Python - zbožňovaný lidmi?

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
Re:Python - zbožňovaný lidmu?
« Odpověď #15 kdy: 12. 09. 2017, 10:59:36 »
A rozhodne dostanem za Javu, resp. C# lepsie zaplatene ako za python, nakolko v tom robi kazdy patlal a tym padom to znizuje cenu prace.

Tak ono hlavně Python není úplně vhodný na čisté programování, spousta lidí v Pythonu dělá jako doplněk ke své hlavní činnosti (tester, admin, data science, věděc), takže to tak úplně nejde porovnávat, mimo jiné si nemyslím, že plat experta na ML musí být nutně nižší než plat Javisty.

Aoidhghean

« Odpověď #16 kdy: 12. 09. 2017, 11:00:19 »
A rozhodne dostanem za Javu, resp. C# lepsie zaplatene ako za python, nakolko v tom robi kazdy patlal a tym padom to znizuje cenu prace.
Jak kde, velká firma dělající do “data science” často používá v projektech Python a platí královsky. Ponechme stranou, proč někoho napadlo dělat API pro ML knihovny zrovna v Pythonu...

Kate

« Odpověď #17 kdy: 12. 09. 2017, 11:46:05 »
Hm, tohle čtu docela často o každém rozšířenějším jazyce (jednu dobu i o Javě). Přitom to není tak docela pravda. Záleží na zaměstnavateli a na tom co očekává. Pokud chceš nabrat pythonistu co je opravdu dobrý, musíš si připlatit, stejně jako mám kamaráda co bere docela královské peníze za částečný úvazek v PHP, které je obecně považované za etalon jazyka „co umí každý patlal“.

Ve výsledku těch velmi dobře placených pozic v rozšířeném jazyku může být srovnatelné množství, klidně i víc. A navíc máš větší trh a větší výběr.

ByCzech

• 1 831
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 12. 09. 2017, 11:56:55 »

Za nájemné vraždy se taky platí hodně dobře, což ale neimplikuje, že když se živím něčím jiným, že jsem patlal co snižuje cenu práce ;D.

Kate

Re:Python - zbožňovaný lidmi?
« Odpověď #19 kdy: 12. 09. 2017, 12:11:16 »
Mě hlavně fascinuje že Stefan si snad nutně potřebuje dokázat že jazyk který si zvolil je prostě ten nejlepší a ostatní jsou patlalové. Jestli tě baví Java, programuj v Javě. Jestli tě zajímá Python, podívej se na Python.

Kruciš, v IT je zoufalý nedostatek lidí snad všude a dává nám to možnost dělat co nás baví a co nám vyhovuje. Osobně nemám ráda ukecanost Javy a některé její vlastnosti a programovat by mě v ní nebavilo. Líbí se mi expresivnost Pythonu i přes nevýhody absence typového systému a nutnost psát testy i na věci které by jiné jazyky neřešily. Rychlostí vývoje a (subjektivní) čitelností mi to prostě nahradí.

Stejně tak se učím Rust do kterého jsem se na první pohled zamilovala a doufám že své znalosti někdy v budoucnu zpeněžím.

Ale co je hlavní – Dělám co mě baví. Nebudu se dřít jazyk který se mi nelíbí jen abych domů přinesla o blbých pár tisícovek víc, jestli vůbec :)

A pokud někoho překvapuje že s popularitou jazyka roste i počet lidí co se ptají na řešení problémů v něm, nevím jestli by měl se svými schopnostmi logické dedukce dělat programátora…

gll

« Odpověď #20 kdy: 12. 09. 2017, 12:17:33 »

Právě proto existují testové úlohy podobné té, která se řeší v předchozím vlákně. Je rozdíl mezi zkušeným programátorem, který zná idiomy, a začátečníkem, který se bude patlat s java-like kódem hodinu. V pythonu se dá programovat hodně efektivně, ale musíte ho dobře znát. To platí o všeh high level jazycích.

666

« Odpověď #21 kdy: 12. 09. 2017, 12:17:53 »
Tohle rejpání do jazyků nemám moc rád, ale zrovna Java zamrzlá v pravěku je výjimka, hůř se mi psalo snad už jen ve VB6. Oracle by měl k instalačkám Javy přibalovat model kyje k vyjetí na 3D tiskárně...

Aoidhghean

« Odpověď #22 kdy: 12. 09. 2017, 12:28:46 »
Tohle rejpání do jazyků nemám moc rád, ale zrovna Java zamrzlá v pravěku je výjimka, hůř se mi psalo snad už jen ve VB6. Oracle by měl k instalačkám Javy přibalovat model kyje k vyjetí na 3D tiskárně...
Begun the language wars have  ;D

stefan

« Odpověď #23 kdy: 12. 09. 2017, 12:46:56 »
Právě proto existují testové úlohy podobné té, která se řeší v předchozím vlákně. Je rozdíl mezi zkušeným programátorem, který zná idiomy, a začátečníkem, který se bude patlat s java-like kódem hodinu. V pythonu se dá programovat hodně efektivně, ale musíte ho dobře znát. To platí o všeh high level jazycích.

Blbost. To co sa riesi v predchadzajucom vlakne nic nevypoveda. Ako tam niektori riesia otocenie matice, neznamena, ze ten ktory by tam maticu nevedel, vobec nie je horsi. Preco aj? Kazdy je nahraditelny, cize aj ti, ktori tam ponukli svoje super pythonovske riesenia.
No kedysi ludia vychadzali z kniziek, skusali veci, prepisovali si priklady z knih a ucili sa na tom. Dnes?
1.) www.google.sk
2.) how to convert from decimal to binary in (jazyk si doplnte)
3.) vysledok -> stackoverflow
4.) copy-paste
5.) upravit
6.) skompilovat
7.) goto bod 1.

andy

« Odpověď #24 kdy: 12. 09. 2017, 13:09:35 »
1.) www.google.sk
2.) how to convert from decimal to binary in (jazyk si doplnte)
3.) vysledok -> stackoverflow
4.) copy-paste
5.) upravit
6.) skompilovat
7.) goto bod 1.
Programuju běžně v několika jazycích (poslední dobou haskell,python,java,javascript,C) a přesně tohle do googlu píšu docela často. Konverzi decimal-binary prostě nehodlám implementovat, a kdo si má sakra pamatovat, jaká funkce se na to v tom konkrétním jazyce používá?

trr

« Odpověď #25 kdy: 12. 09. 2017, 13:21:56 »
Stefan, v dobách když nebyl internet měl u sebe každý programátor referenční příručku. Dělal něco jako copy pase, jenom to přepisoval z knihy, hledal algoritmy vknihách. Dneska je google tak se používá. Kapiš?

dustin

« Odpověď #26 kdy: 12. 09. 2017, 13:33:58 »
Přesně tak. Mám tu referenční bichli o Perlu vydanou Computer Pressem v r. 1997 a má pěkně ošuntělé stránky v kapitole Manipulace se seznamy seznamů - pole polí, pole hashů, hashe polí, hashe hashů. Dneska bych to samozřejmě kopíroval ze SO.

Navíc se tím člověk jazyk docela rychle učí, vidí alternativy řešení (v Pythonu např. explicitní cykly vs. elegantní generátory).

Lol Phirae

« Odpověď #27 kdy: 12. 09. 2017, 13:46:00 »
Za nájemné vraždy se taky platí hodně dobře

A to je tu ještě pole neorané - nájemné vraždy Java programátorů. Napadá mě spousta "produktů", kde by se uživatelé rádi složili.  8) ;D

Aoidhghean

« Odpověď #28 kdy: 12. 09. 2017, 14:22:07 »
Za nájemné vraždy se taky platí hodně dobře

A to je tu ještě pole neorané - nájemné vraždy Java programátorů. Napadá mě spousta "produktů", kde by se uživatelé rádi složili.  8) ;D
  ;D +1

dustin

« Odpověď #29 kdy: 12. 09. 2017, 14:38:23 »
Python se teprve poslední rok učím (na konkrétním domácím projektu), java mě roky živí. Zcela rozumím tomu, že pythonisti nad javou ohrnují nos. Mixiny, generátory, stručnost vyjadřování, rychlost zápisu jednoduchých věcí, to vše je velice příjemné. Když doma večer jednoduše rozšířím funkčnost několika tříd svého projektu jednoduchým mixinem a ráno v práci narazím na úplně stejnou potřebu v javě, projíždím jcp.org a hledám, kdy se do interfaců konečně dostanou fieldy, aby to aspoň trochu nahradilo. Večer slepím generátor na pár řádek a ráno v javě drtím zuby, proč ty streamy neakceptují checked výjimky.

Pak celý den přidávám proměnné do metod, měním jejich parametry, přejmenovávám (v pythonu mi Pycharm někdy přejmenoval i volání metody, které jsem nepřejmenovával), restrukturuji dle aktuální potřeby datové typy, odstraňuji nepoužívané metody i třídy a ono to ve výsledku pořád funguje, žádné rozbití, mohu se na to spolehnout.

Večer v pythonu přetížím metodu v potomku třídy z externí knihovny, nevšimnu si, že původní metoda něco vracela (má název "command", samozřejmě type hinty (i ty triviální v komentáři) jsou u kovaných pythonistů sprosté slovo), tudíž moje přetížená metoda zahazuje výsledek jejího předka a celý večer pak lovím chybu "object has no attribute XYZ" - konkrétně včerejší zábava. Nejnovější IDE (Pycharm) ukazuje krásnou šipku přetížení, ale o potřebě něco vracet jako předek díky chybějícím type hintům ani nepípne.

Nebo vezmu kus kódu z jiného projektu (i můj je GPL) a hodinu zjišťuju, jestli ten vstupní parametr má být string nebo bytes. Na první pohled se zdá obojí, ale až spuštění a několik kol pokusů/omylů ukáží, že to má být bytes, ale až po opravě jednoho volání built-in funkce, která pro změnu chce string (zřejmě změněné v nejnovější verzi pythonu, který kvůli type-hintům potřebuji). Nic z toho se při psaní nedozvím, pěkně nejdříve spustit test a sledovat, jak to dopadne.

A ráno se pokorně vrátím k luxusu javy a ve streamu si holt kód obalím rethrow runtime výjimkou, mixin pracněji pořeším kompozicí a pro návratový tuple si nechám vygenerovat maličké DTO, když jiná cesta není. Jenže to funguje a mohu se spolehnout, že mi nikde nevyjede null, protože přetížená metoda označená @Override najednou nic nevrací a jazyk to bere jako null (None).

Svůj domácí projekt do javy nepřepíšu, protože už mám do něj nainvestováno spoustu času, python mě baví (je fakt příjemný) a přece zbývá už jenom dodělat tak málo... Navíc se na podobném projektu učí můj synovec programovat - na to je Python skvělý. Ale nedovedu si představit, jak bych náš firemní systém o 10tis. třídách, ve kterém každý den děláme změny, udržoval a rozvíjel v pythonu. To by mi hodně rychle hráblo...

IMO má každé svoje a je určené na odlišné věci. A pokud má nějaká firma rozsáhlý projekt v pythonu, pak jsem přesvědčený, že to vzniklo právě tím klasickým "už toho máme postupně napsáno tolik, že se nám to nechce přepisovat". Ale nevěřím, že by znovu zvolili python, kdyby to nakonec celé přepsat museli.