NAS s Linuxem pro domácí použití

jeniceek

NAS s Linuxem pro domácí použití
« kdy: 10. 01. 2017, 11:47:49 »
Ahoj, jelikož se mi rozrůstá množství dat, které potřebuju bezpečně skladovat, chtěl bych poradit s výběrem hardwaru pro NAS.
Předem bych chtěl upozornit, že jsem těžce paranoidní - z toho vyplývá potřeba šifrovat. Nevěřím výrobkům firem Synology, QNAP, D-Link a jejich integrovaným řešením NAS storage, navíc než ARM by byl lepší x86.

Můj favorit je HP Microserver Gen8 (https://www.czc.cz/hp-proliant-microserver-gen8/178501/produkt) a chci se zeptat, jestli je za ty prachy možné koupit/poskládat něco lepšího.
V současném stavu mám jako NAS vyřazený netbook s Atomem a 500GB disk, takže neplánuju žádné komponenty recyklovat.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:NAS s Linuxem pro domácí použití
« Odpověď #1 kdy: 10. 01. 2017, 12:07:09 »
Zkuste hrabnout do minulych diskusi. Tohle tema se tu resi aspon jednou kazde tri mesice a uz toho bylo receno dost. V jedne z poslednich diskusi byla i nejaka doporuceni ohledne HW (tusim ten Proliant a i nejaka Moba, co malo zerou (tusim Asrock).

nas

« Odpověď #2 kdy: 10. 01. 2017, 13:01:39 »
Předem bych chtěl upozornit, že jsem těžce paranoidní - z toho vyplývá potřeba šifrovat. Nevěřím výrobkům firem Synology, QNAP, D-Link a jejich integrovaným řešením NAS storage, navíc než ARM by byl lepší x86.

Maji i modely s x86, "OS" jsou zalozeny na linuxu.
Tez jim neverim, obvzlast jde-li o sifrovani/bezpecnost, tak jsem si domaci NAS poskladal sam (staci me opravdu jen jako sitove uloziste).

Můj favorit je HP Microserver Gen8 (https://www.czc.cz/hp-proliant-microserver-gen8/178501/produkt) a chci se zeptat, jestli je za ty prachy možné koupit/poskládat něco lepšího.

Pokud chces ECC RAM a 4 SATA konektory na disky a vyuzijes i 2 sitovky tak si, i bez prochazeni co je na trhu, myslim ze ne. Takze ten microserver muzes bez problemu pouzit a vlakno ponechat diskuzi o lopatach.

Sam jsem chtel vice pozic pro disky a ECC RAM, takze jsem vybiral mezi serverovymi deskami AsRock a Supermicro. Nakonec jsem vzal AsRock C2550D4I a umistil to do pekne male hlinikove skrinky Lian-Li, kde je celkem 7 pozic na 3,5" disky a 1 pozice na 2,5".

j

« Odpověď #3 kdy: 10. 01. 2017, 13:42:37 »

Za ty prachy nic lepsiho nepostavis, a kdyz si pockas na kazdorocni akci (prevazne v prubehu letnich prazdnin) tak se da poridit i pod hranici 5k.

daemon

« Odpověď #4 kdy: 10. 01. 2017, 13:58:18 »

Za ty prachy nic lepsiho nepostavis, a kdyz si pockas na kazdorocni akci (prevazne v prubehu letnich prazdnin) tak se da poridit i pod hranici 5k.

Asi tak. Ten Asrock C2550D4I stojí kolem 9kKc a budes mit jenom desku bez RAM a skrinky. Pokud bys netrval na Linuxu, zvaž FreeNAS nebo NAS4free.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #5 kdy: 10. 01. 2017, 15:13:46 »
Asi tak. Ten Asrock C2550D4I stojí kolem 9kKc a budes mit jenom desku bez RAM a skrinky. [...]

u jen NASu je to asi jedno (az na ten AES), ale obecne tve "srovanani" pokulhava na parametrech ;)
HP Gen8:     4xSATA, CPU 2 jadra BEZ AES (TDP 35W), max 32GB RAM, TPM modul za ~1300Kc
C2550D4I: 12xSATA, CPU 4 jadra      S AES (TDP 14W), max 64GB RAM, TPM modul za  ~240Kc

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 10. 01. 2017, 15:27:03 »
ale obecne tve "srovanani" pokulhava na parametrech ;)

Jistě. A zdroj najdeme na smetišti a desku s disky zavěsíme na zeď lepicí páskou.

P.S. Co bych kua asi tak dělal s TPM modulem?  ::)

j

« Odpověď #7 kdy: 10. 01. 2017, 15:40:34 »
Asi tak. Ten Asrock C2550D4I stojí kolem 9kKc a budes mit jenom desku bez RAM a skrinky. [...]

u jen NASu je to asi jedno (az na ten AES), ale obecne tve "srovanani" pokulhava na parametrech ;)
HP Gen8:     4xSATA, CPU 2 jadra BEZ AES (TDP 35W), max 32GB RAM, TPM modul za ~1300Kc
C2550D4I: 12xSATA, CPU 4 jadra      S AES (TDP 14W), max 64GB RAM, TPM modul za  ~240Kc

Mno ... kdyz uz srovnavas, tak to HPCko NEMA 4x sata, ale 1x minisas + 1x sata. To HPcko ma HW RAID. Pravda, pokud bys chtel R5, tak to prodavaj jako priplatkovou vybavu v podobe kodu kterym to odemknes.

Stejne tak se CPU v nem da, pochopitelne za priplatek, dat uplne jiny (pripadne ho muzes vymenit kdykoli pozdejs). Ve finale, to HPcko i v ty nejlevnejsi variante vpohode saturuje Gbit ... na sifrovanych discich. Ano, znamena to 100% zatizeni toho CPU po dobu prenosu.

V kazdym pripade k tomu dostanes slusivou pekne zpracovanou skrinku, s (hnusmejma) "suflikama" na 4 disky (klidne bych si litr priplatil, pokud by ty supliky byly aspon plechovy). Zaroven mas moznost se k tomu pripojit, i kdyz je to vyplpy (a zase, za priplatek i kdyz je to zaply). Jelikoz to ma dve sitovky, da se to zaroven pouzit jako peknej router, webserver, torrenti klient, ... proste co kdo chce.

lojzik

« Odpověď #8 kdy: 10. 01. 2017, 15:58:30 »

pod 5k to mívaj kde? Při náhodném podívání na cenu v průběhu posledních několika let jsem to vždycky viděl za těch 6k+

nobody(ten pravej)

« Odpověď #9 kdy: 10. 01. 2017, 16:51:32 »
[...]Zaroven mas moznost se k tomu pripojit, i kdyz je to vyplpy (a zase, za priplatek i kdyz je to zaply). Jelikoz to ma dve sitovky, da se to zaroven pouzit jako peknej router, webserver, torrenti klient, ... proste co kdo chce.
C2550D4I ma IPMI bez omezeni (lze na dalku vypnout i zapnout, pristup pres web i ssh), take ma 2 sitovky (+treti pro IPMI)... jinak to IPMI je resene dedikovanym ARM kde bezi GNU/Linux takze celkem open ;)

Jistě. A zdroj najdeme na smetišti a desku s disky zavěsíme na zeď lepicí páskou.
Nedelej mag0ra ;) case a zdroj se koupi, stale pak ty parametry co sem vypsal budou lepsi, pokud ti jde o cenu tak rovnou muzes prijit s tim ze koupit 1TB USB externi disk co pripojis jen USB kabelem ke stavajicimu routeru kde ho nasdilis ;)
TPM modul asi nevyrabej pro srandu Phiraeu, takze jde o racionalni uvazovani ze TPM modul je proste u HP Gen8 drazsi, pokud by nekdo mel zajem, tak se ta celkem cena proste zas trochu srovna..

j

« Odpověď #10 kdy: 10. 01. 2017, 16:54:34 »
Porat je to tvoje porovnani nesmysl, kdyz koupim tu tvoji desku a bordel kolem, tak sem na 15k, Kdyz si koupim to HPcko a dam do nej CPU a SAS radic, tak sem cenove na stejno, jen mam o kategorii lepsi HW.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #11 kdy: 10. 01. 2017, 17:09:00 »
Porat je to tvoje porovnani nesmysl, kdyz koupim tu tvoji desku a bordel kolem, tak sem na 15k, Kdyz si koupim to HPcko a dam do nej CPU a SAS radic, tak sem cenove na stejno, jen mam o kategorii lepsi HW.

a jak do te HP krabicky das 12x HDD? pocitas do te ceny i dozivotni licenci iLO? das tam 64GB RAM po vymene CPU?
kazdopadne jak sem psal pro potreby NASu je to jedno a tazatel chce cenu kolem Gen8 takze i bez AES a SAS...

j

« Odpověď #12 kdy: 10. 01. 2017, 17:41:19 »
a jak do te HP krabicky das 12x HDD? pocitas do te ceny i dozivotni licenci iLO? das tam 64GB RAM po vymene CPU?
kazdopadne jak sem psal pro potreby NASu je to jedno a tazatel chce cenu kolem Gen8 takze i bez AES a SAS...
Za +- 100Ecek se da koupit MD1000 nebo neco obdobnyho = krabice na 15 disku. Jedinej duvod proc pak das do toho ten sas radic je ten, abys mel peknej externi konektor (na pripojeni ty krabice), protoze unitr uz sas mas, jak sem psal. Pricemz ten SAS radic bude stat taky +- 100Ecek, takze za nejakych +- 10-12k mam pozice pro 19 + 1 (ten bys musel povesit na spagat, ale dat se tam da) disku. Vcetne samo HW raidu.

Jeste nejaky pripominky k tomu "malo disku" ?

Co se pameti tejce, tak ten CPU kterej tam je (v ty nejlevnejsi variante) ma pomerne specificky pozadavky, ovsem oficielne se tam daji dat 2x8GB, neoficielne (a overeno ze funkcne) umi 2x 16GB (dany vyhradne tim, ze dostupnost modulu pozadovany specifikace je pomerne omezena). Jelikoz se to ty patice da vrazit pokud mi skleroza slouzi i xeon, tak to zcela jiste zvladne nejvetsi dvoumodulovou konfiguraci => v ddr3 to hodi 2x 32GB.

Lol Phirae

« Odpověď #13 kdy: 10. 01. 2017, 17:42:48 »
TPM modul asi nevyrabej pro srandu Phiraeu, takze jde o racionalni uvazovani ze TPM modul je proste u HP Gen8 drazsi, pokud by nekdo mel zajem, tak se ta celkem cena proste zas trochu srovna..

Fakt nevím, co bych s tím zabackdoorovaným křápem dělal. Na šifrování čehokoliv bych to teda rozhodně nepoužil.

daemon

« Odpověď #14 kdy: 10. 01. 2017, 18:08:07 »
[...]Zaroven mas moznost se k tomu pripojit, i kdyz je to vyplpy (a zase, za priplatek i kdyz je to zaply). Jelikoz to ma dve sitovky, da se to zaroven pouzit jako peknej router, webserver, torrenti klient, ... proste co kdo chce.
C2550D4I ma IPMI bez omezeni (lze na dalku vypnout i zapnout, pristup pres web i ssh), take ma 2 sitovky (+treti pro IPMI)... jinak to IPMI je resene dedikovanym ARM kde bezi GNU/Linux takze celkem open ;)

Nedelej mag0ra ;) case a zdroj se koupi, stale pak ty parametry co sem vypsal budou lepsi, pokud ti jde o cenu tak rovnou muzes prijit s tim ze koupit 1TB USB externi disk co pripojis jen USB kabelem ke stavajicimu routeru kde ho nasdilis ;)

Ale on prece nechtel lepsi parametry, on napsal za ty prachy. Opravdu sestavu s Asrockem posklada za cenu Microserveru?