Existuje ještě kvalitní hardware?

qwertz

Existuje ještě kvalitní hardware?
« kdy: 10. 03. 2017, 17:07:19 »
Už pár let se rozhlížím, zda jde ještě vůbec složit PC, který nebude kategorie "odpad". Výrobci kategorie "Consumer garbage" produkují čím dál větší sračky, které sice nedělají to co mají (nedodržují ani standard), za to jsou vylepšené o milion 3.14-čovin a vypadají, jako hračky pro děcka. Normální skříň s prouděním zepředu dozadu a zdrojem nahoře (nenasává bordel z pod skříně), bez cedníku ze všech stran v normálním designu neexistuje.

Normální základní deska? To, že jsou všechny povinně černé s černými konektory a imbecilními tvary chladiče pomineme, ale proč je standardem videovýstupu IGP v roce 2017 analogový DSUB, DVI-I a HDMI 1.4? Co na tom, že 4K display se na to rozumě připojit nedá, jedna z deseti desek (zpravidla nejdražších) nabídne s velkou slávou 1 displayport? Hlavně že HP nebo DELL nabídnou na stejném hardwaru DP klidne 3x. DP je prostě standard, navíc v nouzi lze pořídit redukce na cokoli jiného. Už jsem se chystal koupit tenhle nesmysl od ASUSu (požadavek na rychlou náhradu rozbitého PC). Pikantní je, že levnější desky buď nemají Displayport vůbec, nebo jsou v rámci úspor zkrácené do šířky (chybí 3 montážní díry) a deska se při zapojení konektoru ohýbá, nebo mají obskurní PCI porty, což je problém zvláště u mATX desek. UEFI v typicky pubescentním designu, a jako zlatý hřeb, rozbitý firware síťovky i219V. Nakonec vyjde najevo, že Aušuš + rozbitý i219V je zřejmě standard a chlapci ten firmware distribuují metodou copy paste všude.

Totéž platí o zdrojích. 95% z nich nesplní ani ATX normu, místo vypnutí při přetížení vesele hoří, a koupit kvalitní zdroj v kategorii 300-450W je téměř neřešitelný problém, pár kusů co se vleze do standardu je jen v kategorii šílených 550W a výš.

Trh s hardware se v zadek obrací. Fakt nevím, jestli to nevzdat a nakoupit u HP nebo DELL, sice se to blbě rozšiřuje a doplňuje o aftermarket díly (nekompatibilní konektory, rozteče děr, apod.), ale ono už fakt není kde brát! Taková alternativa k Z240 / Z440 není z čeho postavit, přitom tenhle hw vydrží 24/7 provoz v naprosto šílených podmínkách. Zejména skříně, desky a zdroje prostě nejsou.

Jak to řešíte vy?

Lol Phirae

Re:Existuje ještě kvalitní hardware?
« Odpověď #1 kdy: 10. 03. 2017, 17:19:30 »
Jojo, DP a 4K mě šíleně zajímá, to je fakt fundamentální problém celosvětového kalibru.  ::)

JmJ

• 333
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 10. 03. 2017, 17:58:04 »
Reseni bohuzel nemam, muzu se jen pridat ke stezovani si.

Nejsem HW "silenec", takze uplne neresim, jestli nekde je posledni firmware a jestli tyhle pameti v tehle desce podaji o 4% vyssi vykon (to nemyslim ironicky). Co me ale stve je prave to, ze HW vypada a je vybaven jako hracky pro decka.

Ja sam za sebe nerozumim, proc treba bios asus desek musi byt umeleckym dilem grafika, proc nam nestacil textovy rezim (ano, neumel udelat grafy, ktere jsem ale ja nikdy nepotreboval). Bios vypada jak kalendar od Muchy, ale  prepnout v nem sitovku do rezimu, kdy pri vypnutem PC nesviti a neblika, zrejme nejde.

MiniITX desky od gigabytu jsou HW fungujici na principu nahodnych vybuchu. Z 5 dodadnych desek se 2 chovaji jinak nez zbyle 3. Na 2 se musi urcita vymozenost vypnout jumperem, u zbylych 3 to potreba neni, vymozenost se proste neprojevuje. Nehlede na to, ze desky nekdy nastartuji az po fyzicke odpojeni a zapojeni napajeni. UMiniITX jsem ted presel na Advantech, ktery sice ma na jinych svych vyrobcich take problemy, ale porad mi prijde nejpouzitelnejsi.

Driv jsem celkem veril intelackym deskam a je pravda, ze jsem s nimi problemy nemel. Vybavou byly vetsinou chude, ale to me celkem netrapilo, chtel jsem stabilitu. Ted bravam Asus, ktery se tvari celkem ok, rozhodne lepsi jak Gigabyte. V me cca 5 let stare GB desce jsem chtel rozsirit pamet a presto ze jsem nasel takove, ktere tam dle vyrobce pasuji a presto, ze jsem si vzal dalsich snad 10 typu novych pameti na test, tak nejela ani jedna. Nejsem HW guru, ale takovou nekompatibilitu u bezne desky jsem od roku 1998, kdy sem se zacal v PC vrtat, nezazil. Ale mozna byly vsechny ty pameti (min 5 ruznych vyrobcu) smejdy.

tnr

« Odpověď #3 kdy: 10. 03. 2017, 19:14:18 »
Už pár let se rozhlížím, zda jde ještě vůbec složit PC, který nebude kategorie "odpad". Výrobci kategorie "Consumer garbage" produkují čím dál větší sračky, které sice nedělají to co mají (nedodržují ani standard), za to jsou vylepšené o milion 3.14-čovin a vypadají, jako hračky pro děcka. Normální skříň s prouděním zepředu dozadu a zdrojem nahoře (nenasává bordel z pod skříně), bez cedníku ze všech stran v normálním designu neexistuje.

Normální základní deska? To, že jsou všechny povinně černé s černými konektory a imbecilními tvary chladiče pomineme, ale proč je standardem videovýstupu IGP v roce 2017 analogový DSUB, DVI-I a HDMI 1.4? Co na tom, že 4K display se na to rozumě připojit nedá, jedna z deseti desek (zpravidla nejdražších) nabídne s velkou slávou 1 displayport? Hlavně že HP nebo DELL nabídnou na stejném hardwaru DP klidne 3x. DP je prostě standard, navíc v nouzi lze pořídit redukce na cokoli jiného. Už jsem se chystal koupit tenhle nesmysl od ASUSu (požadavek na rychlou náhradu rozbitého PC). Pikantní je, že levnější desky buď nemají Displayport vůbec, nebo jsou v rámci úspor zkrácené do šířky (chybí 3 montážní díry) a deska se při zapojení konektoru ohýbá, nebo mají obskurní PCI porty, což je problém zvláště u mATX desek. UEFI v typicky pubescentním designu, a jako zlatý hřeb, rozbitý firware síťovky i219V. Nakonec vyjde najevo, že Aušuš + rozbitý i219V je zřejmě standard a chlapci ten firmware distribuují metodou copy paste všude.

Totéž platí o zdrojích. 95% z nich nesplní ani ATX normu, místo vypnutí při přetížení vesele hoří, a koupit kvalitní zdroj v kategorii 300-450W je téměř neřešitelný problém, pár kusů co se vleze do standardu je jen v kategorii šílených 550W a výš.

Trh s hardware se v zadek obrací. Fakt nevím, jestli to nevzdat a nakoupit u HP nebo DELL, sice se to blbě rozšiřuje a doplňuje o aftermarket díly (nekompatibilní konektory, rozteče děr, apod.), ale ono už fakt není kde brát! Taková alternativa k Z240 / Z440 není z čeho postavit, přitom tenhle hw vydrží 24/7 provoz v naprosto šílených podmínkách. Zejména skříně, desky a zdroje prostě nejsou.

Jak to řešíte vy?
Ponechme stranou design, nicmene ona pravda je, ze typicky zakaznik DP opravdu nepotrebuje, protoze ho stejne nema k cemu pripojit (4k je u consumeru standard pro TV, ne monitor) :) A to mas to stejny jako treba to blikani LED diody u sitovky - me to sere taky, ale proste kolik nas takovych je a oni ten HW zrovna nedelaji pro lidi jako jsme my...

Ale na druhou stranu nabidka desek s podporou DP je pomerne siroka - https://www.alza.cz/levne-zakladni-desky-pro-procesory-intel/18853160.htm#f&cst=0&pg=1&pn=1&prod=&par407=407-1498 - do MiniATX bych urcite nesel, nevidim k tomu moc zadny duvod pro pracovni PC, je to celkem bezne i u levnych desek (rekneme do 5k). Ale osobne preferuji standalone GFX kartu :)

Na jednu stranu chapu tvuj rant, na druhou stranu on se HW objektivne hodne zlevnil za posledni dekadu (nezapominat na inflaci) a samozrejme se to v necem odrazilo. Nicmene nemyslim si, ze je nejaky problem koupi kvalitni, nabidka je opravdu siroka, ale chce si to o tom neco precist, prozkoumat recenze a pak teprve kupovat, slepy vyber se zejmena u specifickych pozadavku / pouziti alt OS jako Linux, muze krute vymstit.
A tu minulost si myslim docela idealizujes, kdyz si vzpomenu, kolikrat jsem resil v 90s nekompatibilitu pameti / karet / whatever vseho mozneho, skoda mluvit...

Nox

« Odpověď #4 kdy: 10. 03. 2017, 19:25:58 »
Bohuzel je to presne takova bida jak pises.
Chtel jsem bednu, co ma pekne velka a dostupna tlacitka a konektory vepredu - obrovsky problem. A nakonec jsem v ni stejne musel predelat protiletadlovy svetlomet na zelenou LED a vymenit plastove nozky za gumove. Inu dodelej doma.
Graficke vystupy jen nazorne ukazuji, jak se rozmnozily konektory. Misto 1 druhu jsou hned 4 a kazdy s nejakym problemem. Zlate casy, kdy na vse stacilo VGA. A jeste ze je to PC technika, vsude jinde bys mel jen 1 konektor a to by ti omezilo vyber monitoru, takze treba k dobre desce by sel koupit jen 17" 1366x768 nebo 4K monitor by sel pouze k desce s Atomem.
Otazka je, jak plnily normu zdroje pred 10 lety.
Osobne bych do Dellu nebo HP nesel. Sice konkretne Delly mam vyzkousene jako neskutecne drzaky, jenze jak pises nic se s tim pak neda delat. Co se mi nejvic libi na PC je to, ze si JA vyberu, jake dily chci a zaplatim a pripade poruchy menim jen 1 dil a ne cely stroj.
Moje reseni? Ja si tedka pomalu skladam a vylepsuju svuj desktop z beznych dilu. Sice to neni zadna slava, ale jak pozoruji dnesni stav notebooku, radobychytrych telefonu a podobne verbeze, tak jsem rad, ze si ve svem zivote muzu alespon urcit, jaky chci procesor, kolik pameti a zda HDD nebo SSD. V beznem svete si totiz jako obycejny clovek nesmim vybrat nic, co manazersti bohove neschvali k distribuci dobytku... ehm lidem. Az zmizi i tato moznost, tak se budu moci jit s klidem obesit, protoze zit zivot, ve ktere mam naprosto vse nalinkovane dopredu lidmi, ktere ani nikdy neuvidim, me proste nebavi.

qwertz

« Odpověď #5 kdy: 10. 03. 2017, 20:03:05 »
Ponechme stranou design, nicmene ona pravda je, ze typicky zakaznik DP opravdu nepotrebuje, protoze ho stejne nema k cemu pripojit (4k je u consumeru standard pro TV, ne monitor) :)

4K monitory jsou dneska už pod 9tis CZK a nabídka je široká. Nejde jen o rozlišení, při vyšším refresh rate se DVI a později HDMI stanou nepoužitelné taky. Na DP se dá připojit také DVI nebo HDMI zařízení, opačně to nejde, nemluvě o výpalném, za každý HDMI konektor.

Citace
A to mas to stejny jako treba to blikani LED diody u sitovky - me to sere taky, ale proste kolik nas takovych je a oni ten HW zrovna nedelaji pro lidi jako jsme my...
Ono by úplně postačilo, kdyby HW podporoval alespoň správně vlastní specifikaci, nadstavbových opičáren ať si pak implementují kolik chtějí. A né že produkuju systematicky HW s rozbitou síťovkou a ještě to ani neumí opravit a žádá zákazníka o radu. :-D

Citace
Ale na druhou stranu nabidka desek s podporou DP je pomerne siroka - https://www.alza.cz/levne-zakladni-desky-pro-procesory-intel/18853160.htm#f&cst=0&pg=1&pn=1&prod=&par407=407-1498 - do MiniATX bych urcite nesel, nevidim k tomu moc zadny duvod pro pracovni PC, je to celkem bezne i u levnych desek (rekneme do 5k).

Když vyhodíme ITX desky, mATX desky obsahující PCI slot (u nového PC úplný nesmysl a PCIe může chybět), nabídka se hodně zredukuje. HDMI 2.0 má tak jedna deska ze sta, všechny ostatní jsou na zastaralém HDMI 1.4.  Blbé 2 DP, které univerzálně pokryjí prakticky cokoli nemá žádná deska.

Citace
Ale osobne preferuji standalone GFX kartu :)
Jo no. Tam to nebude o moc lepší. U levných karet bez nároku na výkon je jen Firepro W2100 nebo podobné Quadro. Aktuální lowend v podobě RX460 a GF1050 má maximálně 1 DP. Přitom o kategorii výš se to displayporty najednou hemží (jen to žere, topí, hlučí, a stojí zbytečné peníze)

Citace
Na jednu stranu chapu tvuj rant, na druhou stranu on se HW objektivne hodne zlevnil za posledni dekadu (nezapominat na inflaci) a samozrejme se to v necem odrazilo.

Skutečně? V roce 2007 se dala mainstremová základní deska s Intel P45 chipsetem koupit za 2000CZK, a to měla 2 síťovky a nezkriplený design včetně rozvržení slotů. Identický segment v podobě nástupce Z270 ve stejné konfiguraci (PCIe 16/0 nebo 8/8) stojí řádově 4000CZK a výš. Chipset je na mnohem pokročilejším procesu, takže výroba je levnější, a navíc ja ho jenom půlka (ekvivalent ICH10, protože celý northbridge skončil v CPU). Levnější výroba, poloviční chipset, dvojnásobná cena ;)

Citace
Nicmene nemyslim si, ze je nejaky problem koupi kvalitni, nabidka je opravdu siroka, ale chce si to o tom neco precist, prozkoumat recenze a pak teprve kupovat, slepy vyber se zejmena u specifickych pozadavku / pouziti alt OS jako Linux, muze krute vymstit.

Můj problém právě je že čtu a posledních pár let se to podle mě dost zhoršuje. Zkuste si vzít pracovní stanici od HP nebo DELL a pak  postavit alternativu z dostupných komponent. Ale se vším všudy - tj. bez hovadin typu dvířka so se ulomí, různých blbostech na skříni přichycených magnetky (protože to je přece strašně cool), plné bočnice, podlaha i strop, zdroj nahoře bez nasávání bordela z podlahy, moderní I/O (tj. bez zbyteností typu PCI, DSUB, DVI, HDMI 1.4, apod co jsou do budoucna prostě out), a nerozbitým firmwarem/UEFI. možná splašíte nějaký kompromis typu Supermicro/Cheiftec/ASrockRack/Fujitsu, bude se to dost blbě shánět, za příplatek a minimální výběr.

A nebo se smíříte s blikajícím cirkusem, pistlkami, hustomegakrutopřísnými názvy, a večerníčkem místo UEFI.

qwertz

« Odpověď #6 kdy: 10. 03. 2017, 20:23:55 »
Chtel jsem bednu, co ma pekne velka a dostupna tlacitka a konektory vepredu - obrovsky problem. A nakonec jsem v ni stejne musel predelat protiletadlovy svetlomet na zelenou LED a vymenit plastove nozky za gumove. Inu dodelej doma.
A co jsi koupil? Za posledních X let jsem normální bednu neviděl. Když už ta bedna nevypdá příšerně, tak má pro změnu čelní dvířka a tlačítka shora. Z té dnešní hrůzy, nejméně strašná co jsem našel  je asi CM N400. A to má ten dementně vystouplý pruh s tlačítky a porty (po vložení DVD mechaniky dokonce schody), nesmyslné díry na stropě pro sbírání prachu, a zdroj bohužel dole (kde instalace oběma směry je naprd).

Citace
Graficke vystupy jen nazorne ukazuji, jak se rozmnozily konektory. Misto 1 druhu jsou hned 4 a kazdy s nejakym problemem.
No on j tu víáce méně jeden - Displayport jako VESA standard. HDMI je pro televize a technologicky pozadu a v PC nemá co dělat (možná tak jako alternativní  výstup). DSUB byl překonán DVI a společně nahrazeny DP protože narazily na své limity.

Citace
Osobne bych do Dellu nebo HP nesel. Sice konkretne Delly mam vyzkousene jako neskutecne drzaky, jenze jak pises nic se s tim pak neda delat. Co se mi nejvic libi na PC je to, ze si JA vyberu, jake dily chci a zaplatim a pripade poruchy menim jen 1 dil a ne cely stroj.
To je přesně důvod, proč jsem se zasekl někde mezi, a mám pocit, že cesta na obě strany vede do hajzlu. Viděl jsem HP a DELL stroje v náročném provozu (nejen Workstation ale i Desktopy). Ty mašiny jely několik let nonstop v prachu, korozi, polité chamikáliema (lidi jsou prasata :-) ), a prakticky všechny se odepisovaly na konci morální životnosti. Jednou se do této společnosti dostaly tyhle PC stavby na míru ze "kvalitních" (dle recenzí) consumer komponent (akvizice konkurence, kde stavbu vlastních PC pro firemni pouziti považovali za dobrý nápad). S těma byly neustale nějaké problémy, přestože to byl přese super kvalitní military matroš na hustý overclocking....

Kdyby ty Workstationy měly standardni komponenty, nebylo by co řešit. Ale platit po 3 letech tisícovku za náhradní ventilátor a nemoct si ani vybrat, to je fakt na hlavu...

balki

« Odpověď #7 kdy: 10. 03. 2017, 20:46:56 »
To mi hovorte, slusny pocitac, v ktorom ide prepajkovat vadny tranzistor na procesore a vystupom na riadkovu rychlotlaciaren cez hdlc protokol uz nezozeniete vobec. Dnes vam vnikne do bytu nejaky jouda, odnesie pocitac, ziadne poriadne zelezo, uz ani tie dve tony to nema. Na vsetkom setria.

Nox

« Odpověď #8 kdy: 10. 03. 2017, 20:47:33 »
Mam Sharkoon MicroATX MS 140. Kdyz uz nic, tak v pozici ve stole ma slusne pristupna tlacitka a konektory.
Jenze levne monitory maji dodnes VGA. Taky bych rad videl pouzivani jedineho typu konektoru.

« Odpověď #9 kdy: 10. 03. 2017, 21:52:53 »
Jak to řeším? Asi to nebude uplně to, co čekáš, ale já už několik let používám pouze notebooky (+ externí display, myš a klávesnici a repro). Je to mnohem pohodlnější, než se starat o desktop / stolní pc, vyměňovat komponenty, hrabat se v tom, starat se o kompatibilitu atp. Záleží možná na tom, k čemu počítač používáš, ikdyž vlastně když tak o tom přemýšlím, stejně nevím k čemu preferovat stolní pc oproti notebooku..

« Odpověď #10 kdy: 10. 03. 2017, 22:10:35 »
Jak to řeším? Asi to nebude uplně to, co čekáš, ale já už několik let používám pouze notebooky (+ externí display, myš a klávesnici a repro). Je to mnohem pohodlnější, než se starat o desktop / stolní pc, vyměňovat komponenty, hrabat se v tom, starat se o kompatibilitu atp. Záleží možná na tom, k čemu počítač používáš, ikdyž vlastně když tak o tom přemýšlím, stejně nevím k čemu preferovat stolní pc oproti notebooku..
Třeba k tichosti, výkonu, spolehlivosti, opravitelnosti, upgradovatelnosti nebo poměru cena/výkon?

« Odpověď #11 kdy: 10. 03. 2017, 22:14:59 »
K originálnímu příspěvku, co case Fractal Design, u PSU nejvyšší řady Seasonic a Corsair - nejsou to levné zdroje, ale chceš kvalitu a něco speciálního, tak musíš připlatit. Pro DP to hold chce dedikovanou GPU zvlášť když je potřebuješ/chceš ve vyšším počtu.

tomasfuk

« Odpověď #12 kdy: 10. 03. 2017, 22:21:39 »
ne

Ondro

« Odpověď #13 kdy: 10. 03. 2017, 22:40:23 »
Citace

Jak to řešíte vy?

Vobec to nieje take zle ako to tu popisujes. Skladam PC v podsate odjakziva(skoro 20 rokov) a s kvalitnym HW nebol problem. Chce to mat prehlad a venovat  tomu dost casu a mat vela skusenosti. Za tu dobu som videl kopu diletantov ale len velmi malo ludi, co sa v tom naozaj vyznali (5 prstov na jednej ruke je vela na ich spocitanie).
Citace
Normální skříň s prouděním zepředu dozadu a zdrojem nahoře...

Skrine nieje problem kupit, len je potrebne hladat v zaplave dizajnovo konstrucnych vystrelkov. Vzdy sa nieco najde. Osobne momentalne na kancelarske PC pouzivame  Fractal Design CORE 1100
https://www.alza.sk/fractal-design-core-1100-d1940092.htm?o=26

Citace
proč je standardem videovýstupu IGP v roce 2017 analogový DSUB, DVI-I a HDMI 1.4?
Lebo drviva vecsina monitorov,ktoru vlastni bezny pozivatel ma jedno z tychto rozhrani. Bohuzial DP je malo rozsirene v consumer sfere.
Dosky sme dlho pouzivali Intel. Vydrzali vela a kazivost minimalna. Bohuzial prestal ich vyrabat. Presli sme na Gigabyte a teraz asi presedlame k Asrocku(poslednu dobu sa mi zacal pacit), aj MSI sa zlepsil. Asusom sa vyhybame, unho clovek casto kupi macku vo vreci. Vie vyrobit kvalitnu dosku ale aj totalne odflaknut.
Aj tu plati, ze je potrebne sa vyznat. Je to ovela lepsie ako kedysi, hlavne pri lacnejsich doskach. Lacne dosky boli niekedy strasne(zle kondenzatory, BIOS s chybami, navrhy dosiek s chybami, problemy s chipsetmi). Dnes by som sa nebal pouzit ani najlacnejsiu.
Chces nieco do WS. Tak hladaj dosky Q chipsetom alebo lepsie vybavene s B alebo H chipsetom. Vyber je.
Do lepsieho pracovneho PC by som pouzil nieco taketo
http://www.asrock.com/mb/Intel/Q170M%20vPro+/index.asp
http://sk.gigabyte.com/products/page/mb/ga-q170m-mkrev_10/overview/

Citace
Totéž platí o zdrojích.
Neplati. Necitaj recenzie od Pavla Bocka su zavadzajuce. Recenzie ako take robi dobre ale vyber zdrojov a to ako pojal ich testovanie a prezentovanie, to cele kazi. Zbytocne testuje dookola lacne zdroje, kde je vopred jasne, ze to bude smejd, co tazko prejde jeho testami. Premrhava svoj potencial.
Aj tu plati, ze netreba kupovat ani najlacnejsie a ani najdrahsie veci. Najlacnejsie su smejd a najdrahsie su casto len pozlatene veci strednej triedy.
Dobry zdroj 300-400W je Seasonic SS-350ET-F3. Lepsi za tu cenu momentalne asi nekupis. Uz niekolko mesiacov ho(aj ine zdroje) ponukam P.Bockovi, ze mu ich zaplatim do recenzie a on sa stale vykruca a spekuluje. Kvalitnych zdrojov je na trhu vela. Casto su drahe ale daju sa kupit aj za rozumnu cenu. Bohuzial chce to mat skusenosti, lebo bez nich je to loteria.

Citace
Trh s hardware se v zadek obrací.
Nie neobracia, len dnes je to inom ako kedysi. Kedysi bolo ovela viacej problemov s PC a komponentami do nich.
Dnes je to o dost lepsie. Kvoli monopolu Intelu a integraci vsetkeho mozneho do CPU sa stal trh komponentov nudny. Vyrobcovia preto zacali svoje vyrobky odlisovat graficky a zbytocnymi vyvhytavkami navyse, lebo inac by to vsetko bolo na jedno kopyto.

Citace
Viděl jsem HP a DELL stroje v náročném provozu (nejen Workstation ale i Desktopy). Ty mašiny jely několik let nonstop v prachu, korozi, polité chamikáliema (lidi jsou prasata :-) ), a prakticky všechny se odepisovaly na konci morální životnosti. Jednou se do této společnosti dostaly tyhle PC stavby na míru ze "kvalitních" (dle recenzí) consumer komponent (akvizice konkurence, kde stavbu vlastních PC pro firemni pouziti považovali za dobrý nápad). S těma byly neustale nějaké problémy, přestože to byl přese super kvalitní military matroš na hustý overclocking....

Kdyby ty Workstationy měly standardni komponenty, nebylo by co řešit. Ale platit po 3 letech tisícovku za náhradní ventilátor a nemoct si ani vybrat, to je fakt na hlavu...
Znackove PC Dell a HP vydrzia vela, maju vyhody ale maju aj vela obmedzeni. Osobne sa im vyhybam z viacerych dovodov. Jeden z hlavnych su tebou spominane nestandardne komponenty a z toho plynuce komplikacie. Aj najlepsia zaruka od HP a Dellu sa nevyrovna servisu PC so standardnymi komponentami vo vlastnej rezii.
Dalsim problemom je osekany BIOS(mam pocit, ze ucelovo), citelne nizsi vykon oproti rovnakemu PC poskladanemu zo standardnych komponentov.

Staviame si na mieru PC a je to lepsie ako pouzivat znackove PC. Problemy s nimi mame minimalne. V pripade poruchy je servis rychly a lacny. Che to len vediet co a  ako poskladat.
PC u nas "zomieraju" na starobu alebo vynou elektrickej rozvodnej siete a zasahov na nej.

« Odpověď #14 kdy: 10. 03. 2017, 23:14:10 »
Třeba k tichosti, výkonu, spolehlivosti, opravitelnosti, upgradovatelnosti nebo poměru cena/výkon?
S těmito věcmi já nějak problém nemám. Tichý notebook je, když ho nějak zrovna nějak nezatěžuju, ani ho neslyším. Se spolehlivostí jsem nikdy problémy neměl, což bude možná tím, že kupuju kvalitní stroje, nebo sem měl možná jenom štěstí.. dlouho jsem měl Sony Vaio (odkoupil jsem od zaměstnavatele) od 2012 jsem měl Thinkpad T420 i5 (koupil jsem v alze), minulý rok jsem přesedlal na HP Elitebook 8470w i7 (odkoupil levně od jiného zaměstnavatele). Mám i další notebooky, samé repasované thinkpady a zatím nikdy s ničím žádná porucha. Thinkpady mám moc rád. Upgradování nějak nepotřebuju, tak maximálně RAM nebo přidat disk, což je brnkačka. Výkon mi vždy stačil, hry nehraju mno. Poměr cena výkon možná no, každopádně to sr*ní se stolními pc mi fakt nechybí. Člověk musí být pomalu expert na HW, ale i tak mu to může pořádně zavařit nekompatiblita různých komponent, různý sekání a nestabilita, to už ani nevím co je (a ani nechci). Já potřebuji pracovat a né se hrabat v kompu. Ale i kdybych chtěl hrát hry, tak bych si asi koupil nějaký herní pc, sám bych si ho nestavěl. Fakt tím už nechci trávit čas.. Navíc u notebooku s externím monitorem má člověk výhodu, že má vlastně 2 displeje :) V případě potřeby ho můžu vzít s sebou do batohu a všechno mám při sobě. Je to prostě mnohem pohodlnější IMHO.