Upřímě nechápu nutnost v linuxu odpojovovat R/O filesystémy.
Pokud je soubor z tohoto filesystému používán, může to způsobit pád aplikace.
Jádro dostane zprávu od tlačítka na mechanice, tak kde je problém?
Problém je v tom, že jádro v sobě nemá zabudován umount, ale pouze vysunutí v případě, kdy je filesystém odpojen. Souhlasím, že by se mělo alespoň pokusit o odpojení.
michal-20 sice vypadá jako troll, ale jeho striktně uživatelský pohled je velice správný a trefný.
Jako trolling mi připadají spíše hromady alergických reakcí na výroky michal-20, které vůbec neřeší prvotní problém. Místo toho řeší, zda michal-20 je či není troll.
Linux je plný programátorů a programátor je obecně poslední člověk, který by svůj program používal. Podle toho taky vypadá návrh uživatelského prostředí... tedy žádný.
Pro sebe si v Linuxu také nedělám příliš uživatelsky přítulné programy ale takové, které mi umožní maximální pohodlí a flexibilitu. Pro mne. Pokud bych takové programy měl udělat pro BFU, musel bych je hodně předělat.
Nutnost odpojovat filesystemy pomocí příkazu považuju za obrovskou kokotinu. Korunu tomu nasadí často nastavení práv, kdy k odpojení člověk potřebuje rootovská práva, přestože v danou chvíli je často jednodušší prostě médium ze zařízení vytrhnout a to bez rootovských práv 
Proto jsem si pro sebe vytvořil klávesovou zkratku Super-E, po které se odpojí filesystém, vysune CD, počká 3 s a pak se zase zavře (na výměnu CD to stačí). Je to pohodlnější, než natahovat ruku k mechanice. Když ještě bylo nutné tuto akci provádět pod rootem, tak jsem to dělal přes ssh klíče.