Má cenu zůstavat ve firmě s tímhle projeťákem?

jpu

Re:Má cenu zůstavat ve firmě s tímhle projeťákem?
« Odpověď #15 kdy: 24. 10. 2017, 22:00:02 »
napis vypoved a odid. konci mesiac, vypoved zacne platit od 1.11. Cim skor, tym lepsie

Tester

« Odpověď #16 kdy: 24. 10. 2017, 22:06:52 »
Dobry den,

U nas v teame bola podobna situacia. Projektak tlacil na pilu. Namiesto prijimania novych ludi sme makali 10 hod. denne, ziadny fb, yt, spravy, ziadna neproduktivna pauza na vydychnutie. Prvy s tym zacal kolega. Sorry produktak, 1630 musim koncit lebo treba ist po syna do skolky. Dalsi sa chytil, sorry produktak utorky a piatky chodim na plavaren. Dalsi sorry produktak, zena rozbila auto musime teraz chodit spolu. Sorry produktak ale na 1700 mame rezervovany stol v pube.

A zacalo sa to valit, preco sa nestihaju terminy, preco klesla produktivita, atd... Vedeli sme si to vyargumentovat na konkretnych taskoch, aky bol odhad, aka bola rezerva, kolko realne task trval a hlavne PRECO to trvalo dlhsie oproti odhadu.

Vysledok: boli prijati 2 juniori a 1 senior. Koza ostala cela aj vlk syty.

tisnik

« Odpověď #17 kdy: 24. 10. 2017, 22:07:28 »
Ono je jednoduchý říct tak jdi jinam, ale tady už mám nějakou kariéru, nějaký postavení. Jinde zas budu muset začít odznova, projít milion školeníma, zas zmapovat celej projekt, naučit se byznys doménu. Není to tak jednoduchý, jak se zdá.

Fakt si sám pěkně sepiš na papír pro a proti (je dobrý to nemít jen v hlavě, ale pěkně před sebou ve dvou sloupečkách) - baví mě se každej den hrabat ve starožitných bugách (a asi stejně starožitném kódu), nechat se buzerovat od mladýho typana, co si asi pořídil happy-hypo a tlačí vás do stresu? Tyjo dneska je tolik možností, jsme na vrcholu ekonomického cyklu a chce toho využít. Taky jsem nedávno přešel, na jiný jazyk, zcela jiný projekt, odlišnou strukturu teamu a za pár týdnů jsem se chytil. Navíc se naopak při přechodu dá nejlíp vyjednávat o mzdě, určitě líp než poslouchat takový ty sliby "tak si napíšeme goaly jo a příští kvartál to snad vyjde".

jx

« Odpověď #18 kdy: 24. 10. 2017, 22:08:06 »
Vážně přemýšlím o tom, že si ještě dneska natisknu výpověď. Chtěl jsem zjistit, jestli to není třeba jen můj problém, protože v IT se tyhle sračkoidní situace dějí a nemusí to být hned důvod pro výpověď. Zase zdravím mám jedno.
Zacni si robit svojim tempom, a bez nadcasov, zdravie mas len jedno. Ked to bude firme vadit tak ta vyrazia. Roboty v IT je dnes dost....

Tomáš Marný

« Odpověď #19 kdy: 24. 10. 2017, 22:58:12 »
napis vypoved a odid. konci mesiac, vypoved zacne platit od 1.11. Cim skor, tym lepsie
Výpovědní doba jsou nejméně 2 celé kalendářní měsíce. Takže odejít na základě výpovědi by mohl až s koncem roku. (§§ 50, 51 zák. práce)

barney

« Odpověď #20 kdy: 24. 10. 2017, 23:04:50 »
Vypovedna doba zacne platit 1.11

Lorenz

« Odpověď #21 kdy: 25. 10. 2017, 02:15:16 »
...ziadny fb, yt, spravy, ziadna neproduktivna pauza na vydychnutie...

To je hrozny teror.

jpu

« Odpověď #22 kdy: 25. 10. 2017, 06:59:44 »
Odist moze po 2 mesiacoch, to bolo tak myslene, ze vypovedna doba zacne platit uz teraz od 1.11. A skonci ku 31.12.

Skid

« Odpověď #23 kdy: 25. 10. 2017, 07:33:26 »
Zazil jsem to taky, bohuzel te zklamu, ale nebude to jedina firma, kde to tak chodi. Tech dobrych je fakt malo. Problem je presne co popisujes - neni problem zmenit praci, ale problem je ze zacinas vse budovat od nuly (hlavne pozici a vztahy). A nikdo nezijeme vecne... Budes si muset sam rict, jestli je ta situace uz nad tvoji mez unosnosti, resit to jinak nez odchodem v takove spolecnosti asi nema smysl.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
G! d- a s: C++ BAHSL++ P+ L++
E--- W+ N-- K- w-- O- M- V- PE Y
PGP- t--- !tv b+ DI- D+ e++ h--
------END GEEK CODE BLOCK-----

Michal Kovacic

« Odpověď #24 kdy: 25. 10. 2017, 08:47:33 »
Docela chybí pohled druhé strany - je velice možné, že situace je u Vás přesně jak to popisujete, ale je také možné, že z druhé strany je pohled zcela jiný... Pokud je produktivní doba na 1MD 6 hodin, je to OK a zkušený projekťák s tím počítá. Pokud je ale 4 nebo méně (i to jsem viděl), pak jsou odhady upravovány :-)

Odpověď pro Vás je už napsána nahoře - jde o to, zda do práce chodíte rád nebo ne - pokud ne, je načase jít dále a na důvodech nezáleží.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 25. 10. 2017, 10:26:05 »

To je hrozny teror.

Kupodivu asi nikdo nedokaze intenzivne premyslet 8 a vice hodin denne, bz preruseni, 5 a vice dni v tydnu. Pokud to umite, navrhuji vas vycpat a vystavit v muzeu.

« Odpověď #26 kdy: 25. 10. 2017, 10:45:31 »

Kupodivu asi nikdo nedokaze intenzivne premyslet 8 a vice hodin denne, bz preruseni, 5 a vice dni v tydnu. Pokud to umite, navrhuji vas vycpat a vystavit v muzeu.

To je jasné, že pauzy musejí být, ale je poměrně nediplomatické zmínit na prvním místě fb, yt, zprávy. Poznámku k utilizaci jsem měl, pokud je nízká, tak asi mají pauz dostatek, možná je jen tak nevnímají - nebo mají nastavenou špatnou metriku mezi sebou a projekťákem, a pauzy jeden bere jako práci, druhý jako prostoj.

Karel

« Odpověď #27 kdy: 25. 10. 2017, 10:59:06 »

Horší věc je ten backlog. Při současným týmu, kompletnímu bug freezu (nepřijde už žádný nový bug) a vejití se do odhadů ten backlog zmizí za 8.7 let. Kéž by to byl vtip...

Vážně přemýšlím o tom, že si ještě dneska natisknu výpověď. Chtěl jsem zjistit, jestli to není třeba jen můj problém, protože v IT se tyhle sračkoidní situace dějí a nemusí to být hned důvod pro výpověď. Zase zdravím mám jedno.

Ono je jednoduchý říct tak jdi jinam, ale tady už mám nějakou kariéru, nějaký postavení. Jinde zas budu muset začít odznova, projít milion školeníma, zas zmapovat celej projekt, naučit se byznys doménu. Není to tak jednoduchý, jak se zdá.

Takový backlog je u větších aplikací zcela běžný. Proto je tam produktový manažer, který rozhoduje, co se řešit bude a co ne. Běžně pak 80% backlogu tvoří věci, co se neřeší a v téhle generaci produktu řešit nebudou.

V IT je tahle sračkoidní situace běžná. Podle toho, jak je firma vedená, to dopadá jedním (nebo kombinací) těchto způsobů:
 - je tam obrovská fluktuace, celý tým se obmění do roka
 - podvádí se, vykazují se nesmysly a základní nástroj je alibismus a racionalizace ("když projekťák podvádí s odhady, tak proč já bych nemohl?")
 - vedení firmy stojí za vývojáři a respektuje je. Odhad ať je klidně na 14h, ale vedení akceptuje "done when done". Když vám to zabere hodinu, tak skvělé! Když 32 hodin, tak je to prostě 32 hodin. Pokud tým konzistentně neplní odhady, tak se řeší, proč jsou odhady špatně

Změna práce je jednoduchá. Pokud je vám 33 let, tak nebudete mít žádný problém naučit se nový projekt. Nebojte se. Rizika tam jsou spíše v tom, že si vyberete špatně a pak budete pár týdnů nezaměstnaný. A pak tam ještě občas bývá problém s penězi. V IT neplatí automaticky, že vám v nové práci dají stejný/lepší plat než v té stávající. Leda by vás v té stávající dost odírali. Se změnou práce je pak obvykle spojen ještě jeden benefit pro vaše bývalé kolegy: někdo zodpovědný udělá výstupní pohovor. A pokud to není firma se špatným vedením, tak z toho vyvodí důsledky. Možná ne hned, ale pokud si na stejnou věc bude stěžovat více odcházejících, tak s tím třebas něco zkusí udělat.

Nenechte ssebou zametat. Ozvěte se. Můžete i oklikou. Například pokud váš plat závisí na dodržení odhadovaného času, tak prostě napište svému šéfovi a na HR, že vám jsou schválně zadávány úkoly s chybně provedenými odhady pracnosti tak, abyste nemohl splnit zadané cíle a firma tak ušetřila na vašem platu. To už je závažné obvinění z něčeho na hranici podvodu, takže HR se bude snažit dokázat, že to není pravda. Pokud tech lead v interním dokumentu píše 24 hodin a vám projekťák do sledování úkolů napíše 14 hodin, tak má prostě obrovský problém on. Pokud má firma rozumné vedení, tak se o to začne zajímat. A pokud má špatné vedení, tak tam beztak nechcete zůstat.

waratoyo

« Odpověď #28 kdy: 25. 10. 2017, 11:04:48 »
Pro představu manažer je o 6 let mladší než já a mně je 33. Jelikož si naše firma vede úplný STB složky o všech zaměstnancích, dopátral jsem se, že sem nastoupil hned po škole, neprošel dev testama a tak ho hodili na testera. No a teď už je rok projekťák.

Nemyslím si, že věk je nějak super důležitej nebo že mladej človek nemůže mít autoritu, jakou by projekťák asi měl mít.

Horší věc je ten backlog. Při současným týmu, kompletnímu bug freezu (nepřijde už žádný nový bug) a vejití se do odhadů ten backlog zmizí za 8.7 let. Kéž by to byl vtip...

Moje doporučenie je utekaj preč. Nenechaj si zničiť sukromný život takym deprivantom. Možno trpi nejakou poruchou osobnosti ale to nerieš ... nie je to tvoj problem ale jeho nadriadeneho. Davať ale výpoveď pod tlakom emôcii nie je dobrý nápad. "Cas a miesto boja si vyber ty". Určite nebudeš v tíme jediný čo má s tým parazitom problem.

Medo

« Odpověď #29 kdy: 25. 10. 2017, 11:45:14 »
Dobre napisane.
Zalezi, ci mas okolo seba kolegov, co sa za Teba postavia.
Mali sme problem so sefom, deptal nas vsetkych. Tak sme na firemenj chlastacke isli za jeho sefom.
Sice sa to zvrtlo, a podrazil nas, ale aspon sef zistil, ze sme nasraty a riesime to v nas prospech.
Tak sme si dali taku ciernu hodinku pravdy, vykonzultovali si veci. vyvabavene. NAstavili sa mantinely, mohli sme ho zastavit, ked na nas bezdovodne hucal .. (to ze si vecer nevrzol, nas rano nemuselo trapit, ze ?)

Dalsi zazitok bol v dalsej firme - riesili sme kolegov, co sa flakali. Sef si ich kupodivu zastal.
Tak sme dvaja dali vypoved (trochu po sebe, boli sme celkovo traja tahuni firmy).
A hla - lady a pohli, chces viac penazi, a to to a hento .. Nie .. mal cas si to riesit, ja uz mam robotu, a isli sme prec ...
Ked vidim ex-kolegov, tak ich lutujem. Ziju zo dna na den z vyplazenym jazykom ...
Nikdy viac.

A nemusi byt pravda, ze zacne od nuly ...
Isiel som do firmy, pustil som si pekne hubu na spacir, co viem a co sa mi nepaci, a ze robotu nebudem robit bez podpory vedenia, nech budu opatenia akokolvek nepopularne ...

Sefovia na pohovore kukli prekvapene na seba, a ze sa mi ozvu ...  Aj sa ozvali .. Presiel som k nim ...
Chces/nechces, lepit dieru s tebou nemusia. Pojdes o dom dalej ...

Poloz si otazku ci chces ostat na firme alebo nie ... Ak nie, hladaj robotu. Ak ano, chod za vedenim. Nie s hrozbou, len s otazkou co s tym idu robit. ak vas bude viac, tak len dobre.

Potom uvidis, co sa zmeni, a ci nastal cas hladat pracu ...