HDD pro velkokapacitní uložiště a backup

qwertz

HDD pro velkokapacitní uložiště a backup
« kdy: 11. 07. 2017, 20:50:06 »
Uvítám vaše postřehy k aktuální nabídce HDD pro ~2TB uložiště (foto, multimedia, FLAC audio) a ~ 4TB backup storage.

moje skromné zkušenosti:

1) WD je spolehlivější a má menší výkyvy ve kvalitě než Seagate, u kterého se objevují vysloveně nepovedené celé řady.

2) Seagate má zcela nepoužitelý SMART zobrazující stále méně důvěryhodných informací.
http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/203971en
https://www.root.cz/clanky/seagate-celi-zalobe-kvuli-velke-poruchovosti-disku/nazory/792325/
https://www.root.cz/zpravicky/seagate-zavira-jednu-z-nejvetsich-tovaren-na-pevne-disky-snizi-produkci-o-tretinu/904133/

3) U některých modelů WD se po kauze s narůstajícím Load_cycle_count kvůli nesmyslnému parkování hlaviček přestalo parkování ve skutečnosti počítat. Counter vyhodí změnu +1 pouze při startu disku, cvakání v 8s intervalu ignoruje, přestože pomocí WDIDLE a idle3tools lze vypnout i zapnout (těžko říct, zde je to bug nebo záměr maskovat).

4) "Oblíbený" WD green je dneska WD Blue

5) Stejný model disku může mít rozdílný počet ploten. U WD lze zjistit pouze zvážením, u Seagate lze vyčíst ze 3. znaku serial number: E = 2 plotny, F = 3 plotny.
http://rml527.blogspot.cz/2010/10/hdd-platter-database-seagate-35.html#comment-3011706865
https://amigotechnotes.wordpress.com/2014/01/19/quickly-identify-the-number-of-plates-in-seagate-st2000dm001-on-serial-number/

6) Statistiky poruchovosti na CZC hovoří k mému překvapení ve prospěch Seagate ???:
ST4000DM005 - 0.9%
ST2000DM006 - 1.3%
WD20EZRZ - 1,6%
WD40EZRZ - 4,3%
WD20EFRX - 2.2%
WD40EFRX - 3.7%

7) Hitachi a Toshiba se blbě shání a jsou dražší.

qwertz

Re:HDD pro velkokapacitní uložiště a backup
« Odpověď #1 kdy: 11. 07. 2017, 21:04:31 »
8. Pokud nechcete "šlápnout do hovna" jménem SMR, lze se orientovat jen podle velikosti cache. HDD s tímto typem zápisu mají minimálně 128MB, takže manší hodnota znemaná prakticky jistotu PMR. Výrobci se s tím ve specifikacích nechlubí. Nejvíc SMR modelů na trhu má s přehledem Seagate.
http://www.abclinuxu.cz/blog/Drobnosti/2016/6/smr-disky-jsou-jeste-vetsi-narez-nez-jsem-si-puvodne-myslel

Ondro

« Odpověď #2 kdy: 12. 07. 2017, 08:41:59 »
Pri tak nizkych pozadovanych kapacitach sa nemusi bat SMR.

Osobne pouzivam Seagate, presli mi rukami stovky diskov. Poruchovost velmi nizka. Drzim sa ale pravidla, ze nekupujem novinky(tak som sa uspesne vyhol problemovym diskom serie 7200.11) ale pockam si nejaky cas a az potom ich zacnem pouzivat.
Pouzivam aj ine znacky ale len vo velmi malej miere. Vyhol by som sa asi Toshibe. pred casom som sa nalakal na nizsiu cenu a kupil som niekolko 500GB kusov. Tie disky boli citelne pomalsie ako papierovo rovnaka konkurencia a tiez sa spravali trochu divne.

Ak cena nehra rolu, tak istota su serverovske verzie SATA diskov (RE alebo Enterprise)

qwertz

« Odpověď #3 kdy: 12. 07. 2017, 10:06:12 »
U 2.5 disků začíná SMR v nabídce Seagate už od 2TB včetně. U 3.5 disků je to sice lepší, ale začínají se objevovat první podezřelí - viz ST4000DM004 nebo ST2000DM005, které mají 2TB plotny!
http://www.seagate.com/www-content/product-content/barracuda-fam/barracuda-new/en-us/docs/100805918d.pdf

To riziko se zvyšuje a výrobci použití SMR tají.

klon

« Odpověď #4 kdy: 12. 07. 2017, 10:19:27 »
Uvítám vaše postřehy

Resis zbytecne hovna, pokud ti vadi ze hitachi jsou drazsi a blbe se shani tak si proste kup ten Seagate nebo WD minimalne v NAS edici s delsi zarukou (resp. radu disku s avizovanymi 24x7) a dej je do mirroru (2TB) v nejakem NASu treba od Synology, na ten backup ti eventuelne staci 1 disk stejne rady (pokud ten backup ma byt backup dat z toho 2TB).

Nepomuzes si v nicem jestli chces resit WD vs. Seagate.
Navic co maji lidi v oblibe - porovnavat NASove/serverove disky WD proti desktop diskum od Seagate v pouziti 24x7 a neustalem nahodnem pristupu  ::)

V kapacitach a cenach ve kterych se pohybujes je to opravdu ztrata casu.

Pokud by jsi uvazoval o 2,5" discich, tam si dej opravdu pozor, protoze Seagate ma patrne (*) vsechny nove rady disku s 2,5" v SMR variante (* alespon dle informaci v datasheetu, na dotazy neodpovidaji a informace se shani spatne, testy na webu nepomuzou protoze dneska sou vsichni recenzenti tupci, vcetne tech zahranicnich, a netestuji to co ma opravdu vypovidajici hodnotu).
WD 2,5" bezne disky nedela nad 1TB, tam se SMR bat nemusis.

Load cykly (cvakani WD) muzes vyresit hdparmem, je to otazka ani ne par minut.

Moje zkusenosti jsou zase opacne, spousta WD a drive Samsung disku odesla na vadne sektory nebo jim chcipla elektronika, nektere v zaruce, nektere po. Od ty doby kupuju Seagate a ani u jednoho sem zatim nemel problem, prosli mi rukama jak desktop verze, mobile verze tak NAS verze (pak jeste hromada ruznych serverovych, ale ty jsou vetsinou brandovane pod HP/IBM/Dellem). Vcetne provareneho ST3000DM001 o kterem na zaklade informaci z backblaze vsichni mluvi jako o nejhorsim disku na svete - 4 mi jedou v RAID6 poli uz ctvrtym rokem a bez problemu (patym diskem v poli je uz NAS edice protoze ten puvodni prestali prodavat). Jen to neprovozuju jako backblaze a neporovnavam se serverovymi a nas edicemi disku jinych vyrobcu.
A co to dokazuje? Nic, nedokazuje to zda je lepsi Seagate nebo WD, bez problemu si koupim nebo doporucim WD Red/Black nebo vyssi edici pokud se mi financne vyplati, to stejne plati i pro Hitachi a Seagate. ten kupuju jenom proto ze vzdy v dobe porizeni byly levnejsi nez konkurence.

SB

« Odpověď #5 kdy: 12. 07. 2017, 10:28:47 »
Můj osobní názor (který jsem tu už psal):
Možná jsem výjimkou, ale se Seagate jsem neměl problémy, WD se mi sraly častěji. Neboli na značku bych moc nekoukal. S velkou pravděpodobností se vám posere jakýkoliv disk, proto bych vybíral čistě podle záruky - WD má několik disků s 5letou zárukou (Black, Gold, ...).

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 12. 07. 2017, 12:18:38 »
výrobci použití SMR tají.

Tak nějak si neumím představit, jak tu sračku úspěšně utajit. Asi mají málo reklamací - jako běžný disk je to naprosto nepoužitelné.

klon

« Odpověď #7 kdy: 12. 07. 2017, 12:49:24 »
výrobci použití SMR tají.

Tak nějak si neumím představit, jak tu sračku úspěšně utajit. Asi mají málo reklamací - jako běžný disk je to naprosto nepoužitelné.

Taji to tak ze to u tech disku neuvadeji ve specifikacich ani primo v datasheetech, na primy dotaz zda konkretni PN ma PMR nebo SMR neodpovi.
Jedinej zpusob jak to zjistit je ten disk otestovat, bohuzel recenzenti co "dostavaji" HW k otestovani to testovat nebudou - bud sou nevzdelani (asi jako kazdej dnesni recenzent smartfounu, kteri v nekolika kapitolach zbytecnyho textu dokazi popsat vzhled a specifikace ktery jsou jasny na prvni pohled) nebo tohle testovat nechcou (proc asi? vyrobce si to nepreje a bez vyrobce/distributora vyrobce nebudou dostavat HW zadarmo k otestovani).
Jedina moznost pro cloveka v CR tak je si predpokladany model koupit z e-shopu, sam si ho otestovat a proverit jeho chovani v ruznym pouziti a pokud nebude splnovat co chcu, do 14 dni ho vratit bez udani duvodu. Bohuzel
Min pracny navod jeste muze byt ten podivat se do support listu nejakeho vyrobce NASů (4 a vice disku), neb SMR disk neni vyrobcem disku doporucen pro RAID a tedy vyrobce NASu podporujici RAID5,6 nebude mit disk se SMR mezi otestovanymi a podporovanymi HDD.

karbous

« Odpověď #8 kdy: 12. 07. 2017, 12:52:43 »
Udajne WD nepouziva SMR ale bez zaruky.
Momentalne uvazuji o WD RED 4TB do NAS a to SMR jsem ve spec sheetu nenasel, WD RED je "Designed for NAS" . 

RDa

• 2 908
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 12. 07. 2017, 13:30:24 »
pro 2 az 4 TB muzete pouzivat stejne velike wd+st v raid1 a mate vystarano. Pokud to nechcipne vadou zdroje (ale od toho je zaloha ze), tak je skoro nulova sance ze odejdou oba zaroven.

qwertz

« Odpověď #10 kdy: 12. 07. 2017, 13:40:58 »
Prostě to nedají do specifikace.

Udajne WD nepouziva SMR ale bez zaruky.
Momentalne uvazuji o WD RED 4TB do NAS a to SMR jsem ve spec sheetu nenasel, WD RED je "Designed for NAS" . 
Na to se spolehnout nedá, minimálně koupená divize HGST už SMR disky nabízí:
https://www.wdc.com/about-wd/newsroom/press-room/2016-12-06-western-digital-introduces-advanced-devices-to-manage-evolving-data-center-application-demands.html

Každopádně WD40EFRX už se objevuje v rychlejší a tišší 3 plotnové verzi:
http://rml527.blogspot.cz/2010/10/hdd-platter-database-western-digital-35_9792.html#comment-3220757453

Lol Phirae

« Odpověď #11 kdy: 12. 07. 2017, 14:47:58 »
Prostě to nedají do specifikace.

A tím to jako utajíš? Na jak dlouho? Do první recenze nasraného zákazníka, kterému disk půl dne rachotil a chroupal. data rychlostí zpomalené diskety? ::)

RDa

• 2 908
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 12. 07. 2017, 15:00:45 »
Nevim co mate za problem se SMR... ty disky nejsou urceny pro bezne pouziti, aby tam nekdo stahoval torrenty nebo jiny nahodny obsah, vzilo se pro to oznaceni "archivni". To by melo lidi trknout ze asi to nebude ono... prece spravce vykonneho serveru taky necpe green disky na nejakou vytizenou databazi.

Pouzivate to proste blbe.

Jsem provadel testy 4TB seagate 2.5" (15mm) a dava to full-speed pri kontinualnim zapisu velikych souboru - predpokladam pouziti na ukladani nekomprimovanych videi. Srandovni akurat je, ze ten disk vcetne usb3 prevodniku jako externi stoji o 25% mene, nez stejny model jako jenom disk. Ano.. clove prijde o zaruku.. ale zas, za stejnou cenu ma paty kolo do rejdu :P

Lol Phirae

« Odpověď #13 kdy: 12. 07. 2017, 15:07:23 »
Nevim co mate za problem se SMR... ty disky nejsou urceny pro bezne pouziti ...

Problém máme ten, že se to výrobci jaksi neobtěžují zákazníkovi sdělit, ačkoliv, jak správně konstatuješ, ty disky jsou naprosto nevhodné pro běžné použití.

Pouzivate to proste blbe.

Já to především nechci používat vůbec, a to tak, že naprosto vůbec nikdy. Prozatím se spokojuji s tím, že do objednávek v poznámce vždy píšu, že nechci SMR disk, čímž se značně usnadní případná reklamace v případě příchodu takové sračky.

klon

« Odpověď #14 kdy: 12. 07. 2017, 15:25:35 »
Nevim co mate za problem se SMR... ty disky nejsou urceny pro bezne pouziti, vzilo se pro to oznaceni "archivni".

Nejspis z toho duvodu ze vyrobci prodavaji i disky se SMR bez udani informace o pritomnosti SMR nebo popisu ze je urcen jen pro archivaci (sekvencnich) dat.

prece spravce vykonneho serveru taky necpe green disky na nejakou vytizenou databazi.

Backblaze to udelal, akorat nepouzil WD green nybrz seagate desktop (rada odpovidajici WD green/blue), od ty doby ti kazdej ptak na internetu rekne ze Seagate disku sou straaaasne poruchovy  ;D