10" tablet/netbook s HW klávesnicí na SSH/RDP

nobody(ten pravej)

Re:10" tablet/netbook s HW klávesnicí na SSH/RDP
« Odpověď #15 kdy: 25. 03. 2017, 17:14:54 »
Napadla me jeste jedna vec - sehnat starsi Chromebook a dat do neho Linux. Mate nekdo zkusenost, jak moc je to bez/problemove?
jak pise JardaP nekam jde nativne, nekde jen pres chroot (couteon), ale hlavne bych se na to vykaslal primarne kvuli klavesnici, staci kdyz se podivas sam na nejake chromebooky, zjistis ze neni Fkeys, Fn, SuperKey, MenuKey, CapsLock, PrintScr, PgUp/Down/Home/End... jiste muzes si to namapovat, polepit prelepkama ale stoji ti to za to? ;)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #16 kdy: 25. 03. 2017, 17:24:07 »
ta toshiba koukam stejne neni k sehnani (ja ji porizoval pred 1(2) rokama za 1000Kc), takze kdyz vydrzis, tak novej 11" PineBook za 89$ :)
https://www.root.cz/clanky/pinebook-linuxovy-notebook-s-arm-za-89-dolaru/
https://www.pine64.org/?page_id=3707

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 25. 03. 2017, 18:50:57 »

« Odpověď #18 kdy: 25. 03. 2017, 20:07:24 »
tuxmartin, napiš natvrdo limit hmotnosti a ceny, nejprve píšeš, že Eee PC 1005HA je (krom jiného) nepoužitelný kvůli váze, která je podle baterky 1,1 nebo 1,27 kg a pak napíšeš u Lenovo Yoga 300-11IBY s váhou 1,39 kg, že by to vypadá dobře (což je dost, můj Samsung 350U2B 12,5" má 1398 g). Každopádně požadavky na nízkou hmotnost a nízkou cenu jdou proti sobě.

Moje predstava je neco jako Toshiba AC100 s lepsim rozlisenim a trochu lepsim vykonem.

Na mem Asus EEE 1005HA mi dost vadi, jak je tlusty.
Rad bych tenky notebook.

Jak jsem psal - nechci na nem delat trvale. Takze idealne bazar do 3kKc, klidne poskrabany, ale funkcni.

no pokud neva ARM ale NEpotreboval bys vykon, ram ani touchscreen, tedy chtel hlane neco co nejlevnejsiho, tak jeste mam a muzu doporucit Toshiba AC100 s Tegra 250 (prvni Tegra?) s 512MB RAM a 32GB eMMC, bezi na tom Xubuntu 12.04oficialne, kdyz sem tam ale narval polooficialni 14.04 tak ve videu nebo VNC sem mel prohazene barvy, pak uz sem to ale neresi, ale SSH v pohode a klavesnice je tam HODNE pohodlna, celkove je dost lehke(0.9kg), male(10") a (pocitove)placate :)

- Jak je na tam Toshiba AC100 s vykonem? Je vubec realne primo na ni spustit firefox/chrome a aspon se prihlasit do gmailu?

- Da se jeste sehnat?

- Je mozne do ni dostat neco nevejsiho, nez historickeho Ubutnu 12.04?

- Na Asus 1005HA jsem zkousel softwarove nastavit rozliseni 1366x768 (panel ma 1024x600). Tady to predpokladam pujde take. Je to o oci, ale na 10 minut prace ok.

- Zkousel jsi na tom RDP a hlavne NoMachine NX klienta? Je NX pouzitelne rychle?

- Je tvoje AC100 na prodej? :-)
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

Lol Phirae

« Odpověď #19 kdy: 25. 03. 2017, 20:45:17 »
Rad bych tenky notebook.

To je snadné:

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 25. 03. 2017, 21:32:50 »
Moje predstava je neco jako Toshiba AC100 s lepsim rozlisenim a trochu lepsim vykonem.

Nerikal jsi, ze ze to chces hlavne na ssh? K cemu ti to rozliseni bude? Budes mit mensi pismenka a koukat na ne pod lupou?

Citace

Tak tlusty je. Ja mam 1000H a ten je take tlusty. Ale hovi mi, ze je to celkem slusne a betalne udelana masina. Zadna sracka, jake vidam v obchodech ted, ale spis neco, co by se dalo nazvat malym notebookem. A docela dost dlouho dokaze jet na baterku.

Citace
- Na Asus 1005HA jsem zkousel softwarove nastavit rozliseni 1366x768 (panel ma 1024x600). Tady to predpokladam pujde take. Je to o oci, ale na 10 minut prace ok.

Hm, to muselo byt uzasne. Jet na LCD v jinem, nez nativnim rozliseni, je vzdy velky impruvment.

« Odpověď #21 kdy: 25. 03. 2017, 21:42:59 »
Nerikal jsi, ze ze to chces hlavne na ssh? K cemu ti to rozliseni bude? Budes mit mensi pismenka a koukat na ne pod lupou?

Hm, to muselo byt uzasne. Jet na LCD v jinem, nez nativnim rozliseni, je vzdy velky impruvment.

Ano, vetsina casu je SSH. Ale obcas potrebuju nejakou webovou app a 1024x600 dnes uz neni podporovane.

10 minut se to da vydrzet.

tak jeste mam a muzu doporucit Toshiba AC100 s Tegra 250 (prvni Tegra?) s 512MB RAM a 32GB eMMC
Kdybych ti poslal pristup na Nomachine NX, mohl bys prosim vyzkouset, jak moc je to (ne)pouzitelne?
Pokud ano, mas nejaky mail, na ktery bych mohl poslat login?
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

nobody(ten pravej)

« Odpověď #22 kdy: 26. 03. 2017, 00:56:32 »
- Jak je na tam Toshiba AC100 s vykonem? Je vubec realne primo na ni spustit firefox/chrome a aspon se prihlasit do gmailu?
vykon byl jako vlacnejsi RPi, tipnu asi jako RPi1 ktere sem v ruce nemel :) do GMail textovem pujde urcite, chrome ne, ted nevim jestli na tom mel FF nebo Palemoon, zkusim...

- Da se jeste sehnat?
asi uz omezene, na ebay sem nasel draheh (1500+1500 posotvne) a hlavne s cernej kulatej flek velikost 50Kc na LCD :)) spis vidim sanci v CR, ja kdyz to kupoval tak bylo nekolik prodejcu najednou a posledni vim ze na root uz ani neprodal, ted koukam ze sem ho nemel za 1000Kc ale za 800Kc :) tady je ten co (aspon podle nereakci) mozna neprodal: https://forum.root.cz/index.php?topic=12889.msg160007#msg160007

- Je mozne do ni dostat neco nevejsiho, nez historickeho Ubutnu 12.04?
jak sem psal nahore i dole, 14.04 ale vadne barvy, zkusim update na posledni 14.04.5 HWE :) dalsi vec je ze sem neresil sve jadro i kdyz stahnul src a mel ho zkompilovane nejak se nedostal k naflashovani, je to tam mimo eMMC...
duvod proc 12.04 bylo vychytane ted nachazim ze AC100 pouzivali vyvojari v Canonicalu jako tehda referenci HW pro ARM port :) na 14.04 uz ani nevim jestli sem pouzil ciste do-release-upgrade, nebo neco z tohoto: https://github.com/nthchild/ubuntu-ac100 kde koukam jednak delal zmeny a zaroven pred mesicem change priprava na 16.04 takze i mozna snadna sance je :) nebo ted koukam ze ze je asi i oficialni netinstall pro Tegra2(0)
http://ports.ubuntu.com/ubuntu-ports/dists/xenial-updates/main/installer-armhf/current/images/generic/netboot/tegra/
pripadne tady vidim Slackware: https://docs.slackware.com/howtos:hardware:arm:toshiba_ac100_dynabook_az
ArchLinux https://ac100.grandou.net/archlinux
ArchLinux s mainline jadrem: https://gist.github.com/Nokius/81cd46405b537931a472e0a55abb7ccd

to je snad ciste sw vec pres xrandr, take sem zkousel na 1024x600 davat FullHD, uz nevim jestli na AC100, muzu zkusit :)

- Zkousel jsi na tom RDP a hlavne NoMachine NX klienta? Je NX pouzitelne rychle?
jen VNC, rychlost byla ok, akorat jak sem psal, po upgrade na 14.04 sem mel problem s gfx drv a video nebo VNC melo prohozene barvy (cervena se zelenou myslim, uz nevim)

- Je tvoje AC100 na prodej? :-)
bohuzel, i kdyz ji nepouzivam, tak neni :)

Kdybych ti poslal pristup na Nomachine NX, mohl bys prosim vyzkouset, jak moc je to (ne)pouzitelne?
Pokud ano, mas nejaky mail, na ktery bych mohl poslat login?
Dej mi cas, vytahnu AC100 nabiju zkoknu, zaktualizuju, zkusim nainstalovat clienta kterej zda se je pro ARM6/7/8
https://www.nomachine.com/download/linux&id=1

Tonda

• 694
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 26. 03. 2017, 11:36:23 »
Jak jsem psal - nechci na nem delat trvale. Takze idealne bazar do 3kKc, klidne poskrabany, ale funkcni.
Tak to ti nezbude než sjíždět bazary jestli někdo neprodává výhodně něco co ti bude vyhovovat s nějakým malým poškozením co ti nebude vadit.

Když sem ještě víc používal to MSI U100, tak víc vadilo těch 600 na výšku než 1024 na šířku, měl sem na tom udělátko co emulovalo 1024 x 768, na tom už se dalo použít skoro všechno.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #24 kdy: 29. 03. 2017, 01:55:43 »
@tuxmartin tak nejake novinky o AC100 :)

- ten bug s barvama nebyl jen s VNC a Video ale i s obrazkama na webu, treba lupa na google ne modra ale oranzova, obliceje modrozelene atd :)
- po upgrade balicku mi stavajici 14.04 bug gfx nevyresila a naopak zacal problem s wifi, nechtelo se pripojit

- skalovat rozliseni pres xrandr jde snadno (napr.) pomoci:
xrandr --output LVDS-1 --panning 1366x768 --scale 1.33x1.28
pri skalovani na fullhd je na LCD co ma nativne 1024x600 pismo uz opravdu necitelne bez zapojeni neuronoveho OCR :)

Takze sem to cele zformatoval a nainstaloval UBoot bootloader a '"Xbuntu" 16.04'
pres instalator od ntchild: https://github.com/nthchild/ubuntu-ac100-xenial

- je tam kernel 3.16 (mainline jadro 4.11rc mam pripravene ale zatim neflashnul)
- nefunguje HW akcelerace (coz nesla ani v14.04) a HDMI vystup (ten sem nezkousel), ale grafika ma DOBRE barvy :) a prijde mi pocitove urcite sviznejsi...
- nefunguje zvuk (nezkoumal sem proc, mozna jen drobnost, nebo roky zname reseni ze stareho ac100 buntu )

Oproti 14.04 co sem mel (a zjistil ze sem to nedelal vloni pres jeho installer ale na 99% povysoval z canonical-oficialniho 12.04) zabira mene RAM, kdyz sem navic zakazal v relaci poustet GnomeSluzby, Pulseaudio(kdyz stejne nejde zvuk), tak po nastartovani je zabrano 99MB RAM (s tim myslim 125MB) z celkoveho 499MB (v 14.04 sem mel celkove asi 440MB, mozna ze vice ram zpristupnuje UBoot, takze i 14.04 pres to by byl lepsi)

Nejde o komplet Xubuntu, ale zakladni Xfce + neco bez nekterych nastroju a aplikaci, treba jako www prohlizec tam ma Midori kterej vazne nezvladam :) 3rd Palemoon bouzel nejde (verzi co mam pro RPi, ani v 14.04 sem ho nemel) takze sem nainstaloval Firefox a Chromium, kupodivu se mi zda ze Chromium se chova lepe (sviznejsi UI, mene RAM)...
Zaroven sem v obojim zkusil login do GoogleMail "grafickeho" jde to ale dre to, je to takove dost vlacne a zbytecne to sezere RAM, po prepnuti na "textovou" verzi GMail je to naprosto v pohode, nacteni jednotliveho emailu 1-3 vteriny...
Napr. FF s 3tabama krome nacteneho GMail s root.cz a abclinuxu.cz (oboje se nacitalo ~15s), terminal(4x tab, v jednom bezi htop), remmina(pripojeno na stanici kde je 1600x1200, zapnuto zoom2win) - 170MB RAM je stale volne cpu load ~0.75-1.0 :)

Remmina VNC je vlacna (ale lepsi nez v 14.04), urcite to neni na hodiny pouzivani, ale na drobne upravy, pripojeni na vykone pc pro nejakej ucel a pod je to urcite dostatecne...
ta vlacnost je jen pri prekreslovani, pokud jen pisu a prekresluje se tedy vzdy jen oblast pridaneho pisma, tak je to rychle... s tou vlacnostim proste prepnutiokna je videt jak se prekresluje a treba okno na 1/2 az celou obrazovku trva asi 1-3s, kdyz treba zobrazuju menu mousepad tak je to za 0.5s... (remina kvalita stredni)

Jinak do zaznamu ma(nthchild) tam(v instalatoru a navaznosti) nekolik problemu:
- sos-uboot recovery initramfs (posila se do ac100 pres miniUSB z PC) ma verzi ktera hlasi problem pri pouziti switch-to-uboot, dohledal sem novejsi verzi sos-uboot, ale uz nema aktivni link (smazanej ucet), nakonec sem nasel github kde jsou scripty prave toho switch-to-uboot(*1), takze sem si je ulozil na kartu a z toho stareho sos-uboot pak to pustil z karty...

- v readme pise ze pripojit "kartu" sda1 pritom je to detekovane jako mmcblk1p1 (mozna je to pozustatek z 14.04 readme kde pouzival nvidiackej fastboot recovery)

- kartu je potreba vlozit AZ PO BOOTU sos-uboot z PC, jinak se posune pres eMMC, takze karta je mmcblk0 a interni eMMC mmcblkp1

*1)jeste sem teda nasel primo repositar pro sos-uboot(fork?), ale je to moloch (krome switchtoroot a dalsich nastroju pak kompilace komplet rootfs pres buildroot) ale hlavne je to stare, neco sem opravil ale zaseknul se pak na tom ze nektere casti to taha z gitorious ktere ale od te doby ma zrusenej git pristup a clonovani pres http z te verze buildroot nejde protoze se snazi tahat archiv kterej tam neni a ani nepomuze vynutit natvrdo tahani pres git

nobody(ten pravej)

« Odpověď #25 kdy: 29. 03. 2017, 03:40:45 »
zkusil sem v Chromium to same, GMail, Root, AbcLinuxu, volne RAM je o 30MB vice ale hlavne misto 15s se nacitalo GMail 3s (prihlaseni ulozene), Root a Abc pak ~7s...
jinak samozrejme mam blokovane scripty/reklamy, v obojim uBlock Origin, ve FF navic NoScript(zvyk z x86 Palemoon), v Chromium PrivacyBadger(zvyk z x86 Vivaldi)...

pustil sem znovu FF (pri startu panely z minula, nacitat taby az pri vybrani), Gmail 10s, Root 15s, Abc 7s
a jeste znovu Chromium, Gmail 8s, Root 10s, Abc 12s... takze to tak trochu zalezi na nahode :)
ale pocitove je Chromium rychlejsi, ma pohotovejsi reakce UI i scrolovani stranky je "plynulejsi"...

jeste par bodu k xubuntu16.04
- nejdou klavesy pro podsvetleni (ale jde pres ikonu baterky, nebo z terminalu pres /sys/*/backlight takze by to slo na pridat script na hotkey), ale take neni namapovane nic pro Fn, tak mozna je problem to, v miste kde bejva Fn je na AC100 Search a to je namapovane defaultne na XF86Search...
- nebere PowerTlacitko (v 14.04 bralo), neni detekovane ani v xev, ani pres hexdump primo na /dev/input/event (funguje pouze pro vypnuti natvrdo pridrzenim a zapnuti)
- funguje suspend do ram i probuzeni
- NEfunguje hibernace (nezkousel sem diagnostikovat co/proc)
- na baterii mi to tu bezi asi 4h s tim ze celou dobu htop, instalace nejakejch balicku, aktualizace, to zkouseni firefox, chrome, vnc, celou dobu na wifi, odhadem tak ~1h cisteho pouzivani, s tim ze zhasnuti LCD po 1m sem si nastavil az pred 15m a TLP az pred 1h :) baterie ma zbyvajici/zivotnost 66%
 nove...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #26 kdy: 29. 03. 2017, 03:48:06 »
ad xubuntu 16.04
- nefunguje webcam (v 14.04 nevim, ale myslim ze to fungovalo jen v 12.04 diky oficialnim nvidia blobum pro grafiku)

a jeste sem narazil na to ze primo Nvidia mela(ma?) nejakou svoji verzi Linuxu (postavenou na Ubuntu 12.04), pro Tegru20(v AC100) je tu: https://developer.nvidia.com/linux-tegra-rel-16

karbous

« Odpověď #27 kdy: 29. 03. 2017, 09:43:57 »
Pro info, na AC100 bezi i aktualni OpenSUSE tumbleweed, jsou na to i (ne)oficialni image s ruznyma prostredima, viz:
https://en.opensuse.org/HCL:ToshibaAC100
Pouzivam k nenarocnemu prohlizeni netu v linksu, funguje i firefox, seamonkey, ale tak jedna dve zalozky max, pak je to ultrapomale, jutub se seka. Vcera jsem vyzkousel i arm port arduinoIDE, funguje...
Na obcasnou praci v konzoli je to asi OK.
Asi tak...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #28 kdy: 29. 03. 2017, 13:03:39 »
[...] OpenSUSE tumbleweed [...] k nenarocnemu prohlizeni netu v linksu, funguje i firefox, seamonkey, ale tak jedna dve zalozky max, pak je to ultrapomale [...]
tak ja sem DEB positivni, takze RPM nemusim (uz od minuleho stoleti :), navic kdyz neco rolovaciho tak rozhodne ArchLinux...

kazdopade s tou nenarocnemu a ve ff 2 zalozky max... to je brutus, v Xubuntu 16.05 a Chrome otevru i 10zalozek a je to rychle ;) dokonce i kdyz zacne swapovat tak si nevsimnu ze do swapu padlo 300MB :) opravdu me to hoooodne prekvapilo jak se to ted chova rychle (porovnavam s 14.04 co sem mel predtim(+jine jadro, bez UBoot)...

ale co me zajima, v openSUSE mas jake jadro? mas to pres puvodni bootloader, nebo UBoot? funguje ti zvuk, webcam?

karbous

« Odpověď #29 kdy: 29. 03. 2017, 14:10:56 »
Pouzil jsem postup instalace z odkazu, prekopiroval jsem pak system na interni uloziste. Takze je tam myslim uboot. Nemam ted u sebe.
Jinak update baliku i distra funguje snad normalne, stahuje i kernely, takze asi 4.10x, overim. Webkam nepouzivam, zvuk nefunguje - pokusnicim, zatim jsem na to neprisel. Uvitam hint keby daco.  Tez chrome mi nenabehne, neresim odinstaloval jsem, pouzivam ten links v graf. rezimu, a kdyz neni zbyti tak seamonkey.
Jinak mam kombinaci LXQT a OpenBoxu jako WM.