Přesně naopak, faktura bez smlouvy je neplatná.
Nezobecnuj to, mé vyjádření se týkalo pouze tvz. švarc systému
ad 1 - co je to za nesmysl?
ad 2 - napadlo vás, že se taky může stát, že dotyčná firma si obhájí názor, že o švarc nejde?
ad 3 - pokud je neplatná; ale ještě je tu možnost, že ji soud bude posuzovat jako dissimulovanou smlouvu pracovní
ad 1 - ale není, z hlavy ti ten zákon neřeknu a ani jeho ustanovení ale pokud je smlouva uzavřena na např. švar systém je neplatná. Mimochodem podle tvé interpretace v ČR může být platná smlouva na dodávku 50 kg pervitinu mezi dealerama, přestože je to jednoznačně šíření toxikomanie.
ad 2 - to těžko, není reálné aby firma co šetří na nákladech šla do soudní pře ( které v ČR trvají fakt dlouho)
ad 3 - možná, tuto problematiku neznám
Nicméně mě to je vcelku jedno. Já tazateli pouze ukázal možnosti a je na něm aby si vybral. Pokud se nechovaly k němu jako kurvy rozhodně mu doporučuji slušné jednání.
Volba je pouze na něm.
Nechcete-li komunikovat, nechápu, proč se aktivně účastníte diskusí. Mou poznámku nemusíte chápat jako komunikaci s vámi. Pouze jakožto člověk s právním vzděláním cítím potřebu uvést na pravou míru bludy, jež tu jako neznalý laik šíříte mezi účastníky diskuse a jež by mohly někoho poškodit, pokud by se jimi nedej bože řídil.
ad 1 - Nesmysl, který tu fabulujete, možný není, protože něco takového vylučuje zákon (§ 1, odst. 2 za středníkem, § 580, odst. 1, § 588 občanského zákoníku, § 283 trestního zákoníku).
Jenže taky tu máme § 555 OZ:
(1) Právní jednání se posuzuje podle svého obsahu.
(2) Má-li být určitým právním jednáním zastřeno jiné právní jednání, posoudí se podle jeho pravé povahy.a dále § 574 OZ:
Na právní jednání je třeba spíše hledět jako na platné než jako na neplatné.Švarc systém není nic jiného než zastřená, neboli dissimulovaná pracovní smlouva, na kterou soud podle okolností v souladu s výše citovanými ustanoveními může hledět jako na spíše platnou než neplatnou se všemi důsledky, jež z toho pro obě smluvní strany plynou.
ad 2 - To je jen vaše naivní představa. Nebyl byste první ani poslední, kdo by na podobné takové představy v realitě mohl tvrdě doplatit.
PS. Pokud máte potřebu si s někým pokecat doporučuji hospodu nebo psychiatra, já si s vámi povídat nechci, nestojíte za to.
Vám zase doporučuji, abyste příště povídal jen o tom, čemu aspoň trochu rozumíte.