Jak na Facebook?

spacek

Re:Jak na Facebook?
« Odpověď #15 kdy: 26. 11. 2017, 14:50:34 »
45 let: Xichtprofil mám jen a pouze kvůli administraci firemní Xichtové prezentace, o kterou se starají kolegové. Pokud by někdo měl nutkání být mým "přítelem" pouze na XichtKnize a já na něj neměl mít tel. či email, prostě se mým "přítelem" nestane. Jednou za kvartál se zaloguju, projedu žádosti o přátelství a protože na většinu z nich už stejně mám telefonní číslo a/nebo email, tak je smažu. A na kvartál zase pokoj...
Syn (17) dokonce neměl ani v telefonu kontakty na spolužáky a když byl bez internetu, ani jim nemohl zavolat, aby si doplnil učivo...

neznam cuklrblika

« Odpověď #16 kdy: 26. 11. 2017, 14:54:36 »
+ Ještě v případě nutnosti ověřovací SMS použít free službu typu www.receive-sms-online.info/ (plno na google).
+ Velmi důležité blokovat facebook svinstvo (mimo google análitcs a dalších srágor) na všech stránkách mimo facebook. Radši na facebook chodit v anonymním módu, lépe v odlišném browseru, ještě lépe z jiného virtuálu a nejlépe z jiné sítě

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #17 kdy: 26. 11. 2017, 15:05:47 »
Pokud tvoje nepřítomnost na Facebooku stačí k tomu, aby se přerušil kontakt, tak asi to přátelství (nebo jiný vztah) za moc nestálo a není čeho litovat.

Tahle argumentace je logická jenom zdánlivě. Ne vždycky je možné udržovat kontakt. Nikdy vás nenapadlo, co dělají vaši spolužáci, kamarádi z táborů nebo letních dovolených? V té době skoro nikdo nebylna internetu a mobil měl málokdo. Zpřetrhání vazeb je při změně škol nebo kariéry běžné.

Samozřejmě nejde o kategorii nejlepší kamarád na světě, ani o přistoupení na hloupý způsob komunikace skrze FB. Spíše je to adresář kontaktů, spolu se spoustou osobních informací, co kdo dělá, jak se má atd.. Způsob jak obnovit sociální vazby, které by ještě před 50 lety přirozeně zanikly (XY se odstěhoval někam daleko do pryč)

Pokud někoho budu chtít najít, tak ho najdu – i třeba za cenu toho, že bych si musel založit jednorázový falešný profil na Facebooku, abych se dostal k neveřejným informacím. Ale to neznamená, že na tom Facebooku zůstanu a budu ho používat pro komunikaci – protože tím bych podporoval síťový efekt něčeho, co podporovat nechci.

A pokud chce najít někdo mě, tak to má ještě mnohem jednodušší – přes některý z vyhledávačů najde můj web a napíše mi e-mail.

Tohle bych doporučil každému, kdo chce být k nalezení – založit si jednoduché webové stránky a tam dát svůj e-mail nebo kontaktní formulář. Ideální je vlastní doména (může být i společná třeba pro rodinu nebo skupinu přátel), cenově je to na úrovni jednoho posezení v hospodě nebo kavárně ročně (nebo spíš méně, podle toho, kolik toho kdo vypije a sní).

prusa

« Odpověď #18 kdy: 26. 11. 2017, 16:03:41 »
Nemít FB vás ale také bude dost stát ! Přítelkyně prodávala dědictví - prohulený hnusný auto bez kufru a po 3 předchozích majitelích plus svém otci. V bazarech a spol to nebyla schopná ukecat nad 30tis. Její švagr se tomu vysmál, rozhodil inzerát na 'autíčko'  po  'přítelích' a do 3 dnů bylo prodané za 50.

Jméno

« Odpověď #19 kdy: 26. 11. 2017, 21:02:49 »
lidi z minula jsem nikdy nemel potrebu. soucasny lidi stiham tak tak.
jsem sociopat, nebo ucelne vyuzivam cas?
mrknete na bystroushaakovy ctverecky a uvidite to z jiny perspektivy.. kdo zije v minulosti, nemuze stihat pritomnost, kdo nezije pritomnost naplno, tak dela co? marnbi cas? a jan tleskac?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 26. 11. 2017, 21:22:05 »
lidi z minula jsem nikdy nemel potrebu.

Tak jiste, ale zase na druhou stranu clovek muze byt obcas zvedav, jak strasne ti ostatni za ta leta ztloustli a zplesateli. :-)

,

« Odpověď #21 kdy: 26. 11. 2017, 22:37:19 »
Ucet jsem si zalozil po maturite, abych zustal v kontaktu s byvalymi spoluzaky. Taky jsem to pouzival jako alternativu k RSS (dnes by to s temi "lepsimi" doporucovacimi algoritmy neslo). Vydrzelo mi to pul roku, pak jsem ucet deaktivoval, protoze sumu i od pratel bylo prilis mnoho (signal - pozvanky na pivo cca jednou mesicne). O 10 let pozdeji muj kontakt s touto skupinou spociva v jednom srazu rocne organizovanem pres e-mail a doodle. Bohuzel ale kontakty je mimo xichtoknihu slozitejsi sehnat, protoze nase puvodni tridni webove stranky se rozpadly.

Na VS jsem si zalozil pseudonymni ucet kvuli uzavrene studijni skupine, kde se sdilely informace o projektech a zkouskach, protoze normalni studentske phpbb forum, ani irc kanal moc nefungovaly. Kontakt se spoluzaky jsem mimo tu skupinu neudrzel a obcas toho lituji, protoze tam obcas litaly zajimave pracovni nabidky. K tomu je spis urceny LinkedIn, ale ten taky jde posledni dobou z kopce.

#

« Odpověď #22 kdy: 26. 11. 2017, 22:41:05 »
Nemít FB vás ale také bude dost stát ! Přítelkyně prodávala dědictví - prohulený hnusný auto bez kufru a po 3 předchozích majitelích plus svém otci. V bazarech a spol to nebyla schopná ukecat nad 30tis. Její švagr se tomu vysmál, rozhodil inzerát na 'autíčko'  po  'přítelích' a do 3 dnů bylo prodané za 50.
Argument jak noha :)

Jinak FB jsem nikdy nemel, ziju na teto planete uz naky 4petky a davam to ... kdo me chce ma mail nebo telefon; jen bych rad pripomnel tem mladsim, ze 20 let zpet jsme nikdo nemeli ani ten telefon v kapse a sraz byl proste pod "hodinama na care", kdo nedorazil v 8 +5min ten vecer mel smulu a lidi zili, wau! Nedokazu si ani predstavit, jak to muselo byt o 50 let driv, to snad rict 3x wau nebo cau soudruhu. Jo pockej, lidstvo existuje dyl nez 50 let?

NoFB

« Odpověď #23 kdy: 26. 11. 2017, 23:06:54 »
No spis bych napsal, jak blokovat Facebook ?

Nejvetsi problem vidim v tom, ze FB je stejne tak jako Google a Yahoo nadnarodni korporace, ktera ma obrovske moznosti ohledne sledovani uzivatelu. Vsechny "lokalni" veci, ktere pred 10 lety na internetu dobre fungovali se ted prelejvaji na FB. Spousta veci se resi tam, kdo tam neni, tomu tolik veci utika. To je samozrejme spatne.

Krome samotneho profilu ma FB i Google ve strankach ruzne prvky, zejmena like-buttony, prez ktere sleduje uzivatele, na jakych strankach jsou (a to i neprihlasene, prez cookies, jak casto BFU cookies maze). O uzivatele se FB absolutne nestara, podrazy nejsou vyjimkou. Pripadne poruseni zakonu CR ze strany FB neni ani postizitelne napr, Uradem na ochranu osobnich udaju. A cenzura i podivne praktiky - toho uz od FB bylo tolik ...

Proto pouzivat sluzby lokalni, ktere nemaji prvky ve vetsine webu.
Socialni sit stale existuje lide.cz a byla i pred FB
Na IM komunikaci je nejlepsi Jabber, Skype taky neni zazrak, ICQ je na nic.
Na bezne zpravy postaci mail.
Na fotky se da pouzit napr. rajce, na videa stream.cz
Na diskuze existuje napr. Okoun

I Seznam.cz je velkou spolecnosti, ale Ceskou a cookies ma jen v ramci svych webu (lide.cz novinky.cz stream.cz mapy.cz atd). A nedela podrazy.

Kdyz uz chce mit nekdo profil na FB tak - specialni mail na profil, anonymni rezim ve firefoxu, pred i po restartovat prohlizec, nejepe mit na FB spec. verzi prohlizece i velikost okna, nebo jeste lepe pouzit TOR, pokud to pujde. Ale i tak bude v profilu uchovavana aktivita a okruh pratel (naklikat si pratel a skupin co nejvic ?). A samotny FB profil pouzivat bez dalsich otevrenych panelu s jinymi strankami, samozrejmost. Jde i v dobe pouziti  FB napr. zmenit jazyk, systemovy cas, nabotoovat z live CD a podobne veci pro pro fancmekery. TOR nepujde jen tak, lze ale pouzit verejna Wifi nekde v knihovne treba.

jpu

« Odpověď #24 kdy: 27. 11. 2017, 07:37:32 »
28. Sem-tam vymenim profilovku. 99% to pouzivam na pisanie si. Aj to s max 5 ludmi. Inac je to strata casu a nielen strata casu, ale aj slobody. To, co vsetko zbiera FB.  :o

« Odpověď #25 kdy: 27. 11. 2017, 08:52:23 »
Já jsem měl Facebook chvíli, v roce 2011 jsem ho zrušil a nechybí mi. Zajímavé je, že třeba u nás v rodině ho nikdo nepoužívá, ani nikdo ze širší skupiny přátel. Takže můžu Facebook vesele ignorovat a je mi fajn.

Ivan Nový

« Odpověď #26 kdy: 27. 11. 2017, 09:55:52 »
Já jsem měl Facebook chvíli, v roce 2011 jsem ho zrušil a nechybí mi. Zajímavé je, že třeba u nás v rodině ho nikdo nepoužívá, ani nikdo ze širší skupiny přátel. Takže můžu Facebook vesele ignorovat a je mi fajn.
V Číně po roce 2020 byste za to pravděpodobně dostal mínusové body a snížil si tím svůj oficiální státem hlídaný sociální kredit :-))) Znamenalo by to pro vás, že byste si nemohl koupit lůžko v lůžkovém vagonu, nebo byste nesměl létat letadlem.

qwertz

« Odpověď #27 kdy: 27. 11. 2017, 10:19:54 »
Argument jak noha :)

Jinak FB jsem nikdy nemel, ziju na teto planete uz naky 4petky a davam to ... kdo me chce ma mail nebo telefon; jen bych rad pripomnel tem mladsim, ze 20 let zpet jsme nikdo nemeli ani ten telefon v kapse a sraz byl proste pod "hodinama na care", kdo nedorazil v 8 +5min ten vecer mel smulu a lidi zili, wau! Nedokazu si ani predstavit, jak to muselo byt o 50 let driv, to snad rict 3x wau nebo cau soudruhu. Jo pockej, lidstvo existuje dyl nez 50 let?

No já to vidím stejně. Jen si kladu otázku, jestli skutečnost, že "nejsme ovce" není současně pojena s jistou mírou "asociálna". Někdy mám chuť zeptat se někoho, koho jsem naposled potkal před 20 lety třeba na táboře, jak se má a co zrovna dělá. Přece jenom některé "akce" si člověk pamatuje léta :-D V tom Xychtbooku to jde snadno, jenže s "anonymním profilem" bez xychtu a jména to fungovat nebude....

Stejnou otázku si kladu s Linkedinem. To je jediný "social network", který provozuju. A když už to člověk má, jestli možná není lepší, navázat spojení s kde-kým koho kde potkal - nejen kvůli pracovním kontaktům, ale i anonymitě (v davu se skutečné sociální vazby ztratí)

GTor

« Odpověď #28 kdy: 27. 11. 2017, 13:07:30 »

Ale ted i jak se zbavit tech FB, Google soucasti na vetsine webovejch stranek. To uz je pracnejsi. I kdyz tam nema clovek ucet, je prez susenky sledovan.

iiiiiiiiiiiiiiii

« Odpověď #29 kdy: 27. 11. 2017, 13:16:34 »
Skusim uviest par dovodov preco FB mat. Ako ho drzat na uzde je tu vsetkym jasne :-)

Kamosi zakliknu zaujimavu akciu a mne to vyskoci v newsfeede. Za posledne obdobie napr. :

Historia osembitovych hier v ceskoslovensku - prisiel kurator z muzea dizajnu
https://www.facebook.com/events/1041806082626021/
https://www.facebook.com/events/129968824260987/

Transhumanizmus https://www.facebook.com/events/323310484802216/

Demoscena!!
https://www.facebook.com/events/1979349545640414/
https://www.facebook.com/events/727523060790555/

Workshop hrania na modular - ten bol dost dobry, od zakladu to brali a necitil som sa retardovane aj ked nie som hudobnik. https://www.facebook.com/events/1229582413809345/

Potom akcie Bratislavskeho hackerspace Progressbarru (aj ked zrovna ten ma tusim aj RSS), najblizsie kodenie parseru na blockchain. Pokec o OpenBazzar. Kadejake posedenia o kryptomenach. Umela inteligencia...

prehlad akcii tuto, a pozriete aj minule aby ste vedeli o co ste prisli.
https://www.facebook.com/pg/progressbar/events/?ref=page_internal
https://www.facebook.com/pg/fablabslovakia/events/?ref=page_internal - robotika a kadejake kodenie
https://www.facebook.com/pg/LabCafeCreate/events/?ref=page_internal - veci castokrat pre zaciatocnikov a fuzikatych Hrdobco-jablkarov. Ale bola tam aj debata o demoscene a zda sa, ze tam prislo jadro BA komunity - ludia co pokladaju za normalne programovat v asembleri.

https://www.facebook.com/pg/KalabCentrum/events/?ref=page_internal  - vseobecnejsie veci, ale boli tam tie 8bity.

A su dalsie miesta, kde sa obcas objavy nieco zaujimave, ale tam to treba viac triedit. Jo.. a taketo miesta su plne ludi, vhodnych k zoznameniu. Vratanie zien. A tyto ludia pokladaju za zaujimave rovnake veci ako debatujuci na roote. Takze poznamka o vyhodach alternativneho Androidu sa raz-dva zvrhne na debatu o celospolocenskom dopade opensource. Minule sa debatilo dokonca o Janke z komiksov.