téma: prakticky jde o práci se souborama, zpracování XML... nic vyjimečnýho. ovládání z konzole, žádné gui, žádný web. O
Tak, specialne na veci ako spracovanie textovych suborov, parsovanie a generovanie roznych formatov bol uz davno vytvoreny jazyk:
perl - je to najlepsi jazyk na spracovanie textovych formatov. Je nainstalovany skoro vsade a ma najlepsi repozitar volne dostupnych modulov. Dalsie podobne skriptovcie jazyky su: tcl, python, ruby, groovy (v mnohom a inspirovali tiez hlavne Perlom).
Inac nechapem preco nechces pouzit Javu. Dneska je to najviac pouzivany jazyk - a su k tomu k dispozicii najlepsie kniznice.
Scalu co spominas som nikdy neskusal - stacilo mi ked som si o nej nieco precital a pozrel par zdrojakov a pripadala mi tak hnusna a prekomplikovana v porovnani s Javou - asi ako v 80. rokoch minuleho storocia Ada v porovnani s Pascalom.
Ak by si uprednostnil java platformu, tak
Groovy je fakt dobry skriptovaci jazyk.
V pripade ze hladas nieco exoticke mozno
OCaml. Je to funkcionalny jazyk a podla
PLEAC sa da v nom urobit na 100% vsetko co sa da aj v Perle. Preto myslim ze je aj velmi prakticky. (skusal som ho, ale zial nikdy som nemal prilezitost napisat v nom vacsi projekt)