Ja mam na svojom PC i NTB v praci admin prava. Ziskal som to tak, ze ked som mal problemy s instalaciami a updatmi specifickych vyvojovych nastrojov vzdy som to eskaloval a admini to neboli schopni nikdy samostatne vyriesit. Tak chodili ku mne jak na klavir. Nakoniec mi dali na mojich PC admina. Odvtedy maju so mnou pokoj a ja s nimi. A myslim, ze to tak je spravne. Samozrejme na firemnom NTB by som si nedovolil instalovat nejake blbosti, ktore nie su nutne k praci, alebo pripojeny cez VPN behat po nejakych strankach, ktore su z principu zakazane, alebo pozerat online filmy na nedovolenych strankach.
Vsetko je o dohode a vzajomnej dovere. Na co by ma mala firma terorizovat ked som pre nich uzitocny a nechcu, aby som odisiel. Na druhej strane nebudem porusoval pravidla, ked tam este chcem pracovat. Ale myslim si ze browsovat na firemnom NTB vo volnom case tu na root, alebo na nejake ine technicke forum, alebo si precitat noviny nie je ziadne hrube porusenie.
Na prvy pohlad by sa zdalo, ze OP je nizsom poste, ked ma defaultne taketo drasticke obmedzenia. Na druhej strane - ked po nom chcu, aby bol k dispozicii aj na dovolenke - je pre firmu zrejme dolezity. Takze zrejme sa len boji zacat riesit toto so sefom a hlada sposob jak to obist. Lenze toto je najhorsi sposob - akonahle totiz security nieco zisti vyrobi z kazdeho maleho problemu bublinu.
Neobchadzat bezpecnost, ale problem eskalovat a riesit s nadriadenymi. Ked firma chce aby niekto tahal firemny notebook na dovolenku musi zaistit aby ho mohol pouzivat v ramci slusnych pravidiel aj privatne.