Uplatnění v IT jako bývalý učitel

javaman ()

Re:Uplatnění v IT jako bývalý učitel
« Odpověď #45 kdy: 15. 03. 2017, 23:27:02 »
Pro mě je UML BS. Nikdy jsem ho nepotřeboval. Na tom si honěj triko právě ti blbečci, kteří si myslí, že UML a Scrum je vývoj :D

Ale máš pravdu, že se zákazníkem bych se nikdy nebavil. Je otázkou, jestli bych se dokázal naučil lhát jako soft-skill týpci. Pro mě to jsou zkurvení lháři, protože nic co říkají, nedává smysl. Ale zákazník zase není vývojář, tak mu to asi moc nemyslí, no.

Takže souhlasím, že chceš někoho, kdo mluví hloupým jazykem a toho pošleš k zákazníkovi. Třeba BA na to je super také. Ale možná i to je důvod, proč jsem nikdy moc chytré BA neviděl.

Máš teda celkem pravdu :D

« Odpověď #46 kdy: 16. 03. 2017, 02:27:29 »
Chápej, mě to opravdu bavilo. Ale moje denní rutina spočívala v tom, že jsem přišel do školy, odučil co bylo potřeba. "Posprávcoval" vše možné a nemožné a úderem druhé jel učit Erasmus studenty na univerzitu. A tak pořád dokola.

Rád jsem s děckama dělal nové věci a ukazoval jim, co všechno jde dnes (a jak snadno) dělat pomocí IT. Jenže na to připravit dobrou hodinu chce čas, improvizací to všechno nezvládneš. Jenže kde vzít čas, když přemýšlíš kde možně vzít na chleba? Nechci se dál myšlenkově ubírat tímto směrem, aby to nesklouzlo ke klasice, že učitelé jen brečí o platu.

Navíc mě zabíjelo i to prostředí - jsem nejmladší, věkový průměr sboru 50+ a v podstatě z těch mladších jsem doposud nejdéle vydržel já. Většina to balí tak po roce, dvou. Vysvětlovat něco lidem, kteří nechtějí. Kolegyně, které nemají zájem o nové přístupy. Nechtějí se dál věnovat rozvoji a jedou si to svoje, to mě prostě ničí.
To neměla být kritika, já to naprosto chápu.

Chtěl jsem jenom říct, že být učitelem, kterého učení baví, je taky skill, který není vůbec k zahození, a možná se dají najít cesty, jak ho dál rozvíjet a zároveň se vymanit z toho marasmu, který popisuješ.

Radovan.

« Odpověď #47 kdy: 16. 03. 2017, 04:57:23 »
aby to nesklouzlo ke klasice, že učitelé jen brečí o platu.
...
Kolegyně, které nemají zájem o nové přístupy. Nechtějí se dál věnovat rozvoji a jedou si to svoje, to mě prostě ničí.
Někdy mi připadá že učitelé mají platy příliš vysoké ;-)

balki

« Odpověď #48 kdy: 16. 03. 2017, 06:44:48 »
Pro mě je UML BS. Nikdy jsem ho nepotřeboval. Na tom si honěj triko právě ti blbečci, kteří si myslí, že UML a Scrum je vývoj :D

Ale máš pravdu, že se zákazníkem bych se nikdy nebavil. Je otázkou, jestli bych se dokázal naučil lhát jako soft-skill týpci. Pro mě to jsou zkurvení lháři, protože nic co říkají, nedává smysl. Ale zákazník zase není vývojář, tak mu to asi moc nemyslí, no.

Takže souhlasím, že chceš někoho, kdo mluví hloupým jazykem a toho pošleš k zákazníkovi. Třeba BA na to je super také. Ale možná i to je důvod, proč jsem nikdy moc chytré BA neviděl.

Máš teda celkem pravdu :D

Aha, tak potom vsetko vporiadku, mate uplnu pravdu *wink* *wink*.

RumMaster

« Odpověď #49 kdy: 16. 03. 2017, 08:39:32 »
Scrum master je obvykle otrapa k ničemu.

Ma svuj vyznam. Obvykle kdyz startuje projekt nebo se reorganizuje team tak je dobre tam na mesic-dva nahodit certifikovaneho scrum-mastera. Zbytek tymu to rychle pochyti, nabehne se ne standardy. Nejlepsiho scrum mastera poznas podle toho, ze ho v tymu po mesici uz neni potreba, proste je naucil jak spravne fungovat :)

« Odpověď #50 kdy: 16. 03. 2017, 09:29:17 »
Scrum master je obvykle otrapa k ničemu.

Ma svuj vyznam. Obvykle kdyz startuje projekt nebo se reorganizuje team tak je dobre tam na mesic-dva nahodit certifikovaneho scrum-mastera. Zbytek tymu to rychle pochyti, nabehne se ne standardy. Nejlepsiho scrum mastera poznas podle toho, ze ho v tymu po mesici uz neni potreba, proste je naucil jak spravne fungovat :)

Amen. Clovek, co vam pomuze nedelat ty chyby, co uz pred tim delal kazdy druhy team.

TTT

« Odpověď #51 kdy: 16. 03. 2017, 11:06:41 »
Scrum je naprosto zbytečnej hype, kterej udělal ze zdravýho rozumu něco navíc. Iterativní modely, inkrementální vývoj existuje dekády, nutnost feedbacku, QA (tedy nastavení procesů kvality) a testování souběžně, to vše se dělalo i dříve, jen prostě pár lidí to napsalo do manifestu a udělali byznys.

BTW, Scrum je super a ideální pro produktový vývoj, ale kolik z vás má na projektech smlouvy, kde není pevně daný scope, datum a peníze?! Když se to nedávno zjišťovalo v US, tak v projektech nikdy nejde o Scrum, ale o iterativní vodopád s technikami Scrumu....

A scrum master bez technických znalostí je trochu k ničemu, nikdo ho nebude brát vážně.

RumMaster

« Odpověď #52 kdy: 16. 03. 2017, 14:28:37 »
BTW, Scrum je super a ideální pro produktový vývoj, ale kolik z vás má na projektech smlouvy, kde není pevně daný scope, datum a peníze?!
Nikdo, krome soudruhu ze Severni Koreje. A i ti maji alespon petiletku. Domaci patlaly a pristipkare nepocitam, protoze ti i tak do roka a do dne vymizi diky Babisovi.

Citace
A scrum master bez technických znalostí je trochu k ničemu, nikdo ho nebude brát vážně.

To by si se divil. Domenova znalost je spise na skodu protoze te svadi k stereotypnimu mysleni. Scrum master tady neni od toho aby mel sajnu o produktu, ale vidi veci ktere brani idealnimu vyvoji a nasazeni produktu. A hlavne ma cas ohanet lidi za tebe treba kvuli expirovanym certifikatum, ze nejde VPN, ze te blokuje admin nedajic root heslo atd :) Proste scrumaster slovo "nelze" nezna :)

TTTT

« Odpověď #53 kdy: 16. 03. 2017, 15:36:24 »
BTW, Scrum je super a ideální pro produktový vývoj, ale kolik z vás má na projektech smlouvy, kde není pevně daný scope, datum a peníze?!
Nikdo, krome soudruhu ze Severni Koreje. A i ti maji alespon petiletku. Domaci patlaly a pristipkare nepocitam, protoze ti i tak do roka a do dne vymizi diky Babisovi.

Citace

To by si se divil. Domenova znalost je spise na skodu protoze te svadi k stereotypnimu mysleni. Scrum master tady neni od toho aby mel sajnu o produktu, ale vidi veci ktere brani idealnimu vyvoji a nasazeni produktu. A hlavne ma cas ohanet lidi za tebe treba kvuli expirovanym certifikatum, ze nejde VPN, ze te blokuje admin nedajic root heslo atd :) Proste scrumaster slovo "nelze" nezna :)

Nedivil, sám jsem jeden z prvních, kdo v ČR udělal jak CSM, tak PSM a považuji se rozumného propagátora agilních rámců (btw, zjišťovali jste někdo, kde jsou dnes slavní tvůrci manifesta...? podívejte se...) a vím, že tým nikdy nepřijme člověka, který jim nepřináší žádnou přidanou hodnotu než moderování schůzek a "odstraňování překážek", aniž by rozumněl problematice. Abys mohl odstraňovat překážky, musíš vědět, o čem je řeč - nemluvím o  znalosti produktu (tam souhlasím, SM je agnostický), ale o IT obecně (zařil jsem scrum mastera, který nevědel, co je GIT...a brzo odešel sám).

A ohledně projektů - přesně tak, nikdo nemá a nepodepíše smlouvu, kde není jasný scope, datum a cena, jenže pak není možné to dělat Scrumově - tým si nemůže určit, že upřednostní kvalitu a dodá o něco méně, ale za to super.

R&D je jiné kafe, tam vím z praxe, že Scrum funguje velmi dobře, a je to logické z podstaty jeho fungování. Scrum je výborně mapovatelný  i na modely zlepšování procesů jako je CMMI.

Vojta

« Odpověď #54 kdy: 16. 03. 2017, 16:16:52 »
a vím, že tým nikdy nepřijme člověka, který jim nepřináší žádnou přidanou hodnotu než moderování schůzek a "odstraňování překážek", aniž by rozumněl problematice.

Uz i v malem softwarehouse (~100 lidi) mas plno teamu, a delaji na casto ruznych projektech. U nas mame full time SM a jen tak tak stiha obehat vsechny daily standups, planingy, retra a dema tech teamu. Nekteri jsou agile, udrzbarsk lopaty spise kanban. Neni uplne IT drevo, zvladne i linux ale zeby rozlisil C od Javy tak to pochybuji. Ale kdyz se rekne "javiste" tak vi, ze nadavame na backendisty a kdyz "hulici" tak jde o grafiky :-) Kdyz nastoupil tak 3 dny studoval nase technologie, zna je od nazvu a ma sajnu na co to je. Neco i vylepsil, hlavne co dokoupit od Atlassianu a musim rict, ze v tom se vyzna a efekt se dostavil po par tydnech. Navic ma po ruce PM. Na odpovedi pro zaludne otazky "ma to tlacitko byt fakt ruzove"  mame PO, takze SM nemusi mit moc sajnu o cem produkt je.

kulghul

« Odpověď #55 kdy: 17. 03. 2017, 09:16:30 »
Tvoje jazykovy znalosti jsou tvuj hlavni benefit, ja bejt tebou tak si zabalim a vypadnu nekam za hranice. Mozna zkus nejakej korporat, supportaka na par let dostanes solidni praxi, budes se mit koho zeptat a od toho se odpichnout pak kam budes chtit. Urcite bych ti doporucil si udelat nejakej cert na Widle, Linux nebo site, klidne i jenom na nejakej produkt typu BMC Remedy, Service Now nebo neco podobnyho (dle toho co treba budes pouzivat v praci). Nemusis mit hnedka to nejlepsi a nejvyssi. Jestli ti nedela prolem se ucit a HR lidi vyhledavaj klicovy slova a je to takova dobra noha do dveri na slusny pozice. Defakto pak muze treba i castecne trenovat novacky a takovy veci.

Petr

« Odpověď #56 kdy: 17. 03. 2017, 21:56:04 »
O tom vypadnutí směr zahraničí se tu shoduje více lidí. Možná na čase zvednout kotvy, asi máte pravdu.

hura

« Odpověď #57 kdy: 17. 03. 2017, 22:43:17 »
+1

qwertz

« Odpověď #58 kdy: 18. 03. 2017, 11:06:21 »
Když už jsme u těch doporučení kam se rozvíjet v IT, dal bych si pozor na obor podnikání zaměstnavatele. Principielně jsou 3 jategorie a je docela rozdíl. Dělat IT pro firmu, jejíž core business je jinde je docela zajímavé v tom, že IT technolgie a problematika je zajímavě provázaná s oborem podnikání firmy. Pravidla hry jsou relativně stabilníé stejně jako technologie. Pak jsou firmy podnikající v IT vyvíjející vlastní produkty, tam to často končí úzkou specializací a přibývá problém vztahu dodavatel-zákazník (někdy je to dost náročné). Nejhorší kategorie jsou firmy pro outsourcing IT. Pro začátek to je sice nejlepší volba, dá se snadno osahat různé bolasti IT či v případě zájmu přecházet na jinou technologii, nicméně tahle sorta zaměstnavatelů má ty nejhorší zákazníky, a vždycky bude hlavní problém v tom, že v Indii to sice udělají hůř a debilněji, ale x-krát levněji. A kdo outsourcuje, jde po nejnižší ceně. Projekty tak jdou do Indie často celé (na hlavu vám spadnou v momentě, kdy se  to tam posere), nebo je tam část projektu s spolupráce drhne. Pro takového zamětsnavatele je dobré děůlaz jenom jednou :-D Pobrat znalosti, vyzkoušet si to, protože zkušenost k nezaplacení, a po nějaké době jít jinam.

Barbar Onan

« Odpověď #59 kdy: 18. 03. 2017, 14:43:12 »
Kdyz mas jen vseobecny prehled achces do IT, tak bez delat Testera. Jsou dva typy testera: tester programátor a tester lopata. Zacinat budes jako lopata, tzn nekde v korporatu budes delat manualni testovani. Neni to zadna veda, musis se naucit akorat business logiku te alikace a pak budes klikat a klikat a klikat. Casem poznas, jak to chodi na projektech a pokud jsi inteligentní, tak i jaký je na nich bordel a proc. Pokud ne, lopatovani je ti souzeno. Pak se muzes vydat dvema smery: tester programator, projektovy analytik, product owner, pRojekt manazer. Anglictina C1 je tvoje silna stranka, na to pamatuj a vyuzij toho, programatori moc casto neumi mluvit anglicky natolik (a je jim to u zadeke), aby meli norMalni vztahy se zakaznikem. Uplatneni v IT urcite mas, kazdy chytry hoch ma, a umis navic anglicky.

Pokud chces mit vetsi sanci u pohovoru, nauc se trochu pokrocile SQL. To je zakladni vec pro analytiky i pro testery ne-totalni-lopaty. Je to v principu jednoduche, ale potrebujes mit na to aspon trochu hlavu. Me mysleni v SQL pripomina nejvic ze vseho matematiku. Zaroven si na tom ujasnis, jestli na to vubec mas a nebudes dozivotne lopata. A kdo vi, treba se ti to zakibi a budes Databazista.