Doporučili byste na desktop Manjaro?

ptakoještěr

Re:Doporučili byste na desktop Manjaro?
« Odpověď #15 kdy: 08. 02. 2018, 11:46:27 »
@ptakoještěr: Vec nazoru. Pokud vam vyhovuje zabugovany SW, kde bugy nikdo neopravuje snad ve vsech pripadech, kdy se jedna o neco mimo mainstream, tak si toho uzijte. Za me je lepsi se vyhnout cemukoliv, co ma s Ubuntu cokoliv spolecneho. Kdyz uz deb distro, muzu doporucit radsi MX Linux, ktery ted pouzivam a ktery jsem vystoural po delsi dobe hledani. Mozna i Kanotix, ktery jsem ale delsi dobu nepouzil, tak muzu jen doufat, ze se prichodem systemd moc neposral. Ubuntu ma mozna lepsi instalator, ale ten pouziju jen jednou a pak az do dalsi verze me serou pripadne bugy, coz v pripade LTS muze trvat celkem dlouho. A pouzivat ne-LTS verze je kolikrat opravdu humus.

Ubuntu melo priblizit Linux BFU, ale dela Linuxu akorat ostudu a BFU kolikrat konci tim, ze rekne, ze Linux je sracka. Ubuntu je distro, se kterym mam ze vsech, ktera jsem zkousel, uplne nejhorsi zkusenosti. Kdysi byvalo slusne a pak se to s kazdou verzi zacalo cim dal vic srat. Tazatel by udelal lepe, kdyby se drzel Manjara, ktere si vybral. Me na nem vadi rolling release a take jsem zvykly na deb distra a jsem liny ucit se jina. Ale i tak muzu rici, ze Manjaro na me udelalo dobry dojem a jelo pekne.

BTW, mel jsem jeden cas stroj s dozivajicim Lubuntu a druhy s polovicni pameti, ale jinak identicky, s Devuanem. Hadejte, ktery z tech dvou byl nemozne pomaly.

Pouzivat Ubuntu je jako tlouci se kladivem do hlavy, protoze je to tak prijemne, kdyz clovek prestane.
Typický názor old-school linuxera. V momentě, kdy začně něco být mainstream (ubuntu), je to pro vás fuj.
VŽDY, když zkouším něco jiného než ubuntu-based, nastane některá z těchto situací hned na začátku:
a) něco nefunguje jak má - bug
b) pos-re se to úplně hned po prvním updateování
c) musím něco řešit, a to něco se řeší složitějším způsobem než na ubuntu

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 08. 02. 2018, 11:55:36 »
Rolling release ma sve vyhody, ale jinak je to pekny opruz. Kdo se s tim ma furt updatovat? Bohuzel, rolling release dnes dela snad vetsina dister a navic to kombinuji se systemd, takze clovek nikdy nevi, co soudruh Poettering rozvrtal a co zkurvil a jake to bude mit nasledky.
To, že máš rolling release neznamená, že musíš updatovat pokaždé, když se nový update objeví. Ja to dělám tak, že updatuju jednou za týden a před tím si pročtu fórum Arch Linuxu nebo Manjara, zda se nevyskytly za to období nějaké problémy. Pokud nejsou, updatuju. Pokud jsou, čtu, jak to řešit, případně s updatem počkám, až to lidi, co se o to starají, vyřeší. Toť vše.

mam zatim jen male zkusenosti s upgradem antergosu (jako manjaro take zalozeny na Archu, myslim ze jsem nemusel vyslovne povolovat pristup k AUR repozitarum snad jen pri instalaci zaskrtnout uz si to nepamatuji, v manjaru nutno v terminalu zadat sudo pacman -S base-devel yaourt)

upgradoval jsem cca po pul roce, upgraduji vzdy z terminalu abych videl co se deje, vypsalo mi to asi 3 konfliktni balicky, ty jsem dal do IgnorePkg v pacman.conf, pak upgrade probehl bez problemu

ptakoještěr

« Odpověď #17 kdy: 08. 02. 2018, 12:00:55 »
Mozes prosim dat nejake konkretnosti, ktore su na Ubuntu zalozenych distrach spatne?

Spatny je na nich zaklad, tedy Ubuntu. Pochybuji, ze by nektere distro na nem zalozene pristupovalo k opravam jinak, nez Ubuntu samo, kdyz sdileji repa. Takze kazda nefunkcni verze SW, ktery je v Ubuntu, zustane i v odvozenych distrech nefunkcni az do pristiho vydani, stejne jako Ubuntu. Stane se ti i to, ze funkcni verze je updatovana na nefunkcni a ta tam pak visi do aleluja, pise se o tom v Bugzille a nikdo se tim nezabyva, je jim to uplne jedno.

Co me na Ubuntu take zaujalo, je nekonzistentni chovani v ramci jedne verze. Takze treba se mi notebook pri zaklapnuti deklu uspaval, pak se najednou neuspaval, jen se zamkla obrazovka. Pak se treba prestala zamykat, pak se najednou zase zacal notebook uspavat.

Pokud chci na buntu nějakou poslední verzi SW, která není v repech, tak jednoduše použiju PPA.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 08. 02. 2018, 12:08:53 »
nechci se prit ale co jsem pouzival debian i ubuntu tak ani ppa`s nejsou samospasitelne (to pomijim ze zadavat 50+ ppa`s rucne je zdlouhave), zdaleka ne vsechen sw v nich lze nalezt, nekdy jsem byl rad ze jsem nekde na webu splasil .deb a instaloval rucne pres dpkg nebo dokonce jen rpm a instaloval pres alien

Zvarok

« Odpověď #19 kdy: 08. 02. 2018, 12:30:52 »
Mozes prosim dat nejake konkretnosti, ktore su na Ubuntu zalozenych distrach spatne?

Spatny je na nich zaklad, tedy Ubuntu. Pochybuji, ze by nektere distro na nem zalozene pristupovalo k opravam jinak, nez Ubuntu samo, kdyz sdileji repa. Takze kazda nefunkcni verze SW, ktery je v Ubuntu, zustane i v odvozenych distrech nefunkcni az do pristiho vydani, stejne jako Ubuntu. Stane se ti i to, ze funkcni verze je updatovana na nefunkcni a ta tam pak visi do aleluja, pise se o tom v Bugzille a nikdo se tim nezabyva, je jim to uplne jedno.

Co me na Ubuntu take zaujalo, je nekonzistentni chovani v ramci jedne verze. Takze treba se mi notebook pri zaklapnuti deklu uspaval, pak se najednou neuspaval, jen se zamkla obrazovka. Pak se treba prestala zamykat, pak se najednou zase zacal notebook uspavat.

To nekonzistentne chovani znamena ze sa zmenilo nastavenie alebo ti tam blbol driver(oficialna podpora Ubuntu u vyrobcu laptopu tam asi nebude)?

Ten problem neopravenych balikov je casty a pritomny na velkej casti balikov alebo len na par balikoch, ktore pouzivas?
Jak pristupuju k opravam distribuce zalozene na RedHate? Je to lepsie jak *buntu?
Jake distra okrem MX linux este doporucujes pre pouzitie na desktope?

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 08. 02. 2018, 13:04:18 »
podle mne treba s CentOS se chyba neudela, pokud nevadi mensi vyber a starsi verze balicku, pokud podporuje Vas hw. Pravdepodobnost ze se neco rozbije po aktualizaci by mela byt mensi nez u ostatnich dister. Opravy chyb budou asi pomalejsi  ale vice otestovane. Nemam s nim ale velke zkusenosti

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 08. 02. 2018, 13:09:23 »
Pokud chci na buntu nějakou poslední verzi SW, která není v repech, tak jednoduše použiju PPA.

Jednak ne na vsechno je PPA, jednak ne na kazdou jeste podporovanou verzi Ubuntu ma to PPA vzdy balicky, muze se stat, ze treba s predchozim LTS uz se neobtezuji.

Krome toho na posledni verze softu seru, ja nechci, aby verze byla posledni, ale aby byla funkcni. Treba na Claws Mail jsem musel instalovat jejich vlastni repo jen proto, ze soudruzi v Canonicalu jednou upgradovali Claws Mail tak, ze do repa dali pluginy a Claws Mail odlisnych verzi, takze jsem najednou byl bez pluginu. A nikomu to nevadilo, akorat tedy par kverulantum na Bugzille, ktere Canonical velkoryse ignoroval.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 08. 02. 2018, 13:14:19 »
Typický názor old-school linuxera. V momentě, kdy začně něco být mainstream (ubuntu), je to pro vás fuj.

Ano, ted jste na to kapl! Nemam rad Ubuntu, protoze je mainstream. Ano, to je presne ono. A urcite jim i neco zavidim. A prasky jste si vzal?

Citace
VŽDY, když zkouším něco jiného než ubuntu-based, nastane některá z těchto situací hned na začátku:

Budto si vybirate ta nejnemoznejsi distra ve stadiu tezka pre-alfa nebo bude zavazny problem mezi zidli a klavesnici. Ale z toho si nic nedelejte, holt nekteri lide se rodi s obema rukama levyma a clovek holt se musi se situaci smirit a naucit se s ni zit a napriklad pouzivat Ubuntu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 08. 02. 2018, 13:36:34 »
To nekonzistentne chovani znamena ze sa zmenilo nastavenie alebo ti tam blbol driver(oficialna podpora Ubuntu u vyrobcu laptopu tam asi nebude)?

Ja to nestudoval, nikde jsem nic nemenil a pricetl jsem to vseobecnemu bordelu, ktery nejak souvisel s tim, ze se to prestalo dat vypnout, hibernovat a suspendovat z menu. Tehdy jsem si zvykl stroj uspavat z CLI, v cemz nadale pokracuju, i kdyz jsem na jinem distru, takze ani nevim, jestli to z menu funguje - nikdy jsem to nezkusil. A uspavani pri zavreni deklu je ficura, ktera me akorat sere, takze me stvalo leda to, ze to docasne zacalo fungovat.

Citace
Ten problem neopravenych balikov je casty a pritomny na velkej casti balikov alebo len na par balikoch, ktore pouzivas?

Casty asi ne a ne u velkeho poctu. Potiz je, ze se to stane s balikem, ktery zrovna pouzivam. Treba Audacity mi vubec nefungovalo. Jelo mi na identickem HW v Devuanu, ale v Lubuntu akorat chraplalo, clovek nepoznal, co se vlastne snazi editovat a nakonec to vzdy spadlo. Lubuntu je jedine, kde mi kdy neungovalo Audacity.

Pokud se drzis SW pro masy BFU, jako Chrome, Thunderbird, kalkulacka, prehravace medii a Libreoffice, asi na problemy moc nenarazis.

Citace
Jak pristupuju k opravam distribuce zalozene na RedHate? Je to lepsie jak *buntu?

To netusim, ja mel naposledy RH 6.1 a dodnes se mi z toho RPM bordelu s kruhovymi zavislostmi delaji mzitky pred ocima. Ale horsi nez Ubuntu snad nic byt nemuze.

Citace
Jake distra okrem MX linux este doporucujes pre pouzitie na desktope?

Jiz jsem zminil Kanotix. Akorat ne uplne pro BFU. Instalator nic moc, ale pak dobre. Chce to rozdelit disky jinak, nez jejich instalatorem a pak rucne resit nejake problemy, jako treba nespravne nastaveni klavesnice. Ale mozna, ze se zlepsili, je to uz dlouho. Ovsem tam zatim dolezl systemd, takze jsem sel radsi do MX.

A kdysi me dost zaujal Sparky Linux. Je to tedy rolling release, jestli se dobre pamatuju, ale vsechno tam jelo tak nejak z fleku. Krome toho na rozdil od nekterych jinych dister nezanedbavaji 32 bit a slabsi stroje, takze s sebou porad tahnou male DE, zatimco nektera distra dneska maji jen KDE, Gnome a mozna jeste neco, ale treba na Openbox kaslou. Alespon u nekterych dister se mi vubec nepodarilo o malych DE najit aspon zminku.

ptakoještěr

« Odpověď #24 kdy: 08. 02. 2018, 15:07:57 »

Ano, ted jste na to kapl! Nemam rad Ubuntu, protoze je mainstream. Ano, to je presne ono. A urcite jim i neco zavidim. A prasky jste si vzal?

Citace

Budto si vybirate ta nejnemoznejsi distra ve stadiu tezka pre-alfa nebo bude zavazny problem mezi zidli a klavesnici. Ale z toho si nic nedelejte, holt nekteri lide se rodi s obema rukama levyma a clovek holt se musi se situaci smirit a naucit se s ni zit a napriklad pouzivat Ubuntu.

Teď reagujete jako typický old-school linuxer - arogantní, egocentrický nerd, jehož primárním cílem je udělat z druhého idiota a vysmát se mu.

Víte, co je to hulvát ?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 08. 02. 2018, 15:55:16 »
Teď reagujete jako typický old-school linuxer - arogantní, egocentrický nerd, jehož primárním cílem je udělat z druhého idiota a vysmát se mu.

Víte, co je to hulvát ?

Vazne? Pane, vy jste asi tak posledni, kdo muze poucovat o arogantnich, egocentrickych nerdech a hulvatech. Do diskuse jste se zapojil utokem https://forum.root.cz/index.php?topic=17556.msg248938#msg248938 , jehoz hlavnim sdelenim je, ze ja jsem zaujaty, protoze Ubuntu je mainstream. Vyvozujete zcela nesmyslne zavery: me je uplne jedno, jestli je neco mainstream, me staci, ze to nemusim pouzivat, protoze mam na vyber a po minulych zkusenostech to pouzivat nehodlam.

Dale jste pripojil seznam toho, jak vam to nejde. Mate problemy, kterymi zretelne netrpi miliony lidi, kteri nepouzivaji Ubuntu. Z vlastni neschopnosti obvinujete distra, z nichz zadne urcite neni dokonale, ale urcite nejsou nepouzitelna a pokud nekdo narazi na problem, tak na rozdil od vas ho umi nejak vyresit. Takze se nedivte, ze si z vas nekdo dela pulky.

Ja take nestylizoval svuj argument proti Ubuntu v duchu: "Ma to nefunguje, jste vul". Obtezoval jsem se z pameti vytahat aspon par realnych problemu, na ktere jsem s Ubuntu narazil. Krome toho mam na sve strane nazory lidi, z nichz nekteri jsou i zde pritomni a kteri take Ubuntu nemaji radi, protoze s nim ucinili podobnou zkusenost a dnes jsou spokojenymi uzivateli jineho distra.

Takze jestli vam Ubuntu funguje podle ocekavani a jste s nim spokojen, tak vam blahopreji a uzijte si toho az do aleluja. Jen bych zrovna vas chtel videt, az vas to vase Ubuntu nepusti pres Grub a bude se najednou dozadovat hesla, ktere jste nikdy nikde nezadal. To byl pred par lety popularni bug po update grubu, ktery vidim pres vase sily.

Takze pokud chcete i nadale pokracovat v teto diskusi, drzte se trochu vice technicke stranky veci a odpustte si argumenty jako "me funguje akorat Ubuntu, takze ostatni distra jsou spatna" a "jste zaujaty, protoze Ubuntu je mainstream". Na to vam muzu rici jen to, ze mate obe ruce leve.

P.S.: Mam tady nekde USB video grabber. Pichnul jsem ho do ruznych dister. Otazka za pet bodov: Ktere je to jedno distro, ktere jako jedine totalne vytuhlo s kernal panicem ihned po zapojeni?

nobody(ten pravej)

« Odpověď #26 kdy: 08. 02. 2018, 17:06:50 »
ohledne zalohy komplet disku, vsech oddilu, rozdeleni, zavadece:
clonezilla, nebo clonezilla ;-)

ohledne rad nezalohovat ale casem instalovat nanovo:
ano je to mozne, ale je to offtopic (ne)rada...
navic se muze stat ze s tim bude vice problemu, nez statou obnovenou zalohu aktualizovat...

ohkedne uvah ze nekde v HW je ProductKey:
ano ne asi nekde, je normalne (u hw s predinstall >=win8) v ACPI tabulce MSDM, v GNU/Linuxu k precteni neni treba specialni nastroj, staci snadno:
Kód: [Vybrat]
strings -n29 /sys/firmware/acpi/tables/MSDM
ohledne JardaP a jeho trapnejch kecu ohledne *buntu:
je to nejakej casto projevovanej mindrak, fakt je ten ze na vetsine HW pro vetsinu uzivatelu je *buntu bezproblemove, snadno soravovatelne a pripadne napovedy snadno dohledatelne distro, ano muzou tam byt problemy ktere jinde nejsou, to plati ale i naopak, v globalu je ale tech problemy mene nez ostatni distra a rozhodne nez rolovaci, kde sice kazdej jeho uzivatel rika ze problemy nejsou, v zapeti ale dodava ze staci aktualizovat opatrne, sledovat changelogym upozorneni v komentarich balicku, na foru apod... to s porovnanim s klidne automaticky nastavenym auto aktualizaci v *buntu OPRAVDU neni bez prkblemove ; -) iinak Arch samozrejme povazuju za vynikajici distro, ale urcite ne pro BFU nebo nekoho kdo nechce pripadne problemy resit...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #27 kdy: 08. 02. 2018, 17:15:53 »
omlouvam se, nejak se mi spojili 2 vlakna v jedno, tedy v tomto vkakne z me odpovedi oatri jen JardaP sekce :-)

ptakoještěr

« Odpověď #28 kdy: 08. 02. 2018, 18:14:18 »

Víte, co je to hulvát ?

Vazne? Pane, vy jste asi tak posledni, kdo muze poucovat o arogantnich, egocentrickych nerdech a hulvatech. Do diskuse jste se zapojil utokem https://forum.root.cz/index.php?topic=17556.msg248938#msg248938 , jehoz hlavnim sdelenim je, ze ja jsem zaujaty, protoze Ubuntu je mainstream. Vyvozujete zcela nesmyslne zavery: me je uplne jedno, jestli je neco mainstream, me staci, ze to nemusim pouzivat, protoze mam na vyber a po minulych zkusenostech to pouzivat nehodlam.

Dale jste pripojil seznam toho, jak vam to nejde. Mate problemy, kterymi zretelne netrpi miliony lidi, kteri nepouzivaji Ubuntu. Z vlastni neschopnosti obvinujete distra, z nichz zadne urcite neni dokonale, ale urcite nejsou nepouzitelna a pokud nekdo narazi na problem, tak na rozdil od vas ho umi nejak vyresit. Takze se nedivte, ze si z vas nekdo dela pulky.

Ja take nestylizoval svuj argument proti Ubuntu v duchu: "Ma to nefunguje, jste vul". Obtezoval jsem se z pameti vytahat aspon par realnych problemu, na ktere jsem s Ubuntu narazil. Krome toho mam na sve strane nazory lidi, z nichz nekteri jsou i zde pritomni a kteri take Ubuntu nemaji radi, protoze s nim ucinili podobnou zkusenost a dnes jsou spokojenymi uzivateli jineho distra.

Takze jestli vam Ubuntu funguje podle ocekavani a jste s nim spokojen, tak vam blahopreji a uzijte si toho az do aleluja. Jen bych zrovna vas chtel videt, az vas to vase Ubuntu nepusti pres Grub a bude se najednou dozadovat hesla, ktere jste nikdy nikde nezadal. To byl pred par lety popularni bug po update grubu, ktery vidim pres vase sily.

Takze pokud chcete i nadale pokracovat v teto diskusi, drzte se trochu vice technicke stranky veci a odpustte si argumenty jako "me funguje akorat Ubuntu, takze ostatni distra jsou spatna" a "jste zaujaty, protoze Ubuntu je mainstream". Na to vam muzu rici jen to, ze mate obe ruce leve.

P.S.: Mam tady nekde USB video grabber. Pichnul jsem ho do ruznych dister. Otazka za pet bodov: Ktere je to jedno distro, ktere jako jedine totalne vytuhlo s kernal panicem ihned po zapojeni?

JardoP:  Windows jsou lepší než Linux !   8)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 08. 02. 2018, 18:28:39 »
omlouvam se, nejak se mi spojili 2 vlakna v jedno, tedy v tomto vkakne z me odpovedi oatri jen JardaP sekce :-)

Chapu, to je to rozruseni z toho, ze se nekomu nelibi Ubuntu....

JardoP:  Windows jsou lepší než Linux !   8)

No vidis. Blahopreji ti, ze jsi nasel, co ti vyhovuje. Tak si toho uzivej a Linuxem se uz nerozciluj