Budu mit zvysenou cenovou hladinu u bydleni a sluzeb, zbytek vubec.
Bydlení a služby ti spolknout drtivou většinu výdajů Levnější budeš mít tak leda dovolenou a nákup v e-shopech. Ani oběd v restauraci, ani pivo si za stejnou cenu nekoupíš.
Treba ceny v supermarketech v Praze jsou nizsi nez v Hradci Kralove.
Nevím, kde jsi takovou informaci sehnal, indexy cen po regionech se moc nedělají.
Navic kazdej nemuze bydlet rovnou v Brne-venkov a pracovat pritom v Praze za prazskej plat
Ještě jednou: žít v oblasti s vyšší cenovou hladinou se ti vyplatí jenom v případě, že nějakou část příjmu ušetříš a utratíš v místě s nižší cenovou hladinou. Ještě tak před cca deseti lety bylo docela moderní takhle gastarbeiteřit v UK - za pár let otročení a šetření sis pak tady mohl koupit něco (třeba nemovitost), na co bys prací tady vydělával několikanásobně dýl.
Taky JESTE JEDNOU:)
Bydleni a sluzby mi nespolknou drtivou vetsinu vydaju, pokud nepocitas automaticky s hypotekou. Spolknou samozrejme v absolutni hodnote vic, ale z vetsiho platu. Porad mi zbyva podstatne vic v absolutnich cislech a tech veci, ktery stojej vsude stejne, neni vubec malo.
Ceny Praha<>HK porovnavam sam, jezdim tam kazdy druhy vikend.
Jeste jednou, pokud nejakou cast platu utracim za veci, ktere stoji vsude stejne, tak se mi to VYPLATI, nemluve o tom, ze pro me komfort velkeho mesta take ma nezanedbatelnou cenu. Smysl by to nemelo jedine pokud bych utratil uplne vsechno co vydelam za bydleni a jidlo (a to pivo, kdyz na tom trvas), ale to je pak na uplne jiny job nez IT.
Když jsem před pár lety odmítl několik náhončích z Prahy s tím, že semi to nevyplatí, kolegové se strašně divili. Dneska je to zřejmé už každému. Jakákoli pozice v praze znamená 10-20 litrů v měsíčně v rozpočtu mínus, ovšem bavím se o solidním bydlení s velkou zahradou.
A, jake prekvapeni, ja opravdu NECHCI a NEPOVAZUJU ZA DOBRE BYDLENI cokoliv co bude mit zahradu. Je to fakt divny, ale nemas certifikat na absolutni pravdu a vsichni se neklaneji tomu samemu co Ty. To, ze Ty musis mit zahradu je asi tak stejne dulezity jako ze ja nejim rajcata. Kdyz se chces morit s udrzbou domu a zahrady, uzij si to.....mne staci terasa s hezkym vyhledem.
No nic, jdu nadale zcela neekonomicky (Podle Prymka) pracovat a bydlet v Praze ve svem podzemnim kanale (podle qwerty), hezkou zabavu :-)