Zajímavý jazyk na diplomku a následné uplatnění v praxi

asd

Re:zajímavý jazyk na diplomku a následné uplatnění v praxi
« Odpověď #30 kdy: 11. 11. 2017, 21:15:27 »
myšlenka: přemýším jestli se na všechny javy, pythony a weby nevykašlat a jít dělat C++? to je takový backendový jazyk, dost používaný, prási bych si našel. Jen co tak od lidí slyším že na C++ musí mít člově pokročilejší intelekt. že je to "záhul". Asi ve smyslu hlídat si kam mi lítají pointry, co dělám s pamětí, jak si po sobě uklízím, segmentation fault. co si o tom myslíte?

díky Vám všem! :)

Proto si myslim ze neni spatnej napad zkusit ten jazyk D. Vyhodou je to ze oproti C++ to neni takovej zahul a zaroven je mu znacne podobnej.

kdyz hledam na linkedin lidi v cr co delaji v decku, moc jich nemuzu najit. ani viden, ani slovensko :D

Tak moc jich asi nebude :D. A je otazko zda ti co v tom delaji si to vyplni :). Ono i firmy co hledaji lidi na pozici D vyvojare maji vetsinou inzerat napsany tak ze hledaji C++ programatora.

to mas pravdu, to bych ale prvne musel umet c++ ktery neumim ani trosku :D

ido

« Odpověď #31 kdy: 11. 11. 2017, 21:42:28 »
Ahoj.
budu dělat diplomku, zadání není důležité. Chtěl bych se na ní naučit nový jazyk (neberu java, céčka, python...) Je to krásný se učit novej jazyk ale zase nechci to dělat v SmallTalku - rád bych se tím jazykem pak třeba živil.

Přemýšlím nad Erlangem / Elixirem. Ale nevím jak s uplatněnním. Vím že GoodData v tom má asi něco napsaný? Ale nevím jak obstojím v konkureci lidí z MFF. Napadá mne Clojure, ale nechci se momentálně stěhovat z ČR.

Máte nějaké praktické nápady? Díky :)
Zkus španělštinu nebo arabštinu.

jk

« Odpověď #32 kdy: 11. 11. 2017, 22:04:46 »
kamarad delal neco trochu podobneho v ocaml

nebo to muzes udelat v bashi

nebo bych zvazil nektery jazyk nad jvm (clojure, kotlin, scala, groovy)

Fernet

« Odpověď #33 kdy: 11. 11. 2017, 22:28:16 »
Z jazyků, o které jsem v poslední době zavadil, mě nejvíce zaujalo F#.  Zkus se podívat sem, třeba tě zaujme https://fsharpforfunandprofit.com/why-use-fsharp/
S případným uplatněním by neměl být problém, je to mj. jeden z jazyků pro .NET podporovaný přímo MS

ADA

« Odpověď #34 kdy: 11. 11. 2017, 23:25:45 »
Taky se tak volně poohlížím po něčem zajímavém, byť neřeším tu praktickou část - co ADA? Vyvíjela to armáda pro bezpečné aplikace, je to prověřený jazyk s objektovou nástavbou, ale zatím jsem v tom neměl možnost programovat. Nedělal tady někdo v ADě nebo něčem podobném nějaké projekty? Máte někdo s ADou zkušenosti?

Prvnak

« Odpověď #35 kdy: 11. 11. 2017, 23:52:01 »
Go... zatím ho není v praxi moc, ale něco se už objevuje.

jazykář

« Odpověď #36 kdy: 12. 11. 2017, 00:01:53 »
Zazněly zde pěkné, ale i méně pěkné jazyky. Osobně však nabídnu poněkud méně rozšířený jazyk, a to z důvodu, že Vám rovnou mohu nabídnout práci (možno na snížený úvazek jako externista).

Jazykem je Dao (http://daoscript.org , https://github.com/daokoder/dao/ ) - imperativní interpretovaný funkčně velice vyvážený jazyk (a standardní knihovna) inspirovaný funkcionálním programováním (především Scalou) - pro Arch Linux v AUR https://aur.archlinux.org/packages/dao-git/ .

.

« Odpověď #37 kdy: 12. 11. 2017, 02:09:55 »
Go by mohla být dobrá volba. Za prvé je vhodným kandidátem na command line utility. Za druhé dává i dobré možnosti pro diplomku, kde můžeš porovnat vliv masivní paralelizace na dobu provádění (zmiňoval jsi práci se soubory, tam tu paralelizaci snadno využiješ). Je zajímavé sledovat překvapené tváře lidí, když práce, která v Perlu nebo Pythonu trvá 10 minut, je hotová za 15 vteřin.

.

« Odpověď #38 kdy: 12. 11. 2017, 02:19:12 »
Ještě bych doplnil, že mně osobně by se líbil i Erlang/Elixir, ale tam by to praktické využití asi bylo horší. Go se začíná ve větší míře prosazovat už i nás, na Erlang nějaká místa jsou, ale spíš senior a velmi málo.

jazykář

« Odpověď #39 kdy: 12. 11. 2017, 09:41:23 »
Go by mohla být dobrá volba. Za prvé je vhodným kandidátem na command line utility. Za druhé dává i dobré možnosti pro diplomku, kde můžeš porovnat vliv masivní paralelizace na dobu provádění (zmiňoval jsi práci se soubory, tam tu paralelizaci snadno využiješ). Je zajímavé sledovat překvapené tváře lidí, když práce, která v Perlu nebo Pythonu trvá 10 minut, je hotová za 15 vteřin.

Absolutně to samé platí pro Dao - má nativní podporu pro paralelizaci jakékoliv rutiny (idea stejná jako v Go/Limbo, avšak dotažená dále).

Jinak kontaktovat mě můžete např. přes email ve výše odkazovaném AUR PKGBUILDu (https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/tree/PKGBUILD?h=dao-git) pro Arch Linux.

asd

« Odpověď #40 kdy: 12. 11. 2017, 14:17:19 »
Z jazyků, o které jsem v poslední době zavadil, mě nejvíce zaujalo F#.  Zkus se podívat sem, třeba tě zaujme https://fsharpforfunandprofit.com/why-use-fsharp/
S případným uplatněním by neměl být problém, je to mj. jeden z jazyků pro .NET podporovaný přímo MS

diky, tohle je super napad :) F# ne nenapadlo

asd

« Odpověď #41 kdy: 12. 11. 2017, 14:18:49 »
Go... zatím ho není v praxi moc, ale něco se už objevuje.

Go by mohla být dobrá volba...

Go se mi libi. Minuly vikend jsem byl na OpenAltu a byly stanky kde firmy hledali Go...

asd

« Odpověď #42 kdy: 12. 11. 2017, 14:21:48 »
Ještě bych doplnil, že mně osobně by se líbil i Erlang/Elixir, ale tam by to praktické využití asi bylo horší. Go se začíná ve větší míře prosazovat už i nás, na Erlang nějaká místa jsou, ale spíš senior a velmi málo.

z erlangu jsem totalne na vetvi. jakoze takovy features v takove dobe. neskutecny! ale do erlangu nakonec nepujdu :( :(

asd

« Odpověď #43 kdy: 12. 11. 2017, 14:30:14 »
vyhlaseni vyberoveho rizeni

vybral jsem: Scala

1) prace na Scalu v CR je
2) nasel jsem dost odkazu na spark - veci na data a na to se v CR taky hledaji lidi. navic ja mam s datama zkusenosti. jen teda nevim nic o specializaci dolovani dat z procesu
3) Docela dost jsem programoval v Jave takze to bude hezke navazovani. nepujde (doufam) o totalni swich jako by to bylo v pripade napr C++
4) z pohledu vyvoje software nic Scale nebrani abych to v ni nabouchal

Inkvizitor

« Odpověď #44 kdy: 12. 11. 2017, 18:36:42 »
vyhlaseni vyberoveho rizeni

vybral jsem: Scala

1) prace na Scalu v CR je
2) nasel jsem dost odkazu na spark - veci na data a na to se v CR taky hledaji lidi. navic ja mam s datama zkusenosti. jen teda nevim nic o specializaci dolovani dat z procesu
3) Docela dost jsem programoval v Jave takze to bude hezke navazovani. nepujde (doufam) o totalni swich jako by to bylo v pripade napr C++
4) z pohledu vyvoje software nic Scale nebrani abych to v ni nabouchal

Scalu jsem se ani neodvazoval navrhovat. Tak drzim palce!