@tuxmartin tak nejake novinky o AC100

- ten bug s barvama nebyl jen s VNC a Video ale i s obrazkama na webu, treba lupa na google ne modra ale oranzova, obliceje modrozelene atd

- po upgrade balicku mi stavajici 14.04 bug gfx nevyresila a naopak zacal problem s wifi, nechtelo se pripojit
- skalovat rozliseni pres xrandr jde snadno (napr.) pomoci:
xrandr --output LVDS-1 --panning 1366x768 --scale 1.33x1.28
pri skalovani na fullhd je na LCD co ma nativne 1024x600 pismo uz opravdu necitelne bez zapojeni neuronoveho OCR

Takze sem to cele zformatoval a nainstaloval UBoot bootloader a '"Xbuntu" 16.04'
pres instalator od ntchild:
https://github.com/nthchild/ubuntu-ac100-xenial- je tam kernel 3.16 (mainline jadro 4.11rc mam pripravene ale zatim neflashnul)
- nefunguje HW akcelerace (coz nesla ani v14.04) a HDMI vystup (ten sem nezkousel), ale grafika ma DOBRE barvy

a prijde mi pocitove urcite sviznejsi...
- nefunguje zvuk (nezkoumal sem proc, mozna jen drobnost, nebo roky zname reseni ze stareho ac100 buntu )
Oproti 14.04 co sem mel (a zjistil ze sem to nedelal vloni pres jeho installer ale na 99% povysoval z canonical-oficialniho 12.04) zabira mene RAM, kdyz sem navic zakazal v relaci poustet GnomeSluzby, Pulseaudio(kdyz stejne nejde zvuk), tak po nastartovani je zabrano 99MB RAM (s tim myslim 125MB) z celkoveho 499MB (v 14.04 sem mel celkove asi 440MB, mozna ze vice ram zpristupnuje UBoot, takze i 14.04 pres to by byl lepsi)
Nejde o komplet Xubuntu, ale zakladni Xfce + neco bez nekterych nastroju a aplikaci, treba jako www prohlizec tam ma Midori kterej vazne nezvladam

3rd Palemoon bouzel nejde (verzi co mam pro RPi, ani v 14.04 sem ho nemel) takze sem nainstaloval Firefox a Chromium, kupodivu se mi zda ze Chromium se chova lepe (sviznejsi UI, mene RAM)...
Zaroven sem v obojim zkusil login do GoogleMail "grafickeho" jde to ale dre to, je to takove dost vlacne a zbytecne to sezere RAM, po prepnuti na "textovou" verzi GMail je to naprosto v pohode, nacteni jednotliveho emailu 1-3 vteriny...
Napr. FF s 3tabama krome nacteneho GMail s root.cz a abclinuxu.cz (oboje se nacitalo ~15s), terminal(4x tab, v jednom bezi htop), remmina(pripojeno na stanici kde je 1600x1200, zapnuto zoom2win) - 170MB RAM je stale volne cpu load ~0.75-1.0

Remmina VNC je vlacna (ale lepsi nez v 14.04), urcite to neni na hodiny pouzivani, ale na drobne upravy, pripojeni na vykone pc pro nejakej ucel a pod je to urcite dostatecne...
ta vlacnost je jen pri prekreslovani, pokud jen pisu a prekresluje se tedy vzdy jen oblast pridaneho pisma, tak je to rychle... s tou vlacnostim proste prepnutiokna je videt jak se prekresluje a treba okno na 1/2 az celou obrazovku trva asi 1-3s, kdyz treba zobrazuju menu mousepad tak je to za 0.5s... (remina kvalita stredni)
Jinak do zaznamu ma(nthchild) tam(v instalatoru a navaznosti) nekolik problemu:
- sos-uboot recovery initramfs (posila se do ac100 pres miniUSB z PC) ma verzi ktera hlasi problem pri pouziti switch-to-uboot, dohledal sem novejsi verzi sos-uboot, ale uz nema aktivni link (smazanej ucet), nakonec sem nasel github kde jsou scripty prave toho
switch-to-uboot(*1), takze sem si je ulozil na kartu a z toho stareho sos-uboot pak to pustil z karty...
- v readme pise ze pripojit "kartu" sda1 pritom je to detekovane jako mmcblk1p1 (mozna je to pozustatek z 14.04 readme kde pouzival nvidiackej fastboot recovery)
- kartu je potreba vlozit AZ PO BOOTU sos-uboot z PC, jinak se posune pres eMMC, takze karta je mmcblk0 a interni eMMC mmcblkp1
*1)jeste sem teda nasel primo repositar pro
sos-uboot(fork?), ale je to moloch (krome switchtoroot a dalsich nastroju pak kompilace komplet rootfs pres buildroot) ale hlavne je to stare, neco sem opravil ale zaseknul se pak na tom ze nektere casti to taha z gitorious ktere ale od te doby ma zrusenej git pristup a clonovani pres http z te verze buildroot nejde protoze se snazi tahat archiv kterej tam neni a ani nepomuze vynutit natvrdo tahani pres git