Tak ja to vidím tak, že nám chýba sebavedomie. Pouvažujte nad slovom sebavedomie, (sebedůvěra, sebevědomí).
Je to vedomie svojich schopností a dôvera v ne. Človek, ktorý dokáže prísť do tímu a byť reálnym
prínosom, musí vedieť kvantum informácií. Vedomosti to nie sú len namemorované fakty, teda napríklad
že z hlavy napíšem kód, ktorý mi vypíše všetky súbory v adresáry. Ale predovšetkým zručnosti: chápem, čo sa po mne chce, a vyhľadám kód, ktorý to robí a zakomponujem ho do projetku. Tieto zručnosti
sa z neznámeho dôvodu zvyknú zľahčovať, akokeby to každý mal vedieť. Nie je to tak, drviná väčšina ľudí
niečo také nezvládne.
My na Slovensku sme experti na sebaneuvedomenie, typicky sa veľmi podceňujeme. Ja som ma vždy taký pocit, že v Čechách žijú ľudia oveľa viac sebavedomí; vidno to napr. v televízii, keď Čech/Moravák hovorí pred mikrofónom. Obrovský rozdiel oproti nám.
K dozrievaniu človeka nepatria len IT skills a jazyky, sú potrebné aj tzv. soft skills, ako si mnohí určite uvedomujeme.
Na sebavedomí treba pracovať, treba ho ako my hovoríme, budovať. Ináč si budeme celý život pripadať ako loosri.