Výpovědní lhůta a OSVČ

Re:Výpovědní lhůta a OSVČ
« Odpověď #60 kdy: 04. 05. 2017, 20:53:15 »
a kdyz se dohodnem, tak se podespise smlouva, ktera konci splnenim vsech nalezitosti = dodanim dila.
Jeste tam je (pri nejmensim zakonna zaruka), ale to je trochu jina pisnicka.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Tomáš Roll

« Odpověď #61 kdy: 04. 05. 2017, 21:14:17 »
V obchodním styku mezi podnikatelskými subjekty žádná zákonná záruka neexistuje, pouze ta smluvní.

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #62 kdy: 04. 05. 2017, 21:45:46 »
Zalezi jak je ta smlouva postavena. Ja jsem nikdy na svarc nedelal takze jsem mel vzdy smlouvu na dilo (tzn neco postavim v nejake lhute, ale muzu to stihnout i driv - neexistuje duvod pro nejakou casovou vypovedni lhutu) nebo smlouvu na support (na neurcito a tam samozrejme s vypovedni lhutou). Svarc povazuji za zpravidla nevyhodny.

Hmm, taky mi přijde švarc v českých končinách nevýhodný, a už mi ho několikrát nabízeli, jenomže žádný zaměstnavatel nechce dát podobné podmínky na IČO jako zaměstnanci, tj. superhrubou mzdu + stravenky + bonusy + dovolenou/ 12 měsíců / 160 hodin => IČO hodinovka.

Spíše zaměstnavatelé nabízejí na IČO +- podobné prachy jako je hrubá mzda, to je tak možná výhodné pro ně, ale už ne pro mě.

Pochopil jsem, že většina zaměstnavatelů se zaměřuje na to, kolik dostanu já, nikoliv kolik zaplatí oni.

Například jeden personalista čuměl, když jsem mu na IČO nabídl hodinovku a on se mě ptal, kolik je to za měsíc, prostě chtěl typickej švarc.

Podle mě tu dost lidí nechápe v ČR rozdíl mezi kontraktorem a zaměstnancem.

« Odpověď #63 kdy: 05. 05. 2017, 09:51:28 »
tj. superhrubou mzdu + stravenky + bonusy + dovolenou/ 12 měsíců / 160 hodin => IČO hodinovka.
jj, z meho pohledu:

IČO ~= dvojnásobek hrubé zaměstnanecké mzdy
Děkuji za možnost editace příspěvku.

student_vyvojar

« Odpověď #64 kdy: 13. 06. 2017, 10:53:15 »
ahojte,
v zmluve o dielo mam takuto vetu ohladom sankcii:
Citace
Ak sa ktorákoľvek zo zmluvných strán dostane do omeškania s plnením svojho splatného peňažného záväzku podľa tejto Zmluvy, je druhá zmluvná strana oprávnená uplatniť úrok z omeškania vo výške 0,05% za každý deň omeškania.

A neviem si vysvetlit omeškania s plnením svojho splatného peňažného záväzku. Pokial viem, tak penazne zavazky ma voci mne objednavatel za dodanie diela, ale ja neviem, ze by som mal nejake penazne zavazky voci zhotovitelovi. Ja mam zavazok dodat dielo, ale to podla mna nie je penazny zavazok.

Cek

« Odpověď #65 kdy: 13. 06. 2017, 12:54:52 »
ahojte,
v zmluve o dielo mam takuto vetu ohladom sankcii:
Citace
Ak sa ktorákoľvek zo zmluvných strán dostane do omeškania s plnením svojho splatného peňažného záväzku podľa tejto Zmluvy, je druhá zmluvná strana oprávnená uplatniť úrok z omeškania vo výške 0,05% za každý deň omeškania.

A neviem si vysvetlit omeškania s plnením svojho splatného peňažného záväzku. Pokial viem, tak penazne zavazky ma voci mne objednavatel za dodanie diela, ale ja neviem, ze by som mal nejake penazne zavazky voci zhotovitelovi. Ja mam zavazok dodat dielo, ale to podla mna nie je penazny zavazok.

Penezni zavazky z Tve strany vuci objednateli tvori napriklad penale za pozdni dodani a podobne smluvni pokuty. Ze strany objednavatele to je vetsinou neproplaceni faktury do doby splatnosti...

student_vyvojar

« Odpověď #66 kdy: 13. 06. 2017, 13:23:49 »
no lenze v zmluve, co sa tyka sankcii, je uvedene len to, co som citoval. Cize z tohoto co pisete
Citace
Penezni zavazky z Tve strany vuci objednateli tvori napriklad penale za pozdni dodani
mi vyplyva, ze ja uz nejake penale mam, a za omeskanie zaplatenia penale sa mi kazdy den pripocitaju uroky vo vyske 0.05% kazdy den. V zmluve sa prejednavaju penazne zavazky ale len to, ze ako mi bude firma vyplacat a kolko, o mojich penaznych zavazkoch tam rec nie je. Mna by skor zaujimalo, k comu sa budu pripocitavat tie uroky 0.05%, z akeho cisla/sumy sa bude vychadzat?

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 13. 06. 2017, 13:35:14 »
Mna by skor zaujimalo, k comu sa budu pripocitavat tie uroky 0.05%, z akeho cisla/sumy sa bude vychadzat?
Třeba ke škodě, kterou zadavateli způsobíš, například porušením termínu?

student_vyvojar

« Odpověď #68 kdy: 13. 06. 2017, 13:47:58 »
no okej, ale ako sa ohodnoti skoda? kedysi davnejsie som mal zmluvu, kde za omeskanie bola pokuta 50e/den (samozrejme, aj ked vzniklo omeskanie, nikto mi nic platit nedal). Ale 0.05% moze byt z 10e, ale aj zo 100 000e.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #69 kdy: 13. 06. 2017, 14:09:13 »
no okej, ale ako sa ohodnoti skoda? kedysi davnejsie som mal zmluvu, kde za omeskanie bola pokuta 50e/den (samozrejme, aj ked vzniklo omeskanie, nikto mi nic platit nedal). Ale 0.05% moze byt z 10e, ale aj zo 100 000e.
Pokud to nemáš ve smlouvě, jsi v pasti. Zadavatel něco chce pro svého zákazníka, domluví si s ním pokutu, nereálný termín a ty to pak odneseš ;)

j

« Odpověď #70 kdy: 13. 06. 2017, 19:25:11 »

Skoda se hodnoti blbe, proto se vetsinou dava smluvni pokuta, ale i skodu lze vygenerovat v nasobcich toho co fakturujes. A ani si dotycna firma nemusi moc vymejslet ... priklad, admin stim sekne, druhej den se vsechno podela. Firma mesic stoji, mesic byla potencielni vypovedni lhuta = vsechny mzdy, najmy, penale ... to muze bejt klidne i par desitek mega. A pokud to nezaplatis, tak se ti z toho bude pocitat ten urok.

Delat na ZL neni proste jen mit vic penez za min prace ...

ass

« Odpověď #71 kdy: 14. 06. 2017, 06:18:06 »
Smlouvu lze uzavrit i ustne. Vyraznou vetsinu faktur jsem vydal bez smluv.
mate take pekne rceni:
"co je psano, to je dano". cize na to, ze si sa ustne s niekym dohodol u sudu neobstoji, pretoze to je slovo proti slovu

Ynteligente, smlouva se dá uzavřít i bez toho, aby ani jedna strana ani nepromluvila... Co nekecat do práva, když tomu prd rozumíš a pro večerní zamyšlení, uzavřeš kupní smlouvu, když přijdeš do obchodu a beze slova zaplatíš rohlík a odejdeš...

jpu

« Odpověď #72 kdy: 14. 06. 2017, 07:41:23 »
Citace
když přijdeš do obchodu a beze slova zaplatíš rohlík a odejdeš
vidim, ze ty inteligent do toho naozaj rozumies :D, si pobavil. Co na Masarycke si chodil na predmet zaklady prava? asi vas to zle naucili. porovnavate dva rozlicne svety. Chces mi snad povedat, ze ked sa teraz ako ja developer s nejakym Janom dohodnem, ze mu predam byt, bude to ustne, tak ma moze ist zalovat, ze som mu predal byt? Kde vy zijete ::rofl::

jpu

« Odpověď #73 kdy: 14. 06. 2017, 07:43:58 »
myslim zalovat, ked mu ho nakoniec nebudem chciet dat, resp. predat. Kazdy sa pozera hlavne na to, co je cierne na bielom. Ze existuje nieco ustne, tak to je slovo proti slovu a dokazat pravdu jednemu alebo druhemu je takmer nemozne. Ale forum.root vie pobavit, najde tu odpovede snad na vsetko, aj ako sa vyvija plod pocas tehotenstva :)

Cek

« Odpověď #74 kdy: 14. 06. 2017, 13:43:33 »
myslim zalovat, ked mu ho nakoniec nebudem chciet dat, resp. predat. Kazdy sa pozera hlavne na to, co je cierne na bielom. Ze existuje nieco ustne, tak to je slovo proti slovu a dokazat pravdu jednemu alebo druhemu je takmer nemozne. Ale forum.root vie pobavit, najde tu odpovede snad na vsetko, aj ako sa vyvija plod pocas tehotenstva :)

Prekvapive soud prihlizi i k dalsim vecem, v takove chvili, rekneme "neprimym dukazum". Svedkum, treba tomu (pokud to bylo uz v pokrocile fazi pred prodejem), ze jste prepsali elektrinu, objednali stehovaky apod....

Rozhodne Ti nerekne jenom "je to slovo proti slovu, bad luck", pokud zalujici predlozi samozrejme nejake dalsi podklady. Sam soud nic zjistovat nebude....

Stejne tak u ustni smlouvy bude zkoumat zda jste se chovali tak jako by byla opravdu uzavrena (co se tyce plneni, placeni apod.)