10" tablet/netbook s HW klávesnicí na SSH/RDP

10" tablet/netbook s HW klávesnicí na SSH/RDP
« kdy: 24. 03. 2017, 21:19:12 »
Ahoj,
shanim male zarizeni s hardwarovou klavesnici. Jsem linux admin a potrebuju pocitac, ktery muzu vytahnout uprostred lesa pri hrani geocachingu.

Aktualne nosim 12,5" Lenovo ThinkPad X220. Vykonu ma dost, ale je tezky.
Pak tu mam stary netbook Asus EEE 1005HA - Intel Atom N270, 1024x600 lcd a velka hmotnost ho dela nepouzitelnym.

Moje predstava:
- 10" lcd. 8" je malo a 12,5" mam. Umim si predstavit i 11,6" jako maximum.
- Linux v zarizeni.
- Pevna hardwarova klavesnice. Zadna pripojitelna pres Bluetooth. Vestoje X220 drzim v jedne ruce a druhou na nem delam. Takze ani vypadavajici dokovaci stanice.
- Levna cena, uvazuju o bazarovem zarizeni. Mam ho na nouzovou praci. At mi je co nejmene lito, az ho rozbiju, nebo s nim zmoknu.
- SSH  a klient vzdalene plochy NoMachineNX/RDP.
- Idealne 1366x768 a vice.
- 2 a vice hodiny na baterii.
- Maly, lehky.
- "Normalni" klavesnice bez veci typu ESC/F10 pres FN.
- Prohlizec firefox/chrome v zarizeni.

Mezi Android tablety si tezko vybrat. HW klavesnice se temer nevyskytuje.

Paradoxne mi vychazi nejlepe tablet s Windows. Vetsina ma HW klavesnici a navic se muze hodit x86.
Jenze co jsem googlil a minuly rok videl, tak rozjet na Windows tabletu Linux se vsemi ovladaci je temer nemozne.

Take jsem uz uvazoval o Windows tabletu s Windows - www prohlizec, nomachine a rdp klient neni problem. Horsi je to s ssh (90% me prace). PuTTY ani "Windows bash" bych nedokazal pouzivat.

Nebo nejaky lehky novy netbook.

Zajimave vypadaji (nezkousel jsem) treba:
https://www.czc.cz/trekstor-surftab-twin-10-1-cerna/201506/produkt
https://www.czc.cz/acer-aspire-switch-10-sw5-012-16y2-seda/163585b8/produkt
https://www.alza.cz/lenovo-miix-300-10iby-dock-s-klavesnici?dq=3783764&catid=18854253

Jake zarizeni pouzivate na podobnou praci?
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:10" tablet/netbook s HW klávesnicí na SSH/RDP
« Odpověď #1 kdy: 24. 03. 2017, 21:53:58 »
Bych radsi nebral nic, co ma odpojovaci display. Celke zive si predstavuju, jak se to cloveku, co to taha do lesa, hned rozpadne. Zejmena pak asi ACER, ktery kdysi neumel udelat ani normalni panty - to snad leda, ze by se hodne polepsili a jak jsem okukoval nove stroje, tak jsem zrovna takovy dojem neziskal.

Co takle stare Vaio z druhe ruky? Ty byvaly i malicke a lehke, lehci nez Esusy a pokud vim, Linux na nich behal.

BTW, mozna by jeste stal za uvahu nejaky Chromajzlbook, pokud existuje za stravitelnou cenu v pozadovane velikosti a s nejakou normalni klavesnici - a da se na nej misto puvodniho OS dat normalni Linux.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #2 kdy: 25. 03. 2017, 02:28:13 »
take mam Thinkpad X220, verzi Tablet, takze tlustejsi a tezsi, zaroven ale mam (a muzu doporucit):
Lenovo Yoga 300-11IBY, verze s CPU N2840 (*1), 2GB RAM a 32GB eMMC(*2)
LCD to ma 11.6" 1388x768 leskle (*3) (mam verzi TF ale jsou i verze s IPS(myslim ty s 4GB ram ale nevim jiste)), dotekove a otocne o 360 stupnu
vydrz baterky s GNU/Linux ~5hodin normalniho pouzivani a pripojeni pres Wifi s Remmina-VNC a nekolika terminalama a SSH spojenima...

pouzival sem s Xubuntu 14.04 pred par mesicema dal 16.04, oboje s tlp...
pouzivam na tom LUKS pres celej disk krome EFI oddilu (tedy jedu v rezimu UEFI), bez jakehokoliv doladovani funguje Xubuntu out-of-box naprosto vsechno krome jedineho, gyroskop podle ktereho by se mela vypnout klavesnice pri otoceni klavesnice... jinak funguje uplne vse, uspavani do ram, na disk, wifi, bt, touchscreen, usb3, touchpad (tuk 1prst=leva_mys, 2prsty=prava, 3prsty=prostredni)...
klavesnici ma sice popisky pro FKeys jako oranzove pres Fn, ale v setupu se to da prepnout, jen je pak problem ze za sera/tmy ten oranzovej popisek neni videt (klavesnice NEni podsvicena) takze si pamatuju ze krizek je F4 a letadlo F7 :)

*1) je to sice BayTral, ale netrpi v GNU/Linuxu zamrzavanim viz, takze neni treba omezovat cpu cstate na 1...

*2) pokud bys chtel vice (krome verze co ma uz rovnou vetsi 64GB eMMC) a chtel pouzit i 2.5" HDD/SSD (a nebylo to rovnou pri koupi ta verze) tak je bohuzel problem, ze je potreba dokoupit specialni sata kabel a 2.5" lize (to by slo pri 2.5" SSD resit volne ulozenim) s tim ze to stoji asi 1000+1000Kc ;)

*3) poridil sem na to hodne slusnou folii Celicious Matte Anti-Glare, efekt perletivosti je minimalni, likvidace odlesku maximalni, barvy v pohode, v baleni jsou 2 kusy, doslo z GB asi za tejden, ale ted koukam ze uz nenabizej, tak leda jestli nemaj nejake ve skladu zapadle :)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #3 kdy: 25. 03. 2017, 02:32:13 »

nobody(ten pravej)

« Odpověď #4 kdy: 25. 03. 2017, 02:33:24 »
ja ho teda kupoval tady: https://www.importpc.cz/lenovo-yoga-300-bily.html
ale nemaj ho skladem, muzes je zkusit kontaktovat :)

« Odpověď #5 kdy: 25. 03. 2017, 10:30:17 »
zaroven ale mam (a muzu doporucit):
Lenovo Yoga 300-11IBY

Diky za tip, vypada dobre!
Velikost disku by mi nevadila. Jak uz jsem psal, normalne na tom nebudu nic delat. Na normalni praci mam desktop a X220.

Kdyz mas oboji - jak moc je Yoga 300 velky/tezky v porovnani s X220?
Prece jen 11,6" a 12,5" neni moc velky rozdil.
Zkusim kouknout na eBay. 5kKc je docela dost na me pouziti.
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

« Odpověď #6 kdy: 25. 03. 2017, 11:22:33 »
Nasel jsem zajimavy maly notebook - Lenovo IdeaPad Yoga 11 2696

Lenovo IdeaPad YOGA 11 nVidia Tegra T30 / 2GB / 64GB eMMC / 11,6” HD / multitouch / Windows RT

Je realne, ze by se do neho dal nainstalovat linux?
Moc se mi nepodarilo vygooglit.
A jak moc je Tegra T30 pomala?

« Odpověď #7 kdy: 25. 03. 2017, 11:43:22 »
Napadla me jeste jedna vec - sehnat starsi Chromebook a dat do neho Linux.
Mate nekdo zkusenost, jak moc je to bez/problemove?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 25. 03. 2017, 12:10:50 »
Napadla me jeste jedna vec - sehnat starsi Chromebook a dat do neho Linux.
Mate nekdo zkusenost, jak moc je to bez/problemove?

To si musis vygooglovat podle modelu. Na nektere to jde docela dobre, do jinych to narves v lepsim pripade jen do chrootu.

omg

« Odpověď #9 kdy: 25. 03. 2017, 14:14:51 »
Zejmena pak asi ACER, ktery kdysi neumel udelat ani normalni panty - to snad leda, ze by se hodne polepsili a jak jsem okukoval nove stroje, tak jsem zrovna takovy dojem neziskal.

;D
Netrvalo dlouho aby se JardaP pochlubil averzi vuci vyrobic, jehoz vyrobky 2 desetileti nedrzel v ruce, pokud vubec nekdy.

Jen trosku zapomina ze v dobe kdy "acer neumel udelat normalni panty" staly jejich vyrobky polovinu ceny co vsechna ostatni konkurence (pri stejnem vykonu, kde se asi ta nizsi cena projevila ... a ze ty ceny se pohybovali minimalne o rad vyse nez dnes), ktera se co nevidet prizpusobila aby neprisla o trh.
On ani netusi ze ta garnitura, ktera v Aceru uspela strategii kterou dodnes JardaP neprenesl pres srdce, uz pres 5 let vladne onu vybajenemu Lenovu u ktereho prece nikdy servis nevyuzijete :o
(protoze to Lenovo rovnou vyhodite)

JardoP, kup si a pouzivej po dobu zaruky nynejsiho Acera, zjistis neco co ti prevrati zivot naruby. Nebo jeste lepe, ve stejnych cenovych kategorii srovnej Acera s ostatnimi vyrobci  ::)

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 25. 03. 2017, 15:08:29 »
tuxmartin, napiš natvrdo limit hmotnosti a ceny, nejprve píšeš, že Eee PC 1005HA je (krom jiného) nepoužitelný kvůli váze, která je podle baterky 1,1 nebo 1,27 kg a pak napíšeš u Lenovo Yoga 300-11IBY s váhou 1,39 kg, že by to vypadá dobře (což je dost, můj Samsung 350U2B 12,5" má 1398 g). Každopádně požadavky na nízkou hmotnost a nízkou cenu jdou proti sobě.

Nevím co máš proti putty, ale můžeš zkusit terminál (a klasické ssh) co je ve windowsím gitu nebo Cygwinu. A sou i další varianty https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_SSH_clients
« Poslední změna: 25. 03. 2017, 15:13:44 od Tonda »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 25. 03. 2017, 16:27:38 »
Zejmena pak asi ACER, ktery kdysi neumel udelat ani normalni panty - to snad leda, ze by se hodne polepsili a jak jsem okukoval nove stroje, tak jsem zrovna takovy dojem neziskal.

;D
Netrvalo dlouho aby se JardaP pochlubil averzi vuci vyrobic, jehoz vyrobky 2 desetileti nedrzel v ruce, pokud vubec nekdy.

Je to tak rok, ce jsem mel tu cest s ACEREm s Widlemi 8.x. Prilis solidne nevypadal, mel otresny touchpad,  ktery navic prestal fungovat a cukal mysi de strany a dolu, kdyz se upgraovala pamet ze 2 G na 4. Mel jsem v ruce jeden, ale ty ostatni, co ta skola nakoupila, to delaly take. Ani prodejce, ani ACER nemeli reseni. No, hlavne, ze to melo moderni chiclety a nebyla tam "zbytecna" HD LEDka.

Citace
Jen trosku zapomina ze v dobe kdy "acer neumel udelat normalni panty" staly jejich vyrobky polovinu ceny co vsechna ostatni konkurence (pri stejnem vykonu, kde se asi ta nizsi cena projevila ... a ze ty

Nevim, jestli byly za polovinu, ale levne nebyly. Urcite ne tak, aby to ospravedlnilo ty panty.

Citace
ceny se pohybovali minimalne o rad vyse nez dnes), ktera se co nevidet prizpusobila aby neprisla o trh.
On ani netusi ze ta garnitura, ktera v Aceru uspela strategii kterou dodnes JardaP neprenesl pres srdce, uz pres 5 let vladne onu vybajenemu Lenovu u ktereho prece nikdy servis nevyuzijete :o
(protoze to Lenovo rovnou vyhodite)

Aha, tim se vysvetluje upadek kvality pote, co to prevzali od IBM. Kazdou chvili tu na to nekdo nadava.

Citace
JardoP, kup si a pouzivej po dobu zaruky nynejsiho Acera, zjistis neco co ti prevrati zivot naruby. Nebo jeste lepe, ve stejnych cenovych kategorii srovnej Acera s ostatnimi vyrobci  ::)

Diky, ale stacilo - viz vyse. A ze by mi ACER vydrzel po dobu zaruky, mi nestaci. Ja bych chtel, aby vydrzel i neco pote a to je prave dost ve hvezdach. Ony i na tec starych ACERech ty panty upadlu uplne az po zaruce.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #12 kdy: 25. 03. 2017, 16:41:22 »
[...] Nevím co máš proti putty [...]

minimalne nema taby jako xfce4-terminal (gnome-*, konsole)...
to hlavni ale bude ze pod tim bezej posahane Windows...  mam HP Elitebook 10" tablet s Win8.1 a neslo na to narvat GNU/Linux, putty byl vopruz, takze sem to pouzival jen jako Kodi IPTV prehravac na zachod... nez jedna Windows aktualizace smazala cast UEFI kde bylo ulozeno serial a jeste neco a prestalo to startovat a je z toho cihla kde po zapnuti maximalne zobrazuje ~"priprava na opravu"

nobody(ten pravej)

« Odpověď #13 kdy: 25. 03. 2017, 16:47:29 »
Kdyz mas oboji - jak moc je Yoga 300 velky/tezky v porovnani s X220?
Prece jen 11,6" a 12,5" neni moc velky rozdil.
Zkusim kouknout na eBay. 5kKc je docela dost na me pouziti.
no mam i Eee PC 1008HA (kterej vypada ze je stejne jako tvuj Eee PC 1005HA jen nemas kryte konektory)
takze muzu porovnat i s tim, az se k tomu dostanu, zkusim ti to i nafotit :) pocitove je Yoga 300 mnohem prenositelnejsi tim ze je dost zaoblena, tu X220 mam navic ve verzi tablet, takze je to velkej rozdil, rozmerem plosne to neni o tolik mensi... na ebay ji vidim za 4500 z DE, takze si nepomuzes :)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #14 kdy: 25. 03. 2017, 17:02:28 »
Nasel jsem zajimavy maly notebook - Lenovo IdeaPad Yoga 11 2696
Je realne, ze by se do neho dal nainstalovat linux? Moc se mi nepodarilo vygooglit. A jak moc je Tegra T30 pomala?
No nasel sem na redditu kde nejakej "inteligent" pise ze Linux pro ARM neni :-D a pak zajimave vlakno kde nekdo pise, ze vyrobce co udela WindowsRT ma od (za$raneho) Microsoftu narizeno aby nesel vypnout SecureBoot a nahrat vlastni klice aby tim zamezil pustit alternativni system...

no pokud neva ARM ale NEpotreboval bys vykon, ram ani touchscreen, tedy chtel hlane neco co nejlevnejsiho, tak jeste mam a muzu doporucit Toshiba AC100 s Tegra 250 (prvni Tegra?) s 512MB RAM a 32GB eMMC, bezi na tom Xubuntu 12.04oficialne, kdyz sem tam ale narval polooficialni 14.04 tak ve videu nebo VNC sem mel prohazene barvy, pak uz sem to ale neresi, ale SSH v pohode a klavesnice je tam HODNE pohodlna, celkove je dost lehke(0.9kg), male(10") a (pocitove)placate :)