Uvítám vaše postřehy
Resis zbytecne hovna, pokud ti vadi ze hitachi jsou drazsi a blbe se shani tak si proste kup ten Seagate nebo WD minimalne v NAS edici s delsi zarukou (resp. radu disku s avizovanymi 24x7) a dej je do mirroru (2TB) v nejakem NASu treba od Synology, na ten backup ti eventuelne staci 1 disk stejne rady (pokud ten backup ma byt backup dat z toho 2TB).
Nepomuzes si v nicem jestli chces resit WD vs. Seagate.
Navic co maji lidi v oblibe - porovnavat NASove/serverove disky WD proti desktop diskum od Seagate v pouziti 24x7 a neustalem nahodnem pristupu
V kapacitach a cenach ve kterych se pohybujes je to opravdu ztrata casu.
Pokud by jsi uvazoval o 2,5" discich, tam si dej opravdu pozor, protoze Seagate ma patrne (*) vsechny nove rady disku s 2,5" v SMR variante (* alespon dle informaci v datasheetu, na dotazy neodpovidaji a informace se shani spatne, testy na webu nepomuzou protoze dneska sou vsichni recenzenti tupci, vcetne tech zahranicnich, a netestuji to co ma opravdu vypovidajici hodnotu).
WD 2,5" bezne disky nedela nad 1TB, tam se SMR bat nemusis.
Load cykly (cvakani WD) muzes vyresit hdparmem, je to otazka ani ne par minut.
Moje zkusenosti jsou zase opacne, spousta WD a drive Samsung disku odesla na vadne sektory nebo jim chcipla elektronika, nektere v zaruce, nektere po. Od ty doby kupuju Seagate a ani u jednoho sem zatim nemel problem, prosli mi rukama jak desktop verze, mobile verze tak NAS verze (pak jeste hromada ruznych serverovych, ale ty jsou vetsinou brandovane pod HP/IBM/Dellem). Vcetne provareneho ST3000DM001 o kterem na zaklade informaci z backblaze vsichni mluvi jako o nejhorsim disku na svete - 4 mi jedou v RAID6 poli uz ctvrtym rokem a bez problemu (patym diskem v poli je uz NAS edice protoze ten puvodni prestali prodavat). Jen to neprovozuju jako backblaze a neporovnavam se serverovymi a nas edicemi disku jinych vyrobcu.
A co to dokazuje? Nic, nedokazuje to zda je lepsi Seagate nebo WD, bez problemu si koupim nebo doporucim WD Red/Black nebo vyssi edici pokud se mi financne vyplati, to stejne plati i pro Hitachi a Seagate. ten kupuju jenom proto ze vzdy v dobe porizeni byly levnejsi nez konkurence.