Zajímavý jazyk na diplomku a následné uplatnění v praxi

gll

Re:zajímavý jazyk na diplomku a následné uplatnění v praxi
« Odpověď #15 kdy: 11. 11. 2017, 19:39:08 »
omlouvám se, téma: prakticky jde o práci se souborama, zpracování XML... nic vyjimečnýho.

Nechceš prozradit víc? Se soubory pracuje téměř každý program. Rád bych se mýlil, ale tvůj styl dost připomíná Javamana.

Kit

« Odpověď #16 kdy: 11. 11. 2017, 19:39:59 »
Lisp by se měl naučit každý programátor, i když ho živit nebude. Rozvíjí správné analytické myšlení. Haskel se na diplomku hodí, protože je to propracovaný funkcionální jazyk, který má budoucnost.

díky Kite, asi zase nejsem zas tak true hardcore abych jel lisp nebo heskell... prostě kombinace něco nového, hodně backendového a praktického v realitě

Lisp používám hlavně kvůli jednoduché syntaxi a také kvůli tomu, že je jedním z nejméně ukecaných jazyků.

asd

« Odpověď #17 kdy: 11. 11. 2017, 19:54:25 »
omlouvám se, téma: prakticky jde o práci se souborama, zpracování XML... nic vyjimečnýho.

Nechceš prozradit víc? Se soubory pracuje téměř každý program. Rád bych se mýlil, ale tvůj styl dost připomíná Javamana.

delam dolování znalostí z procesů (process mining, process discovery) proces = vyroba hamburgru v kfc nebo vyroba auta, vsechno je to proces. jenze taky proces = petriho sit (petri net) nebo bpmn. znovu rikam, nic o tom nevim, ucim se to...

program: na vstupu dostanu nejakej "obecnej" log file, ten log prevedu od xmlka. konec. s tim xmlkem budu neco delat ale to uz je mimo ten software...

gll

« Odpověď #18 kdy: 11. 11. 2017, 20:30:38 »
program: na vstupu dostanu nejakej "obecnej" log file, ten log prevedu od xmlka. konec. s tim xmlkem budu neco delat ale to uz je mimo ten software...

nejdřív si rozmysli, co chceš s tím XML dělat a podle dostupných knihoven vybírej jazyk. Rozparsování logu asi na diplomku stačit nebude.

Daniel Kozak

« Odpověď #19 kdy: 11. 11. 2017, 20:30:49 »
myšlenka: přemýším jestli se na všechny javy, pythony a weby nevykašlat a jít dělat C++? to je takový backendový jazyk, dost používaný, prási bych si našel. Jen co tak od lidí slyším že na C++ musí mít člově pokročilejší intelekt. že je to "záhul". Asi ve smyslu hlídat si kam mi lítají pointry, co dělám s pamětí, jak si po sobě uklízím, segmentation fault. co si o tom myslíte?

díky Vám všem! :)

Proto si myslim ze neni spatnej napad zkusit ten jazyk D. Vyhodou je to ze oproti C++ to neni takovej zahul a zaroven je mu znacne podobnej.

asd

« Odpověď #20 kdy: 11. 11. 2017, 20:32:05 »
ruby, tady mam pocit nepadlo

pominuli extrémní koncentraci v Brně v RedHat, tak jsem na linkedin našel dva týpky z t_mobile co v ruby dělají ňákou magii nas jejich systémama, automatizaci etc... takže asi ruby taky ve hře. ruby on rail jsem pred monha lety (5-7) používal a never more. ale ruby jako backend asi pohoda. už si nic nepamatuju ale bál bych se aby se to nepodobalo pythonu

asd

« Odpověď #21 kdy: 11. 11. 2017, 20:33:27 »

nejdřív si rozmysli, co chceš s tím XML dělat a podle dostupných knihoven vybírej jazyk. Rozparsování logu asi na diplomku stačit nebude.

tenhle "softík" nebude jedinou součástí praktické .)

Kit

« Odpověď #22 kdy: 11. 11. 2017, 20:36:22 »
delam dolování znalostí z procesů (process mining, process discovery) proces = vyroba hamburgru v kfc nebo vyroba auta, vsechno je to proces. jenze taky proces = petriho sit (petri net) nebo bpmn. znovu rikam, nic o tom nevim, ucim se to...

Tohle uděláš téměř v kterémkoli zmíněném jazyce. I v PHP je to na pár řádek, není na tom dohromady co vymýšlet.

Kit

« Odpověď #23 kdy: 11. 11. 2017, 20:40:37 »

Možná by to i stačilo, kdyby součástí bylo i automatické rozpoznávání struktury náhodného logu, tedy nějaká heuristika. Pokud by ten log měl pevně stanovenou strukturu, bylo by to až trapně triviální.

atarist

« Odpověď #24 kdy: 11. 11. 2017, 20:45:34 »

pominuli extrémní koncentraci v Brně v RedHat, tak jsem na linkedin našel dva týpky z t_mobile co v ruby dělají ňákou magii nas jejich systémama, automatizaci etc... takže asi ruby taky ve hře. ruby on rail jsem pred monha lety (5-7) používal a never more. ale ruby jako backend asi pohoda. už si nic nepamatuju ale bál bych se aby se to nepodobalo pythonu

hmm v RH Ruby zase tak moc neleti, to spis Python a Java. Trosku Groovy v MW, pokud uz nepresli nekam dal a samozrejme Go u kontejneraku :)

asd

« Odpověď #25 kdy: 11. 11. 2017, 20:50:48 »
myšlenka: přemýším jestli se na všechny javy, pythony a weby nevykašlat a jít dělat C++? to je takový backendový jazyk, dost používaný, prási bych si našel. Jen co tak od lidí slyším že na C++ musí mít člově pokročilejší intelekt. že je to "záhul". Asi ve smyslu hlídat si kam mi lítají pointry, co dělám s pamětí, jak si po sobě uklízím, segmentation fault. co si o tom myslíte?

Proto si myslim ze neni spatnej napad zkusit ten jazyk D. Vyhodou je to ze oproti C++ to neni takovej zahul a zaroven je mu znacne podobnej.

kdyz hledam na linkedin lidi v cr co delaji v decku, moc jich nemuzu najit. ani viden, ani slovensko :D

gll

« Odpověď #26 kdy: 11. 11. 2017, 20:52:09 »
ruby on rail jsem pred monha lety (5-7) používal a never more.

Proč never more?

asd

« Odpověď #27 kdy: 11. 11. 2017, 20:58:57 »

hmm v RH Ruby zase tak moc neleti, to spis Python a Java. Trosku Groovy v MW, pokud uz nepresli nekam dal a samozrejme Go u kontejneraku :)

go je seriozni kandidat na vyhru.

jen tak filozoficky. (otestuju zdejsi trollovitost) je zajimavy kam kde je elixir respektive erlang kdyz si otevru historii, ktera zacina v 80' a kdyz to srovnam s go, ktery je podporovan bohatym podporovatelem

asd

« Odpověď #28 kdy: 11. 11. 2017, 21:03:57 »
ruby on rail jsem pred monha lety (5-7) používal a never more.

Proč never more?

1) nerad delam web
2) tehdy jsem z toho mel rozporuplne dojmy a navic jsem nebyl tak dobry programator, zlepsil jsem se
3) chci se naucit neco novyho & ulatitelnyho

Daniel Kozak

« Odpověď #29 kdy: 11. 11. 2017, 21:11:23 »

kdyz hledam na linkedin lidi v cr co delaji v decku, moc jich nemuzu najit. ani viden, ani slovensko :D

Tak moc jich asi nebude :D. A je otazko zda ti co v tom delaji si to vyplni :). Ono i firmy co hledaji lidi na pozici D vyvojare maji vetsinou inzerat napsany tak ze hledaji C++ programatora.