Ukončená VŠ a co z toho?

Re:Ukončená VŠ a co z toho?
« Odpověď #90 kdy: 27. 09. 2017, 13:44:50 »
studium Habermase, Marxe, Trockého, Marcuse, či Adorna, uškodí každému, i čistým humanistům.
Tak zrovna Marxe je docela dobre znat aspon v hrubych rysech. Analyzu udelal docela dobrou, v dost rysech se potvrzuje, a to dalsi, co z toho on (a hlavne jeho naslednici) vyvodil, muzeme klidne ignorovat.

Nicmene pro to, o cem se bavime, jsou dulezitejsi spis "male" vyzkumy praktickych veci nez tyhlety "velke teorie vseho".

Ivan Nový

« Odpověď #91 kdy: 27. 09. 2017, 13:55:16 »
studium Habermase, Marxe, Trockého, Marcuse, či Adorna, uškodí každému, i čistým humanistům.
Tak zrovna Marxe je docela dobre znat aspon v hrubych rysech. Analyzu udelal docela dobrou, v dost rysech se potvrzuje, a to dalsi, co z toho on (a hlavne jeho naslednici) vyvodil, muzeme klidne ignorovat.

Nicmene pro to, o cem se bavime, jsou dulezitejsi spis "male" vyzkumy praktickych veci nez tyhlety "velke teorie vseho".

Marx ani tu analýzu neudělal dobře, jeho ekonomické teorie byly vyvráceny do pěti let po napsání a ke světové revoluci nedošlo, protože dělníci o ni neměli zájem, místo toho studovali a pokoušeli se podnikat a tím životní úroveň šla rychle nahoru. Na téze, že práce je zlo, se prostě nenechali nachytat.

Marxe, Marcuse, nebo Habermase je dobré znát, abyste věděl, jak je levota zlá a byl proti jejich zlu imunní. Ale to zvládne jen málo kdo. Bez zkušeností s praktickou realizací receptů levoty je to téměř nemožné. Podívejte se jen, kolik lidí to samé zlo žere papeži Františkovi.

« Odpověď #92 kdy: 27. 09. 2017, 13:55:22 »
Takze sorry, asi bych se radsi do podrobnosti ani nepoustel, nevidim v tom na tomhle foru smysl. Zustanu u konstatovani, ze ja jsem sociologii studoval a vidim, ze se mi to docela sikne ze spousty duvodu. Cili, dovol mi prosim zustat na rovine "Kdo ma usi k slyseni, slys!" Jestli nekdo neslysi nebo nesouhlasi, ma na to pravo, je to jeho vec a ja se s nim o to hadat nebudu :) Nekdo jinej treba uslysi a pomuze mu to.
Ale jo, prece jenom, pokud ma nekdo zajem se nad tim tematem seriozne zamyslet, nejakej hacek by bylo slusny hodit.

Hodne bych doporucil se kouknout treba na knizku https://www.amazon.com/Things-Designer-People-Voices-Matter/dp/0321767535
- je doslova prospikovana citacema vyzkumu, ktere jsou super relevantni pro prakticky UX design. Na kazde strance je jich tak zepet - a svete div se, 99% z nich jsou vyzkumy psychologicke :)

Susan Weinschenk je behavioralni psycholozka. Jsem si jistej, ze kdyby se tady objevila a tohle rekla, najde se tady spousta pitomcu, kteri by ji poslali nekam. Ale to je jenom jejich problem, ta kniha je fantasticka a uzitecnejsi nez drtiva vetsina toho, co maji zdejsi lumeni v hlave...

« Odpověď #93 kdy: 27. 09. 2017, 13:58:57 »
Marx ani tu analýzu neudělal dobře, jeho ekonomické teorie byly vyvráceny do pěti let po napsání
Jasny. Kdyby Marx cetl prispevky zdejsich lidi, kteri si stezuji, ze za almuznu drti kravoviny pro korporace, ktery je vubec nezajimaji, mohl by tak leda konstatovat "No a nerikal jsem vam to?"

Aoidhghean

« Odpověď #94 kdy: 27. 09. 2017, 14:01:11 »
Zustanu u konstatovani, ze ja jsem sociologii studoval
Aha, takže teď se tu máme všichni pos... z toho, že nějakej prýmek, co zamrz někde u malé násobilky, pročež matikou opovrhuje a tvrdí, že je k ničemu, vystudoval sociologii, takže je teď king mezi programátory a může tudíž všechny kolem poučovat o UX (sic!). To ti radši nebudu říkat, že jsem studoval filosofii (ano, na FF), což je pro tebe jen další zbytečná pavěda k ničemu.  Ještě ti chybí vyrukovat s žebříčkem, že nejlepší ajťáci jsou ti s PhD z gender studies.

Ivan Nový

« Odpověď #95 kdy: 27. 09. 2017, 14:11:54 »
Marx ani tu analýzu neudělal dobře, jeho ekonomické teorie byly vyvráceny do pěti let po napsání
Jasny. Kdyby Marx cetl prispevky zdejsich lidi, kteri si stezuji, ze za almuznu drti kravoviny pro korporace, ktery je vubec nezajimaji, mohl by tak leda konstatovat "No a nerikal jsem vam to?"

To Marxe nezajímalo, ostatně i on z toho žil. Chtěl nový svět, svět který by upadl na úroveň prvobytně pospolné společnosti, byl anticivilizační. Dělníci byli mu jen prostředkem k tomu, aby toho dosáhl, aby lidi vrátil k přírodě, pomocí prolití krve během světové revoluce a násilného rozbití civilizace. V tom na něj navázal Lenin, Mao, a nebo Pol Pot. Nebo dnes zelení. Marxistům vadí práce jako taková, ta podle nich vede k odcizení.

« Odpověď #96 kdy: 27. 09. 2017, 14:12:35 »
pročež matikou opovrhuje a tvrdí, že je k ničemu,
To jsem nikdy nikde nerekl.

vystudoval sociologii, takže je teď king mezi programátory

a může tudíž všechny kolem poučovat o UX (sic!).
To jsem nikdy nikde neudelal.

To ti radši nebudu říkat, že jsem studoval filosofii (ano, na FF), což je pro tebe jen další zbytečná pavěda k ničemu. 
Nikdy nikde jsem o nicem nerekl, ze to je paveda, natoz zbytecna. Zejmena ne o humanities. Filosofie me vzdycky bavila a zajimala. Kdybych nevedel co s casem, filosofie by byla nejzhavejsim adeptem, cim si kratit cas. Mimochodem, momentalne mam pro poteseni rozectenou Bhagavadgitu...

Ještě ti chybí vyrukovat s žebříčkem, že nejlepší ajťáci jsou ti s PhD z gender studies.
Kdyz myslis...

« Odpověď #97 kdy: 27. 09. 2017, 14:15:51 »
ta podle nich vede k odcizení.
Ne prace samotna, ale prace zasazena do urciteho kontextu. A je to naprosta pravda, ktera se potvrzuje na kazdym kroku. Staci zajit do Kauflandu a videt otravenou prodavacku.

Jano7

« Odpověď #98 kdy: 27. 09. 2017, 14:29:57 »
Na téze, že práce je zlo, se prostě nenechali nachytat.

To máš odkiaľ, že Marx tvrdil, že práca je zlo? Ak niečo také tvrdíš, nemáš o Marxovi
a jeho ekonomickej teórii ani šajnu. Práca je podľa Marxa tou najdôležitejšou ekonomickou
entitou. To čo považoval za zlo, je vykorisťovanie práce. Vykorisťovanie je to, čo
robí napr. Samsung na Slovensku.

Aoidhghean

« Odpověď #99 kdy: 27. 09. 2017, 14:48:01 »
pročež matikou opovrhuje a tvrdí, že je k ničemu,

Ale myslíš si to.

studoval filosofii (ano, na FF)
Filosofie me vzdycky bavila a zajimala. Kdybych nevedel co s casem, filosofie by byla nejzhavejsim adeptem, cim si kratit cas
Tak se podívej na příslušné studijní plány na FF UK, ať vidíš, kde všude se matika učí a k čemu může být dobrá. Třeba se ti rozsvítí.

« Odpověď #100 kdy: 27. 09. 2017, 15:24:52 »
Ale myslíš si to.
Neymslim. Kdybych si to myslel, tak bych to rekl. Tak mi laskave nevkladej do ust svoje fantasmagorie.

Tak se podívej na příslušné studijní plány na FF UK, ať vidíš, kde všude se matika učí a k čemu může být dobrá. Třeba se ti rozsvítí.
Ty proste nejsi schopnej pochopit, ze proti matice vubec nic nemam. Nedokazes rozlisit kritiku oboru a kritiku nepravdivych tvrzeni o jeho vyuzitelnosti/uzitecnosti pro konkretni lidi pracujici v konkretnim typu zamestnani.

« Odpověď #101 kdy: 27. 09. 2017, 15:32:08 »
Ne že bych byl na Marxe nějaký odborník, ale moc si ho do huby berou lidi, co se ho nikdy nesnažili pochopit. Každý problém podle nich způsobil Marx, Neo-Marx, Morfeus-Marx, atd. On to vystih docela přesně, ať se to někomu líbí nebo ne. To, že nějaká banda trotlů vzala jeho část názorů a postavila si na tom diktaturu je přece úplně jiná kapitola. Navíc on předpovídal, že se ta revoluce stane v průmyslově nejpokročilejších místech, tj. v Anglii nebo Německu. Že se nějaká revoluce odehrála ve zbídačeném Rusku je mimo jeho teorii. Nějaká banda diktátorů tam lidem akorát nakukala, že jsou pokračovatelé Marxe, protože se zrovna tehdy se lidem líbilo jeho názory. S komunismem to nemělo nic společného. Příklad komunismus byl třeba v 30. letech v Katalánsku během občanské války. Podobně se dneska lidem nakukává, že žijí v kapitalismu, přičemž ten systém má dneska daleko blíž k feudalismu. Škoda, že to lidi sami nevidí. Pak se zbytečně hádají jestli je komunismus nebo kapitalismus horší nebo lepší, přitom se baví úplně o něčem jiném. Banksteři se mezitim smějou, protože se spodina hádá o blbostech.

andy

« Odpověď #102 kdy: 27. 09. 2017, 15:35:58 »
Citace
Hele, ja se uplne nechci dostat do pozice, kdy reknu, ze na sociologii se studuje X a nejakej Lojza mi zacne vysvetlovat, ze prece X s UX vubec nesouvisi... Slo mi spis jenom o to, upozornit, ze tahle nadrazenost ajtaku vuci humanitnim vedam (o kterych jeste ten ajtak typicky vubec nic nevi) je asi tak debilni jako kdyz nekdo v pate cenove kouka na zpravy v televizi a opileckym hlasem zarve "no ty sis taky nakrad, ty curaku!"

Já mám asi podobné zkušenosti s ekonomií jako se sociologií. Trochu jsem ji studoval a praktický příklad tohoto studia: jsi schopen vysvětlit, v čem konkrétně Marx udělal chybu a proč jeho teorie jsou totálně mimo. A po studiu logiky ti například dojde, že i chybná teorie se občas v předpovědi trefí. Takže tohle je pro mě třeba praktický dopad studia ekonomie. Praktický dopad pro IŤáky je třeba v tom, že když přijde manažér, že chce nějaké reporty o ziskovosti, tak nejsem totálně mimo.

Ta moje otázka na sociologii byla míněna zcela vážně, protože mám kamaráda, který tvrdí to samé. Tak by mě to prostě zajímalo. Můj osobní názor na sociologii je ten, že pokud člověk nemá zatraceně pevné základy v ekonomii, tak to bude dělat blbě - protože se to prostě kříží - a většina sociologů to blbě dělá. Ale ptám se, protože bych ten názor klidně změnil.

andy

« Odpověď #103 kdy: 27. 09. 2017, 15:39:47 »
Ne že bych byl na Marxe nějaký odborník, ale moc si ho do huby berou lidi, co se ho nikdy nesnažili pochopit. Každý problém podle nich způsobil Marx, Neo-Marx, Morfeus-Marx, atd. On to vystih docela přesně, ať se to někomu líbí nebo ne.
Celý Kapitál je postaven na pracovní teorii hodnoty, která je prostě blbě (a jak se výjimečně trefil Ivan Nový, tak do 5ti let po vydání kapitálu několik ekonomové nezávisle(!!) publikovalo základy subjektivní teorie hodnoty). Takže celá ekonomie od Marxe je prostě totálně mimo. Že občas nějaká předpověď vyjde? I rozbité hodiny dávají 2x denně správný čas.
Jestli se trefil v něčem jiném, nedokážu posoudit, ale obávám se, že když se škrtnou jeho ekonomické názory, tak toho zas tak moc zajímavého nezbude.

andy

« Odpověď #104 kdy: 27. 09. 2017, 15:54:20 »
Já mám asi podobné zkušenosti s ekonomií jako se sociologií.
Sorry, mělo být "jako TY se sociologií"... já se sociologí zkušenosti právě nemám, proto se ptám...