Doporučili byste na desktop Manjaro?

Lopaťuk

Re:Doporučili byste na desktop Manjaro?
« Odpověď #30 kdy: 08. 02. 2018, 18:36:54 »
Áno, opět, jako každá druhá potenciálně přínosná diskuse, se to zde zvrhne v poměřování pindíků mezi debilama.
Díky pánové za přínosné příspěvky k tématu, jste mocní guruové, od nichž bychom se měli učit, jak se správně chovat na technickém fóru.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 08. 02. 2018, 18:45:59 »
Díky pánové za přínosné příspěvky k tématu, jste mocní guruové, od nichž bychom se měli učit, jak se správně chovat na technickém fóru.

To, jak se mas chovat, jsi se mel naucit nejpozdeji ve veku materske skolky. Dnes uz je pozde a tady te to nikdo ucit nebude.

Danny

« Odpověď #32 kdy: 08. 02. 2018, 20:00:49 »
Když se tady porovnávají Arch-based distribuce s Ubuntu-based, tak taky přispěju se svým mlýnem do Trošky: Arch jsem několik let používal (tedy čistý Arch, ne odvozeniny) ale pak mě přestalo bavit investovat čas a energii do řešení věcí rozbitých updaty. Na novém kompu jsem nahodil Xubuntu. (Nemám rád Gnome Shell a KDE mi naposled vyhovovalo před verzí 4.) Docela to chodí, nemusím se o to starat, ale je tam pár mušek, třeba jsem tu jednou postoval, že tak jednou za měsíc nedoběhne shutdown do konce. Pak se mi taky několikrát stalo, že mi spadl Dosbox, což se mi na tom Archu nikdy nestalo, asi mají soudruzi nějak divně opatchováno, pohrávám si s myšlenkou, že zkompiluju vanilla verzi ze zdrojáků.

Hryzo

« Odpověď #33 kdy: 08. 02. 2018, 22:05:24 »
Ak mozem, prispejem aj ja svojim nazorom.

Pracovny notebook vyuzivam denne min. 8 hodin v praci. Milujem Debian (na serveroch denne) a na desktopoch som pouzival Ubuntu (este pocas studia na VS) tusim od verzie 8.04 a v praci poslednych 5 rokov denne.
Mam pravidlo, ze zasadne musi byt na pracovnom notebooku LTS distribucia, ale osobne by som to odporucil aj na domace PC. Keby ste mi pred rokom polozil tuto otazku, asi by som sa klepal na celo, ze kto moze odporucit na serioznu pracu rolling based disto nema vsetkych pohromade obzvlast ked pozadujete stabilitu a nechcete riesit rozbity system.

Ale !

Cca pred rokom som si povedal dost, uz som nemohol vydrzat tie "drobne" bugy v Ubuntu (konkretne Mint, cize ziadne KDE - no flame). Podelim sa o svoje skusenosti:

- v kazdom release a taktiez LTS releasoch Ubuntu boli vzdy nejake chyby, ktore sa opravili najskor za mesiac - ak vobec (preto sa odporuca pockat a updatovat min po mesiaci od releasu) - chyby som nejako neriesil ak core system fungoval
- skutocne mozem potvrdit, ze sa stava, ze chyby sa neopravia ani v opravnych verziach balikoch (niekedy sa neda backportovat rewrite velkeho kusu kodu) a ak je dana vec vyriesena az v dalsej verzii, jednoducho smola - pockajte si na novy release :-(
- konkretne v kazdom release na iny sposob rozbity network manager (raz nefunguje wifi, inokedy ethernet). Mam k tomu aj konkretne linky na bugreporty, aby nebol ziaden flame.
- PPA nic neriesi, ak su problemove core komponenty typu networkmanager, systemd, xorg, mesa, amd, intel, noveau... --- a urcite neodporucam tieto core komponenty updatovat cez PPA - cesta do pekla, pretoze nikto Vam nemoze garantovat, ze v kombinacii s vasimi core balikmi to bude fakt fungovat bez inych chyb.
- PPA je dobre na konkretny softver z pohladu programoveho vybavenia pocitaca (browser, specificky softver, ...)
- Kazdy update LTS verzie na novu som riesil zmeny API (xfreerdp - zazitok) v parametroch aplikacii alebo som riesil nove bugy core comoponentov

Takze som zo zvedavosti skusil Manjaro - uz na nom som cca 1 rok...na pracovnom nb. Moje prvotne ocakavania boli, ze sa to rozhodi do mesiaca, ale div sa svete, moje skusenosti:

1. System je snad bez jedineho pre mna doleziteho / postrehnuteho bugu. Nechapem ako je mozne, ze sa este stale nic nerozbilo ani pri prechode medzi major verziami core komponentov.
2. Manjaro ma vlastne stable repo, do ktoreho sa dostavaju zmeny z Arch repozitarov az po par dnovom / tyzdnovom teste na ich test repo. Ano mala zaruka - ale zatial sa mi raz rozbila tema, a to je vsetko.
3. Ano obavam sa updatova napr. z Gtk 3.22 na nejaku novu verziu (nedajboze Gtk 4) - mozno potom zmenim nazor.
4. Budem sa opakovat, ale naozaj stale nechapem ako moze byt rolling taky stabilny a naopak LTS Ubuntu take zabugovane :(
5. Na ubuntu 16.04 (posledna LTS) pada pri ukonceni Kodi so Segmentation fault - je to otravne - su na to bug reporty. Pri Manjaro div sa svete sa to nestalo ani raz.

Za posledny rok som zmenil postoj - akceptujem aj Manjaro ako stabilny OS - sam som si to vyskusal - a rozhodne sa netreba tomu vysmievat (sam som to robil :(  )

Hryzo

« Odpověď #34 kdy: 08. 02. 2018, 22:10:49 »
A to som este zabudol spomenut, ze na Manjaro (Arch) je skutocne citit lepsi graficky vykon v hrach - konkretne cez Wine ale aj celkovo) - a verzia Wine bola totozna (v ubuntu z PPA v majaro wine-dev)

+ veci, co som fakt necakal - v Manjaro fungovalo out-of-the-box prepinanie dedikovanej grafiky (Intel - AMD) cez DRI_PRIME=1. V Ubuntu (Minte) som to musel najskor rozbehat sam.
+ ja som bol ohromeny z Manjaro

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 08. 02. 2018, 22:20:05 »
manjaro je mimochodem uz druhe na distrowatch.com

nobody(ten pravej)

« Odpověď #36 kdy: 08. 02. 2018, 22:26:52 »
jsem nahodil Xubuntu [..]
tak jednou za měsíc nedoběhne shutdown do konce.
Pak se mi taky několikrát stalo, že mi spadl Dosbox
Xubuntu roky pouzivam na nekolika ruznem HW a vzdy shutdown probehl ok :) tzn. neni to problem systemu, ale konkretniho HW, nevim jiste zda to pomuze ale jadro ma pro reboot ruzne vyjimky jaky zpusob zvolit pro ruzne HW, ale jde vynutit i konkretni rezim rucne, muzes zkusit zda to nepomuze i pro shutdown...
https://forum.root.cz/index.php?topic=15898.msg218805#msg218805

dosbox nemusis kompilovat, je dostupnej (skoro vanilkovej) svn build v ppa ;-)
https://launchpad.net/~i30817/+archive/ubuntu/dosbox-patched

pepa urcite ne z depa

« Odpověď #37 kdy: 08. 02. 2018, 22:46:46 »
manjaro je mimochodem uz druhe na distrowatch.com
Hmm, gentoo je porad v zadeki, ale? Nic proti, Win10 pouziva alepon 100x vicl idi jak Manjaro, je to lepsi system?

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 08. 02. 2018, 22:54:33 »
minimalne to distribucni turisti asi zkousej ...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 08. 02. 2018, 23:22:16 »
@nobody(ten pravej): Uz zase se tu mnozi anti-Ubuntu heretici!

nobody(ten pravej)

« Odpověď #40 kdy: 09. 02. 2018, 00:29:14 »
@nobody(ten pravej): Uz zase se tu mnozi anti-Ubuntu heretici!
neboj, *buntu hateri jste stale v prevaze ;-)

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 09. 02. 2018, 06:12:22 »
Já roky používám na desktopu Debian a nemám s tím jedinej problém.
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Hryzo

« Odpověď #42 kdy: 09. 02. 2018, 06:36:51 »
V konecnom dosledku, je jedno ci si vyberiete Debian,Ubuntu alebo Manjaro. Vyskusajte,zvolte podla osobnych preferencii.

Ani jednou volbou nespravite krok vedla.

Zvarok

« Odpověď #43 kdy: 09. 02. 2018, 07:25:16 »
Jake mate skusenosti s OpenSuse?

Zvarok

« Odpověď #44 kdy: 09. 02. 2018, 07:38:50 »
Jake mate skusenosti s OpenSuse?
Myslim na desktope, nie na serveri.