Nová linuxová distribuce pro PC

Nová linuxová distribuce pro PC
« kdy: 04. 11. 2017, 21:07:42 »
Dobrý večer,
již delší dobu používám na PC linuxovou distribuci Fedora 24 a chtěl bych přejít na novou distribuci.
Kritéria, která mám je grafické rozhraní KDE Plasma, model vydání rolling-release, nové balíčky v repozitářích a jednoduchost instalace softwaru. Mým dalším kritériem je přizpůsobitelnost systému, chci aby mi OS fungoval tak, jak chci.

Z těchto kritérií mi vyšly 3 distribuce. OpenSUSE Tumbleweed, Gentoo a ArchLinux.

Kterou z těchto distribucí by jste tedy doporučili?
« Poslední změna: 06. 11. 2017, 14:00:48 od Petr Krčmář »

Ondrej

Re:Nová Linuxová distribuce pro PC
« Odpověď #1 kdy: 04. 11. 2017, 21:16:00 »
z toho co píšeš doporučím arch.

« Odpověď #2 kdy: 04. 11. 2017, 22:06:14 »
Děkuji za odpoveď, ArchLinux se mi líbí pro AUR ve kterém lze nalézt téměř jakýkoli balíček a relativně jednodušše ho nainstalovat, ale říkám si, jestli Gentoo po kompilaci balíčku nenabídne větší spolehlivost.

Kit

« Odpověď #3 kdy: 04. 11. 2017, 22:20:41 »
Děkuji za odpoveď, ArchLinux se mi líbí pro AUR ve kterém lze nalézt téměř jakýkoli balíček a relativně jednodušše ho nainstalovat, ale říkám si, jestli Gentoo po kompilaci balíčku nenabídne větší spolehlivost.

Pokud chceš Gentoo, tak si ho tam klidně dej, ale ačkoli jsem spokojeným uživatelem Ubuntu, také doporučím ten Arch.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 04. 11. 2017, 22:23:00 »
Kdyz koukate po Archu, mozna kouknete jeste na Artix. Je to neco jako Arch s OpenRC misto systemd.

« Odpověď #5 kdy: 04. 11. 2017, 22:29:00 »
Trošku více jsem si to ještě prostudoval, openSUSE jsem odhodil úplně - nevyhovuje mi... Už je to tedy jen Gentoo nebo Arch.
Zajímalo by mně tedy proč doporučujete Arch? Nějaký konkrétní důvod?

2Kit Na Ubuntu jsem začínal, není to špatná distribuce, ale brzy po její instalaci (cca před 4 roky) jsem začal pociťovat, že není pro mně.

Gentoo se mi jeví jako super distribuce, má perfektní dokumentaci, aktivní fóra, ovšem to má i ArchLinux. Jde mi také o takovou základnu ze které se budu moct odrazit, když se něco podělá*, s čímž u rolling tak nějak počítam - chybyčka může nastat vždy ;)
Na Artix jsem díval, je mi v celku jedno jestli budu mít init systemd nebo openrc.

*Ale taky samozřejmě chci minimální šance pro to, aby se něco mohlo pokazit.
« Poslední změna: 04. 11. 2017, 22:31:10 od Killer7 »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 04. 11. 2017, 22:43:24 »
Na Artix jsem díval, je mi v celku jedno jestli budu mít init systemd nebo openrc.

Citace
*Ale taky samozřejmě chci minimální šance pro to, aby se něco mohlo pokazit.

To jsou dve vzajemne se vylucujici tvrzeni.

« Odpověď #7 kdy: 04. 11. 2017, 23:20:47 »
Co vím, všechny distribuce, které jsem trvale používal (Ubuntu, Fedora) měly systemd a nikdy jsem s tím nějaký problém neměl... Ale ani na notebooku se Slackwarem, který měl (a má) OpenRC.

Lorenz

« Odpověď #8 kdy: 04. 11. 2017, 23:36:49 »
Co vím, všechny distribuce, které jsem trvale používal (Ubuntu, Fedora) měly systemd a nikdy jsem s tím nějaký problém neměl... Ale ani na notebooku se Slackwarem, který měl (a má) OpenRC.

Slackware nemel a nema OpenRC, ma uplne obycejny init.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 04. 11. 2017, 23:41:57 »
Staci vam toho 30 stranek? https://github.com/systemd/systemd/issues Dalsi najdete na Guuglu. Systemd je a bude uchylnost, nicmene jednou ta uchylnost aspon bude oladena. To momentalne neni a dlouho nebude. S kazdym updatem se vam muze neco dalsiho posrat a vy budete travit zivot na Guuglu. Ale kdo chce kam..... Osobne, kdyz je na vyber, tak se systemd radsi hooodne dlouho pockam. Vy aspon mate na vyber, ja momentalne hledam nahradu za vyhnivajici starou instalaci Lubuntu, hledam deb based distro bez systemd a ne roling-release a tady je vyber dost bidny. Na roling release uz nemam nervy, ale asi na nem z nouze skoncim.

yenn

« Odpověď #10 kdy: 05. 11. 2017, 00:41:04 »

Slackware nemel a nema OpenRC, ma uplne obycejny init.

Opravdu? Viz http://slackbuilds.org/result/?search=openrc

Ale ok, není to oficiálně podporovaný init, čili není součástí distribuce, nicméně lze ho tam bez problémů dostat. Sám ho tak používám už skoro rok a funguje bezvadně.

Z těchto kritérií mi vyšly 3 distribuce. OpenSUSE Tumbleweed, Gentoo a ArchLinux.

Kterou z těchto distribucí by jste tedy doporučili?

Gentoo i Artix/ArchLinux mi přijdou podobně vhodné (tj. hacker-friendly). Spíš se rozhodni podle toho, kolik času chceš strávit nad instalacemi/aktualizací balíků. Gentoo je super, že tě nechá si přes USE flagy zkompilovat software na míru a díky slotům mít více verzí různého SW najednou (např. interpretr Pythonu), ale rekompilace kvůli změně pár USE flagů trvá občas ukrutně dlouho :)

klokan

« Odpověď #11 kdy: 05. 11. 2017, 03:26:18 »

Tohle bude vždycky horké téma, ale jsem toho názoru, že pokud jde o spolehlivost, jsou binární distribuce stoprocentně lepší. Spolehlivost nezáleží jen na zdrojáku, ale i na kompilačních volbách, na verzích použitých knihoven a v neposlední řadě samozřejmě i na bugech kompilátoru. Konkrétní záruku stability a spolehlivosti žádné distro nenabízí, ani žádný jiný OS, ale u binární distribuce platí aspoň to, že binární kód, který používáte, je přesně ten, který autor balíku otestoval a uznal za dobrý. U zdrojového distra jako Gentoo, kde si každý všechno kompiluje sám a každý jinak, se nedá počítat s ničím. Tím nechci shazovat zdrojové distribuce, mají svůj účel a své výhody, ale tomu, kdo chce spolehlivý systém na kterém provozovat aplikace, bych je opravdu nedoporučil.

Sonny

« Odpověď #12 kdy: 05. 11. 2017, 07:45:56 »
Bluestar linux - fork archu,  Kde, snadna instalace, pro me hezky vypada. Pouzivam treti rok, a klasicky, pokud jsem si to nepodelal sam, tak naprosto bez problemu.

Bugs

« Odpověď #13 kdy: 05. 11. 2017, 07:57:51 »
Doporučuji Manjaro KDE: https://manjaro.org/

« Odpověď #14 kdy: 05. 11. 2017, 09:57:56 »
2JardaP Vím, že lidi mají se systemd problémy, ale já je zatím neměl. Kdybych měl proti systemd výhrady, prostě bych nainstaloval Gentoo s OpenRC a ani se na to neptal.
Zajímavé Debian Based distro bez systemd je Devuan (fork Debianu) https://devuan.org/

2yenn Nutno říci, že nejsem hacker, jen člověk, který chce mít systém pod kontrolou :) U tohohle systému jsou instalace SW velmi zdlouhavé, ale je to vykoupeno lepší funkčností balíčku, který je připraven přímo pro použití na daném PC. Ale zase nechci, aby se mi např. Blender instaloval celej den.

2bugs Na Manjaro jsem koukal, ten OS se mi líbí, protože bych nemusel instalovat ArchLinux v terminálu, na druhou stranu se mi nelíbí, že mi ten systém někdo už předpřipravil. Tak jako tak bych stejně ze systému odinstaloval co nepotřebuji a připůsoboval ho podle sebe.

Při googlení jsem také narazil na instalátor ArchAnywhere, který mně celkem zaujal.

Ale vzhledem k tomu, že se mi líbí i Gentoo, ale má své nevýhody, našel jsem jeho klon (nebo je na něm minimálně založený) - Sabayon.