HDD pro velkokapacitní uložiště a backup

Trupik

Re:HDD pro velkokapacitní uložiště a backup
« Odpověď #30 kdy: 13. 07. 2017, 10:27:54 »
Tak nás pouč, zlato.  ;D
Hmm, tak asi nič a budem musieť ďalej žiť hlúpy.

A to, že som jednu dobu na serveroch skoro nestíhal meniť disky Seagate, to sa mi asi tiež iba snívalo.

J

« Odpověď #31 kdy: 13. 07. 2017, 13:10:13 »
Daj tam do RAID1 WD Gold a Sea Enterprise Storage :).

Kit

« Odpověď #32 kdy: 13. 07. 2017, 14:54:49 »
Daj tam do RAID1 WD Gold a Sea Enterprise Storage :).

RAID 0 :)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #33 kdy: 13. 07. 2017, 18:08:23 »
Bývali časy, kedy Seagate boli vynikajúce disky. Bohužiaľ tie časy sú preč a momentálne je Seagate jeden z najhorších: [...]
Ja psal svoji osobni zkusenost za ~25 zpetne, takze "tvuj" graf beru jako irelevantni, i kdyz pokud pises ze je momentalne jeden z nejhorsich a pritom z 2016 mas na grafu WD s 2x vetsi chybovosti a pritom se lidi tvarej jak je WD stable ;)

Trupik

« Odpověď #34 kdy: 13. 07. 2017, 18:58:43 »
Bývali časy, kedy Seagate boli vynikajúce disky. Bohužiaľ tie časy sú preč a momentálne je Seagate jeden z najhorších: [...]
Ja psal svoji osobni zkusenost za ~25 zpetne, takze "tvuj" graf beru jako irelevantni, i kdyz pokud pises ze je momentalne jeden z nejhorsich a pritom z 2016 mas na grafu WD s 2x vetsi chybovosti a pritom se lidi tvarej jak je WD stable ;)
WD a Seagate sa bijú o posledné miesto. Ja by som ich nechal nech sa bijú ďalej a namiesto toho zvolil Hitachi / HGST, ktorý je stabilne dlhodobo dobrý.
Čo bolo pred 25 rokmi tiež nie je veľmi smerodatné - tie disky robili iní ľudia, v iných továrňach, inými technológiami, z iných materiálov, s inými konektormi, pre iné trhy. Jediné čo má dnešný WD spoločné s tým pred 25 rokmi, sú vonkajšie rozmery a pozícia skrutiek.

qwertz

« Odpověď #35 kdy: 13. 07. 2017, 21:16:32 »
Většina Hitachi disků dostupných v ČR je cenově na úrovni 2 násobku ceny consumer řad WD nebo Seagate. Takový nákup nedává smysl ani z pohledu spolehlivosti, Jestli se z Blackblaze statistik dá něco vyčíst, tak především skutečnost, že ani enterprise model HDD nemusí vykazovat vyšší spolehlivost než consumer varianta téhož výrobce. Proto taky ty levné HDD kupují.

Kit

« Odpověď #36 kdy: 13. 07. 2017, 22:54:28 »
Většina Hitachi disků dostupných v ČR je cenově na úrovni 2 násobku ceny consumer řad WD nebo Seagate. Takový nákup nedává smysl ani z pohledu spolehlivosti, Jestli se z Blackblaze statistik dá něco vyčíst, tak především skutečnost, že ani enterprise model HDD nemusí vykazovat vyšší spolehlivost než consumer varianta téhož výrobce. Proto taky ty levné HDD kupují.

Jinak řečeno: Za stejnou cenu si místo jednoho drahého disku mohu koupit dva levné a zapojit si je do RAID-0 :)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #37 kdy: 13. 07. 2017, 22:56:25 »
Čo bolo pred 25 rokmi tiež nie je veľmi smerodatné[...]
ja ale psal za 25 zpetne, tzn me zkusenosti s HDD zapocali pred ~25rokama, pokracovali pres prelom stoleti az do vcera, nemluvim samozrejme o 1 zkusenosti s HDD pred 25 rokama ;)

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 14. 07. 2017, 01:12:18 »
Zrovna na jednu 7200.11 koukám:

Kód: [Vybrat]
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Model Family:     Seagate Barracuda 7200.11
Device Model:     ST3750330AS
....
Firmware Version: SD15
User Capacity:    750,156,374,016 bytes [750 GB]

Téměř 9 let provozu v poměrně zatíženém mail serveru (sw raid10). Ale třeba výjimka potvrzuje pravidlo...

To je tou kapacitou. Problémy měly kapacity 1,5TB a větší.

Trupik

« Odpověď #39 kdy: 14. 07. 2017, 07:42:51 »
Čo bolo pred 25 rokmi tiež nie je veľmi smerodatné[...]
ja ale psal za 25 zpetne, tzn me zkusenosti s HDD zapocali pred ~25rokama, pokracovali pres prelom stoleti az do vcera, nemluvim samozrejme o 1 zkusenosti s HDD pred 25 rokama ;)
Oháňaš sa tým, ako keby 25 rokov bol nejaký ultimátny argument. Moje skúsenosti siahajú "len" do roku 1994 (WD Caviar 210MB). Takže tiež mám skúsenosti, ale trvám na tom, že sú vcelku na houby, lebo aj keby si sa strojom času vrátil a doniesol si zánovný disk z dobrej série (napr. Seagate 40GB), tak na dnešné potreby je to ledva dostatočná kapacita.

Cenu majú skúsenosti nedávne a tie sú bohužiaľ také, že som na serveroch musel postupne povymieňať skoro všetky Seagate disky a len sa modliť, aby sync RAID-u stihol dobehnúť skôr než sa odporúča ďalší člen poľa.

Nahradenie stratených dát je operácia veľmi drahá, násobne drahšia než kvalitný disk. Takže radím - kúpte si kvalitné disky a pravidelne zálohujte.

robotron

« Odpověď #40 kdy: 14. 07. 2017, 10:22:59 »
Predesilam, ze jsem v oblasti HDD naprosta lama, doby, kdy jsem trochu tusil, sahaji nekam do obdobi slavy SCSI. Proto by me zajimalo:

Většina Hitachi disků dostupných v ČR je cenově na úrovni 2 násobku ceny consumer řad WD nebo Seagate. (..)

Aktualne tiphardware.cz / HTS721010A9E630 1TB za 1520,-, H3IKNAS40003272SE 4TB 3973,-. Kdyz se divam na disky vsech znacek na CZC razene podle ceny, nejlevnejsi 1TB vidim za 1224,- a nejlevnejsi 4TB za 3400,-. Ten rozdil je +20%, ne +100%. Vyvozuji z toho, ze hledam ve spatnejch obchodech -- byl by tip na lepsi? Aktualne bych potreboval nekolik disku koupit.

Dale pak nesouvisejici dotaz: mel jsem zazito, ze disky s nizsima otackama platily za spolehlivejsi. Je u 7200/5400 (5900)/min rozdil pozorovatelnej? Rychlost u me nehraje zadnou roli, ale rad bych, aby disk vydrzel. Akorat ze treba ten vyse uvedenej HGST je jen 7200rpm, zato muzu mit WD/Seagate s 5400rpm.

Diky za osvetu!

jmeno

« Odpověď #41 kdy: 14. 07. 2017, 11:02:36 »
@backblaze: //hint pro trupika// mrkni se na absolutni cisla k tem procentum a pak mudruj...

Ondro

« Odpověď #42 kdy: 14. 07. 2017, 11:24:44 »

Dale pak nesouvisejici dotaz: mel jsem zazito, ze disky s nizsima otackama platily za spolehlivejsi. Je u 7200/5400 (5900)/min rozdil pozorovatelnej? Rychlost u me nehraje zadnou roli, ale rad bych, aby disk vydrzel. Akorat ze treba ten vyse uvedenej HGST je jen 7200rpm, zato muzu mit WD/Seagate s 5400rpm.

Diky za osvetu!

Neviem o tom, ze by to niekedy platilo. Nizsie otacky maju vyznam tam, kde ta trapi hlucnost alebo spotreba a zaroven nepotrebujes nahanat rychlost. Mali by byt aj o trochu lacnejsie na vyrobu.
Dnes je vela pouziti, kde tych 7200ot/min nepotrebujes.
Osobne pouzivame len 7200ot/min disky a so spolahlivostou nemame problemy.

qwertz

« Odpověď #43 kdy: 14. 07. 2017, 11:35:27 »
Aktualne tiphardware.cz / HTS721010A9E630 1TB za 1520,-, H3IKNAS40003272SE 4TB 3973,-. Kdyz se divam na disky vsech znacek na CZC razene podle ceny, nejlevnejsi 1TB vidim za 1224,- a nejlevnejsi 4TB za 3400,-. Ten rozdil je +20%, ne +100%. Vyvozuji z toho, ze hledam ve spatnejch obchodech -- byl by tip na lepsi?

http://www.tiphardware.cz/catalogsearch/result/index/?dir=asc&hdd_velikost=3106&order=price&q=hitachi

Ano. To potvrzuje přesně to co jsem napsal. 2 modely s přirážkou řekněmě 20% a dostupností 4-7 pracovních dnů. Následuje telefonní seznam drahých disků (nezkoumal jsem jestli jsou v kategorii více než 4TB všechny 2x dražší). Tzn. že většina je dražsích a bohužel taky zdlouhavé reklamace (nedostanete výměnou rovnou nový kus).

V google se dá pár kusů v česku dohledat, ale mají vyšší cenu než ve vámi odkazovaném TipHardware.

V případě HDD toshiba je situace podobná. NA Heuréce je jediný obchod:
http://www.k24.cz/product/376519/Elektronika/Komponenty_PC/Toshiba_N300_4TB_HDWQ140EZSTA.html?product_code=HDHDWQ140EZSTA

Za tu logistickou spartakiádu to nestojí...

robotron

« Odpověď #44 kdy: 14. 07. 2017, 11:51:21 »
Aktualne tiphardware.cz / HTS721010A9E630 1TB za 1520,-, H3IKNAS40003272SE 4TB 3973,-. Kdyz se divam na disky vsech znacek na CZC razene podle ceny, nejlevnejsi 1TB vidim za 1224,- a nejlevnejsi 4TB za 3400,-. Ten rozdil je +20%, ne +100%. Vyvozuji z toho, ze hledam ve spatnejch obchodech -- byl by tip na lepsi?

http://www.tiphardware.cz/catalogsearch/result/index/?dir=asc&hdd_velikost=3106&order=price&q=hitachi

Ano. To potvrzuje přesně to co jsem napsal. 2 modely s přirážkou řekněmě 20% a dostupností 4-7 pracovních dnů. Následuje telefonní seznam drahých disků (nezkoumal jsem jestli jsou v kategorii více než 4TB všechny 2x dražší).

Ja jsem asi trochu pomalejsi, ale ty 2 modely +20% jako nejsou dost HGST, ve smyslu, ze je to smejd? Nebo proc se nepocitaj?

Neptam se, abych kveruloval, ptam se s realnym zajmem nekolik tech disku behem par dnu koupit.

Citace
Tzn. že většina je dražsích a bohužel taky zdlouhavé reklamace (nedostanete výměnou rovnou nový kus).
(..)

To chapu, ale pokud by byl RAID bud zadnej, nebo dostatecne vysokourovnovej, pak prece nemusim menit za shodnej model. A to, ze nekde budou viset mesic prachy -- rozumim, ale to asi neni u techhle castek zrovna podstatna vec.