Kniha Objektové programování od Čady

javaman ((

Re:Kniha Objektové programování od Čady
« Odpověď #45 kdy: 29. 05. 2017, 18:28:43 »
P.S. Nikdo tu netvrdí, že všichni musí vědět, jak se TK používá ve FP. Zedník taky nepočítá diferenciální rovnice, když má postavit zeď, a je to OK, když zná své místo. Pokud ale někdo píše třeba knihovny pro Haskell, tak by asi měl tušit, vo co go  ;)

Že ty těm blábolům fakt věříš? Pokud zedník umí skvěle stavět zdi, tak může klidně dělat "knihovny" na stavění zdí. Stejně jako Haskell vývojář k ničemu TK nepotřebuje. Vlastně pokud by byl jako ty, tak by to měl na fóra, kde mu to lopaty budou žrát. V reálu to ale využítí nemá, protože buď programovat umíš a nebo ne. Teorie tam žádné zázračné vylepšení neudělá.

« Odpověď #46 kdy: 29. 05. 2017, 19:15:55 »

mikrom

« Odpověď #47 kdy: 29. 05. 2017, 22:06:24 »
Ahoj, doporučili byste $SUBJ? Slyšel jsem na ni smíšené recenze, tak si nejsem jistý, jestli se investice do ní vyplatí. Existuje na českém trhu nějaká vhodná alternativa?
Investicia?  :) Ved ekniha stoji iba 10,50 EUR. Za to raz nepojdes na pivo..
Tuto knihu sice nepoznam, ale mal som v rukach asi podobny titul:
http://knihy.cpress.cz/oop-objektove-orientovane-programovani-bez-predchozich-znalosti.html
Podla mna kniha kde sa s OOP nejako teoretizuje a demonstruje sa na viacerych jazykoch s pochopenim moc nepomoze.

Asi je najlepsie kupit si nejaku knihu o Jave. Tam sa spravidla OOP vysvetluje dobre.
Napriklad teraz je k dispozicii standardne dobra kniha Herbert Schildt:  Java
http://www.albatrosmedia.sk/java-8.html

Z povodnych ceskych knih bola velmi dobra kniha Virius: Java pro zelenace.
http://www.martinus.sk/?uItem=23361
Mnohe veci v nej su velmi dobre vysvetlene.

Kit

« Odpověď #48 kdy: 29. 05. 2017, 22:12:27 »
Ahoj, doporučili byste $SUBJ? Slyšel jsem na ni smíšené recenze, tak si nejsem jistý, jestli se investice do ní vyplatí. Existuje na českém trhu nějaká vhodná alternativa?
Investicia?  :) Ved ekniha stoji iba 10,50 EUR. Za to raz nepojdes na pivo..

Pokud je ta kniha špatná, je i zadarmo drahá.

Tuto knihu sice nepoznam, ale mal som v rukach asi podobny titul:
http://knihy.cpress.cz/oop-objektove-orientovane-programovani-bez-predchozich-znalosti.html

O té jsem slyšel, že autor ji psal bez předchozích znalostí.

mikrom

« Odpověď #49 kdy: 29. 05. 2017, 22:28:37 »
Můžu se jen zeptat, co je na Pecinovského knihách o Javě špatného? Chtěl jsem si ty 2 díly pořídit, ale teď si nejsem jist, zda by to byla dobrá volba.
Mozno nie su spatne ale mne sa to nepodarilo stravit.  Pisane nestandardnym sposobom - formou dialogov a este k tomu sa tam pouzivalo prostredie BlueJ. Mozno zaujimavy experiment pre tych co nikdy neprogramovali, ale mne sa to zdalo moc roztahane.
.

javaman ((

« Odpověď #50 kdy: 29. 05. 2017, 22:42:52 »
Forma dialogu je zrovna luxusní přístup. To je na té knize ještě to nejlepší.

Ivan Nový

« Odpověď #51 kdy: 29. 05. 2017, 23:16:53 »
P.S. Nikdo tu netvrdí, že všichni musí vědět, jak se TK používá ve FP. Zedník taky nepočítá diferenciální rovnice, když má postavit zeď, a je to OK, když zná své místo. Pokud ale někdo píše třeba knihovny pro Haskell, tak by asi měl tušit, vo co go  ;)

Že ty těm blábolům fakt věříš? Pokud zedník umí skvěle stavět zdi, tak může klidně dělat "knihovny" na stavění zdí. Stejně jako Haskell vývojář k ničemu TK nepotřebuje. Vlastně pokud by byl jako ty, tak by to měl na fóra, kde mu to lopaty budou žrát. V reálu to ale využítí nemá, protože buď programovat umíš a nebo ne. Teorie tam žádné zázračné vylepšení neudělá.

Zedník umí stavět zdi, ale pouze ve známém prostředí. Nespočítá si už například vliv náhrady materiálu izolace na tepelné ztráty zdi. Proto jeho zeď bude například dražší, než by mohla být s jiným materiálem. Tedy bude méně efektivní. Proto se ty rovnice pro vedení tepla vyplatí znát. A s TK je to podobné. Mimo to, že je mimořádně zajímavá.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 30. 05. 2017, 01:53:43 »

Zedník umí stavět zdi, ale pouze ve známém prostředí. Nespočítá si už například vliv náhrady materiálu izolace na tepelné ztráty zdi. Proto jeho zeď bude například dražší, než by mohla být s jiným materiálem. Tedy bude méně efektivní. Proto se ty rovnice pro vedení tepla vyplatí znát. A s TK je to podobné. Mimo to, že je mimořádně zajímavá.
Zajímavá a relativně jednoduchá v porovnání třeba s teorií množin.

« Odpověď #53 kdy: 30. 05. 2017, 06:54:11 »
Zedník umí stavět zdi, ale pouze ve známém prostředí. Nespočítá si už například vliv náhrady materiálu izolace na tepelné ztráty zdi.
Zedník nemá nic počítat. Zedník má postavit zeď tak, jak je to v projektu. A s běžným programátorem je to dost často stejně - přílišná invence, která není na místě, k ničemu dobrému nevede. Imho není ani tak důležité znát všechno, důležitější je znát svoje limity a nepouštět se do věcí, na který nemám.

Ivan Nový

« Odpověď #54 kdy: 30. 05. 2017, 07:28:29 »
Zedník umí stavět zdi, ale pouze ve známém prostředí. Nespočítá si už například vliv náhrady materiálu izolace na tepelné ztráty zdi.
Zedník nemá nic počítat. Zedník má postavit zeď tak, jak je to v projektu. A s běžným programátorem je to dost často stejně - přílišná invence, která není na místě, k ničemu dobrému nevede. Imho není ani tak důležité znát všechno, důležitější je znát svoje limity a nepouštět se do věcí, na který nemám.

Programování bývalo spíše uměním, dnes je inženýrskou činností, ještě dlouho to nebude jen stavění zdi. Je to řemeslo, ne výroba. A každé řemeslo má v sobě tvůrčí složku, nikdy to není jen prostá reprodukce.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 30. 05. 2017, 08:50:36 »
A nepřijde ti, že přesně to jsem napsal? (jen trochu jinými slovymi  ;))

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 30. 05. 2017, 08:51:59 »

Programování bývalo spíše uměním, dnes je inženýrskou činností, ještě dlouho to nebude jen stavění zdi. Je to řemeslo, ne výroba. A každé řemeslo má v sobě tvůrčí složku, nikdy to není jen prostá reprodukce.
Odtud se nejspíš berou ty různé konflikty mezi "spíše umělci" a "spíše inženýry" (nemluvě o čistě formálních matematicích, i když matematika jakožto věda se taky blíží spíše tomu umění).

Tomáš Roll

« Odpověď #57 kdy: 30. 05. 2017, 09:22:43 »
Forma dialogu je zrovna luxusní přístup. To je na té knize ještě to nejlepší.

Zíval jsem nudou a čekal jsem, kdy si ti dva půjdou vařit kafe.

« Odpověď #58 kdy: 30. 05. 2017, 09:36:55 »
A nepřijde ti, že přesně to jsem napsal? (jen trochu jinými slovymi  ;))
Jo. Však jsem taky nereagoval na tebe :)

SB

Re:Kniha "Objektové programování" od Čady
« Odpověď #59 kdy: 30. 05. 2017, 09:48:27 »
Java tu velmi pozdní vazbu má. Ale třeba Swift ne, proto na něj Čada dští síru

Kde? Zběžně jsem googlil a nenašel. Docela rad bych na to kouknul...
https://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/java/lang/reflect/Proxy.html?is-external=true

:o Co to je???! Jak se to používá a jde to vůbec?