Jak spustit Linux (Ubuntu?) na typickém korporátním PC?

drobaxis

Re:Jak spustit Linux (Ubuntu?) na typickém korporátním PC?
« Odpověď #45 kdy: 27. 01. 2017, 23:23:21 »
Korporace ma sva pravidla a IT politiku.

Ty se tu ptas, jak to obejit a jsi k tomu jeste arogantni.
Pokud by se ti to technicky povedlo, je to o vyhazov.

Pokud ses tak mega dulezitej ze musis mit na sjezdovce notebook, tak nejmensi zlo je vzit si vedle pracovniho i nejaky EeeBook za 5 000 na net a filmy.

Me teda arograntni neprijde, jenom odpalkovava nesmyslne pripominky, to zaprve, a zadruhe, co ma byt na tom, ze se tu pta, jak to obejit? To je snad nezakonne obejit korporatni pravidla, nebo co?

Navic 90% lidi tady korporace nema rado, o to vic je to co rikas ponekud mimo misu na mistnim foru.

Nejsem v naší firmě ajťák. Nesmíme ani nabít telefon na počítači. Jinak vyhazov. Prostě to nejde, ani ajťáci mi neudělaj vyjímku. Co dodat, chodím do práce s nabitým telefonem. :)
Jediná správná cesta je se domluvit se zaměstnavatelem. Vůbec nechápu, proč pracovní pomůcky v výkonu práce v zaměstnání jsou potřeba na dovolené. Dovolená je doba odpočinku od zaměstnání!!!!!!
Jinak se dá obejít cokoliv, pokud je k tomu fyzický přístup. Zvážil bych jestli mi to za to riziko stojí.

Korporátní Frajer

« Odpověď #46 kdy: 27. 01. 2017, 23:39:32 »

Pokud ses tak mega dulezitej ze musis mit na sjezdovce notebook, tak nejmensi zlo je vzit si vedle pracovniho i nejaky EeeBook za 5 000 na net a filmy.

Me teda arograntni neprijde, jenom odpalkovava nesmyslne pripominky, to zaprve, a zadruhe, co ma byt na tom, ze se tu pta, jak to obejit? To je snad nezakonne obejit korporatni pravidla, nebo co?

Navic 90% lidi tady korporace nema rado, o to vic je to co rikas ponekud mimo misu na mistnim foru.

Nejsem v naší firmě ajťák. Nesmíme ani nabít telefon na počítači. Jinak vyhazov. Prostě to nejde, ani ajťáci mi neudělaj vyjímku. Co dodat, chodím do práce s nabitým telefonem. :)
Jediná správná cesta je se domluvit se zaměstnavatelem. Vůbec nechápu, proč pracovní pomůcky v výkonu práce v zaměstnání jsou potřeba na dovolené. Dovolená je doba odpočinku od zaměstnání!!!!!!
Jinak se dá obejít cokoliv, pokud je k tomu fyzický přístup. Zvážil bych jestli mi to za to riziko stojí.

A jakou se jedná korporaci? OKIN? Tieto?

Mirek

« Odpověď #47 kdy: 28. 01. 2017, 11:25:59 »
Pravda, neprocházel sem to dost pozorně, píší tam.
Citace
Note

VirtualBox needs several kernel drivers installed and needs to start several services: if the drivers and services are not already installed you’ll need administrator rights to run Portable-VirtualBox.
V tom případě postrádám pointu takovéhoto portable produktu.

To řešení postavené na coLinuxu (Portable Ubuntu Remix) taky nepojede, je to jen pro 32-bit hostitele a podle info na webu coLinuxu to rovněž chce admina kvůli instalaci nějakých driverů.

Řešení postavená na QEMU by mohla jít, objevují se ale zase stesky na výkonnost
http://www.gleescape.com/posts/541

Díky moc. Prověřím, vyzkouším.

Mirek

« Odpověď #48 kdy: 28. 01. 2017, 11:30:29 »

Koukám, že arogance není cizí ani tobě. Hledám řešení technického problému. Mám už za sebou dost zim, zaměstnání a různých jiných smluvních vztahů, abych posoudil ten zbytek. A vzhledem k tomu, že sem rozhodně nebudu psát detaily o této stránce problému, je opravdu bezpředmětné se o něm bavi, varovat před vyhazovem, osočovat mně že "jsem mega důležitej" - a to vše bez znalosti jediného detailu a nebo důvodu toho, proč s sebou pracovní notebook musím mít. A jestli na podobné komentáře reaguji trochu ostřeji? Ano, je to možné. Ale opravdu jsou naprosto k ničemu a jde o ztrátu času jejich pisatelů. A já už na takové komentáře tady nebudu reagovat.

Mirek

« Odpověď #49 kdy: 28. 01. 2017, 11:31:29 »
A co použít cygwin. Musí to být ubuntu?

Ne, Ubuntu to být nemusí. Ale i Cygwin se musí instalovat, nebo ne? Kouknu na to.

Mirek

« Odpověď #50 kdy: 28. 01. 2017, 11:34:28 »
Zrovna tohle jsem nedávno udělal. Nabootval jsem si z korporátního notebooku do Linuxu přes ext. HDD. A bývalo by mi to bylo prošlo, kdybych se nepřipojil do korporátní sítě. Koneckonců, nemyslel jsem si, že by se tím něco porušovalo, využívám notebook jen jako "železo" a nabootuju si svuj OS.

Přišel mi email, že mám vysvětlit, proč se můj počítač hlásí v DHCP tabulce jako Debian ;D Mám na krku vážné porušení Policy, které může být vyhodnoceno prý i jako bezpečnostní incident :D
Tomu se vůbec nedivím. Já nebudu do Linuxu bootovat v korporátní síti, ani se do ní nijak připojovat.

Každopádně, ty když nemáš přístup do biosu (já jo), tak si buďto vyndej baterku čímž se heslo restartuje, nebo prostě výtáhni z noťasu disk a dej tam svůj. Ale ne nutně ti půjde nabootvat, záleží na tom, co používáš za bootrecord, Debian tam dal výchozí jakýsi EFI a to vyžadovalo speciální volbu v BIOSu.
To rozhodně není dobrá rada. Tady už by šlo o přímé porušení IT policy - NTB má pečeť, a heslo BIOS se čas od času kontroluje.

anonym

« Odpověď #51 kdy: 28. 01. 2017, 11:42:56 »
A co je to teda za korporaci? Řekni ostatním, kam nemají chodit. V OKINu jsem slysel, ze musi davat mobily do skrinek. V Tietu maji pichacky a kamery.

Rekni jen jmeno, vsak se prece nic nedeje.

drobaxis

« Odpověď #53 kdy: 28. 01. 2017, 12:30:50 »
vytvor si na USB kluci
- bud portable VM s Linuxom
http://www.howtogeek.com/188142/use-portable-virtualbox-to-take-virtual-machines-with-you-everywhere/
http://willhaley.com/blog/simple-portable-linux-qemu-vm-usb/

- alebo ak potrebujes iba linux. utility bez GUI tak MinGW+MSYS alebo Cygwin
http://blog.golovin.in/portable-mingw-and-msys/
https://github.com/search?q=cygwin-portable&type=Repositories&ref=searchresults
Nerad bych troloval, ale to bude k ničemu. Protože pokud má omezenou síť, tak se daleko nedostane. S virtualizací se možná dostane k přehrání filmu. Na to stačí třeba vlc. Ale pokud neobejde síť tak si nezabrouzdá. Pak tu máme vpn / tor Samozřejmě na tom ho dostanou, protože to nezůstane skryto.

mikrom

« Odpověď #54 kdy: 28. 01. 2017, 13:32:45 »
Nerad bych troloval, ale to bude k ničemu. Protože pokud má omezenou síť, tak se daleko nedostane. S virtualizací se možná dostane k přehrání filmu. Na to stačí třeba vlc. Ale pokud neobejde síť tak si nezabrouzdá. Pak tu máme vpn / tor Samozřejmě na tom ho dostanou, protože to nezůstane skryto.
to je pravda

Jose D

• 886
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 28. 01. 2017, 13:46:53 »
Nejsem v naší firmě ajťák. Nesmíme ani nabít telefon na počítači. Jinak vyhazovjí.
prosímtě hoď sem to jméno firmy. Tam se fakt nechci dostat.

Jose D

• 886
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 28. 01. 2017, 13:50:08 »
Přišel mi email, že mám vysvětlit, proč se můj počítač hlásí v DHCP tabulce jako Debian ;D Mám na krku vážné porušení Policy, které může být vyhodnoceno prý i jako bezpečnostní incident :D
nu a tady je ten rozdíl mezi technickým a netechnickým řešením problému. Pokud to je pokrytý i z druhý strany, tak tvůj nadřízenej řekne že to potřebuješ pro svoji práci, a protože v korporátu má pravdu ten kdo přináší prachy, tak bezpečák přidá výjimku a bude klid..

mikrom

« Odpověď #57 kdy: 28. 01. 2017, 14:29:46 »
Ja mam na  svojom PC i NTB v praci admin prava. Ziskal som to tak, ze ked som mal problemy s instalaciami a updatmi specifickych vyvojovych nastrojov vzdy som to eskaloval a admini to neboli schopni nikdy samostatne vyriesit.  Tak chodili ku mne jak na klavir. Nakoniec mi dali na mojich PC admina. Odvtedy maju so mnou pokoj a ja s nimi. A myslim, ze to tak je spravne. Samozrejme na firemnom NTB by som si nedovolil instalovat nejake blbosti, ktore nie su nutne k praci, alebo pripojeny cez VPN behat po nejakych strankach, ktore su z principu zakazane, alebo pozerat online filmy na nedovolenych strankach.
Vsetko je o dohode a vzajomnej dovere. Na co by ma mala firma terorizovat ked som pre nich uzitocny a nechcu, aby som odisiel. Na druhej strane nebudem porusoval pravidla, ked tam este chcem pracovat. Ale myslim si ze browsovat na firemnom NTB vo volnom case tu na root, alebo na nejake ine technicke forum, alebo si precitat noviny nie je ziadne hrube porusenie.
Na prvy pohlad by sa zdalo, ze OP je nizsom poste, ked ma defaultne taketo drasticke obmedzenia. Na druhej strane - ked po nom chcu, aby bol k dispozicii aj na dovolenke - je pre firmu zrejme dolezity. Takze zrejme sa len boji zacat riesit toto so sefom a hlada sposob jak to obist. Lenze toto je najhorsi sposob - akonahle totiz security nieco zisti vyrobi z kazdeho maleho problemu bublinu. 
Neobchadzat bezpecnost, ale problem eskalovat  a riesit s nadriadenymi. Ked firma chce aby niekto tahal firemny notebook na dovolenku musi zaistit aby ho mohol pouzivat v ramci slusnych pravidiel aj privatne.

« Odpověď #58 kdy: 28. 01. 2017, 14:50:33 »
Za ta omezení může většinou pár naprosto nezodpovědných jedinců, co si myslí, že můžou všechno - že je za ně někdo zodpovědný, to je nezajímá. Ta politika a pravidla tam nejsou proto, aby si IT něco dokázali, ale aby to udrželi v chodu - těžko by to někdo udržoval zabezpečené, když by jim v tom každý druhý dělal bordel.

mikrom

« Odpověď #59 kdy: 28. 01. 2017, 15:14:45 »
Za ta omezení může většinou pár naprosto nezodpovědných jedinců, co si myslí, že můžou všechno - že je za ně někdo zodpovědný, to je nezajímá. Ta politika a pravidla tam nejsou proto, aby si IT něco dokázali, ale aby to udrželi v chodu - těžko by to někdo udržoval zabezpečené, když by jim v tom každý druhý dělal bordel.
S tym suhlasim, ale ked od niekoho chcu vynimku, je v ich moci mu tiez udelit vynimku. To neni pre admina nic pracne, niekomu pridat prava - i ked napriklad na dobu urcitu a potom ich znova odobrat.