Zjistil jsem kolik za moji práci firma dostává - argument pro zvýšení platu?

Lukys

Zdarec,
jsem ve velké nadnárodní firmě jako programátor půl roku. Teď jsem "omylem" nahlédnul do korespondence šéfovi a zjistil, že generuji firmě svou prací obrovský zisk, převyšující náklady na mzdu mnohonásobně. Je to normální, aby plat sem měl cca 40 tisíc když za mě firma bere od zákazníka 240 tisíc měsíčně?????

Díky.

švarcák

A kolik myslíš, že stojí Java vývojář, když firma mu nabídne 160 a ještě se na tom musí přiživit plno lemplů?

240 je normální cena za lepšího odborníka.

Pokud to děláš za 40, tak jsi buď blbec a nebo neděláš v IT, tak nemáš tolik možností.

Lukys

o kolik bych si mohl cca říct, když to vím ale nikdo neví, že to vím?

švarcák

Jak píšu, jen blbec neví, kolik stojí práce na trhu. Takže je normální, že to víš. O jaký obor se cca jedná? Dovedu se představit, že třeba v automobilovém průmyslu je to více schované, ale tam se zase platí tak málo, že 240 by za tebe snad nikdo dlouhodobě nedal.

Za Javu dnes dostaneš od 100 do 200, k tomu připočti marži pro příživníky a máš cenu za kterou tě někdo kupuje.

Lukys

Průmyslová automatizace je můj obor. Kupuje mě zákazník za 240 tisíc, je mi jasné, že existuje dost výdajů na jeho straně a já nemám praxi dá se říct. Ale když za mě někdo tolik platí proč by si to měl nechávat jen zaměstnavatel pro sebe?

švarcák

Tam neznám, jak moc je konkurence a tak. Ale obecně se za 40k neprogramuje. Což potvrzuje i to, kolik za tebe dostávají. Takže pokud chceš jen zvýšit, tak klidně řekni jen 60. Reálně bys měl mít tak stovku, ale fakt nevím, jak to konkrétně u vás je. Třeba moc neumíš a fakt tě prodává za plnou cenu, což je podvod. Takže pak bys už nic tak vysoko nenašel, proto těch 60 je OK a 80 třeba za rok. Samozřejmě pokud něco fakt umíš.

anonym

Gratuluji ke tvemu zjisteni, taky jsme to u nasi mezinarodni korporace zjistili, jako juniori, coz ty jsi asi taky.

Kazdopadne zapomen na argumenty typu "vy za me dostavate tolik a tolik, ja chci pridat" - nikdy na to v korprate neuslysi, nezajima je to. Kdyz odejdes, proste vemou nekoho jineho a prachy, ty budou udrzovat vzdy tak, aby tam nekoho dostali a udrzeli alespon tragickou, lec jeste pouzitelnou, fluktuaci a kvalitu. Cim driv si to uvedomis, tim lip pro tebe a pro ostatni, protoze odejdes, zvysis jim fluktuaci a oni budou muset o trochu zase prihodit.

Moc to nezdrzuj a bez pryc hned jak budes moct. Tak to proste je, tak k nikomu nechod brecet. Proste se musis sebrat a najit si lepsi job a pokud nenajdes, tak proste mas smulu a musis pracovat za tolik. Aspon uz vis, ze korporaty a vseobecne firmy, obzvlaste se zahranicnimi zakazniky, nejsou zadne chudinky a ze kdyz ti davaji vyplatu, tak ti to davaji jako zmr di, ne jako tvoji kamosi a zachranci, kteri vzali chudinku juniora a on by jim pak mel byt nadosmrti vdecny.

anonym

Protoze ty dojednavas prachy s managementem a management je placeny od toho, aby drzel naklady co nejniz, stejne jako ty jsi placeny od toho, abys programoval. Oni delaji svoji slizkou praci, ty zase svoji. Taky sis koupil Adidasky tenisky za 2000,- a nějaký Pákistánec za ně dostal 1 dolar.

švarcák

Kdyz odejdes, proste vemou nekoho jineho a prachy, ty budou udrzovat vzdy tak, aby tam nekoho dostali a udrzeli alespon tragickou, lec jeste pouzitelnou, fluktuaci a kvalitu.

+1

Proto je v korporacích obvykle ten největší odpad. Zní pak vtipně, když tam mají R&D oddělení. Tak určitě, jen funguje asi jako naše AV :D

anonym

Podle me by to mel byt primo predmet na nasich VS, v narodnim zajmu. Studenti by se meli taky trochu dozvedet o tom, jaka je jejich cena. Protoze videl jsem programatora tak-trochu-autistu, kteremu by někde zaplatili vatu jak sfiňa, ale on to neví, má nízké sebevědomí a dělá v korporátu za pakatel. Pak jsou taky lidi, kteří si stupidně říkají "mi to stačí" a začnou být nervózní až zjistí to co ty - že mu to sice stačí, ale že ho zaměstnavatel pěkně šuká. To všechno vede k tomu, že se prachy nezvedají jak by mohly a ČR je pak považovaná za rozvojovou zemi.

cumil

Zdarec,
jsem ve velké nadnárodní firmě jako programátor půl roku. Teď jsem "omylem" nahlédnul do korespondence šéfovi a zjistil, že generuji firmě svou prací obrovský zisk, převyšující náklady na mzdu mnohonásobně. Je to normální, aby plat sem měl cca 40 tisíc když za mě firma bere od zákazníka 240 tisíc měsíčně?????

Díky.
Zkus se zivit sam. Brzo zistis, ze to neni takova sranda jak si myslis.
Neco napsat je jedna vec, prodat to a dostat vcas zaplaceno je uplne neco jineho.
Dejme tomu ze ty generujes zisk 240k, zamestnavatel ma na tebe naklady 60k+, tim padem jeho hruby zisk se pohybuje pod 180k.
Do toho si zapocti reklamu,  obchodaky, projektaky, pravniky, ucetni, management a zistis ze vysledny zisk je v desitkach tisic.

Tim nechci branit korporaty, pouze to zasazuju do racionalniho ramce jak se slusi a patri na programatora.

Samozrejme, kdyz vygenerujes velky zisk, je fer dostat odpovidajici kus kolace...

švarcák

Přesně tak. Jsem byl v korporacích vždy jen chvíli, protože jsem nechápal, proč jsou tam skoro všichni retardovaní. Dnes tomu rozumím docela dobře.

Jenže pak když řeknu svoji cenu, tak oni mi na to řeknou, že když si najmou firmu, tak ty lidi dostanou za půlku :D To je pak těžký. To těm lemplům musejí dávat tak 40, aby je mohli prodávat třeba za 120. To nejsou ani moje náklady, takže smůla a hlavně přidanou hodnotu nikdo dnes neřeší. Korporace to ještě více vychytaly, protože si účtují klidně 240 za juniory. Vyšperkují životopis a sales zmrd ho prodá jako největšího kinga :D

švarcák

Samozrejme, kdyz vygenerujes velky zisk, je fer dostat odpovidajici kus kolace...

Je to tak.

Lukys

Zdarec,

Díky.
Zkus se zivit sam. Brzo zistis, ze to neni takova sranda jak si myslis.
Neco napsat je jedna vec, prodat to a dostat vcas zaplaceno je uplne neco jineho.
Dejme tomu ze ty generujes zisk 240k, zamestnavatel ma na tebe naklady 60k+, tim padem jeho hruby zisk se pohybuje pod 180k.
Do toho si zapocti reklamu,  obchodaky, projektaky, pravniky, ucetni, management a zistis ze vysledny zisk je v desitkach tisic.

Tim nechci branit korporaty, pouze to zasazuju do racionalniho ramce jak se slusi a patri na programatora.

Tak já to samozrejme taky promyslel, ale nezda se mi to. Protoze ucetni, ze mi vygeneruje jednu pasku vyplatni, kdyz hodne prezenu, tak 2000 Kc, office max 5000 tisic za mesic na hlavu a to zase hodne prehanim. Zastaravani techniky 5 tisíc taky za měsíc. jeste nejake recepcni a takove lidi tam zaplatit, tak jeste odectu dalsich 5 tisic. Reklama to nevim, ale nic moc to nebude. Lidi je hodne u nas (2200 lidi) tak to bude zase tak max 1000 kč měsíčně. No a to je cca vse, projektaka si resi zakaznik sam. Firma je jen prostrednikem, ktery by klidne mohl byt vynechan ...

švarcák

Tak já to samozrejme taky promyslel, ale nezda se mi to. Protoze ucetni, ze mi vygeneruje jednu pasku vyplatni, kdyz hodne prezenu, tak 2000 Kc, office max 5000 tisic za mesic na hlavu a to zase hodne prehanim. Zastaravani techniky 5 tisíc taky za měsíc. jeste nejake recepcni a takove lidi tam zaplatit, tak jeste odectu dalsich 5 tisic. Reklama to nevim, ale nic moc to nebude. Lidi je hodne u nas (2200 lidi) tak to bude zase tak max 1000 kč měsíčně. No a to je cca vse, projektaka si resi zakaznik sam. Firma je jen prostrednikem, ktery by klidne mohl byt vynechan ...

Tak vidíš, že umíš počítat. Přesně tak to je. U Javy jsou to regulérní příživníci, protože nic nedělají. Proto ale máš pak férové firmy, které si vemou 10 %, protože vědi, že nic moc nedělají.