IMO má každé svoje a je určené na odlišné věci. A pokud má nějaká firma rozsáhlý projekt v pythonu, pak jsem přesvědčený, že to vzniklo právě tím klasickým "už toho máme postupně napsáno tolik, že se nám to nechce přepisovat". Ale nevěřím, že by znovu zvolili python, kdyby to nakonec celé přepsat museli.
No, je pravda že jeden takhle monstrózní projekt si v pythonu také nedovedu dost dobře představit.
Na stranu druhou, pokud jde o projekt podobného rozsahu, kde je backend rozdělený na spoustu menších celků na principu mikroslužeb, kde každá část dělá pár věcí, dělá je dobře a s ostatními částmi komunikuje přes nějaké api, je ta udržitelnost celkem v pohodě
Navíc se dá jakákoliv problematická komponenta bez problémů a extrémních časových nároků přepsat. Jenže ten přístup se na všechno rozhodně nehodí a nese s sebou jiné problémy (integrační testy)
Pokud jde o tu restriktivnost, tak tou mi učaroval právě Rust. Sice prasit nedovolí prakticky vůbec, ale výhodou je, že díky tomu řekne přesně kde a proč je chyba a kde vznikla. Tak krásný chybový výstup kompileru jsem ještě neviděla