pracovni shrnuti z dosavadnich prispevku:
mocny shell, spojovani rourami, scriptovani obecne
raw socket - proc, jak a k cemu to pouziju ?
----
2) file interpreter na zacatku skriptu (#!) - tim specialnim oznacenim na zacatku se urcue ktery shell se k vykonani skriptu pouzije ?
3) mount a jeho -o loop, pripadne jednoducha podpora jakychkoliv FS (a muzem pokracovat az po fuse) - slo by uvest priklady jak se pouziva, nejlepe na konkretnich modelovych situacich, konkretnich prikladech ?
----
Co treba takova malickost, ze ke skrolovani v okne koleckem mysi staci dat kurzor nad to okno? - asi nevim presne o co jde a v cem je vyhoda oproti win, holt jsem nejak zvykly z win a ani mi neprijde ze to jde i jinak a asi lepe, holt nepouzivam
----
Dale si muzu u okna nastavit, ze ma porad plavat na povrchu a tak muzu ty poznamky delat i pomoci select & paste - asi nevim presne o co jde a v cem je vyhoda oproti win, holt jsem nejak zvykly z win a ani mi neprijde ze to jde i jinak a asi lepe, holt nepouzivam
----
Všechno je soubor. Zálohovat flash disk? dd if=/dev/sdc of=zaloha - a co kdyz usb flash neni sdc, jak zjistim ze usb je prave sdX, jina zarizeni (a jejich pripadne partisny) maji jaka oznaceni ?
----
Rolování nad lištou programu zaroluje okno do lišty.- asi nevim presne o co jde a v cem je vyhoda oproti win, holt jsem nejak zvykly z win a ani mi neprijde ze to jde i jinak a asi lepe, holt nepouzivam
Když jednou za pět let přeinstalovávám systém na nový, /home připojený na vlastním oddílu se mi zachová - pri zachovani /home na vlastnim oddilu pri preinstalaci OS ale musim nejak nove instalovanemu systemu rict kde je /home, jak ?
----
Schránka pod kolečkem myši - ok uzitecne
----
přístup na síťové složky přes drtivou většinu protokolů bez nutnosti instalace aplikací třetích stran.
SAMBA, WindowsShare, WebDAV, SCP, SSH, FTP, etc a to přímo v defaultních file manažerech - ok uzitecne
----
4K mám (28") a většina aplikací si s tím - na 28"vsechno ujde, mne zajima opravdu hiDPI cili treba 4K na 15"
----
Návody na konfiguraci linuxových aplikací se dělají zveřejněním konfiguračního souboru s komentáři. - velmi uzitecne, v tomhle win se zapisy do registru a ruzne do adresaru \Program Files \Program Files (x86), \ProgramData, Documents and Settings\User\Appdata\Local (Roaming) a jinam je to nekdy tezke zjistit kam si konkretni program vsude zapisuje a kde hledat pripadny konfigurak
----
2) Funkční souborový systém, který neodmítne smazat soubor jen proto, že ho má někdo otevřený - ok uzitecne
3) Skvělý systém instalaci, aktualizací, - centralizovany system aktualizaci je urcite velmi pohodlny, apt-get update(upgrade), apt-get install, tohle je holt realita ze win aplikace nemaji centralni repozitar (treba nejaky Microsoft store kam by to autori zadarmo davali a bylo tam temer vsechno)
----