Doporučili byste na desktop Manjaro?

toffees 1878

Doporučili byste na desktop Manjaro?
« kdy: 06. 02. 2018, 16:46:45 »
Dobrý den doporučili byste Manjaro a případně proč?
« Poslední změna: 06. 02. 2018, 17:07:45 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Doporučili byste na desktop Manjaro?
« Odpověď #1 kdy: 06. 02. 2018, 17:35:07 »
To zalezi na tom, jestli chcete roling release nebo ne. Pokud chcete a zaroven chcete mit Arch pro lidi, kteri s tim chteji mit mene srani, tak ano.

exceeder

« Odpověď #2 kdy: 06. 02. 2018, 18:58:21 »
Používám přes 3 roky na notebooku manjaro, ruzné GUI, momentálně wayland/gnome. Výhody upstream systému, podpora btrfs - mám na rootu zlib a na home zstd kompresi, funkční uefi dualboot s Windows. Pokud máš rád arch linux, ale nechceš si to celé instalovat sám tak doporučuji.

Livan

« Odpověď #3 kdy: 06. 02. 2018, 19:51:29 »
Manjaro na desktop doporučuji, avšak ne pro úplného BFU, protože při použitém modelu aktualizací občas dochází při aktualizacích k problémúm, které je třeba umět řešit.

toffees 1878

« Odpověď #4 kdy: 07. 02. 2018, 12:55:35 »
Děkuji za názory, škoda že moje grafická karta (amd r9-270x) na linuxu neutáhne hry, to bych pak už nepotřeboval dualboot windows.

ptakoještěr

« Odpověď #5 kdy: 07. 02. 2018, 16:30:18 »
Ne, nedoporučil. Cokoliv založeného na Ubuntu (nebo i samotné vanilla Ubuntu) je pro desktop lepší volba. Pravidelně dělám distro  hopping na desktopu a výsledný dojem je vždy stejný: Na Ubuntu založená distra jsou nejpohodovější na užívání, nejstabilnější, nejméně zabugovaná, nejvymazlenější. A tak není moc důvod proč si komplikovat život s tím zbytkem ...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 07. 02. 2018, 17:17:59 »
@ptakoještěr: Vec nazoru. Pokud vam vyhovuje zabugovany SW, kde bugy nikdo neopravuje snad ve vsech pripadech, kdy se jedna o neco mimo mainstream, tak si toho uzijte. Za me je lepsi se vyhnout cemukoliv, co ma s Ubuntu cokoliv spolecneho. Kdyz uz deb distro, muzu doporucit radsi MX Linux, ktery ted pouzivam a ktery jsem vystoural po delsi dobe hledani. Mozna i Kanotix, ktery jsem ale delsi dobu nepouzil, tak muzu jen doufat, ze se prichodem systemd moc neposral. Ubuntu ma mozna lepsi instalator, ale ten pouziju jen jednou a pak az do dalsi verze me serou pripadne bugy, coz v pripade LTS muze trvat celkem dlouho. A pouzivat ne-LTS verze je kolikrat opravdu humus.

Ubuntu melo priblizit Linux BFU, ale dela Linuxu akorat ostudu a BFU kolikrat konci tim, ze rekne, ze Linux je sracka. Ubuntu je distro, se kterym mam ze vsech, ktera jsem zkousel, uplne nejhorsi zkusenosti. Kdysi byvalo slusne a pak se to s kazdou verzi zacalo cim dal vic srat. Tazatel by udelal lepe, kdyby se drzel Manjara, ktere si vybral. Me na nem vadi rolling release a take jsem zvykly na deb distra a jsem liny ucit se jina. Ale i tak muzu rici, ze Manjaro na me udelalo dobry dojem a jelo pekne.

BTW, mel jsem jeden cas stroj s dozivajicim Lubuntu a druhy s polovicni pameti, ale jinak identicky, s Devuanem. Hadejte, ktery z tech dvou byl nemozne pomaly.

Pouzivat Ubuntu je jako tlouci se kladivem do hlavy, protoze je to tak prijemne, kdyz clovek prestane.

Livan

« Odpověď #7 kdy: 07. 02. 2018, 17:59:55 »
Ne, nedoporučil. Cokoliv založeného na Ubuntu (nebo i samotné vanilla Ubuntu) je pro desktop lepší volba. Pravidelně dělám distro  hopping na desktopu a výsledný dojem je vždy stejný: Na Ubuntu založená distra jsou nejpohodovější na užívání, nejstabilnější, nejméně zabugovaná, nejvymazlenější. A tak není moc důvod proč si komplikovat život s tím zbytkem ...
Je evidentné, že jsi manjaro nezkusil déle používat. Jednoduchá instalace, rychlé, jednoduché. Stejně je používání desktopu o používání programú, které používaš na prácu a zábavu a to je všude stejné. Jediným problémem je rolling release, jinak pohoda.

« Odpověď #8 kdy: 07. 02. 2018, 20:20:59 »
Osobně bych nedoporučil rolling release, aspoň ne pro systém, který má fungovat a není čas si s tím hrát, když se to pokazí. (I když to člověk třeba zvládne, může se to objevit v nejnevhodnější okamžik...)

Livan

« Odpověď #9 kdy: 07. 02. 2018, 20:58:54 »
Osobně bych nedoporučil rolling release, aspoň ne pro systém, který má fungovat a není čas si s tím hrát, když se to pokazí. (I když to člověk třeba zvládne, může se to objevit v nejnevhodnější okamžik...)
Jak jsem již zmínil, tak problémy nastávají pouze po některých aktualizacích, které však máš pod kontrolou, takže se problém nemúže objevit v nejnevhodnější okamžik. Mimochodem Arch linux, na kterém je Manjaro založeno, používám cca rok a púl bez nejmenších problémú. Takže samotné rolling relase není zase až takový problém. Je však pravda, že na Manjaru občas, tak jednou za púl roku nějaký problém nastal, což zase není tak moc často.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 07. 02. 2018, 22:04:48 »
Rolling release ma sve vyhody, ale jinak je to pekny opruz. Kdo se s tim ma furt updatovat? Bohuzel, rolling release dnes dela snad vetsina dister a navic to kombinuji se systemd, takze clovek nikdy nevi, co soudruh Poettering rozvrtal a co zkurvil a jake to bude mit nasledky.

Livan

« Odpověď #11 kdy: 08. 02. 2018, 08:08:39 »
Rolling release ma sve vyhody, ale jinak je to pekny opruz. Kdo se s tim ma furt updatovat? Bohuzel, rolling release dnes dela snad vetsina dister a navic to kombinuji se systemd, takze clovek nikdy nevi, co soudruh Poettering rozvrtal a co zkurvil a jake to bude mit nasledky.
To, že máš rolling release neznamená, že musíš updatovat pokaždé, když se nový update objeví. Ja to dělám tak, že updatuju jednou za týden a před tím si pročtu fórum Arch Linuxu nebo Manjara, zda se nevyskytly za to období nějaké problémy. Pokud nejsou, updatuju. Pokud jsou, čtu, jak to řešit, případně s updatem počkám, až to lidi, co se o to starají, vyřeší. Toť vše.

Zvarok

« Odpověď #12 kdy: 08. 02. 2018, 08:23:04 »
@ptakoještěr: Vec nazoru. Pokud vam vyhovuje zabugovany SW, kde bugy nikdo neopravuje snad ve vsech pripadech, kdy se jedna o neco mimo mainstream, tak si toho uzijte. Za me je lepsi se vyhnout cemukoliv, co ma s Ubuntu cokoliv spolecneho. Kdyz uz deb distro, muzu doporucit radsi MX Linux, ktery ted pouzivam a ktery jsem vystoural po delsi dobe hledani. Mozna i Kanotix, ktery jsem ale delsi dobu nepouzil, tak muzu jen doufat, ze se prichodem systemd moc neposral. Ubuntu ma mozna lepsi instalator, ale ten pouziju jen jednou a pak az do dalsi verze me serou pripadne bugy, coz v pripade LTS muze trvat celkem dlouho. A pouzivat ne-LTS verze je kolikrat opravdu humus.

Ubuntu melo priblizit Linux BFU, ale dela Linuxu akorat ostudu a BFU kolikrat konci tim, ze rekne, ze Linux je sracka. Ubuntu je distro, se kterym mam ze vsech, ktera jsem zkousel, uplne nejhorsi zkusenosti. Kdysi byvalo slusne a pak se to s kazdou verzi zacalo cim dal vic srat. Tazatel by udelal lepe, kdyby se drzel Manjara, ktere si vybral. Me na nem vadi rolling release a take jsem zvykly na deb distra a jsem liny ucit se jina. Ale i tak muzu rici, ze Manjaro na me udelalo dobry dojem a jelo pekne.

BTW, mel jsem jeden cas stroj s dozivajicim Lubuntu a druhy s polovicni pameti, ale jinak identicky, s Devuanem. Hadejte, ktery z tech dvou byl nemozne pomaly.

Pouzivat Ubuntu je jako tlouci se kladivem do hlavy, protoze je to tak prijemne, kdyz clovek prestane.
Mozes prosim dat nejake konkretnosti, ktore su na Ubuntu zalozenych distrach spatne?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 08. 02. 2018, 11:04:43 »
To, že máš rolling release neznamená, že musíš updatovat pokaždé, když se nový update objeví. Ja to dělám tak, že updatuju jednou za týden...

Jiste, to bys ale mel cist bezpecnostni fora, abys treba nelezl po webu s browserem jak reseto.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 08. 02. 2018, 11:26:49 »
Mozes prosim dat nejake konkretnosti, ktore su na Ubuntu zalozenych distrach spatne?

Spatny je na nich zaklad, tedy Ubuntu. Pochybuji, ze by nektere distro na nem zalozene pristupovalo k opravam jinak, nez Ubuntu samo, kdyz sdileji repa. Takze kazda nefunkcni verze SW, ktery je v Ubuntu, zustane i v odvozenych distrech nefunkcni az do pristiho vydani, stejne jako Ubuntu. Stane se ti i to, ze funkcni verze je updatovana na nefunkcni a ta tam pak visi do aleluja, pise se o tom v Bugzille a nikdo se tim nezabyva, je jim to uplne jedno.

Co me na Ubuntu take zaujalo, je nekonzistentni chovani v ramci jedne verze. Takze treba se mi notebook pri zaklapnuti deklu uspaval, pak se najednou neuspaval, jen se zamkla obrazovka. Pak se treba prestala zamykat, pak se najednou zase zacal notebook uspavat.