Jak na občasná Windows legálně?

.

Re:jak na občasná windows legálně ?
« Odpověď #45 kdy: 10. 12. 2017, 10:37:14 »
Žádné šaškárny s detekovatelností nebo vymahatelností. Ty virtuály od MS jsou plnohodnotné widle a je výslovně povoleno vracet se ke snapshotům. Na takové použití ideál. KONEC

y,

« Odpověď #46 kdy: 11. 12. 2017, 05:12:42 »
IMO ten fakt ze jde image/iso odnekud stahnout (i treba oficialne) neznamena, ze mate licencovane pravo ten image pouzivat. Nebo ze ho muzete pouzivat rok navzdory tomu, ze licence je vam udelena na mesic. A puvodni tazatel se ptal na legalni zpusob.

« Odpověď #47 kdy: 11. 12. 2017, 06:21:08 »
IMO ten fakt ze jde image/iso odnekud stahnout (i treba oficialne) neznamena, ze mate licencovane pravo ten image pouzivat. Nebo ze ho muzete pouzivat rok navzdory tomu, ze licence je vam udelena na mesic. A puvodni tazatel se ptal na legalni zpusob.

Přesně!

Jsou autorská díla, jejich "licence" na Vás přechází držením díla. Tím je myšlen např. originál obrazu (toho namalovaného, visícího na stěně), socha, apod. Tam nepotřebujete žádnou licenční smlouvu.

Pak jsou autorská díla nehmotná - software, text knihy, ale i text překladu (je to samostatné autorské dílo, podřazené pod licencí toho hlavního), hudba. U těchto děl platí železné pravidlo, že nemáte právo dílo užít (spustit, přečíst, přehrát), aniž byste k tomu měl výslovné svolení vykonavatele práv.

A z tohoto pravidla jsou výjimky a konkluze:
1. když držíte výtisk knihy, a ten je buďto legální, nebo aspoň jste v dobré víře, že je,
2. když držíte kopii hudby (CD nosič, ...), opět z legálního zdroje,
apod.

Dál je povoleno zákonem, případně dojudikováno, že i nehmotná autorská díla lze mezi osobami převádět (prodávat), pokud je zajištěno, že původní majitel už dílo neužívá.

Pak je tu institut kopie pro vlastní potřebu - např. že si můžete udělat v rámci rodiny rozmnoženiny díla, nebo jen kvůli tomu, že nechcete opotřebovat původní nosič. Ale toto právo vzniká teprve podřadně poté, co legálně držíte ten "originál". (Zde je po internetu značně rozšířený mýtus, že když něco odněkud stáhnu "pro vlastní potřebu", není to nelegální; je; musíte prokázat zdroj rozmnoženiny a právo k němu; už bylo mnohokrát judikováno).

Zpět k softwaru. Je spousta SW, které nejsou nijak chráněny. Napřiklad Microsoft SQL Server (Standard / Enterprise), který per CPU stojí statisíce, nevyžaduje ani instalační číslo. Přístup k němu získáte "legálně" např. po zaplacení Microsoft Action Packu v rámci Microsoft Partner Programu - tedy po platbě asi 300 USD. Přesto nesmíte verzi Standard / Enterprise použít v produkci, protože k tomu nemáte licenci (= svolení autora užívat dílo určitým způsobem).

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 11. 12. 2017, 09:51:23 »
Než začneš psát moudra, přečti si licenční podmínky k VM obrazům zde: modernievirt.blob.core.windows.net/vhd/release_notes_license_terms_1_5_15.pdf .
1. Licence je pro testovací nekomerční použití, což tazatel zřejmě splňuje.
2. Obraz funguje 90 dní, ale není zakázáno instalovat jej znovu. Je povoleno si vytvořit jednu kopii obrazu.
3. Není umožněna ani licenčně povolena aktivace. Z toho vyplývá, že je povoleno použít Windows bez aktivace.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
Re:Jak na občasná Windows legálně?
« Odpověď #49 kdy: 11. 12. 2017, 09:55:01 »
Můžeš prozradit, o jakou aplikaci jde a jak probíhá "padnutí" ?

i

« Odpověď #50 kdy: 11. 12. 2017, 10:03:18 »
Děkuji za ohromne množství příspěvků, rad a doporučení.
iso o velikosti 4G4 jsem si ztáhnul od MS, md5sum jsem vygooglil a souhlasil.
založil jsem si disk:
qemu_img create  -f qcow2  disk.img  80G
a nainstaloval z iso:
qemu-system-x86_64 -enable-kvm -m 4096 -drive cache=unsafe,file=disk.img -cdrom win10.iso -boot d
Instalace proběhla v pohodě a docela rychle, chtělo to product-key, ten jsem přeskočil a pak mail, dal jsem tam zkušební mail ze seznamu na kterém mi nezáleží.
Po restartu se virtuál tváří použitelně, tu cílovou aplikaci se zkušebně nainstalovat podařilo a funguje.

teď to chci nějak zlegalizovat.
Na stránkách MS jsem našel licenci na W10 za něco přes 3kKč což se mi platit nechce, na stránce https://www.mslicence.cz/  jsem našel licenci téhož za 1k2Kč, což jsem ochoten Akceptovat,

Otázky:

1. Co musím k té licenci tedy mít ? nějaký ten klíč a účtenku ? jak poznám že mě neošidily ?
2. Jak ten klíč vložím do takto již nainstalovaného systému ? nebo mám zahodit ten vytvořený obraz a nainstalovat ro znovu s tím zakoupeným klíčem ?
3. K čemu bude využit ten mail který to po mě chtělo při instalaci ? mohu si tam nechat tento můj nezávazný pokusný mail ? nebo hrozí že se někde objeví a bylo by lepší tam zadat nějaký skutečnč osobní mail ?

Mé otázky vyplývají z toho, že nemám zkušenosti s licencovaným SW.

A ještě k těm snapshotům, Pokud tam mám virtualizační mechanizmus, tak bych určitě použil jeho snapshoty a ne snapshoty těch windows :-)

Ještě se omluvím za to, že se bavím o windowsech zde na rootu, ale na fórech kde se probírají windows mi připadá, že lidé tomu nerozumí a navíc se mi zdá že používají jinou terminologii než na kterou jsem zvyklý zde.

i

« Odpověď #51 kdy: 11. 12. 2017, 10:15:11 »
V praxi se tolerule ledasco, automatický aktivační systém toho snese dost, když je potřeba mluvit s člověkem, při slušném jednání a vysvětlení situace, většinou není problém nalézt uspokojivé řešení.

S MS jsem se snažil slušně komunikovat poprve a naposled v roce 1997 a jejich arogance byla jeden z několika důvodů proč jsem začal přecházet na linux.

Dnes na to abych pochopil licenční podmínky, co skutečně mohu a co nikoliv, potřebuji samostatné právní oddělení. Na to nemám, jsem technik a programátor a opravdu se nechci zabývat slovíčkařením a právem.

neprihlasen_

« Odpověď #52 kdy: 11. 12. 2017, 10:16:04 »
1. Co musím k té licenci tedy mít ? nějaký ten klíč a účtenku ? jak poznám že mě neošidily ?
Já jsem pochopil že je na prodejci, aby prokázal že to medium + licence je OK.
Na tobě je prokázat nákup. Nebo je to jinak?

« Odpověď #53 kdy: 11. 12. 2017, 10:18:58 »
1. Licence je pro testovací nekomerční použití, což tazatel zřejmě splňuje.

To čtete silně selektivně. V originále je:
Citace
Evaluation. You may use the software only to demonstrate and internally evaluate it. You
may not use the software for commercial purposes. You may not use the software in a live
operating environment unless Microsoft permits you to do so under another agreement.

Jakmile na tom provádíte vývoj, testování produktu, je to komerční použití.
Pokud testujete samotné windows, jestli budou vyhovovat Vašim potřebám, je to evalution - a pak můžete 90 dní využít.

V textu jsem záměrně podtrhl slov "it" - neboť evaluací / testováním se nerozumí to, že NA tomto softwaru můžete něco dalšího testovat, ale máte licenci k otestování, jestli Vám vyhovuje.

SB

« Odpověď #54 kdy: 11. 12. 2017, 10:37:20 »
...Na druhé straně si myslím, že i uživatel linuxu by měl mít nějaká obecné povědomí co se děje. A to že absolutně ignoruješ jakékoliv články o Windows je hloupé. Tvá otázka, neznalosti jsou na úrovni žáka páté třídy základní školy což je docela zarážející.

Na co roky ztrácet čas sledováním tun sraček z widlí, když potřebuju po 7 letech něco spustit? Autor dotazu se zeptal zcela správně, já bych se zeptal úplně stejně.
Vaše odpověď se objevila o pár příspěvků výše. Jste jen dalším moralizujícím, českým mistrem světa (a možná i PHP) na fórech Rootu? Proč sem píšete?

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 11. 12. 2017, 11:42:11 »
Já jsem pochopil že je na prodejci, aby prokázal že to medium + licence je OK.
Na tobě je prokázat nákup. Nebo je to jinak?
A pokud prodejce zavře krám, bude to na kupujícím. Microsoft vyžaduje (možná na rámec českých zákonů), aby nový majitel měl doklad o prvním prodeji. Při nákupu přímo od majitele to asi nebude problém, ale bude to problém při nákupu nějaké Dell licence v neVýhodném software.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 11. 12. 2017, 11:47:37 »
To čtete silně selektivně. V originále je:
Stejně jako Vy. To "zkušební použití" jste vystřihl z licence pro Visty a Sedmičky. V licencích pro vyšší verze je pro změnu úplný zákaz použití bez aktivace.
Přiznám se, že nevím, proč tam jsou opsány jednotlivé licence, ale pro VM je dotatek k licencím na začátku, ve kterém vůbec není slovo "evaluation".

?

« Odpověď #57 kdy: 11. 12. 2017, 11:51:32 »
Nekupovat na mslicence, vyhodny-software, aukro, ebay a podobně. Nikdy nevíš, co si vlastně koupil, respektive to zjistíš až v okamžiku kdy je problém třeba s aktivací, což může třeba až za rok. Oni často neví, co prodávají, protože to mají zase od "někoho", nebo to naopak víc moc dobře. Úplně pominu legální stránku věci.

Internet je plnej strženejch či opsanejch COA štítků, DreamSpark verzí pro studenty, MSDN verzí pro vývojáře, ukradených firemních verzí, třeba pro 1000 počítačů, který sou už aktivovaný 10000x, verzí který jsou jen pro určitou zemi/oblast/jazyk (čína) a podobných okrádaček.

Originalitu a legálnost ti zajistí jen to, že si to koupíš u ověřeného prodejce nebo přímo u MS. Všecko ostatní je stejný, jako když si ten licenční klíč opíšeš z počítače, co je vystavenej někde na krámě  (nebo si ho koupíš a do 14ti dnů vrátíš) či nebo horší.

Jestliže ti opravdu nejde jen to nainstalovat, aktivovat a nějakou dobu používat, ale i o opravdou legálnost, nebudeš kupovat po bazarech, aukcích a webech, jde je cena nížší, než podezřele nízká.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 11. 12. 2017, 12:01:14 »
Na stránkách MS jsem našel licenci na W10 za něco přes 3kKč což se mi platit nechce, na stránce https://www.mslicence.cz/  jsem našel licenci téhož za 1k2Kč, což jsem ochoten Akceptovat,
Tam to nekupuj. V Růžovce dostaneš stejně "legální" licenci za polovinu. Já bych se vyhnul takovým obchodům obecně a koupil bych buď z druhé ruky přímo od majitele nebo bych raději připlatil na W10 FPP, který jde sehnat i lehce pod 3kKč.

SB

« Odpověď #59 kdy: 11. 12. 2017, 12:07:16 »
Když čtu výše to sraní, osobně bych jako první zkusil ten ReactOS, zda to v něm náhodou nepojede. Narozdíl od legálních widlí to má výhodu, že je to malé a rychlé.