Strach z první práce na projektu

java junior

Strach z první práce na projektu
« kdy: 06. 10. 2017, 23:29:29 »
Ahoj, přístí týden nastupuji do své první práce jako junior vývojář na Java projektu. Na pohovoru to bylo takový nijaký, zeptali se napár základních věcí což jsem většinu věděl a nechali mě projít. Koukal jsem na kancly a bylo to tam dost ztísněný a žádný soukromí ale to je asi normální?

Nikdo mi bohužel nic neřekl a tak ani nevím co čekat. Jsem dost velkej nervák už tak a tohle to ještě umočnuje. Nevím, co ode mě budou čekat co budu dělat první dny a týdny třeba. Nevím, jestli co umím tak stačí.. Nikoho tam neznám a takhle bych mohl pokračovat do nekonečna.

Dokončil jsem bakaláře (v červnu to nevyšlo no) a během studia jsem dělal jen pár drobných blbostí a bakuli, neměl jsem žádnou práci při studiu.

Je tu někdo zkušenější kdo by třeba mohl napsat, na co se mám připravit nebo na co si mám dát pozor?

Libor

Re:Strach z první práce na projektu
« Odpověď #1 kdy: 06. 10. 2017, 23:38:34 »
Ahoj,

já bych se toho nebál. Někdo tě bude muset zaškolit, první dny budeš možná číst a podepisovat směrnice, budeš možná zkoušet SW z uživatelského hlediska, testovat. Resp. jinak - to je zejména starost zaměstnavatele, tě jako juniora dostat rychle do kolejí, abys by produktivní.

Jestli chceš dělat něco dopředu, tak pouze pokud víš, jaké frameworky používají - tak se na ně mrknout, abys měl nějaký přehled.

Záškodník obecný

« Odpověď #2 kdy: 07. 10. 2017, 02:15:50 »
Bojis se ze selzes a ze na tebe nekdo bude rvat nebo neco podobneho, to je normalni a zazil to asi kazdy absolvent. Dal jsi bakalare, takze jsi dokazal, ze schopnostma prekonavas dobrou 1/4 programatoru a 75% aplikaci, co se u nas vyvijeji - protoze jsou to sracky na ktere ti staci zkalady Javy a SQL. Bez prace tedy nebudes, ikdyby se ti neco nedarilo - programatory delaji i vetsi nymandi. Muzes dat tedy klidne vypoved a jit jinam, treba do nejake korporace, tam budes delat prd a budes tam mit kamose, progres velice pozvolny, pak muzes jit jinam, az se budes citit. Dalsi, nemene dulezita vec, je tato: pokud s tebou nejaky senior nebo tvuj sef nebo kdokoliv nebude mit trpelivost, nebo dokonce budou agresori, tak v nasi profesi plati, ze zavrzenihodni jsou oni, ne ty. Programovani neni prace nekde v montovne v monterkach, kde po kde po sobe lidi s vyucnim listem navzajem rvou - pokud se ti nedej boze neco takoveho stane, mels smulu a narazil jsi na nejakou echt IT zumpu. Ale pravdepodobnost, ze se ti neco takoveho stane, je mala. Ikdyz v nejakych malych zaprdenych firmach s osazenstvem z 90. let, kdo vi. Ja jednu v Ostrave takovou zazil, moc progresivni nebyla, management stari pardalove z 90. let, zvlastne vyvinute vztahy mezi zamestnanci, stisneny kancl pro programatory, podivne zenske a nejake ty intriky... RIkas stisneny kancl. To je dost podezrele, programatori by stisneny kancl mit nemeli, jsou pro firmu dost drazi a zadna normalni firma si nemuze dovolit davat jim stisneny kancl, protoze by ji tam chteli pracovat prevazne ti horsi - a to se nemuze vyplatit. Na to dej bacha, zjisti si situaci v te firme a kdyztak dej jeste ve zkusebce vypoved a bez jinam.

Rada do zacatku: bud v klidu a kdyz dostanes praci, delej na tom hezky pozvolna, semtam si prohlidni web, zahraj Quake 3 atp. Zadny programator nedela v kuse 8 hodin, realne zvladnes efektivne pracovat tak 3-4h denne.

...

« Odpověď #3 kdy: 07. 10. 2017, 02:33:41 »
Ahoj, přístí týden nastupuji do své první práce jako junior vývojář na Java projektu. Na pohovoru to bylo takový nijaký, zeptali se napár základních věcí což jsem většinu věděl a nechali mě projít. Koukal jsem na kancly a bylo to tam dost ztísněný a žádný soukromí ale to je asi normální?

Nikdo mi bohužel nic neřekl a tak ani nevím co čekat. Jsem dost velkej nervák už tak a tohle to ještě umočnuje. Nevím, co ode mě budou čekat co budu dělat první dny a týdny třeba. Nevím, jestli co umím tak stačí.. Nikoho tam neznám a takhle bych mohl pokračovat do nekonečna.

Dokončil jsem bakaláře (v červnu to nevyšlo no) a během studia jsem dělal jen pár drobných blbostí a bakuli, neměl jsem žádnou práci při studiu.

Je tu někdo zkušenější kdo by třeba mohl napsat, na co se mám připravit nebo na co si mám dát pozor?

Popiš ten kancl, co jsi viděl? Schválně. Stísněný kancl.

Jerry

« Odpověď #4 kdy: 07. 10. 2017, 07:59:15 »
java je moc hezká, dělá se v ní dobře ... nezapomeň si ověřit, zda máš platnou pracovní smlouvu, zda za tebe zaměstnavatel plat zdravotní a soc. pojištění. nezapomeň že v dnešní době zůstane v prvním zaměstnání dlouhodobě jen 5 procent lidí :) takže bych ti radil začít si hledat "další" zaměstnání :)

Atrament

« Odpověď #5 kdy: 07. 10. 2017, 09:02:35 »
Na pohovoru to bylo takový nijaký, zeptali se napár základních věcí ...

Nikdo mi bohužel nic neřekl a tak ani nevím co čekat. ... Nevím, co ode mě budou čekat co budu dělat první dny a týdny třeba. ...

Tak až zas budeš příště na nějakém pohovoru tak se přesně na tyhle věci zeptej, od toho ten pohovor je ;)

« Odpověď #6 kdy: 07. 10. 2017, 09:22:47 »
Abstinent hadam nejsi. Tak se proste poradne vykal a tim to prezijes do nastupu. Pak nastoupis ono to nejak bude. Nikdo po tobe nebude chtit abys ten projekt rozjel a postavil. Prvni den - dva stejne nebudes delat praci nybrz ty nezbytne kokotiny jako BOZP, pak nejaky zakladni firemni pravidla, ukazou ti kam a jak logovat praci, pak nastavovani prostredi v kompu. Hele ses zamestnanec - kaficko a klidek. Pokud nejdi idiot co by prisel tyden nemytej a/nebo vsechny hned fuckoval tak te nevyhodi. Prvni zamestnani ber jako nulte zamestnani - hlavne dobra zkusenost.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Tomáš Roll

« Odpověď #7 kdy: 07. 10. 2017, 09:40:17 »
To chce panáka. Každý den před šichtou.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 07. 10. 2017, 10:06:38 »
Pokud to tohle jeste "umočnuje", tak zkuste ze zacatku nosit do prace plinky. Pocit sucha a bezpeci prispeje k tomu, abyste se doucil to, co neznate.

cumil

« Odpověď #9 kdy: 07. 10. 2017, 11:06:13 »

Takhle to ma kazdy bazant :) Za deset let na to budes spominat se smichem.
A taky touhou bejt o deset let mladsi .....

kutr

« Odpověď #10 kdy: 08. 10. 2017, 14:13:42 »
Neboj se toho. Stejně nikdo nepočítá s tím, že junior bude užitečný od prvního dne. Prvních někloik měsíců se hlavně snaž naučit všechno možné. Moc se nehádej se zkušenějšími kolegy pokud to nemáš podpořené jasnými argumenty k věci, spíš se snaž pochopit proč ti radí to co ti radí. Snaž se toho co nejvíc naprogramovat a zaměř se na každý detail, klidně si to dělej o pár dnů dýl než by bylo normálně potřeba a snaž se svůj kód vypilovávat než ho odezvdáš a neboj se zkoušet víc řešení. Junior firmu nezachrání spíš je to takový slib do budoucna, takže učení je důležitější než kvantita odevzdané práce. Hlavně buď trpělivý pokud ti něco nepude, nikdo se nenaučil pořádně programovat ve škole nebo za měsíc v práci.

Zkus si přečíst i nějaké knížky, články nebo blogy ze SW inženýrství o tom jak dokumentovat kód o metodikách vývoje, o testování, jak se spravují požadavky a použití verzovacích systémů apod. IMHO v tomhle budeš plavat mnohem víc než v tom jak něco naprogramovat nebo najít a opravit chybu ve stávajícím kódu.

uf

« Odpověď #11 kdy: 09. 10. 2017, 09:47:27 »
Už nastoupil, takže nemá cenu se nějak rozepisovat. Ale některé rady tady, to jsou fakt "perly".

> kdyz dostanes praci, delej na tom hezky pozvolna, semtam si prohlidni web, zahraj Quake 3 atp.
Otázka přece nezněla, jak být okamžitě vyhozen ještě ve zkušebce!

> ses zamestnanec - kaficko a klidek.
> To chce panáka. Každý den před šichtou.

Doufám, že na podobné rady nedal.

java junior

« Odpověď #12 kdy: 11. 10. 2017, 16:25:37 »
Zatím dobrý, připravoval jsem si prostředí, četl dokumentaci, nikdo po mně nic jinýho nechce.

UF

« Odpověď #13 kdy: 11. 10. 2017, 16:49:37 »
na tydle temata mate nakej generator?

lobo

« Odpověď #14 kdy: 11. 10. 2017, 17:46:40 »
zaklad je zistit kedy chodia tvoji kolegovia na pivo.. tam sa dozvies ako to realne funguje vo firme.