numericky vyjádřit. Pro takové jedince není ovšem vše ztraceno, s postupujícím vzděláváním získávají znalosti (viz třeba rozdíl freshman vs. Bc. vs Mgr. na IT VŠ) a zpětně ve vzácné shodě uznávají, jakými ignoranty byli. Problematičtí jsou jen ti jedinci, kteří na další vzdělávání resignují, čímž se zbavují možnosti pozbýt se tohoto kognititivní zkreslení (jinými slovy zakrní a zakonzervují si svůj pocit méněcennosti, dále se také upínají ke kargo kultům jako návrhové vzory apod.).

jpu

« Odpověď #16 kdy: 12. 02. 2018, 12:53:20 »
tak to asi nesvedci o velkej oddanosti toho cloveka :)
Ono byt oddany a byt otrokom si netreba zamienat ;). preco by som mal tahat nadcas, ked niekto iny to dojebal? napr. vedenie pri odhadoch.

anon

« Odpověď #17 kdy: 12. 02. 2018, 13:03:12 »
zvlast ty trapny vtipky od neschopnejch si vystihnul super!

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 12. 02. 2018, 15:29:04 »
preco by som mal tahat nadcas, ked niekto iny to dojebal? napr. vedenie pri odhadoch.

Protoze za chyby vedeni jsou zodpovedni podrizeni. Krome toho to vedeni by to svymi prescasy tezko zachranilo, ledaze by vam varilo kafe a nosilo pizzu.

Takze vedeni to zkurvi, vy makate o vikendu a vedeni s vami souciti z hor pri lyzovani.

Otrasník

« Odpověď #19 kdy: 12. 02. 2018, 15:54:33 »
Přijdeš o chvíli pozdě a musíš "bejt potrestanej". Někde kupuješ snídaní, někde sypeš cash do prasátka, někde z tebe udělaj akorát debila. Cítím se u toho jak 5 leté díte. Někdy je prostě zácpa nebo se stane něco neočekávanýho. Proč ty český debilové pořád lpěj tak na tom, aby tam ty lidi seděli? Však co kdo udělal, je viditelný v repository.
To není jen v ČR a jen v IT, celá společnost směřuje k idiokracii (viz film Idiocracy, kdysi bláznivá komedie, dnes dokumentární film).

asdf111

« Odpověď #20 kdy: 12. 02. 2018, 16:48:45 »
tak to asi nesvedci o velkej oddanosti toho cloveka :)
Ono byt oddany a byt otrokom si netreba zamienat ;). preco by som mal tahat nadcas, ked niekto iny to dojebal? napr. vedenie pri odhadoch.
pisal som o vyse hodinovom obede :) zas si to nezamienat s prehnanym luxusom... Ktory si v IT mozes dovolit ak vsetko slape ako hodinky.
A zazil som svojho byvaleho sefa co s nami tahal vikendy a objednaval nam pizze a tahal teamoveho ducha aby sme makali do vecera. Samozrejme ze to boli preplatene nadcasy.

DJ Flow

« Odpověď #21 kdy: 12. 02. 2018, 20:17:59 »
Dnes jsem si dal menší rozlučku, že nepodepíšu prodloužení kontraktu (jsem agenturní švarcák).

Fakt už mě nebaví, že 60% firmy jsou manažeři se střední školou a HR. Tohle ať si jdou praktikovat do mateřských školek.
Jdu shánět 100% remote, nějaká ta rezerva je, není kam spěchat.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 12. 02. 2018, 20:50:11 »
60% firmy jsou manažeři se střední školou a HR.

No to je dobre, ne? To ma kazdy zamestnanec sveho osobniho manazera a nikdo si nemuze stezovat, ze je firma nedostatecne rizena.

jk

« Odpověď #23 kdy: 12. 02. 2018, 21:27:39 »
Manazer podlahovych krytin...

« Odpověď #24 kdy: 12. 02. 2018, 21:34:57 »
Každý má svého podržtašku a roznašeče kávy :D ale vážně, člověk má pocit, že jedná s čímdál většíma idiotama. Jejichž společné znamení je, jakmile se objeví problém přestanou existovat.
Přitom jde o banality, kde v podstatě řešení je triviální.

Dneska jsem třeba četl "nevíme proč to běží pomalu, ale používáme nejnovější windows a microsoft sql server" takže chceme rychlejší systém, protože v tom to našem produktu to být nemůže.
Člověk už je fakt nasranej a říká si WTF to jste takový idioti, že ani nedokážete diagnostikovat, v čem to jede pomalu? O tom, že to mají blbě už z pohledu architektury pomlčím.

Takhle to vypadá na každém kroku, třeba jinde "občas se odpojuje SAN od virtualizace..." jo to není žádný problém a za pár dní chcíp. Hodiny v hajzlu, co máme dělat, nevíme... stojí fabrika béé.

Integrace IT na úrovni faxu to už člověk jen valí oči co je všechno možné...

Prostě ten materiál je fakt otřesnej, s takovejma magorama je fakt vo nervy něco dělat. Ale nejde o českou kulturu, to je prostě globální problém. Ty lidi vo tom ví kulové a čekají zelené tlačítko "prosím další level".

No to je dobre, ne? To ma kazdy zamestnanec sveho osobniho manazera a nikdo si nemuze stezovat, ze je firma nedostatecne rizena.
« Poslední změna: 12. 02. 2018, 21:36:46 od Jan Forman »
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

DarkAngel?

« Odpověď #25 kdy: 12. 02. 2018, 22:01:53 »

Pracovní "vtípky". Takovej ten extrémně trapnej humor o práci, kterýmu se všichni musej smát. Příklad:
"Dáš mi odhad na ten malej bugfix?"
"Trochu jsem se v tom už hrabal, tak 4?"
"4 minuty? To beru! HAHAHAHA"

Náhodou, pracovní vtípky jsou super... :-)

4 minuty? 8-O
Já myslel 4 měsíce!
Při té výplatě co beru...
Jó, kdyby byla tak 4x vyšší, tak bych to snad za měsíc zvládl, ale takhle...
O:-)

Po páru podobných odpovědích nejen, že tě ty vtípky budou i bavit, ale možná s nima ten manažer i přestane...
Na druhou stranu je tady trošku riziko, že na tebe bude poněkud naštvanej.

Otrasník

« Odpověď #26 kdy: 12. 02. 2018, 22:42:44 »
Každý má svého podržtašku a roznašeče kávy :D ale vážně, člověk má pocit, že jedná s čímdál většíma idiotama. Jejichž společné znamení je, jakmile se objeví problém přestanou existovat.
Přitom jde o banality, kde v podstatě řešení je triviální.

Dneska jsem třeba četl "nevíme proč to běží pomalu, ale používáme nejnovější windows a microsoft sql server" takže chceme rychlejší systém, protože v tom to našem produktu to být nemůže.
Člověk už je fakt nasranej a říká si WTF to jste takový idioti, že ani nedokážete diagnostikovat, v čem to jede pomalu? O tom, že to mají blbě už z pohledu architektury pomlčím.

Takhle to vypadá na každém kroku, třeba jinde "občas se odpojuje SAN od virtualizace..." jo to není žádný problém a za pár dní chcíp. Hodiny v hajzlu, co máme dělat, nevíme... stojí fabrika béé.

Integrace IT na úrovni faxu to už člověk jen valí oči co je všechno možné...

Prostě ten materiál je fakt otřesnej, s takovejma magorama je fakt vo nervy něco dělat. Ale nejde o českou kulturu, to je prostě globální problém. Ty lidi vo tom ví kulové a čekají zelené tlačítko "prosím další level".

V anglicky mluvících zemích se už začíná mluvit o know-nothing society. Já si občas připadám jako ve filmu Idiokracie.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 12. 02. 2018, 23:15:55 »
V anglicky mluvících zemích se už začíná mluvit o know-nothing society. Já si občas připadám jako ve filmu Idiokracie.

To je ciste nespravna interpretace. V dnesni spolecnosti jsme cim dal vice specializovani, vime stale vice o stale mensim poli poznani. Jednou budeme vedet uplne vsechno o uplnem hovne.

« Odpověď #28 kdy: 12. 02. 2018, 23:21:48 »
Idiokracie byl super film, protože přesně takhle to vypadá.

--
Nezajímá nás, že cesta do středu slunce je nereálná, na poradě jsme si schválili, že to podnikneme.
Ne nebudu mačkat "zvednout hovor" to je technická věc s tím mě neobtěžujte. Nešlo by k zelenému tlačítku napsat manuál?
Nechci tomu rozumět.
--

Nesouhlasím ani s tou specializací, protože mnoho z těch lidí neumí prostě nic. Jakože vůbec nic.
Nechtějí myslet - bolí to. Jen chtějí mačkat tlačítka a rozdávat úkoly.

„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

mikrom

« Odpověď #29 kdy: 12. 02. 2018, 23:36:10 »
V dnesni spolecnosti jsme cim dal vice specializovani, vime stale vice o stale mensim poli poznani. Jednou budeme vedet uplne vsechno o uplnem hovne.
+1  ;D