No spis bych napsal, jak blokovat Facebook ?
Nejvetsi problem vidim v tom, ze FB je stejne tak jako Google a Yahoo nadnarodni korporace, ktera ma obrovske moznosti ohledne sledovani uzivatelu. Vsechny "lokalni" veci, ktere pred 10 lety na internetu dobre fungovali se ted prelejvaji na FB. Spousta veci se resi tam, kdo tam neni, tomu tolik veci utika. To je samozrejme spatne.
Krome samotneho profilu ma FB i Google ve strankach ruzne prvky, zejmena like-buttony, prez ktere sleduje uzivatele, na jakych strankach jsou (a to i neprihlasene, prez cookies, jak casto BFU cookies maze). O uzivatele se FB absolutne nestara, podrazy nejsou vyjimkou. Pripadne poruseni zakonu CR ze strany FB neni ani postizitelne napr, Uradem na ochranu osobnich udaju. A cenzura i podivne praktiky - toho uz od FB bylo tolik ...
Proto pouzivat sluzby lokalni, ktere nemaji prvky ve vetsine webu.
Socialni sit stale existuje lide.cz a byla i pred FB
Na IM komunikaci je nejlepsi Jabber, Skype taky neni zazrak, ICQ je na nic.
Na bezne zpravy postaci mail.
Na fotky se da pouzit napr. rajce, na videa stream.cz
Na diskuze existuje napr. Okoun
I Seznam.cz je velkou spolecnosti, ale Ceskou a cookies ma jen v ramci svych webu (lide.cz novinky.cz stream.cz mapy.cz atd). A nedela podrazy.
Kdyz uz chce mit nekdo profil na FB tak - specialni mail na profil, anonymni rezim ve firefoxu, pred i po restartovat prohlizec, nejepe mit na FB spec. verzi prohlizece i velikost okna, nebo jeste lepe pouzit TOR, pokud to pujde. Ale i tak bude v profilu uchovavana aktivita a okruh pratel (naklikat si pratel a skupin co nejvic ?). A samotny FB profil pouzivat bez dalsich otevrenych panelu s jinymi strankami, samozrejmost. Jde i v dobe pouziti FB napr. zmenit jazyk, systemovy cas, nabotoovat z live CD a podobne veci pro pro fancmekery. TOR nepujde jen tak, lze ale pouzit verejna Wifi nekde v knihovne treba.