Že se tím neživím neznamená, že o tom nic nevím. Programuju pro zábavu už bez mála 30 let. Tragédií dnešního programování je to, že čitelnost kódu je upřednostňována před vším, včetně funkčnosti a nakonec to stejně čitelný není, vysvětlím dále...
Ale blbost, takovy trend tu vubec neni. Dyt se podivej na soucasne trendy v jazycicich - syntaxe (a citelnost) se spise snizuje, jazyky se stavaji komplikovanejsimi (ale efektivnejsimi pro zapis). Je to videt i na te zprofanovane Jave
Ale to, ze programujes ve volnem case je presne to, o cem mluvim - nemas proste dostatecny prehled / nadhled na problemy realneho vyvoje. Je to podobne jako ze bastleni na Arduinu ti neda nadhled u prumyslove vyroby el. zarizeni.
Je extremni rozdil si neco bastlit sam, vicemene pro zabavu, a vyvijet produkt s dalsimi 100 vyvojari.
Ten problém existuje přesně tak, jak jsem ho popsal dříve - v těch 30 knihovnách je totiž zcela běžně spousta věcí zdvojená, ztrojená... a typická opice používá pokaždé jiný postup pro stále stejné operace podle toho, v jaké části zrovna co opsala ze Stack Overflow a většinou sama netuší, proč a jak to vlastně funguje. To zároveň značně znepřehledňuje kód, obzvlášť v případě, že polovina knihoven je z pochybných zdrojů a každá má jiný, nebo žádný, naming konvence.
Ale blbost, to absolutne neni pravda. A v jakem jazyku? Prijde ti, ze treba bezne pouzivane Java knihovny maji kazda jine naming konvence? Zcela urcite ne.
Knihovny se vetsinou pridavaji na reseni konkretnich problemu (napr. protokol, ovladac, integrace, ....) a na treba realnych projektech, ktere jsem vedl, ten prunik je velmi velmi maly. A i kdyz nejaky je, nikoho to netrapi u nejakych malickosti.
Prijde mi, ze si to trochu predstavujes jako hurvinek valku. Nebo pokud ti vadi veci typu, ze napr. jedna knihovna pouziva Jackson, druha gson, tak to je uplne fuk - pokud je ta zavislost izolovana (pouziva si to interne kazda ta knihovna). Jediny drawback je par kb vetsi binarka, ale to fakt dneska nikoho netrapi treba v te serverove Jave :-)
Nebo se bavme konkretne, kde ti treba prijde (u jakych knihoven) ze je takovy presah, ktere se bezne pouzivaji na ruznych projektech soucasne...
Pro konkrétní úlohu může mít konkrétní FW význam, ale problém je v tom, že mladí už se ani neučí "čistý jakzyk" pod tím FW a rovnou všechno dělají jen v tom jednom vybraném a to nezávisle na tom, k čemu je určen. Potom to vypadá dost podobně, jako snaha se za každou cenu FW a knihovnám vyhýbat.
Citation needed. A neni to pravda dle me zkusenosti - staci se podivat na to, co treba mladi programuji na skolach - prave tam naopak hodne chybi zkusenost s nejakymi FW, protoze ve skolach je uci si vynalezat kolo dokola a dokola (a blbe hlavne).
Důležité je to použití STANDARDNÍCH knihoven. Učící křivku nemá cenu srovnávat. Za prvé, je to individuální, za druhé to záleží na použití FW. Pokud ho někdo přiohne na něco, na co se nehodí, výsledek je stejný.
Ucici krivku prave smysl sledovat ma, protoze schopnost zaucit noveho cloveka do projektu je v realnem vyvoji extremne dulezita. Pokud si vse naprogramuji sam misto pouziti beznych reseni, tak jen stizim vstup dalsiho programatora. Samozrejme, jsou velmi specificke projekty, kde je to nutne, ale tech je minimum.
Ne, děkuji. Programování jako zaměstnání mě přestalo zajímat už dávno. Stačí, že se občas musím hrabat v cizím kódu. Kapitola sama pro sebe je potom diskuze s opičákama, kteří pro nás něco dělají. Nejdřív pohoda, není problém, všechno umíme, v zápětí ukáží absolutní nekompetenci při práci s databází - většinou je nacpeme do Oracle a polovina z těch, co tvrdí, že to není problém, tak se to pak za chodu učí a ještě navíc blbě. A nedej bože, když mají komunikovat se SAPem. Napřed není problém, potom trvají na komunikaci pomocí různých exportů a importů a posledně se dožadovali na úplnou kravinu nákupu connectoru za půl mega. Ten jsem jim napsal za den.
Tak misto mudrovani na diskusich zmente dodavatele :-)