Ak mozem, prispejem aj ja svojim nazorom.
Pracovny notebook vyuzivam denne min. 8 hodin v praci. Milujem Debian (na serveroch denne) a na desktopoch som pouzival Ubuntu (este pocas studia na VS) tusim od verzie 8.04 a v praci poslednych 5 rokov denne.
Mam pravidlo, ze zasadne musi byt na pracovnom notebooku LTS distribucia, ale osobne by som to odporucil aj na domace PC. Keby ste mi pred rokom polozil tuto otazku, asi by som sa klepal na celo, ze kto moze odporucit na serioznu pracu rolling based disto nema vsetkych pohromade obzvlast ked pozadujete stabilitu a nechcete riesit rozbity system.
Ale !Cca pred rokom som si povedal dost, uz som nemohol vydrzat tie "drobne" bugy v Ubuntu (konkretne Mint, cize ziadne KDE - no flame). Podelim sa o svoje skusenosti:
- v kazdom release a taktiez LTS releasoch Ubuntu boli vzdy nejake chyby, ktore sa opravili najskor za mesiac - ak vobec (preto sa odporuca pockat a updatovat min po mesiaci od releasu) - chyby som nejako neriesil ak core system fungoval
- skutocne mozem potvrdit, ze sa stava, ze chyby sa neopravia ani v opravnych verziach balikoch (niekedy sa neda backportovat rewrite velkeho kusu kodu) a ak je dana vec vyriesena az v dalsej verzii, jednoducho smola - pockajte si na novy release :-(
- konkretne v kazdom release na iny sposob rozbity network manager (raz nefunguje wifi, inokedy ethernet). Mam k tomu aj konkretne linky na bugreporty, aby nebol ziaden flame.
- PPA nic neriesi, ak su problemove core komponenty typu networkmanager, systemd, xorg, mesa, amd, intel, noveau... --- a urcite neodporucam tieto core komponenty updatovat cez PPA - cesta do pekla, pretoze nikto Vam nemoze garantovat, ze v kombinacii s vasimi core balikmi to bude fakt fungovat bez inych chyb.
- PPA je dobre na konkretny softver z pohladu programoveho vybavenia pocitaca (browser, specificky softver, ...)
- Kazdy update LTS verzie na novu som riesil zmeny API (xfreerdp - zazitok) v parametroch aplikacii alebo som riesil nove bugy core comoponentov
Takze som zo zvedavosti skusil Manjaro - uz na nom som cca 1 rok...na pracovnom nb. Moje prvotne ocakavania boli, ze sa to rozhodi do mesiaca, ale div sa svete, moje skusenosti:
1. System je snad bez jedineho pre mna doleziteho / postrehnuteho bugu. Nechapem ako je mozne, ze sa este stale nic nerozbilo ani pri prechode medzi major verziami core komponentov.
2. Manjaro ma vlastne stable repo, do ktoreho sa dostavaju zmeny z Arch repozitarov az po par dnovom / tyzdnovom teste na ich test repo. Ano mala zaruka - ale zatial sa mi raz rozbila tema, a to je vsetko.
3. Ano obavam sa updatova napr. z Gtk 3.22 na nejaku novu verziu (nedajboze Gtk 4) - mozno potom zmenim nazor.
4. Budem sa opakovat, ale naozaj stale nechapem ako moze byt rolling taky stabilny a naopak LTS Ubuntu take zabugovane

5. Na ubuntu 16.04 (posledna LTS) pada pri ukonceni Kodi so Segmentation fault - je to otravne - su na to bug reporty. Pri Manjaro div sa svete sa to nestalo ani raz.
Za posledny rok som zmenil postoj - akceptujem aj Manjaro ako stabilny OS - sam som si to vyskusal - a rozhodne sa netreba tomu vysmievat (sam som to robil

)