Programátoři přes 50 mají problém sehnat práci

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
Re:Programátoři přes 50 mají problém sehnat práci
« Odpověď #135 kdy: 05. 07. 2017, 23:42:48 »
ono jde mít rozhled A školy a tituly... Ale nepředpokládám, že jsi tak hloupý, abys to nevěděl, spíš ti jde jen o konfrontaci.
Asi tak hloupý jsem, protože nechápu kam mířil komentář:
S přibývajícím věkem ubývá programátorů i kvůli tomu, že zjistí, že obětovat život tak špatně placené činnosti v poměru strávený čas a úsilí k penězům jim za to nestojí.
Mě to vyznělo jako totální změna oboru. Profík je člověk jen v tom svém oboru, který vystudoval a který ho živil, takže si neumím představit, jak získat vysoce kvalifikovanou práci v oboru jiném.

Je to jednoduché, jen ve vlastní firmě. Ale v EU je to dnes už nemožné. Jinak sw je produkt, který, když je praktický, nebo je ho jen složité nahradit, má dlouhodobou životnost. Viz COBOL nebo SAP. Takže co vlastního v mládí vytvoříte a ujme se, na stáří můžete udržovat :-)))
Na takovém ostrově Man to možné je, sice není v EU, ale je součástí Spojeného království a je tam nulová daň :)

Kit

« Odpověď #136 kdy: 06. 07. 2017, 00:28:37 »
Skôr by som povedal, že ide len o peniaze a ešte možno o to, že mladý, ambiciózny, sebavedomý, asertívny, flexibilný manažér a jeho tým skrátka majú predsudky. Čo je irónia, keďže žijeme v hyper politicky korektnej spoločnosti.

Pojal jsem to tak, že když se hloupý manažer rozhoduje jen podle věku, že mě nezaměstná, nezaslouží si již déle mé pozornosti a jdu o dům dál.

« Odpověď #137 kdy: 06. 07. 2017, 02:04:21 »
Tak jeden příklad z praxe. Je mi 62, programuju od svých 25 let. Začínal jsem assemblerem na minipočítačích počátkem 80. let, programovali jsme protokoly 7-tier OSI. Poté další věci té doby - assembler Z80, Pascal, Fortran, Basic, C, později C++ a množství frameworků, které už tu někdo vzpomínal. A taky mikra - 51 a ATmely. Nové věci jsem se učil na soukromých projektech, které jsem dělal po večerech a víkendech paralelně k zaměstnání. Spojení příjemného s užitečným. Pracoval jsem ve státní správě na šifrování a později řadu let v telekomunikacích. V svých 58 letech jsem přešel k velké firmě v oblasti automotiv a embedded. Jsem spokojen a mí šéfové, zdá se, také. Dost věcí jsem se musel učit, ostatně jako po celou programátorskou kariéru. Takže závěrem - IMHO to není primárně o věku, ale o individuální houževnatosti a schopnosti se stále učit nové věci.

Lama

« Odpověď #138 kdy: 06. 07. 2017, 15:34:16 »
Mě by spíš zajímalo, jestli programátoři po padesátce umí ještě souložit?

Tomáš Roll

« Odpověď #139 kdy: 06. 07. 2017, 17:41:06 »
Na takovém ostrově Man to možné je, sice není v EU, ale je součástí Spojeného království a je tam nulová daň :)
Není ani součástí Spojeného království, je to jen personální unie.

« Odpověď #140 kdy: 06. 07. 2017, 18:18:20 »
Tak jeden příklad z praxe. Je mi 62, programuju od svých 25 let. Začínal jsem assemblerem na minipočítačích počátkem 80. let, programovali jsme protokoly 7-tier OSI. Poté další věci té doby - assembler Z80, Pascal, Fortran, Basic, C, později C++ a množství frameworků, které už tu někdo vzpomínal. A taky mikra - 51 a ATmely. Nové věci jsem se učil na soukromých projektech, které jsem dělal po večerech a víkendech paralelně k zaměstnání. Spojení příjemného s užitečným. Pracoval jsem ve státní správě na šifrování a později řadu let v telekomunikacích. V svých 58 letech jsem přešel k velké firmě v oblasti automotiv a embedded. Jsem spokojen a mí šéfové, zdá se, také. Dost věcí jsem se musel učit, ostatně jako po celou programátorskou kariéru. Takže závěrem - IMHO to není primárně o věku, ale o individuální houževnatosti a schopnosti se stále učit nové věci.
("uetoyo" někdy "haha")
Tak doufám, že s takovými lidmi se budu potkávat. Jestli někoho práce nebaví, tak je to jeho problém. Představa některých zdejších individuí, že je to práce do 30 let je úsměvná, protože to spíš vypadá, že si představují, že práce jako taková je do 30 let. Nu což, když je to nebaví, nedá se svítit. Někdo může dělat karierní obraty, protože má slušný rozhled i v jiných, ne méně zajímavých oborech, ale to je minimum lidí.

old rich

« Odpověď #141 kdy: 06. 07. 2017, 23:15:16 »
Tak jeden příklad z praxe. Je mi 62, programuju od svých 25 let. Začínal jsem assemblerem na minipočítačích počátkem 80. let, programovali jsme protokoly 7-tier OSI. Poté další věci té doby - assembler Z80, Pascal, Fortran, Basic, C, později C++ a množství frameworků, ......

a co jako teď. Má zaznít fanfára?

No nic. Váš příspěvek jen ukazuje, že i ten, kdo dělá v assembleru ještě nemusí umět rozlišit co je obecné a co je zvláštní.

tajovskeho fanclub

« Odpověď #142 kdy: 07. 07. 2017, 00:47:02 »
Nechapu ty hroty, akorat prispel svoji troskou do diskuze. Navic p. Tajovsky je docela borec (viz bastlirna). :)

UF

« Odpověď #143 kdy: 07. 07. 2017, 11:22:17 »
Tak jeden příklad z praxe. Je mi 62, programuju od svých 25 let. Začínal jsem assemblerem na minipočítačích počátkem 80. let, programovali jsme protokoly 7-tier OSI. Poté další věci té doby - assembler Z80, Pascal, Fortran, Basic, C, později C++ a množství frameworků, ......

a co jako teď. Má zaznít fanfára?

No nic. Váš příspěvek jen ukazuje, že i ten, kdo dělá v assembleru ještě nemusí umět rozlišit co je obecné a co je zvláštní.

chovej se slusne demente vylizanej a vsechno bude v poradku a nikdo si te nebude vsimat

JS

« Odpověď #144 kdy: 07. 07. 2017, 11:31:58 »
Chtel bych jen ukazat (pro ty, ktere to tema zajima), jak vypada slusne vedena diskuse na toto tema: https://news.ycombinator.com/item?id=14686471 (taky jsem do ni prispel)

Ale tady jsme holt v Cechach, neslusnost se zde povazuje za normu.

« Odpověď #145 kdy: 07. 07. 2017, 12:20:41 »
Chtel bych jen ukazat (pro ty, ktere to tema zajima), jak vypada slusne vedena diskuse na toto tema: https://news.ycombinator.com/item?id=14686471 (taky jsem do ni prispel)

Souhlas, nicméně k té diskusi (a dalším podobným): nejsem si jistý jak moc je to skutečně k tématu "programátor přes 50" protože "starý a zkonstňatělý" může být i třicátník. Naopak, dle mých zkušeností se ti nejhorší konzervativci vyskytují ve věkovém pásmu 35-45. Abych to formuloval jako bonmot "SVN + TurboPascal OOP" generace

« Odpověď #146 kdy: 07. 07. 2017, 13:25:06 »

Souhlas, nicméně k té diskusi (a dalším podobným): nejsem si jistý jak moc je to skutečně k tématu "programátor přes 50" protože "starý a zkonstňatělý" může být i třicátník. Naopak, dle mých zkušeností se ti nejhorší konzervativci vyskytují ve věkovém pásmu 35-45. Abych to formuloval jako bonmot "SVN + TurboPascal OOP" generace

Neni to nahodou zrovna vek (35 - 40 let), kdy ma clovek deti, resi bydleni a nekteri se pusti i do stavby domu, bohuzel vetsina svepomoci a ze si tu stavbu budou ridit sami? V te chvili je casu tak malo, ze malokdo zvladne nejake dalsi uceni doma, pokud na to nedostane prostor v praci.

Zas tak rychle bych lidi neodepisoval :). Muzou zase byt ok az se doma dostanou zase do normalu. Stavba je zdarne u konce, deti uz maji 5 a vice let etc. Do te doby budou proste jen delat, co dostanou zadano a moc inovaci od nich bohuzel nejde cekat. Na druhou stranu takovyto clovek muze byt spolehlivy a nejlepsi na udrzbu stareho projektu, protoze ostatni utecou, kdyz uvidi, ze na udrzbovem projektu se pouziva cvs + mave 1.0 (to neni preklep) a java 1.6 nebo dokonce jeste java 1.5

« Odpověď #147 kdy: 07. 07. 2017, 14:12:00 »
Naopak, dle mých zkušeností se ti nejhorší konzervativci vyskytují ve věkovém pásmu 35-45. Abych to formuloval jako bonmot "SVN + TurboPascal OOP" generace
Neni to nahodou zrovna vek (35 - 40 let), kdy ma clovek deti, resi bydleni a nekteri se pusti i do stavby domu, bohuzel vetsina svepomoci a ze si tu stavbu budou ridit sami? V te chvili je casu tak malo, ze malokdo zvladne nejake dalsi uceni doma, pokud na to nedostane prostor v praci.
Ano, to je nejpravděpodobnější.

Zas tak rychle bych lidi neodepisoval :). Muzou zase byt ok az se doma dostanou zase do normalu. Stavba je zdarne u konce, deti uz maji 5 a vice let etc. Do te doby budou proste jen delat, co dostanou zadano a moc inovaci od nich bohuzel nejde cekat. Na druhou stranu takovyto clovek muze byt spolehlivy a nejlepsi na udrzbu stareho projektu, protoze ostatni utecou, kdyz uvidi, ze na udrzbovem projektu se pouziva cvs + mave 1.0 (to neni preklep) a java 1.6 nebo dokonce jeste java 1.5
Jo, já určitě nechci nikoho odepisovat.

Spíš si myslím že je celkem zbytečné o tom diskutovat, protože nemáme žádný relevantní vzorek. Padesátníků je v oboru strašně málo a začínali v úplně jiné době, takže nemůžeme podle jejich zkušenosti extrapolovat jak to bude vypadat pro další generace. Trochu jiné je v jiných státech jako je např. USA, ale tam jsou zase jiné extra špeky (jako třeba to, že se na programátory se v některých státech explicitně nevztahuje zákoník práce).

« Odpověď #148 kdy: 07. 07. 2017, 14:46:21 »
Naopak, dle mých zkušeností se ti nejhorší konzervativci vyskytují ve věkovém pásmu 35-45. Abych to formuloval jako bonmot "SVN + TurboPascal OOP" generace
Ano, to je nejpravděpodobnější.

Jo, já určitě nechci nikoho odepisovat.

Spíš si myslím že je celkem zbytečné o tom diskutovat, protože nemáme žádný relevantní vzorek. Padesátníků je v oboru strašně málo a začínali v úplně jiné době, takže nemůžeme podle jejich zkušenosti extrapolovat jak to bude vypadat pro další generace. Trochu jiné je v jiných státech jako je např. USA, ale tam jsou zase jiné extra špeky (jako třeba to, že se na programátory se v některých státech explicitně nevztahuje zákoník práce).

Ok, blbe jsem to pochopil.

Myslim si, ze jakekoliv odhadovani jak to bude vypadat za 20 let je prakticky nemozne.

Kdyz si vzomenu, jak IT v CR vypadalo pred 20 lety.

Kdyz si vzomenu, na nektere diskuze, kdyz jsem daval prihlasku na VS IT ...

treba - "Kolik myslis, ze tech pocitacu bude potreba? To si myslis, ze te to uzivi?"

nebo doporuceni "Bez na stavarnu, stavet se bude porad ..."

ded.kenedy

« Odpověď #149 kdy: 07. 07. 2017, 19:40:06 »
Citace
sraní kódu prostě vyčerpává, ne všichni na to maj nervy do padesátky... Toť vše.

Ano, proto je to lepsi nechat mladsim. Ti starsi uz po tech letech vi, jak delat veci s minimem namahy.

Citace
Dokáže teda rozeznat výhody Angularu před Reactem?

Tohle jsou diskuze, kterou vedou deti na piskovisti. Ale neprilis pod urovni diskuzi na root.cz