Zakladni principy gitu jsou sice jednoduche, ale jejich spravne uziti a rozhodnuti kdy co pouzit tak jednoduche rozhodne neni. Git nema na jednu situaci jen jedno reseni. Clovek musi nejen vedet co chce udelat, ale podle ruznych okolnosti se musi rozhodnout jak to chce udelat. Vysledek urcite operace sice bude stejny z pohledu zdrojoveho kodu, ale muze byt rozdilny treba z pohledu zachovane historie uprav. A toto pro zacatecnika rozhodne jednoduche neni.
Ja bych doporucil jednak nejake ctivo o tech zakladnich operacich nad git repozitarem a pak neco o "git flow" tedy o tom, jak "ridit" projekt v gitu. Ale idealni je se s nekym pobavit, kdo zodpovi konkretni otazky co a jak delat.
Na "git flow" je treba tento web
https://datasift.github.io/gitflow/IntroducingGitFlow.html . Ja sam za sebe rikam, ze tohle neuvadim jako jediny spravny pristup k rizeni projektu, ale spis jako ukazku toho, jak git muze pracovat a nasmerovani jak to muze vypadat. Myslim ze treba sourceTree ma zrovna pro tenhle model primo podporu.
Byt vami, zalozil bych si nejaky pokusny repozitar na serveru a dva lokalni repozitare, ktere budou sledovat to repo na serveru a udelal si par pokusu nad nejakymi textovymi soubory. Commitovani a pushovani zmen, fetch, merge, rebase, pull, vetveni atd. Az se vam bude aspon rozumne zdat, ze vite co delate, nasadil bych to na projekt. Je to rozhodne lepsi, nez do toho jit pohlave. Z meho pohledu proste git neni tak primocary, aby "prumerny" programator hned vedel, jak s nim spravne zachazet. On totiz ani v urcitych situacich nema jedine "spravne reseni", coz pro novacka muze byt docela zlo :-(.