Má cenu zůstavat ve firmě s tímhle projeťákem?

Kardiak

Má cenu zůstavat ve firmě s tímhle projeťákem?
« kdy: 24. 10. 2017, 18:52:21 »
Nějaký čas bylo vše ok, ale pak se začal nestíhat jeden větší ticket a projekťák to do nás hustil pod tlakem. Šlo o zakázu a vše se nakonec vyřešilo, takže chápu.

Čeho jsem si ale všiml, že i když už jsme z problému venku a jede se v "normálním" režimu, tak odhady na práci chodí extrémně nízký. Např. tech lead odhadne v interním dokumentu task na 3MD a mně přijde ticket na 14h.

Abych se vešel, musím jet na 120% a nemám čas se ani jít vysrat. Ostatní jsou na tom podobně.

Přijde mi, že kokotek se snaží krizový management dostat do normálního provozu a pak šéfům leštit anál, jak tým pod jeho vedením ušetřil a jak je všechno super rychlý.

Někdo to máte podobně? Je to vychcanost nebo normální nebo co se to jakože děje.

Re:Má cenu zůstavat ve firmě s tímhle projeťákem?
« Odpověď #1 kdy: 24. 10. 2017, 19:20:12 »
To je strašně málo informací na to, někoho soudit.
Někde může být takový tlak přiměřený, pokud existuje zpětná vazba z týmu a další práce je podle toho plánována.
Z Vašeho dotazu není jasné, jako máte utilizaci - pokud není dobrá (nebo je špatně nastavená), pak to může být příčina problémů plánování.
Dotazů by mohlo být sto, a sto by mohlo být i domněnek, proč to projekťák dělá, a jestli je to v pořádku, či není.

Kit

« Odpověď #2 kdy: 24. 10. 2017, 19:24:49 »
Naceňujte si to sami jako my. Projekťák to buď přijme, anebo ne.

tisnik

« Odpověď #3 kdy: 24. 10. 2017, 19:34:35 »
Kit má pravdu. Ono to jinak totiž nebude fungovat. Možná krátkodobě bude projekťák tlačit na pilu, ale až mu odejdou klíčoví zaměstnanci, tak taky může mít pokles na 1/3 odhadu (co jsem sledoval, tak po odchodu prvního klíčového se spustí lavina). Na druhou stranu ho to možná netrápí, jestli myslí krátkodobě.

jpu

« Odpověď #4 kdy: 24. 10. 2017, 19:58:28 »
preco sa nechas buzerovat? ked da niekto odhad 3MD, tak to ma platit a nie aby si to projektak este upravoval. Daj to spravit teda jemu. Ja by som si takto srat na hlavu nenechal. Ja nadcasy netaham. Radsej sa budem vo volnom case vzdelavat vo veciach, ktore ma viac zaujimaju, ako travit cas na vyse na stupiditach.

barney

« Odpověď #5 kdy: 24. 10. 2017, 20:01:52 »
Mohol by si priblizit kde pracujes? Cesky alebo nadnarodny korporat? Brno/Praha/Ostrava? Sysadmin alebo Network admin?

<x axcascaxc

« Odpověď #6 kdy: 24. 10. 2017, 20:23:06 »
a muzes nekam nahlasit, ze to bylo puvodne 3md a produktak to sam bez diskuze zmenil na 14mh.
dela to u vsech ukolu takhle, je to treba zdokumentovat.

Kardiak

« Odpověď #7 kdy: 24. 10. 2017, 20:51:29 »
Mohol by si priblizit kde pracujes? Cesky alebo nadnarodny korporat? Brno/Praha/Ostrava? Sysadmin alebo Network admin?

Český korporát v Praze 1 000+ lidí (myslím, že není třeba jmenovat). Jsem v maintenance týmu jedné gigantické aplikace. Máme obrovský backlog bugů, co tam nějakou dobu už tlejí (rozuměj 6+ měsíců). Z backlogu se každý kvartál vezmou bugy a ty se musí vyřešit. Kromě toho děláme ještě 24/7 T2 support (střídáme se po týdnu, jednou za měsíc), takže řešíme ještě urgentní situace.

Tzn. opravuju bug s nějakým odhadem, co dá náš tech lead a když přijde urgentní požadavek, tak přeruším bug a řeším ten. A takhle pořád dokola.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 24. 10. 2017, 20:55:40 »
Kit má pravdu. Ono to jinak totiž nebude fungovat. Možná krátkodobě bude projekťák tlačit na pilu, ale až mu odejdou klíčoví zaměstnanci, tak taky může mít pokles na 1/3 odhadu (co jsem sledoval, tak po odchodu prvního klíčového se spustí lavina). Na druhou stranu ho to možná netrápí, jestli myslí krátkodobě.

Oni mu nemusi jen odejit, ale take se slozit s nervama a v extremnim pripade totalne vyhoret a i byt dozivotne neschopni pracovat. Nevim, jak to chodi v CR, ale na zapade nekteri lide nashromazdili dukazy, ze byli managementem drzeni v trvalem pracovnim stresu, aby z nich vytriskali vetsi vykony a kdyz se pak definitivne slozili, firma mela na krku zalobu a platila jak mourovata. No, v CR se to mozna resi tak, ze dotycnemu doporuci zmenu zamestnani, napriklad nocni hlidac marnice.

barney

« Odpověď #9 kdy: 24. 10. 2017, 20:59:16 »

Český korporát v Praze 1 000+ lidí (myslím, že není třeba jmenovat). Jsem v maintenance týmu jedné gigantické aplikace. Máme obrovský backlog bugů, co tam nějakou dobu už tlejí (rozuměj 6+ měsíců). Z backlogu se každý kvartál vezmou bugy a ty se musí vyřešit. Kromě toho děláme ještě 24/7 T2 support (střídáme se po týdnu, jednou za měsíc), takže řešíme ještě urgentní situace.

Tzn. opravuju bug s nějakým odhadem, co dá náš tech lead a když přijde urgentní požadavek, tak přeruším bug a řeším ten. A takhle pořád dokola.

Diky, to mi pre predstavu staci.

jpu

« Odpověď #10 kdy: 24. 10. 2017, 21:04:45 »

Oni mu nemusi jen odejit, ale take se slozit s nervama a v extremnim pripade totalne vyhoret a i byt dozivotne neschopni pracovat. Nevim, jak to chodi v CR, ale na zapade nekteri lide nashromazdili dukazy, ze byli managementem drzeni v trvalem pracovnim stresu, aby z nich vytriskali vetsi vykony a kdyz se pak definitivne slozili, firma mela na krku zalobu a platila jak mourovata. No, v CR se to mozna resi tak, ze dotycnemu doporuci zmenu zamestnani, napriklad nocni hlidac marnice.
Netreba si nechat srat na hlavu. Dnes v IT prevysuje ponuka nad dopytom, takze nie je problem odist a za mesiac robit niekde inde.

Kardiak

« Odpověď #11 kdy: 24. 10. 2017, 21:18:00 »
Pro představu manažer je o 6 let mladší než já a mně je 33. Jelikož si naše firma vede úplný STB složky o všech zaměstnancích, dopátral jsem se, že sem nastoupil hned po škole, neprošel dev testama a tak ho hodili na testera. No a teď už je rok projekťák.

Nemyslím si, že věk je nějak super důležitej nebo že mladej človek nemůže mít autoritu, jakou by projekťák asi měl mít.

Horší věc je ten backlog. Při současným týmu, kompletnímu bug freezu (nepřijde už žádný nový bug) a vejití se do odhadů ten backlog zmizí za 8.7 let. Kéž by to byl vtip...

Vážně přemýšlím o tom, že si ještě dneska natisknu výpověď. Chtěl jsem zjistit, jestli to není třeba jen můj problém, protože v IT se tyhle sračkoidní situace dějí a nemusí to být hned důvod pro výpověď. Zase zdravím mám jedno.

Ono je jednoduchý říct tak jdi jinam, ale tady už mám nějakou kariéru, nějaký postavení. Jinde zas budu muset začít odznova, projít milion školeníma, zas zmapovat celej projekt, naučit se byznys doménu. Není to tak jednoduchý, jak se zdá.

tomas zavinac

« Odpověď #12 kdy: 24. 10. 2017, 21:44:14 »
naopak, je to uplne v pohode. Se budes mlatit do hlavy, zes neutekl driv.

Nezapomen sepsat hezky farewell letter, kde popises, proc odchazis, se vsema jmenama, a poslat ho na nemoderovanou emailovou adresu na vsechny nebo pastnout do team chatu.

« Odpověď #13 kdy: 24. 10. 2017, 21:45:32 »
Pokud nechceš odcházet, proč si o tom nepromluvíš s někým výš? Budou-li rozumní, tak to vezmou, pokud ne, vždycky můžeš odejít.
Podle toho, co popisuješ, je to mladý pako, co zapomnělo, že jsou "pod ním" lidi a ne stroje.

To, že se v IT něco podobného děje, neznamená, že je to v pořádku. Tím bych se fakt netrápil. V 33 jsi už "dost" zkušený a zároveň "ještě" mladý na učení se nových věcí, takže bych se fakt nebál jít jinam. :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 24. 10. 2017, 21:53:54 »
Pro představu manažer je o 6 let mladší než já a mně je 33. Jelikož si naše firma vede úplný STB složky o všech zaměstnancích, dopátral jsem se, že sem nastoupil hned po škole, neprošel dev testama a tak ho hodili na testera. No a teď už je rok projekťák.

Nove koste dobre mete, hlavne kdyz vlastne nema predstavu, co to vlastne ridi. Kdyby ten pan sam nekdy programoval, tak by vedel, ze je to prace narocna na bednu, ze ktere clovek snadno muze mit hlavu jak konev. Mozna proto ho tam nasadili. Vozi se vam po hrbete, zdima z vas vykony a kdyby vam ruply nervy, tak vas vykopnou a najdou si dalsi mezky. Vse za ticheho souhlasu vedeni, ktere ho za to obcas pohladi po hlave, cimz v nem vznika pocit dulezitosti.

Mozna by se vas par nejnasranejsich, kteri uz jsou jednou nohou stejne odhodlani k odchodu, melo sebrat a navstivit vyssi sefstvo a dotazat se, jestli tohle ma byt oficialni politika a jak si tedy predstavuji stihani sibenicnich terminu a jak pri nich ma byt zachovana kvalita. Muzete jim take vypravet o tom backlogu.