Význam projektových manažerů

Ivan Nový

Re:Význam projektových manažerů
« Odpověď #15 kdy: 07. 06. 2017, 08:06:39 »
Zmyslom existencie firiem je zhodnotenie investicii. Aby sa to dalo dosiahnut, treba strazit rozsah, harmonogram, kvalitu a balansovat ich. Na toto potrebujes jedneho cloveka, ktory za to zodpoveda a ma rozhodovaciu pravomoc a nie nejaku skupinu technikov. Projektaci tak 80% casu komunikuju aby zabezpecili a vyvazili zaujmy jednotlivych ucastnikov. Aby investor vedel, v akom je to stave, ked uz to toho leje prachy, aby zakaznik vedel, kto dodavatela po tejto stranke zastupuje a mal jasny eskalacny mechanizmus, atd.

Smyslem existence firem není zhodnocení investic, ale udržování technologického nápadu při životě, udržování tržní niky, která se tím vytvoří, ale aby to bylo možné, je třeba docílit zhodnocení investic. Proto musí být ve firmě drsňák, který to dokáže - projektový manažer :-))) Firmu většinou nepoloží vývojáři, ale projektový manažer, který včas nezrušil neperspektivní projekty. Investice nejsou jen peníze, ale i emoce a nápady vývojářů, které investovali do projektu.

jpu

« Odpověď #16 kdy: 07. 06. 2017, 08:19:54 »
projektovy manazer = zbytocna pozicia a zbytocne vyhodene peniaze pre firmu. Poznal som projektaka, ktoreho predosla pracovna napln bolo pisanie novinovych clankov.
Aj zbytocna pozicia z pohladu hlavne toho, ze ti curaci nahanaju vyvojarov, pretoze dali nerealne terminy a nakoniec si to odserie vyvojar.

« Odpověď #17 kdy: 07. 06. 2017, 09:12:53 »
projektovy manazer = zbytocna pozicia a zbytocne vyhodene peniaze pre firmu. Poznal som projektaka, ktoreho predosla pracovna napln bolo pisanie novinovych clankov.
Aj zbytocna pozicia z pohladu hlavne toho, ze ti curaci nahanaju vyvojarov, pretoze dali nerealne terminy a nakoniec si to odserie vyvojar.

A já znal jednoho neschopného doktora. Lékaři jsou zbyteční šmejdi.

jpu

« Odpověď #18 kdy: 07. 06. 2017, 09:15:03 »
co som mal pokec s jednym kamaratom, tak tiez nadaval na projektakov. hovorim - zbytocna profesia a moze to robit kde kto.
lekara kde kto robit nemoze ;)

« Odpověď #19 kdy: 07. 06. 2017, 09:23:39 »
co som mal pokec s jednym kamaratom, tak tiez nadaval na projektakov.

Což je argument, co nejde vyvrátit. Nedá se nic dělat, ale jak to říkal ještě jeden kamarád, tak to bude pravda.

Albert

« Odpověď #20 kdy: 07. 06. 2017, 09:31:21 »
co som mal pokec s jednym kamaratom, tak tiez nadaval na projektakov. hovorim - zbytocna profesia a moze to robit kde kto.

Kde kto to delat muze, ale jestli vydrzi. Junior PM si proste par pruseru musi odskakat aby se zocelil a nabral know how a patricny nadhled. Kdyz to dotahne na experienced PM (2-3roky, 5-6 projektu) tak uz je obvykle za vodou a jeho projekty dojdou do zdarneho konce, nebo je dokaze utnout vcas a pri minimalnich ztratach.
Kupodivu domenova znalost neni vubec podstatna. V podstate kdyz na software kouka jako na brambory a zeli tak ma pravdu, produkt jako produkt. Na odborne veci ma Team leadera, na rozhodovani jestli chceme brambor rudy nebo zluty ma Product ownera. Hlavni je vydrzet napor od zakaznika a odfiltrovat podstatne veci dolu k vyvojarum. A taky delat stycneho dustojnika mezi teamy kdyz je to treba (grafici, databazisti, bekendaci, frontendaci, hardweriste).

Piminek

« Odpověď #21 kdy: 07. 06. 2017, 10:16:06 »
Kecy o tom, ze projektaka muze delat kdokoli, jsou typicky vyplodem lopataku, kteri vubec nevi, kolik prace stoji za projektem (a ted rozlisujeme produktovy a projektovy vyvoj).

Jenom pripravit spravne budget a WBS, kdyz vyvojari nejsou schopni ani spravne odhadnout svoji praci, a nasledne cely projekt resit eskalace a dodatecne PP a POcka je overhead, se kterym bezna lopata nikdy do styku neprijde. V korporatech u mnohamilionovych projektu tezko potkate stejneho PM jako v ceskem s.r.o. cku, ale i tam verim, ze to muze byt prace.
O tom, ze PM musi rozumet high level architekture, SDLC, komunikovat s ruznymi stakeholdery na vsech zucastnenych stranach a predevsim snaset neustaly tlak o dodani drive/protlaceni CR/waievery...
Ale chapu, vetsina z lidi, co tu krici, o techle vecech ani neslysela

jpu

« Odpověď #22 kdy: 07. 06. 2017, 10:39:27 »
Piminek, ze ty si prave absolvoval kurz softveroveho inzinierstva na masarne u pana Racka? :)
Ked nie je vyvojar schopny odhadnut cas na pracu, tak kto? Projektak? Ten to odhadne tak, aby bol zakaznik co najspokojnejsi, a potom nahana vyvojarov a buzeruje ich, preco to este nie je. A ked vyvojar da odhad, tak projektak pride a spyta sa, preco tak dlho. Ako sakra moze vediet kolko to zaberie, ked nema ani sajnu co vsetko to obnasa? Castokrat vyvojari tahaju nadcasy, ktore nemaju ani zaplatene, takze najviac si to odnesu oni. Cena projektu ostane rovnaka, len sa to musi stihnut za kratsi cas, aby ostalo na odmeny pre manazerov. Taka ja realita, zial.
Co som spominal kamarata, tak pracuje v Atose, co nie je mala firma a nad projektakmi sa mu len rozum pozastavuje. Cedt vynimkam

Piminek

« Odpověď #23 kdy: 07. 06. 2017, 11:25:35 »
Pokud nejaka firma necha projektaka odhadovat praci, tak si zaslouzi padnout. Tak to v praxi v normalni firme nikdy nemuze projit.
Problem vyvojaru v neschopnosti odhadovat praci je tunelove videni, neznalost kontextu - interdependence, casto preceneni vlastnich sil. A kdo to pak vyzere a musi zehlit je prave PM..
U nas ma prumerny projetk budget okolo 2-5 EUR USD, cca 20-30 lidi napric oblasti EMEA. A nejhorsi to ma PM, ktery vyzere sracky ze vsech stran - sales podepisou spatnou smlouvu (nerealsticka deadline, nizka cena), analyza je nedostacujici, delivery framework ci proces neni dodrzovany, kontrakt je nevyhodny atd.. jenze s tim PM nic neudela, protoze ten dostava pouze zadani. A vybalancovat to je neco, co skutecne nezvladne beznej Pepa. U nas ma nekolik projektaku PhD (dobre, 3 z 18ti), ale to jsou borci, kteri dokazi zachranit projekt, ktery zdedi v poslednim tazeni.
Souhlasim ale, ze predevsim v mensioch firmach nebude mit PM zdaleka takovej stres, ale i tak verim, ze ho pohoda to neni - a prot je to tak placene.

Piminek

« Odpověď #24 kdy: 07. 06. 2017, 11:27:09 »
okolo 2-5 EUR USD
Melo byt 2-5 mil USD.

UF

« Odpověď #25 kdy: 07. 06. 2017, 11:46:42 »
okolo 2-5 EUR USD
Melo byt 2-5 mil USD.
... davej si na to vetsi pozor priste ... diky!

Albert

« Odpověď #26 kdy: 07. 06. 2017, 11:50:08 »
Vzdyt je to jednoduche. Nechte vyvojare estimovat a vysledne cislo vynasobte x3. Nahore budou sice penit, ale v podstate to odpovida realite protoze vyvojarske ego automaticky podestimuje, protoze kouka na algoritmickou slozitost (zmenit text) ne na casovou (zmena je minuta ale otestovat to bude trvat 3 dny). A dnes bohuzel cas jsou penize.

« Odpověď #27 kdy: 07. 06. 2017, 15:05:10 »
Existuji spayni projektaci a skutecni projektaci.

Jinak projek nemusi mit konec. Projekt je to pro to ze to neni cinnost ktera se da 100% opakovat.

UF

« Odpověď #28 kdy: 07. 06. 2017, 15:18:18 »
Existuji spayni projektaci a skutecni projektaci.

Jinak projek nemusi mit konec. Projekt je to pro to ze to neni cinnost ktera se da 100% opakovat.
... no tak kdyz to rika Josef Jebavy a vazne tak tady konci sranda hosi ...

hominidae lopatensis

« Odpověď #29 kdy: 07. 06. 2017, 16:32:41 »
a navíc je programátor obecně nekonfliktní typ.
ty delas ve firme vyhradne s lopatama, vid?