Z mojich skusenosti. Zil som niekolko rokov na zapade, a cast rodiny stale tam zije.
Je tam neuveritelna uroven konzumu, napriklad moja teta nema niekolko rokov zaplateny ani pozemok pod domom (hypoteka). Ale hlavne, ze s celou rodinou precestovala cely svet - 3-4x dovolenka do roka...
Nepozeraju sa na vec, ze peniaze su tvoj zivotny cas, ale proste kupuju si doslova debility. Bol som v restauracii, kde vyvalili asi tak 150 eur/osoba za to, ze mozu jest nejake zradlo z kvetinaca...
Staci sa pozriet na nejake tie Slovenske/Ceske fifleny, a to je tam v podstate na kazdom kroku - cisty konzum. Mnoho ludi sa nepyta, ci tu danu vec potrebuje, len ju chce, aby vyzeralo lepsie v ociach niekoho... Z toho vyplyva, ze vacsina z ludi zije na dlh.
Co sa tyka moralky a nejakych hodnot, velmi rychlo to tam upada. O nic sa nezaujimaju, len kadejake dovolenky. Proste, nenasiel som cloveka, s ktorym by sa dalo nieco do hlbky o niecom diskutovat. Ich diskusna uroven je o tom, co ide v kine, kde sa pojdeme nazrat, popripade kto co napisal na nejakej socialnej sieti, nejaki spidermani, eurovizia... Ziadna realna diskusia, proste take "sran*e", co clovek si pomysli, jezis to su ale sra.... A co sa tyka nejakej vedy v UK vedec zaraba asi tolko co zdravotna sestra.
Podla mna Zapad skonci tym, ze ho rozlozi konzum a ignorancia toho, kde ludia ziju. Proste nezaujem o nieco ine ako drahe auta, hodinky, facebook (konzum). Citil som sa ako v nejakej psychiatrickej klinike, a to som sa pohyboval medzi VS vzdelanymi ludmi...