Jak na občasná Windows legálně?

i

Jak na občasná Windows legálně?
« kdy: 08. 12. 2017, 13:02:39 »
Zdravím všechny příznicve svobodného SW.

Po patnáci letech spokojeného života s linuxem na desktopu, mě osud nahnal do situace, kdy musím použít aplikaci tvořenou jen pro windows, která na wine vždy padne.

Zamýšlím to řešit KVM-virtuálem, diskem qcow2, .....  na mém oblíbeném linuxovém desktopu.  Tento virtuál budu používat opravdu jen pár hodin několikkrát ročně a výhradně pro tuto aplikaci, ta nevyžaduje žádný výkon ani grafické extrémnosti, tak že moudra typu že "virtuální disk je moc pomalý", mě opravdu nezajímají.

Bohužel, poslední co jsem od MS instaloval, byli asi před 12 lety známému XPčka, od té doby se svět pohnul někam úplně jinam a proto potřebuji rady a doporučení, ale prosím jen k věci.

Pro začátek mám tyto otázky:

1. Mám zvolit Win 7 nebo 10 ? a má to nějaký důvod ?

2. Jak a kde řešit licenci abych neměl problémy ? jsem ochoten těm vyděračům zaplatit ale rozumě.

3. kde vzít instalační obraz, nejlépe iso ?

4. Kolik by měl mít ten virtuál RAM a HDD ?

5. V čem je ta instalace jiná než ta XP ? na co se mám připravit ? co mě čeká ? co mě překvapí ?

6. Pokud v budoucnu provedu, ve stavu vypnutých windows, snapshot toho virtuálu, pak na něm provedu nějaké experimenty a pak se vrátím ke snapshotu, nemůže z toho jejich upgrade-systém mít problémy ?  předpokládám totiž, že na rozdíl od linuxu, si tyto "licencové" nejspíš vedou v centrále záznamy o každé instanci systému, nebudu se jim pak jevit jako dva systémy s jednou licencí ?

Děkuji předem za všechny nápady, rady, doporučení a zkušenosti.
« Poslední změna: 11. 12. 2017, 09:07:03 od Petr Krčmář »

luky

Re:jak na občasná windows legálně ?
« Odpověď #1 kdy: 08. 12. 2017, 13:15:01 »
Kupte si licenci na ebay.de. Podle MS se licence preprodavat nesmi, ale soud v DE rozhodl, ze dana cast ujednani je neplatna.

« Odpověď #2 kdy: 08. 12. 2017, 13:24:30 »
U Windows 10 je méně problémů než s XP.  Jdou stáhnout https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10ISO.  Jediná nevýhoda pro ty co to pouští párkrát do roka jsou ty aktualizace, které mohou trvat i hodinu a hodně zdržují. Aktualizace nejdou zakázat přímo, ale zakázáním jakéhosi procesu, což se mi osvědčilo. Pak nejdou ale nejdou ani aktualizace ručně, tedy je potřeba proces opět povolit, aby aktualizace šla.

Ondro

« Odpověď #3 kdy: 08. 12. 2017, 13:39:26 »
1. Skor by som vybral asi 7, ysten nieje tak otravny a aj vdak tomu, ze licencia bude lacnejsia
2.Bezne licenciu predavaju obchody so second hand PC
3.Zo stranok MS, potrebujes k tomu OEM licencny kluc. Ak pouzijes kluc z licencie od velkych vyrobcov PC, tak MS ti napise, ze ak chces ISO,  obrat na vyrobcu. Pri aktivacii ten kluc ale akceptuje -MS :)
4. To je otazk a kolko potrebuje ten program. Ak je nenarocny, tak 1-2GB RAM a disk 30 a viac GB
5.Je jednoduchsia, nic ta tam neprekvapi.

fubar

« Odpověď #4 kdy: 08. 12. 2017, 13:40:27 »
nevim, jak je to uplne s legalitou pro jine pouziti, ale microsoft ma na webu ke stazeni (ani neni potreba se nikde registrovat) obrazy windows do virtualboxu. je to mysleno na testovani webu v internet exploreru. zivotnost jednoho obrazu je tri mesice

Cek

« Odpověď #5 kdy: 08. 12. 2017, 13:49:02 »
Tak zkusim shrnout za sebe:

Win7
- za me lepsi, ale problem je, ze podpora vyprsi driv, pokud myslis na nejake 3+ roky dopredu
- mnohem delsi doba na aktualizace, vzhledem k politice MS. Proste ty aktualizace na Win7 zkurvili, aby vic lidi preslo na Win10. Nicmene pokud je ten virtual jenom na spusteni nejakeho programu parkrat do roka a nebude mit verejnou adresu, vypnul bych ty aktualizace uplne. Jenom pak opravdu nepouzivat k nejakemu browseni po netu apod....

Win10
- mnohem vlezlejsi
- aspon trochu lepsi rozhrani nez Win8/8.1
- aktualizace MNOHEM vlezlejsi, pokud nemas aspon Pro verzi, tak se snadno aktualizaci nezbavis a chce to upgradovat cely system na nejnovejsi build (a obcas to u toho neco rozbije - takova loterie. Ale to je tak 1%, nicmene uz jsem to potkal) Na Home edici i kdyz zakazes Windows update service, tak si ji to samo zase odblokuje a pusti....takze orezat na firewallu nebo se tomu vazne venovat
- delsi podpora (zatim ani nahlas neuvazuji o nejakych Windows11, resej to temi buildy 2x rocne)
- vetsi vazanost licence na hardware (u Win 7 to v podstate nehlidaji, kdyztak aktivace pres telefon i s dost pouzivanym klicem v pohode)

Snapshoty a vraceni se k predchozimu stavu licencim ani updatum nevadi, problem bys mohl mit jenom pri nejakem velkem upgradu (i virtualniho) hardwaru.

ISO se vali skoro vsude, jenom over kontrolni soucty. I MS podpora Ti rekne at si ho stahnes kde chces :-D Win10 maji i stazeni ISO obrazu pro offline instalaci nekde u sebe, sedmicky uz myslim moc ne

Na virtual stacej 2 virt. cory a ciste na system tak 2GB RAMky, pro pouzivani radsi aspon 3GB :) Mame par set virtualnich Win7 ve 32bit verzi se 3GB RAM na praci a staci to, na 64bit Win10 to chce ale vic (5-6GB). Samozrejme od 2 core nelze cekat nic vic nez pusteni nejakeho Office/prohlizece/managementu, proste kancelarskou praci

Instalace je jeste jednodussi nez u XPcek, je to klik>klik>klik>klik, zvlast u virtualu s jednim diskem.

?

« Odpověď #6 kdy: 08. 12. 2017, 13:55:57 »
Kupte si licenci na ebay.de. Podle MS se licence preprodavat nesmi, ale soud v DE rozhodl, ze dana cast ujednani je neplatna.

Jasně, než se ukáže, že jedna licence je přeprodávána pořád dokola. Nebo že se jedná o nějakou licenci pro studenty, vývojáře, či firmy, která je pro něj stejne legální, jako licence z pirate bay.

iiiiiiiiiiiiiiii

« Odpověď #8 kdy: 08. 12. 2017, 14:20:43 »

Jasně, než se ukáže, že jedna licence je přeprodávána pořád dokola. Nebo že se jedná o nějakou licenci pro studenty, vývojáře, či firmy, která je pro něj stejne legální, jako licence z pirate bay.

Podle zákonů EU se legálnost licence dokazuje platbou. I pokud máš koupenou ilegální licenci, je legální.

Y.

« Odpověď #9 kdy: 08. 12. 2017, 14:22:56 »
Hele a co nahodit si windows on-demand instanci na aws. Pokud je to fakt jen pár hodin, tak bys to měl možná nejjednodušší možnost. Já takhle občas kompiluju nás soft pro win, jenom aby se zjistilo, jestli to ještě jde.

DK

« Odpověď #10 kdy: 08. 12. 2017, 14:35:24 »
Existuje i oficialni box pro Vagrant (https://app.vagrantup.com/Microsoft/boxes/EdgeOnWindows10)

Fantomas

« Odpověď #11 kdy: 08. 12. 2017, 14:49:37 »
Vem Win10 Pro, nahod je do virtualu a pokud aktivaci nepotrebujes, tak ji neres. Widle ti pojedou a na plose budes mit hlasku o potrebne aktivaci, mozna nebudou fungovat nejake aktualizace, ale ty stejne nebudes potrebovat. Na Win7 se vykasli, nevidim duvod instalovat osm let stary system.

mistrphp

« Odpověď #12 kdy: 08. 12. 2017, 15:06:16 »
1. Mám zvolit Win 7 nebo 10 ? a má to nějaký důvod ?

2. Jak a kde řešit licenci abych neměl problémy ? jsem ochoten těm vyděračům zaplatit ale rozumě.

5. V čem je ta instalace jiná než ta XP ? na co se mám připravit ? co mě čeká ? co mě překvapí ?
Na jednu stranu chápu, že s Windows neděláš. Ale moc nevěřím, že žiješ ve světě kde se s nima nesetkáváš v okolí ... to je docela extrémní. Na druhé straně si myslím, že i uživatel linuxu by měl mít nějaká obecné povědomí co se děje. A to že absolutně ignoruješ jakékoliv články o Windows je hloupé. Tvá otázka, neznalosti jsou na úrovni žáka páté třídy základní školy což je docela zarážející.

Na rozdíly, instalaci a hw nároky si přečti nějaký návod pro začátečníky nebo se zeptej nějakého dítěte - to prostě nemá cenu popisovat.
Licenci nejlíp koupíš na ebay.com z nějakého repasovaného pc bo nepoužitou OEM za stovku. Někdo tvrdí, že to neni legální. Ale soudy rozhodly že ano a i česku existují elektronické obchody které to naprosto veřejně prodávají léta, ale dráž.
Iso stáhneš u Microsoftu nebo ti dá odkaz ebay prodejce.

« Odpověď #13 kdy: 08. 12. 2017, 15:11:53 »
Já už od Windows XP SP3 vždycky instaloval bez klíče ... mám pocit, že to ani není nelegální.
Prostě jsem ta Windows chvíli používal ve virtualizaci bez aktivace a pak zahodil a nainstaloval znovu.

Jinak mám normální legální licenci všude, nepřišlo mi to nějak zlé vůči Microsoftu.
Určitě jde použít i to vývojářské sestavení, z něj snad šlo i legálně upgradovat tehdy na Windows 10 (jako bonus)
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

« Odpověď #14 kdy: 08. 12. 2017, 15:13:30 »
Vidím, že je tu zase dost odborníků na slovo vzatých, kteří ale ve skutečnosti nemají ani šajnu o tom, jak to je.

Co se týče licence, tak jednoznačně pořiďte OEM Windows 10 Pro - v edici pro máte právo downgradu až na Windows 7. Pokud byste potřeboval jít ještě níž, je nutné koupit ne-OEM verzi, pak je právo downgradu ještě hlubší (až do verze 2000 / 98). Zdroj: https://download.microsoft.com/download/6/8/9/68964284-864d-4a6d-aed9-f2c1f8f23e14/downgrade_rights.pdf

Instalační média a klíč si můžete opatřit víceméně kdekoliv, i linka Microsoftu Vám nějaký přidělí, když bude potřeba.

Technicky Microsoft hlídá pouze značné překročení aktivačního rámce, takže návrat k snapshotům, křížové použití stejného instalačního čísla apod. nepředstavují problém. Pokud po takové akci přestane aktivace fungovat (nestává se), pak to opět vyřeší jeden telefonát (bohužel jen v pracovní dny a pracovní hodiny, to je jediné ke vzteku).

Na místě je potřeba připomenout, že licenci neprokazujete ani aktivací, ani instalačním číslem, ani vylepenou samolepkou, ale především nabývacím dokladem. Instalační číslo, samolepka či aktivace jsou jen prostředky ke zpomalení šíření nelegálních kopií a tak k tomu přistupuje i Microsoft.