Je už neskoro na programovanie?

javaman ((

Re:Je už neskoro na programovanie?
« Odpověď #120 kdy: 07. 05. 2017, 20:21:59 »
O penězích to nebylo :D OMG, možná u tebe, jestli nic neumíš. Vývojář byl vždy pán, který je skvěle placený a diktuje si. Jen dnes se z toho stala dělnická profese za pár korun, kde jsou lopaty. Pořád ale platí, že vývojář je pán, jen u nás žádnou práci nenajde, protože skoro celá republika jsou jen dělňasové v zahraničních firmách.

Se podívej, jak jsou lopaty rády i za těch 80. Vzhledem k dnešním cenám je to ale úplně mimo. Jenže lopaty nic neumí, tak to sedí.

Tomáš Roll

« Odpověď #121 kdy: 07. 05. 2017, 20:53:20 »
Je to práce, při které na vás neprší a nemusíte zvedat těžké předměty. To mi stačí.

javaman ((

« Odpověď #122 kdy: 07. 05. 2017, 20:55:30 »
Přesně a to je ten problém dnešního IT. Místo abys na poli sbíral brambory, tak jsi šel dělat to, co pro tebe není. Pak tu kolegové zakládají témata, jak vás setřást :D

Ivan Nový

« Odpověď #123 kdy: 07. 05. 2017, 21:29:51 »
O penězích to nebylo :D OMG, možná u tebe, jestli nic neumíš. Vývojář byl vždy pán, který je skvěle placený a diktuje si. Jen dnes se z toho stala dělnická profese za pár korun, kde jsou lopaty. Pořád ale platí, že vývojář je pán, jen u nás žádnou práci nenajde, protože skoro celá republika jsou jen dělňasové v zahraničních firmách.

Se podívej, jak jsou lopaty rády i za těch 80. Vzhledem k dnešním cenám je to ale úplně mimo. Jenže lopaty nic neumí, tak to sedí.

Vy to děláte pro peníze, tak to nemůžete být šťastný člověk :-)))

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #124 kdy: 07. 05. 2017, 21:44:15 »

Pokud člověk nedělá, co ho baví, tak jen plýtvá časem a nakonec skončí zahořklý. Mě například jednu dobu bavilo bloudit Andami a bavit se s Indiány, abych pak mohl vydat gramatiku téměř zaniklého jazyka (mezi studiem fyziky a IT). Je to sice celkem k ničemu, ale docela mě to nabilo energií (kterou jsem pak vypotřeboval výstupy na skorosedmitisícovky). Nějaký Python nebo Swift nebo Rust je proti tomu h***o, bivaku na ledovci v minus 40 nebo ztracením se na 8 dnů v Atacamě se nic nevyrovná.

gll

« Odpověď #125 kdy: 07. 05. 2017, 22:05:10 »
Pokud člověk nedělá, co ho baví, tak jen plýtvá časem a nakonec skončí zahořklý. Mě například jednu dobu bavilo bloudit Andami a bavit se s Indiány, abych pak mohl vydat gramatiku téměř zaniklého jazyka (mezi studiem fyziky a IT). Je to sice celkem k ničemu, ale docela mě to nabilo energií (kterou jsem pak vypotřeboval výstupy na skorosedmitisícovky). Nějaký Python nebo Swift nebo Rust je proti tomu h***o, bivaku na ledovci v minus 40 nebo ztracením se na 8 dnů v Atacamě se nic nevyrovná.

Jak se jmenuje ten jazyk?

UF

« Odpověď #126 kdy: 07. 05. 2017, 22:36:58 »
:)

javaman ((

« Odpověď #127 kdy: 07. 05. 2017, 22:50:12 »

Tak vidíš, hodíš se spíše na manuální věci. Podle mě bys měl jít za hlasem svého srdce a neztrácet čas ;)

balki

« Odpověď #128 kdy: 07. 05. 2017, 23:09:14 »
Už dlho som sa tak nezasmial. Chlapec tu chce robiť obyčajného programátora a hádžete mu tu géniov fyziky a matematiky na porovnanie. Trošku zostúpiť na zem by neuškodilo, programátor nie je nič extra, len je ich nedostatok a tak ich firmy preplácajú. Inak je to mentálnou náročnosťou na úrovni sústružníka alebo stolára. Veď to (bez urážky) robí kadejaký Ind z chatrče.

Toto som si tiez niekedy myslel, bohuzial, nie je to celkom tak. Na programatora musis mat isty typ myslenia, ktory nemaju vsetci dobre rozvinuty. Musis vediet, dostatocne abstraktne mysliet, aby system nebola jedna velka zbastlena spageta, aby si to rozumne namodeloval a vedel zadavat pracu ostatnym. A zaroven musis sa vediet prepnut na detailne myslenie, aby to fungovalo a zaroven bol jasny z kodu tvoj zamer. Tiez treba mat istu heuristiku a pochopit, co od teba biznis analytik potrebuje a nenaprogramovat to, co ti zadal - vediet spravne identifikovat blbost a spytat sa ho, ak nieco nesedi. Toto vacsina ludi neovlada, beru pocitac ako velku kalkulacku, napisu nejaku spagetu a potom to aj tak dopadne. (a to si rad, ze mas po ruke vobec kodera, co vie pisat  a citat)

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #129 kdy: 08. 05. 2017, 01:58:21 »
Už dlho som sa tak nezasmial. Chlapec tu chce robiť obyčajného programátora a hádžete mu tu géniov fyziky a matematiky na porovnanie. Trošku zostúpiť na zem by neuškodilo, programátor nie je nič extra, len je ich nedostatok a tak ich firmy preplácajú. Inak je to mentálnou náročnosťou na úrovni sústružníka alebo stolára. Veď to (bez urážky) robí kadejaký Ind z chatrče.

No ono je to především dřina, kterou podstupují jen ti, co je to baví. O penězích to nikdy nebylo.
Mně to teda nikdy jako dřina nepřišlo, zkoušky z IT patřily vždy k těm jednodušším a v praxi to jde taky hladce. Možná záleží na tom, jestli hranice něčí intelektuální kapacity je u trojčlenky nebo u komonád či třeba forsingu. Jestli to někoho baví se taky pozná, třeba u zmíněných Indů bych o tom dost pochyboval.

Radovan.

« Odpověď #130 kdy: 08. 05. 2017, 05:16:34 »
Jenže ten Ind u toho vydrží sedět ve dne v noci a udělá to. Nepodceňuj asijce a podívej se zblízka: https://neil.fraser.name/news/2013/03/16/ Pak to srovnej s naším školstvím a školáky, kteří dovedou akorát čumět do šmatlafounu na letsplaye, a zkus si je porovnat za dvacet let...

Ivan Nový

« Odpověď #131 kdy: 08. 05. 2017, 06:55:00 »

No ono je to především dřina, kterou podstupují jen ti, co je to baví. O penězích to nikdy nebylo.
Mně to teda nikdy jako dřina nepřišlo, zkoušky z IT patřily vždy k těm jednodušším a v praxi to jde taky hladce. Možná záleží na tom, jestli hranice něčí intelektuální kapacity je u trojčlenky nebo u komonád či třeba forsingu. Jestli to někoho baví se taky pozná, třeba u zmíněných Indů bych o tom dost pochyboval.

Dřina ve smyslu mechanické a málo intelektuálně náročné práce například při údržbě systému a testování. FP je sice elegantní, ale v praxi málo používané, protože 90% úkolů je triviálních a často má povahu jen deklarativní činnosti a pořizování dat. S rozvojem DP se to bude prohlubovat, během chvilky navrhnete strukturu sítě a pak ji dlouhý čas budete trénovat, což samozřejmě moc zábavné a intelektuálně náročné není. Nebudete už pánem situace jako dnes, kdy tvoříte vlastní struktury s víceméně očekávaným výsledkem.

gll

« Odpověď #132 kdy: 08. 05. 2017, 08:45:51 »
Jenže ten Ind u toho vydrží sedět ve dne v noci a udělá to. Nepodceňuj asijce a podívej se zblízka: https://neil.fraser.name/news/2013/03/16/ Pak to srovnej s naším školstvím a školáky, kteří dovedou akorát čumět do šmatlafounu na letsplaye, a zkus si je porovnat za dvacet let...

Asi se pohybujeme v jiných online komunitách, ale já nemám pocit, že by Indové a jiní asiaté pracovali za hrst rýže 20 hodin denně. Schopní mezi nimi mají slušné platy už dnes. Můj odhad je, že za dvacet let budou mít podstatně vyšší platy než my. Budou mít lepší věci na práci než otročení pro arogantní Evropany. Přeju jim to. Win-win situace pro obě strany.

Vidím kolem sebe spoustu snaživých a chytrých dětí. Házet je všechny do jednoho pytle není fér a můžete tím demotivovat i ty potenciálně úspěšné.

Opravdu je potřeba na IT serveru škatulkovat lidi podle generací nebo země původu? Je zde spousta dementních názorů od lidí, kteří pravděpodobně studovali před mnoha lety a také z toho nic nevyvozuji o celé generaci.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #133 kdy: 08. 05. 2017, 09:40:28 »

Dřina ve smyslu mechanické a málo intelektuálně náročné práce například při údržbě systému a testování. FP je sice elegantní, ale v praxi málo používané, protože 90% úkolů je triviálních a často má povahu jen deklarativní činnosti a pořizování dat. S rozvojem DP se to bude prohlubovat, během chvilky navrhnete strukturu sítě a pak ji dlouhý čas budete trénovat, což samozřejmě moc zábavné a intelektuálně náročné není. Nebudete už pánem situace jako dnes, kdy tvoříte vlastní struktury s víceméně očekávaným výsledkem.
To asi platí ve většině oborů, že většina dělá rutinu a jen hrstka se dostane k (a je schopna dělat) intelektuálně náročnější práci. Škoda, že deklarativní programování se nerozšířilo víc, v takovém Prologu se nedá prasit.

Ivan Nový

« Odpověď #134 kdy: 08. 05. 2017, 10:23:23 »
@zboj
Prasit se dá ve všem, samozřejmě i v Prologu, deklarativní je HTML, CSS, SQL a prasení je tam habaděj, mnohem více než v například v Javě :-)))