1. Windows 10 je aktualne vyvijany system. Windows 7 doziva na bezpecnostnych zaplatach. Vyber je na Tebe, podla zvazenia a aplikacie, ktoru chces prevadzkovat. Windows 7 je relativne stabilna vec (aspon co sa Windowsov tyka), ale podpora konci co nevidiet. Zase ma 7cka blizsie k XP, ktore poznas.
10ka je zas kategoria sama o sebe - tu treba ocakavat problemy, ktore by clovek zazival, keby sa nestaral o rolling distro a len slepo aktualizoval - velmi vela aktualizacii, ktore mozu vela veci rozbit - stava sa, ze cloveku zmizne konfiguracia kuprikladu, system sa meni doslova pod rukami a podobne.
2. Toto bolo zodpovedane inymi snad dostatocne - nemam k tomu co pridat, lebo neviem - v praci to riesime inac, ako to budes riesit Ty, cize to nebudem rozoberat...
3. Vid. bod 2.
4. Cim viac, tym lepsie :-). Osobne by som nedaval menej ako 4 GiB RAM, pokial budes prevadzkovat narocnejsiu aplikaciu, placni radsej 6-8. Co sa HDD tyka, Windows je na diskovy priestor strasne nenazrany - 50 GiB je IMHO take minimum. Je sice pravda, ze cista instalacia tolko nezaberie ani zdaleka, ale buduce updaty spotrebuju kopec miesta ako nic, o aplikaciach nehovoriac - neexistuje tu nic ako zdielane kniznice a zavislosti, vacsinou si instalacka programu nainstaluje vsetko vlastne a v systeme je potom duplikovany SW - ale toto asi nebude pre Teba problem, kedze tam toho nebudes prevadzkovat vela.
5. Instalacia samotna Ta asi nema cim prekvapit, je to relativne priamociara vec. Jedine si treba dat pozor na rozdelenie disku - moze Ta trocha sokovat, ze Windows si robi s particiami co sa mu zachce - konkretne mam na mysli vytvorenie nejakej tej particie navyse, aj ked si ziadnu nezadal. Riesenim moze byt pripravit si disk napred (trebars cez Gparted) a potom len vybrat particiu, na ktoru sa ma instalovat (C:), alebo skratka celu vec ignorovat a nechat Windows, nech si robi, co chce - pri 10ke sa stava, ze aj update niekedy rozhadze particie... A este jedna vec - vyber particie na instalaciu sa robi len jej oznacenim - skratka len kliknes na prislusnu particiu a das "Next". Tiez by som osobne radsej instaloval offline, ako tu bolo spomenute - cim menej Windows saha na siet, tym menej moze prekvapit.
6. Snapshoty su u Windowsov zaklad - vsak to sa asi ani rozumne neda prevadzkovat mimo virtualky a snapshotov...