Jenom lopatu zajímá byznys. Takže pokud už moc nevyvíjí a spíše míří k řízení, tak je to jasná lopata.
Tymto nechcem nikoho urazat, je to na zaklade mojich skusenosti - ked som zacinal, inklinoval som cisto k programovaniu a odborna stranka biznisu ma nezaujimala, dost som tym pohrdal - akoze nejake primitivne temy pre blbcov co ma nazaujimaju, pretoze sa venujem vyssim metam

... ale potom som zistil ze to bol z mojej strany zly pristup, ze tade cesta nevedie. Treba si uvedomit, ze v nasich krajinach sa nevyvijaju OS ani kompilatory, ale IT zije hlavne z bank a ineho biznisu - to je realita.
Ked budes rozumiet co zakaznik z biznisu potrebuje, budes sa s nim vediet o danej problematike rovnocenne porozpravat, navrhnut riesenie a naprogramovat ho, stanes sa vysoko nepostradatelnym pre biznis (t.j. nebudes pren lopata)
Ak sa ale uzavries a obmedzis iba na technicke veci t.j. tvoj programovaci jazyk + nejake frameworky a to co teba zaujima, ale nebudes vediet nic o odbornej problematike, ktoru pozaduje zakaznik (napr. uctovanie, uvery, platby,...) budes zial pre biznis vzdy iba obycajna lopata bez nejakej pridanej hodntoty, ktoru mozno lahko nahradit.
Problem je ze biznis uvazuje uplne inac ako IT. Spravidla nedokaze dat exaktne zadanie - to musi urobit niekto z IT. Biznis ma v pazi technologie ktore ty ovladas (na buduci rok budu ine), vidi len prachy v tom co dane riesenie prinesie ... a ty zijes z tych prachov.
Inymi slovami: kto vie dane poziadavky samostatne pretransformovat na funkcne riesenie nie je lopata. Kto vie len busit kod na zaklade presneho zadania - t.j. potrebuje aby ho niekto viedol - je lopata.