NAS s Linuxem pro domácí použití

jeniceek

Re:NAS s Linuxem pro domácí použití
« Odpověď #15 kdy: 10. 01. 2017, 18:38:36 »
MD1000 je na doma už asi trochu overkill :-D
TPM mě děsí z pohledu množství bugů, které se objevují, AES-NI je nice to have, ale v rychlostech gigabitové sítě to myslím zvládne i ten Celeron.
Utvrzujete mě v tom, že do hranice cca 10k je to HP gen8 bezkonkurenční.
Trochu mě nahlodala ta deska od ASRocku, ale když k tomu pořídím kvalitní zdroj, kvalitní krabici a RAM, dostávám se na dvojnásobek ceny.

« Odpověď #16 kdy: 10. 01. 2017, 18:48:09 »
Záleží, zda-li potřebuješ tolik konektorů pro disky.
Když už, tak bych šel do osmijádrový varianty:
http://www.vmshop.cz/MBD-A1SAM-2750F-O/a1sam-2758f-o-atx-avoton#ok
Nestojí o moc víc...
Samozřejmě je víc edic a modelů s osmijádrem, takže určitě něco bude mít i víc portů.

Lol Phirae

« Odpověď #17 kdy: 10. 01. 2017, 18:53:02 »
11 543 Kč za desku? Na domácí NAS? To je asi nějakej blbej vtip, néééé?  :o :o :o

nas

« Odpověď #18 kdy: 10. 01. 2017, 19:01:48 »
Ale on prece nechtel lepsi parametry, on napsal za ty prachy. Opravdu sestavu s Asrockem posklada za cenu Microserveru?

S tim porovnani si zacal ale ty.
Hned na zacatku jsem mu napsal ze v cenne toho mikroserveru neposklada nic lepsiho.

C2550D4I jsem zminil jen jako sve reseni a volil jsem ji prave proto ze pocitam s vice disky (nyni jich mam uz 5) + samozrejme ECC RAM, podpora AES-NI, IPMI atd.
Cenove je to samozrejme jinde.

nas

« Odpověď #19 kdy: 10. 01. 2017, 19:07:53 »
C2550D4I ma IPMI bez omezeni (lze na dalku vypnout i zapnout, pristup pres web i ssh), take ma 2 sitovky (+treti pro IPMI)... jinak to IPMI je resene dedikovanym ARM kde bezi GNU/Linux takze celkem open ;)

Zde jen dodam poznamku z praxe, deska ma sice tri konektory RJ-45 (1 dedikovany pro IPMI), ale jen dve Gbit sitovky. IPMI jede pres jednu ze sitovek (dle konfigurace).

Ovsem levny servery to maji (minimalne mely) reseny stejnym zpusobem.

nas

« Odpověď #20 kdy: 10. 01. 2017, 19:15:07 »
Když už, tak bych šel do osmijádrový varianty

Blbost, pokud na tom nechce delat virtualizaci s dalsimi sluzbami krom sdileni souboru po siti, tak by stacili i 2 jadra avotonu s rezervou.
Zkousel jsem simulovat 1 jadro a 1GB RAM a na prenosu po siti pres sambu se to neprojevilo (RAID5 pres mdadm, sifrovany partition).
Prakticky se mi ten 4-jadrovy Avoton v tom flaka, nebyl cas na vetsi hratky.

« Odpověď #21 kdy: 10. 01. 2017, 19:16:56 »
Tak já bych třeba, když už bych měl NAS a ECC, to postavil na ZFS a jestli cche šifrovat, tak se CPU výkon docela hodí.

nas

« Odpověď #22 kdy: 10. 01. 2017, 19:17:33 »
jelikož se mi rozrůstá množství dat, které potřebuju bezpečně skladovat,

Jen jeste dodam, ze odsypat data na NAS neni "bezpecne skladovat". Pokud je nemas fyzicky alespon na 2 mistech (zarizenich) tak se o zadne bezpecnosti neda mluvit.

nas

« Odpověď #23 kdy: 10. 01. 2017, 19:23:18 »
Tak já bych třeba, když už bych měl NAS a ECC, to postavil na ZFS a jestli cche šifrovat, tak se CPU výkon docela hodí.

To by jeste musel koupit UPSku s cistym sinusovym vystupem ;)
CPU vykon i v tom 2-jadrovym celeronu bez podpory AES-NI bude dostatecny na Gbit sit.
Pokud jde o 4 vs 8 jader u toho Avotonu tak je to bezpredmetny, protoze ten podporuje AES-NI a nema problem pri sifrovani a praci s daty nad SW raidem (prakticky to nepostrehnes na vytizeni CPU a storage).

nobody(ten pravej)

« Odpověď #24 kdy: 10. 01. 2017, 23:32:38 »
Ale on prece nechtel lepsi parametry, on napsal za ty prachy. Opravdu sestavu s Asrockem posklada za cenu Microserveru?
a co nechapes na? :)
[...] kazdopadne jak sem psal pro potreby NASu je to jedno a tazatel chce cenu kolem Gen8 takze i bez AES a SAS...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #25 kdy: 10. 01. 2017, 23:41:12 »
Za +- 100Ecek se da [...] bude stat taky +- 100Ecek [...] da vrazit pokud mi skleroza slouzi i xeon [...] dvoumodulovou konfiguraci [...]
takze kdyz zdvojnasobis cenu uz to i neco umi jo? ;) BTW:C2550D4I ma 4x DDR3 slot... jo a
[...] pocitas do te ceny i dozivotni licenci iLO? [...]

j

« Odpověď #26 kdy: 11. 01. 2017, 10:15:39 »
11 543 Kč za desku? Na domácí NAS? To je asi nějakej blbej vtip, néééé?  :o :o :o
Tak hlavne se to vyplati  ... protoze kdyz si koupis 2portovej SAS a k nemu dva kabely, tak mas 8 sata portu + vetsinou 4 na kazdy (skoro) desce sou urcite, a poridis to kdyz se budes malo snazit za 1/2.

takze kdyz zdvojnasobis cenu uz to i neco umi jo? ;) BTW:C2550D4I ma 4x DDR3 slot... jo a
Jinak receno, seres si do vlastni huby, protoze kdyz zdvojnasobim cenu, tak sem na cene tvy desky, ktera neumi nic, a jeste k ni porad musim dokoupit vsechno kolem.

jeniceek

« Odpověď #27 kdy: 11. 01. 2017, 10:48:40 »
Ještě bych chtěl zmínit že ideální průměrná spotřeba by byla do 50W - čím méně, tím lépe, cenově i s disky mám limit 15k - dávat za NAS víc jsou asi vyhozené prachy.

Dat mám v současné době 600 GB, nad 2 TB se asi v dohledné době (rozumějte po dobu životnosti těch komponent) nedostanu.

Vzdálená správa v podobě iLo, IPMI apod. není podmínkou, mám fyzický přístup.

Nemáte někdo zkušenost s instalací normálního distra (Debian, CentOS, Alpine) na ty krabičky od Synology?
Mohla by to být zajímavá alternativa.

nas

« Odpověď #28 kdy: 11. 01. 2017, 10:57:27 »
Nic neres, kup ten mikroserver od HP, k nemu 3x WD RED nebo Seagate IronWolf disky (2 do zrcadla, treti na offline zalohu do supliku / nebo jako spare disk do pole) dle pozadovane kapacity, nainstaluj a nakonfiguruj distribuci.
Vlezes se tam i s postovnym.

PCnity

• 706
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 11. 01. 2017, 13:15:22 »
Odporucam Microserver Gen8, sam ho mam doma ako router/nas/etc.
4x 8 TB Seagate NAS disky, 16 GB ECC RAM a mam tam povodnu G1610T... Myslel som si, ze CPU bude prva vec ktoru vymenim, ale netreba.

Bootujem z USB kluca, plne FDE (ak je nutny reboot, heslo davam cez iLO), nad tym je btrfs v raid1. Ak nebezi prave scrub, bezproblemov satturuje gigabitovy interface.

Aj hot swap funguje bez problemov v AHCI rezime
Aj 32 GB RAM by mal zozrat, ale len so single alebo dual rank modulmi... Quad Rank zozerie len 1 modul.

Mam ho v malom nastennom racku a je podstatne tichsi ako PoE Switch nad nim. Samotny Microserver nepocut vobec. Ak budem casom potrebovat viac diskov, pridam radic a dam nad neho este externy enclosure.

Pri tej cene si neviem predstavit lepsiu volbu.