otazka o nahradeni systemov par xeonmi a linuxom je typicky studentska nastuduj si nieco o architekture HW...
druha vec je, ze v sucasnosti (prirodzene s vynimkami) je mozne spustu mainframov nahradit 'off-the-shelf' zelezom, na ktorom pobezi esx s vhodne nakonfigurovanymi clustermi.
Ty taky toho o mainframech moc nevis. Jednak x86 hw je nejhorsi HW na trhu co se tyce spolehlivosti. Vsechno ostatni - POWER, SPARC je kvalitneji vyrobeno. POWER CPU treba delaji selfcheck po kazde instrukci, v pripade ze to selze tak operaci zopakuji, pokud to selze tak umi poslat praci jinemu procesoru - bez vlivu na aplikaci. Pak je tu otazka softwaru co na Z bezi IMS a DB2/z ktere jsou velmi vyrazne lepsi nez Oracle. Proc nikdo oracle na mainframech nepouziva prestoze pro ne existuje? Ze stovek zakazniku s mainframy co znam tam behaji oracle jen 2. U Oraclu nemuzes garantovat takovou dostupnost co maji tyhle softy ani nahodou. Znam instalace DB2 co maji asi 22 let uptime behem kterych zmenily asi 6 krat major verzi DB2 a asi 5x HW. To neni oracle co neumi ani nektere patche nainstalovat bez zastaveni clusteru o major upgradech ani nemluve. To neni oracle RAC ktery kdyz uzel vypadne udela pres minutu vypadek nez si sesynchronizuje znova zamky pricemz aplikace stoji. Tenhleten paskvil ma delat pet devitek? Pak tu mame vlastni operacni system zOS, ktery ma workload a security featury ktery zadny jiny OS nema a bankovni sektor zejmena ty jeho security features velmi rad vyuziva. Taky maji Ztka hardwarovou kompresi, ta je taky velmi oblibena. Pak tu mame z/VM hypervisora, ktery se bezne pouziva s overcommit ratio 20:1. Umi VMware menit u bezicich virtualnich stroju procesory a pamet? Ten desktopovej vmware co mam na ntb to neumi. Umi VMware delat virtualni stroj ve virtualnim stroji bez vlivu na vykon? Tenhle seznam muze mit stovky polozek. Kdybych si udelal prezentaci na toto tema tak budu potrebovat nekolik dni abych to vzal dukladne. Oni veci nejsou takove jak vypadaji - slunce taky vypada jako tecka a veskutecnosti je vetsi nez zeme.
nechaj si mainframy ako konicek.No nejlevnejsi Zetko stoji $100k bez software. Navrhni mu jak si na to ma vydelat. Moh by treba zkusit delat to PHP... po tom je poptavka
mozno sa vratia do mody, ale s ohladom na cenu skor nie.No rozhodovat bychom se meli predevsim podle dostupnych faktu. Rika se tomu prace s informacemi a ne podle toho co si myslime ze je pravda.
ibm annual report - mainframy narust 2007-2008 12.5%, 2005-2006 7.8% narust. Rozhodne to nechcipa. Vzhledem k tomu ze nove mainframy jsou levnejsi nez ty stare, tak to znamena ze se jich prodava vice, ne mene.
je to taky zacarovany kruh - drahe hracky, ktore ovlada par ludi, ktori su drahi a tak este navysuju cenu zeleza. Tech lidi je malo, jsou dobre placeni. Vas zaver je ze je to nejhorsi mozne zamestnani. Clovece vy nedelejte nikdy do managementu, s timhle myslenim zlikvidujete jakykoliv projekt.
vrabce cvirikali, ze v prazskej dhl bezi server uz nejakych 13-14 rokov a nikto nan nechce siahat, pretoze povodny admin je na pravde bozej a prilis dokumentacie po sebe nezanechal.To je jeste relativne mlady stroj, znam i stroje co byli pres 20 let v produkci a za tu dobu se investice do nich mnohonasobne vratila. Vzdyt nemeli bychom prave takove stroje chtit, co bezi roky bez vetsich zasahu? Mne unika proc se jich zbavovat. Koupi se novy HW a preklopi se do nej workload, to jde udelat bez vypadku pokud to neni hodne stary HW. V tomto pripade se musi migrovat nekolikrat.
Ja tedy mel doma jeden midrange System I server za $40k 1992 - 2010 koupeny za jedny z prvnich penez co jsem v IT vydelal. Vsichni mi taky rikali at si ho nekupuju, ale za tu dobu se mi zaplatil nekolikanasobne. Pomalejsi CPU zase tak pri vyvoji nevadilo, kdyz se do nej dodala RAMka tak behal slusne. Cekal jsem kdy zdechne a dal 18 let bez poruchy HW a bez nutnosti reinstalace SW. Znam AS/400 co se vyrazovali po 15 letech a byly porad funkcni.
Nema cenu aby se lidi co v tom nikdy nedelali bavili o mf. Tady mate vysledek diskuze techto 'expertu' , ktery se neustale opakuje v mediich uz pres 25 let.
1. nikdo to nepouziva
2. je to drahe
3. neni to perspektivni
4. budoucnost je v x86