Ne vždy znamená "napsat lépe" to samý, jako "bude to dražší". To je ten nejzásadnější problém opičáků - neskutečná touha po tom, udělat to co nejrychleji a jít u toho přes mrtvoly. Přitom občas stačí myslet a mohlo to být udělaný rychleji a lépe. Ale to je to, co typická programovací opice nedělá - prostě nemyslí. Pokud takový tým opic vede opět opice, je to konec. A opice se můžou být do prsou jak chtějí, že umí programovat, ale je jim to prd platný.
Já se nedivím, že tu pořád lidi brečí, že programují za 20k hrubýho. Ona totiž taková programátorská opice si víc nezaslouží, protože je to obyčejnej IT kopáč a stejně jako ten normální kopáč, pokud jej někdo nehlídá, není schopnej ani vykopat správně dlouhej, rovnej a hlubokej výkop.
Jinak mě napadá jedině něco o potrefené huse, nikde jsem nenapsal, že neexistují kvalitní programátoři, ale existence velkého množství těch nekvalitních je prostě realita a nevidím moc důvodů, proč by se ti kvalitní měli toho zbytku zastávat.
Tuxiku a kolik jsi toho naprogramoval (naposledy v diskusi si pamatuji, ze jsi resil problemy jako admin :-D), ze mas pocit, ze jsi expert na to jak se ma a nema programovat
Za druhe, ten problem co se tu snazis navodit, ve skutecnosti neexistuje. Pouzije programator 30 knihoven ? No a ? Od toho ty knihovny jsou, od toho ma vetsina jazyku dobre vyresene verzovani + packagovani tech knihoven. Navic u spousty jazykovych ekosystemu je vetsina (ci alespon znacna cast) open source, takze v pripade problemu se do knihovny muzu podivat, opravit a poslat PR. A nemusim znovu vynalezat kolo.
Nevidim jediny duvod, proc bych si mel znovu a znovu programovat napr. connection pooling do DB (knihovna), REST framework (dalsi knihovna), validaci komponent (ditto), databazovy driver (zase knihovna), messaging knihovnu (knihovna!).
Naopak snaha o to se frameworkum a knihovnam vyhnout je typickym projevem ala NIH a vetsinou vede ke kodu, ktery se psal vecnost a stejne nefunguje (nebo nefunguje dobre). A misto zamereni se na problem, ktery realne je potreba resit, programator znovuobjevuje kolo... A s tou efektivitou, mozna bys byl prekvapeny v kolika pripadech tyhle snahy o nepouziti frameworku / knihovny, ktere jsem zazil, ve skutecnosti efektivitu snizily. A samozrejme, jsou knihovny horsi, lepsi, ale o tom to neni.
Naopak, pouziti standardnich knihoven a nejakeho frameworku, prinasi velke moznostvi vyhod. Neni nutne psat uz napsane, kod je snadneji pochopitelny (srovnej ucici krivku novacka na projektu s Spring vs vlastni framework), vetsinou je framework komplexni (vs vlastni reseni, psane na mimru, nerozsiritelne bez velkeho vyvoje) a mohl bych pokracovat dale a dale.
Ale ty to stejne nepochopis, protoze dokud si tuhle praci nevyzkousis