Já jsem měl WD MyCloud 3TB (jednodiskový), který kromě toho, že obsahoval již zmíněný odpadní recertified disk, který bídně zdechnul, nebyl moc dobrý ani po dalších stránkách:
- pomalý, dlouhé probouzení, záseky a prostoje při práci se soubory přes sambu
- občas kompletně vytuhnul, odpovídal na ping, ale neposlouchal na žádném portu (ani ssh, https, cifs.. prostě nic)
- špatně chlazený, disk měl většinou okolo 45 - 50°C
- již tak slabý HW ještě zatěžovaný nesmyslnými úlohami, např. skriptem pro generování koláčového grafu využití volného místa podle typu souborů (naštěstí šlo přes SSH vypnout)
(některé z těch bodů mohou mít souvislost s použitým diskem)
Ještě se mi tu válí to, co z něj zbylo (konkrétně krabička + board, zdroj jsem využil jinde), kdyby se to někomu hodilo.
Jako náhrada se mi náhodou dostal do rukou HP Proliant Microserver N36L (starší model, než o kterém je tu řeč), který budu v nejbližší době instalovat, až pořídím disky. Na systém použiji 16GB SSD a dám tam normální CentOS.
Jeste dotaz ktere disky? Dival jsem se, jestli "NAS ready HDD" (napr WD Red hdds) neni jen PR bullshit a nazory se ruzni; dobu parkovani hlav si dokazu nastavit sam...
Tohle by mě také docela zajímalo. Disky WD RED jsou poměrně drahé, o co jsou lepší než třeba Toshiba DT01ACA300, která je o litr levnější než stejně velký WD RED?
Případně co byste doporučili za disky do NASu? Máte třeba někdo nějaké zkušenosti s novou "NAS ready" řadou Seagate Ironwolf?
Další otázka - používáte při dvoudiskovém SW RAID 1 dva stejné disky, nebo různé?
Ještě donedávna bych bezmyšlenkovitě odpověděl, že disky mají být v RAIDu stejné, ale nedávno mi tu v práci v jednom dvoudiskovém QNAPu zdechly asi týden po sobě oba disky Seagate SV35, což mě trochu vyděsilo a nahlodalo, jestli raději nepoužít různé disky pro snížení pravděpodobnosti takového selhání.