Linux jako dualboot pro nováčka

newbie

Linux jako dualboot pro nováčka
« kdy: 30. 05. 2017, 13:17:32 »
Ahojte, dalsim rokom zacinam studium IT, kde su aj nejake UNIX-ove predmety. Chystam sa v lete preinstalovat OS, tak som uvazoval, ze by som si k WIN 10 dal rovno dual boot nejaku distribuciu linuxu. Moje otazky teda su:
1. Aku distribuciu linuxu mi odporucate? Cosi som uz googlil a na forach vacsinou odporucaju Ubuntu, no co som nanho pozeral, tak strasne sa mi nepaci ta jeho graficka nadstavba velkych ikon v menu a podobne. Nerad by som si ho hned na zaciatku zasral nejakymi temamy. Niesom narocny na pekne vyzerajuce GUI, staci mi klasicka lista kde bude ponuka s aplikaciami. Nemusi to super vyzerat, hlavne aby bol system plynuly a nepadal pri kazdej blbosti, a tiez ak by sa aj nejaka chyba vyskytla, aby mala distribuciu velku uzivatelsku zakladnu, a lahko dopatral ako chybu odstranit.

2. Viem ze pri instalacii linuxu sa vytvaraju rozne oddiely pre home, swap atd ... Vedeli by ste mi poradi prosim na ktoru cas aku velku pamat by som mal vyhradit? Bude stacit 50-100GB? Na linuxe budem primarne robit veci ktore budeme robit aj v skole, a mozno  by som si na nom skusil nieco naprogramovat, pretoze sa venujem JaveEE.

3. Nejake rady ktore vas napadnu.

Ak na tom zalezi, tak notebook mam ASUS VJ56.

Dakujem.
« Poslední změna: 30. 05. 2017, 13:27:54 od Petr Krčmář »

Re:Linux jako dualboot pro nováčka
« Odpověď #1 kdy: 30. 05. 2017, 13:29:41 »
1. Linux Mint, pokud chceš vyloženě grafické prostředí, Debian pokud chceš řádku – budete se učit řádku, těžko klikání v LibreOffice.

2. Základu systému stačí pohodlně s rezervou řekněme 20 GB, pak záleží na tom, co všechno dalšího tam nainstaluješ.

3. Nechceš si to nainstalovat spíš do virtuálu? Rozhodně bych to doporučoval, je to praktičtější, nemusí se pořád rebootovat a když ti to nebude vyhovovat, tak to bezpečně smažeš a nainstaluješ znovu a jinak.

newbie

« Odpověď #2 kdy: 30. 05. 2017, 13:40:55 »
1. Linux Mint, pokud chceš vyloženě grafické prostředí, Debian pokud chceš řádku – budete se učit řádku, těžko klikání v LibreOffice.

2. Základu systému stačí pohodlně s rezervou řekněme 20 GB, pak záleží na tom, co všechno dalšího tam nainstaluješ.

3. Nechceš si to nainstalovat spíš do virtuálu? Rozhodně bych to doporučoval, je to praktičtější, nemusí se pořád rebootovat a když ti to nebude vyhovovat, tak to bezpečně smažeš a nainstaluješ znovu a jinak.

Dakujem :)

1. Skusim ten mint teda, mozem sa este opytat ktoru verziu? Samozrejme stiahnem najnovsiu, no po zvoleni mi vybehla volba nadstavby Cinnamon, KDE, MATE, Xfce. Ma tato volba vplyv aj na nieco ine ako vizualnu stranku?

2. Ako som povedal hlavne veci do skoly + programovanie enterprise aplikacii

Jenda

« Odpověď #3 kdy: 30. 05. 2017, 14:15:25 »
Cosi som uz googlil a na forach vacsinou odporucaju Ubuntu, no co som nanho pozeral, tak strasne sa mi nepaci ta jeho graficka nadstavba velkych ikon v menu a podobne. [...] Niesom narocny na pekne vyzerajuce GUI, staci mi klasicka lista kde bude ponuka s aplikaciami.

Xubuntu. Na rozdíl od Ubuntu to používá „klasické“ GUI.

2. Viem ze pri instalacii linuxu sa vytvaraju rozne oddiely pre home, swap atd ...

Samostatný swap je potřeba jenom pokud chceš suspend to disk. Samostatné home dávám jenom někdy podle nálady, nic moc se nestane, když ho nedáš.

Vedeli by ste mi poradi prosim na ktoru cas aku velku pamat by som mal vyhradit? Bude stacit 50-100GB? Na linuxe budem primarne robit veci ktore budeme robit aj v skole, a mozno  by som si na nom skusil nieco naprogramovat, pretoze sa venujem JaveEE.

Můj systém má po 5 letech používání 25 GB. Je v tom ale úplně všechno - nástroje pro crosskompilaci na několik architektur, spousta vývojářských balíčků, Texlive :), a i ta Java a NetBeans... Takže ty počítej na systém tak 15-20 GB. Plus samozřejmě uživatelská data.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #4 kdy: 30. 05. 2017, 14:23:34 »
1. Skusim ten mint teda, mozem sa este opytat ktoru verziu? Samozrejme stiahnem najnovsiu, no po zvoleni mi vybehla volba nadstavby Cinnamon, KDE, MATE, Xfce. Ma tato volba vplyv aj na nieco ine ako vizualnu stranku?
1. Vliv mají jen vizuální + menší dopad na závislosti aplikací. Když třeba vybereš MATE a budeš chtít používat program Fritzing, bude to chtít jako závilost nainstalovat Qt. To není žádný problém, nainstaluje se a program pojede. Kdyby ale používal KDE, tak to už QT samo o sobě potřebuje, takže Fritzing už by ho do systému netahal.

Osobně to dělám tak, že valím MATE (prostě osobní volba, líbí se mi) a programy ať si natahají, co chtějí/potřebují.

2. 50GB bude stačit úplně s přehledem, pokud neplánuješ tam mít víc než 25GB svých projektů. Já teď akorát kopíroval systémovou část disku a měla cca 13GB po vymazání cache balíčků a zdrojáků jádra -> ani jedno není potřeba k běhu. Před smazáním cache a zdrojáků jádra (několika verzí) to mělo cca 25GB. V těch 13 zkopírovaných GB byl systém kterej běžel cca pět let = nenabubřel do šílených rozměrů.

newbie

« Odpověď #5 kdy: 30. 05. 2017, 15:19:55 »
Aj to xubuntu vyzera fajn :) teraz ale otazka, ktore z toho je stabilnejsie? Fakt nechcem prist zo skoly s ulohou a riesit nieco navyse, ze mi nefunguje system a podobne.

j

« Odpověď #6 kdy: 30. 05. 2017, 15:32:59 »
...
1) porid si na to disk (bohate si staci 30GB+, to ti nekdo da za pivo), usetris si aspon pro zacatek spoustu problemu.
2) ja bych ti doporucil Gentoo - mozna to neni uplne bfulike pro uzivatele, ale mas na webu paradni instalacni prirucku https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:Main_Page kde mas krok za krokem jak to rozchodit, a zaroven se  tim naucis co a proc v tom systemu mas. Tohle se zadnym distrem typu ubuntu/debian/... mit nebudes, protoze ti to nainstaluje hromady baliku kvuli zavislostem, ktery nemuzes zmenit, a nebudes vubec tusit, proc tam ty veci sou.
3) UI si vyberes jaky ti vyhovuje, muzes jich mit klidne vic a vybirat podle nalady ...

fernet

« Odpověď #7 kdy: 30. 05. 2017, 15:59:54 »
Na dualboot se vykašli, to je více problémů, než užitku.
Nainstaluj si ve Windows Virtualbox a v tom si hoň takovou distribuci, která ti vyhovuje.
Jak zde již zaznělo, Linux Mint je poměrně přívětivý a na těch pár předmětů ti to stačit bude. Až třeba zjistíš, že ti Linux vyhovuje více, než Windows, pak má smysl jít do dualbootu, nebo rovnou přejít na Linux only.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #8 kdy: 30. 05. 2017, 16:23:43 »
volba nadstavby Cinnamon, KDE, MATE, Xfce. Ma tato volba vplyv aj na nieco ine ako vizualnu stranku?

krome vizualne (jak uz castecne naznacil Pavouk), jde o to:

- na jakem fameworku je to prostredi postavane, na GTK jsou Cinnamon(GTK3), Mate(prechazi z GTK2 na GTK3) a Xfce(prechazi z GTK2 na GTK3)... na Qt je KDE... s tim souvisi to dotahovani knihoven kdyz na jednoim prostredi chces aplikaci bezici na odlisnem frameworku...

- kazde prostredi ma svoji jinou sadu zakladnich aplikaci (prohlizec souboru(aka ve Win pruzkumnik"),  dokumenty, fotek, prehravac filmu) a jine moznosti nastaveni (co jde nastavit v GUI tech prohramu, jak jde upravit vzhled a chovani Plochy, panelu, apletu na panel atd)

- na kazdem prostredi pak muzou bezet kazde cilove aplikace, v pripade konzolovych (terminalovych, v prikazovem radku) programu je to pak uz naprosto jedno, v pripade GUI pak muze vypadat okno, ci prvky okna jinak nez programy s nativnim/stejnym framework jako vybrane desktopove prostredi (kazde prostredi resi "visualni splynuti" techto "jinejch" app jinak)...

osobne doporucuju prostredi Xfce (je to NAPROSTO klasickej Desktop co z 20let se (v podstate) nijak nezmenil i ten prechod z GTK2 na GTK3 probiha tak aby to uzivatel na prvni pohled nepoznal, narozdil od Gnome2 ktere prechodem na Gnome(3)-Shell se stalo NAPROSTO jine vizualne/funkcne prostredim, narozil od KDE3 ktere prechodem na KDE4 a pak na KDE5 se talo take velmi rozdilnym prostredim, Cinammon je pak fork Gnome3 aby to vypadalo podobneji jako stare Gnome, Mate je pak fork puvodniho Gnome2 ktere ale prechazi na GTK3 takze uz to s puvodnim Gnome2 take nebude mit tolik spolecneho...

pak jsou jeste dalsi ruzne prostredi a kazdopadne kazdej uzivatel bude vetsinou doporucovat to sve oblibene ;)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #9 kdy: 30. 05. 2017, 16:31:01 »
[...] ja bych ti doporucil Gentoo - mozna to neni uplne bfulike pro uzivatele, ale mas na webu paradni instalacni prirucku https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:Main_Page [...]

pokud tak, tak spis Archlinux, ten ho nauci skoro to same jako Gentoo (zjednodusene: krome ladeni parametru kompilace) ale bude to mit mnohem rychleji nastudovane a hlavne zprovoznene a pripadne snadneji opravovane(porad ale mnohem hur nez s *buntu ci Debian) : https://wiki.archlinux.org/index.php/installation_guide

Aj to xubuntu vyzera fajn :) teraz ale otazka, ktore z toho je stabilnejsie? Fakt nechcem prist zo skoly s ulohou a riesit nieco navyse, ze mi nefunguje system a podobne.
ja pouzivam roky Xubuntu na vice HW a je stabilni, s Linux Mint Xfce nemam vic zkusenosti nez otestovani ve virtualu jen pro zajimavost... Xubuntu doporucuju 14.04 LTS nebo 16.04 LTS (tam je nasazen systemd kterej je kontroverzni(viz internet) a otazka jestli chces zacit rovnou s tim a resit i poporodni bolesti, nebo zacit s 14.04 a (treba) za 2 roky prejit rovnou na 18.04 LTS...
to LTS u *buntu znamena ze je to s dlouhodobou podporou (nejake balicky 3 roky, nejake 5let), verze bez LTS ma podporu jen 9mesicu...

mikrom

« Odpověď #10 kdy: 31. 05. 2017, 00:27:27 »
Ahojte, dalsim rokom zacinam studium IT, kde su aj nejake UNIX-ove predmety. Chystam sa v lete preinstalovat OS, tak som uvazoval, ze by som si k WIN 10 dal rovno dual boot nejaku distribuciu linuxu. Moje otazky teda su:
1. Aku distribuciu linuxu mi odporucate? Cosi som uz googlil a na forach vacsinou odporucaju Ubuntu, no co som nanho pozeral, tak strasne sa mi nepaci ta jeho graficka nadstavba velkych ikon v menu a podobne. Nerad by som si ho hned na zaciatku zasral nejakymi temamy. Niesom narocny na pekne vyzerajuce GUI, staci mi klasicka lista kde bude ponuka s aplikaciami. Nemusi to super vyzerat, hlavne aby bol system plynuly a nepadal pri kazdej blbosti, a tiez ak by sa aj nejaka chyba vyskytla, aby mala distribuciu velku uzivatelsku zakladnu, a lahko dopatral ako chybu odstranit.

2. Viem ze pri instalacii linuxu sa vytvaraju rozne oddiely pre home, swap atd ... Vedeli by ste mi poradi prosim na ktoru cas aku velku pamat by som mal vyhradit? Bude stacit 50-100GB? Na linuxe budem primarne robit veci ktore budeme robit aj v skole, a mozno  by som si na nom skusil nieco naprogramovat, pretoze sa venujem JaveEE.

3. Nejake rady ktore vas napadnu.

Ak na tom zalezi, tak notebook mam ASUS VJ56.

Dakujem.
Napriklad ak budes instalovat Mint tak ten si velkost swap navrhne sam.

Ale chcel som povedat ine: Napriklad predstav si, ze budes mat nejake programovanie a tam pojde ucitel na Ubuntu, potom budes mat zaklady OS a tam sa pojde na BSD, este budes mat seminar z administracie Linuxu a tam pojde ucitel na CentOSe.
Preto zvaz ci by namiesto dualbootu nebolo lepsie nainstalovat si niekolko OS, t.j. napr. Ubuntu, CentOS, PC-BSD do Virtualboxu.

Jenda

« Odpověď #11 kdy: 31. 05. 2017, 04:11:03 »
Ale chcel som povedat ine: Napriklad predstav si, ze budes mat nejake programovanie a tam pojde ucitel na Ubuntu, potom budes mat zaklady OS a tam sa pojde na BSD, este budes mat seminar z administracie Linuxu a tam pojde ucitel na CentOSe.
Preto zvaz ci by namiesto dualbootu nebolo lepsie nainstalovat si niekolko OS, t.j. napr. Ubuntu, CentOS, PC-BSD do Virtualboxu.

Pro info, například na matfyzu bylo velmi málo věcí vyžadující konkrétní UNIX a vůbec žádná věc vyžadující konkrétní distribuci Linuxu.

kuba77

« Odpověď #12 kdy: 01. 06. 2017, 11:23:35 »
Já bych doporučil Manjaro. Rychlý, stabilní. Rolling, takže se nemusí řešit upgrade OS na nové verze, žádný přidávání několika PPA repozitářů, protože stačí AUR.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 01. 06. 2017, 17:50:20 »
Linux mám ve VirtualBoxu bez X-Windows a místo standardní konzoly mám Putty ve Windows, který je mnohem použitelnější. Na všechno mi stačí Putty, Midnight Commander a sdílení složek s Windows zajištěné VirtualBoxem.

Ve Windows mám ještě VcXsrv, ale ten nepoužívám. Zkusil jsem z X-aplikací jen debugger Nemiver, ale stejně jsem skončil u textového cgdb. Každopádně VcXsrv chodí užásně rychle (proti Xming), tahá minimum prostředků, integruje schránku Windows a hlavně aplikace spuštěná v Linuxu má své Windowsovské okno ve Windowském desktopu.

snuff

« Odpověď #14 kdy: 01. 06. 2017, 20:58:45 »
to je asi otazka preferencii... ja napriklad pouzivam z 90 percent vsade kde sa pohnem bud RHEL, alebo centos.. takze ja odporucam centos. Kazdopadne linux je o niecom inom ako o GUI, to vobec nemusis instalovat..

Nainstaluj si prikazovy riadok a nauc sa rozbehnut sluzbu napriklad squid.. nauc sa pouzivat awk, sed, napis skripty v bashi, expect, tcpdump.. a co ta napadne. ak sa budes hrat s GUI je to strata casu.